Tukholman kuninkaallinen hääpukunäyttely

Artikkeli julkaistu alun perin tammikuussa 2017. Päivitetty kesäkuussa 2020: muokattu tekstiä ja lisätty kuvia.

Tammikuussa 2017 kävin Tukholmassa katsomassa kuninkaanlinnan hääpukunäyttelyn Kungliga brudklänningar 1976-2015, jossa oli esillä kuningatar Silvian, prinsessa Lilianin, kruununprinsessa Victorian, prinsessa Madeleinen sekä prinsessa Sofian hääpuvut.

Kuningasparin 40-vuotishääpäivän kunniaksi syksyllä 2016 avattu näyttely oli ainutkertainen tilaisuus nähdä kuninkaalliset hääpuvut lähietäisyydeltä. Odotukset olivat ennakkoon korkealla, enkä joutunut pettymään, sillä valtakunnansaliin aseteltu näyttely oli yksinkertaisesti upea! Erityistä plussaa annoin yleisöystävällisestä toteutuksesta – puvut eivät olleet vitriinin takana, ja niitä sai kuvata ja kierrellä rauhassa joka kulmasta.

Victoria hääpuku yläosa
Kruununprinsessa Victorian puvun yläosa

Valaistus ja kontrasti häivyttävät yksityiskohtia tv:ssä ja kuvissa, joten pukuihin oli tosi mielenkiintoista tutustua livenä. Kiersin näyttelyä lähes hypnotisoituneena, taidokasta käsityötä ihaillen. Rahoilleen sai hyvää vastinetta, sillä näyttelyssä oli esillä paljon kaikenlaista:

 • Hääpuvut
 • Asusteita, kuten hääkengät ja iltalaukku
 • Hunnut
 • Morsiuslasten asuja
 • Alkuperäisiä kimppuja jäljittelevät kukka-asetelmat
 • Madeleinen ja Sofian kakkospuvut
 • Victorian ja Madeleinen puvut häitä edeltäneeltä illalta
 • Muita yksityiskohtia, kuten kutsukortteja ja tietoa tiaroista
hääpukunäyttely_tukholma
Yleiskuva näyttelysalista.

Kuningatar Silvia, hääpäivä 19.6.1976

Vanhin hääpuvuista on kuningatar Silvian puku vuodelta 1976, jolloin Silvia Sommerlath avioitui kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa Tukholman Suurkirkossa. Ranskalaisen muotitalo Diorin suunnittelema hääpuku on kantajansa tavoin ikoninen.

Valitettavasti kuvamateriaalini on osin puutteellista, joten turvaudun postauksessa hiukan myös Gettyyn. 😀 Huomatkaa kuitenkin alla olevassa kuvassa Silvian morsiuslasten asut oikeassa reunassa!

kuningatarsilvia_hääpuku_pieni
Kuningatar Silvian hääpuku. Reunassa myös morsiuslasten pukuja.

Norsunluunvalkoisesta duchesse-satiinista valmistettu yksinkertaisuuteen luottava puku antoi tilaa häälookin muille elementeille. Kuningasperheen kullasta ja helmistä valmistettu kruunumainen kameetiara on parhaimmillaan hääkäytössä, kuten on monesti todettu, ja suvun pitsihuntu (siitä lisää postauksen lopussa) oli täydellinen pari sille.

Kuningatarmaista näyttävyyttä toi 3,6 metriä laahus, joka oli muuten kierrätetty prinsessa Birgitan ja prinsessa Désiréen puvusta! Silvian kokonaisuus on toki kovin 70-lukulainen, mutta hääkuvat näyttävät edelleen upeilta.

Embed from Getty Images

Henkilökohtaisesti mulla kesti kauan lämmetä Silvian hääpuvulle. Kuningatar oli todella säteilevä hääpäivänään, mutta puku on auttamatta aikansa tuote, eikä tällainen minimalistinen yksinkertaisuus ole ollenkaan omaa tyyliäni. Näyttelyn jälkeen aloin kuitenkin antaa puvulle enemmän arvoa. Huipputekijöiden tarkka ja laadukas käsityö on aina ihailun arvoista, minkä lisäksi puvun harvat yksityiskohdat, kuten kaunis helma, saumat ja selästä lähtevä viittamainen laahus, tulivat paremmin esiin.

Prinsessa Lilian, hääpäivä 7.12.1976

Brittiläinen Lilian Craig (o.s. Davies) avioitui Ruotsin prinssi Bertilin kanssa joulukuussa 1976, puoli vuotta Bertilin veljenpojan eli kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian häiden jälkeen. Drottningholmin linnankirkossa vihitty pari ei ollut ihan tavallinen kuninkaallinen hääpari, sillä morsian oli jo 61-vuotias, ja pari oli elänyt salaa yhdessä jo 30 vuoden ajan.

Kaarle Kustaan isän kuolema vuonna 1947 sekoitti Bernadottejen pakkaa, ja kruununperimys olikin yhtäkkiä vuoden ikäisen Kaarle Kustaan ja Bertilin varassa. Bertilin oli siksi elintärkeää pysyä perimyskelpoisena kunnes veljenpoika aikuistuisi ja perustaisi oman perheen. Avioliitto jo kerran eronneen Lilianin kanssa ei ollut tuohon aikaan sopivaa.

Sen sijaan he elivät yhdessä hiljaisesti yleisöltä salaa, ja kun Kaarle Kustaa nousi kuninkaaksi ja nai Silvian, Bertil sai itsekin viimein avioitua rakastamansa naisen kanssa. Lilian oli hyvin läheinen kuningasperheelle ja isoäitihahmo kuningasparin lapsille. Vuonna 2013 kuollut prinsessa oli suosittu myös kansan keskuudessa.

prinsessalilian_hääpuku
Prinsessa Lilianin hääpuku ja päähine.

Elizabeth Wondrakin suunnittelemassa hääpuvussa näkyy sama 70-luvun tyyli kuin Silvian puvussa; korkea kaula-aukko, pitkät hihat ja yksinkertaisuus. Väriltään jäänsininen puku oli luonnollisesti yhtä poikkeava kuin hääparikin. Värin lisäksi pukuun ei kuulunut laahusta tai huntua, eikä morsiamen kutreilla myöskään nähty tiaraa, vaan puvun väriä toistava kaunis höyhenpäähine.

Prinsessa Lilianin ja Elizabeth Wondrakin yhteistyö alkoi jo 1950-luvulla, ja Wondrak suunnitteli Lilianille kymmeniä pukuja esimerkiksi Nobel-juhliin. Ateljeessa Lontoossa oli täsmälleen Lilianin kokoinen mallinukke, jonka mittoja ei Wondrakin mukaan tarvinnut muuttaa koskaan, vaikka vuodet vierivät. Prinsessa oli hyvin tyytyväinen hääpukuunsa, ja häälook oli todella onnistunut kokonaisuus tilanteen kontekstiin!

Embed from Getty Images

Puvusta tulee mieleen Cornwallin herttuatar Camillan häätyyli hänen ja prinssi Charlesin häissä vuonna 2005. Mahtoikohan Camilla hakea inspiraatiota Lilianilta?

Kruununprinsessa Victoria, hääpäivä 19.6.2010

Kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin häät olivat Euroopan suurimmat kuninkaalliset häät sitten Charlesin ja Dianan. Sukupolvensa ainoan naispuolisen kruununperijän häissä ei paukkuja säästelty, ja sympaattisen parin tunteikas moderni tuhkimotarina hurmasi ympäri maailmaa.

kruununprinsessavictoria_hääpuku
Kruununprinsessa Victorian hääpuku. Oikeassa reunassa morsiuslasten asuja.

Victorian puku on Silvian tavoin sellainen, johon en aluksi erityisemmin ihastunut. Nuori minä piti kameetiaraa kummallisena, ja pukukin on kaukana omasta tyylistäni. Ajan myötä lämpesin sille, ja nykyisin kruununprinsessa on minunkin listallani se kaikista kaunein kuninkaallinen morsian.

Ruotsalaisen Pär Engshedenin suunnittelema helmenvalkoinen puku on valmistettu kaksipuoleisesta duchesse-silkistä. Puhtaat linjat ja mielenkiintoiset leikkaukset muodostivat samaan aikaan klassisen, mutta kuitenkin modernin ja itse asiassa avonaisuudellaan yllättäneen hääpuvun.

kruununprinsessavictoria_hääpuku_edestä

Puvun yläosa on kaunis ja hyvää vastapainoa yksinkertaiselle hameelle ja laahukselle. Yläosan lyhyet hihat, venekaulus, selkäosan v-malli ja kaunis napitus tasapainottivat juuri sopivasti kokonaisuutta. Melkein 5 metriä pitkä laahus lähtee puvun selästä.

Victoria hääpuku yläosa
Victorian puvun yläosa

Puvun seurana oli tunnetusti Silviankin käyttämät kameetiara ja perintöhuntu. Kruununprinsessa oli todella säteilevä morsian, ja häälookin kaikki osaset toimivat saumattomasti yhteen. Kokonaisuus oli täydellinen yhdistelmä vanhaa ja uutta; tiaran ja hunnun lisäksi myös helman ja laahuksen muodot muistuttivat äidin puvusta, mutta Victorian puku oli selvästi itsenäinen ja omillaan ansioillaan loistava taideteos.

Embed from Getty Images

Näyttelyn yhteydessä myydyssä kirjasessa oli Engshedenin haastattelu, jossa suunnittelija kertoi puvun kankaan olevan hyvin vahvaa ja tukevaa, mikä aiheuttaa omat haasteensa sen käyttäytymisessä. Kankaan “kuplautuminen” ja kömpelyys kierrettiin hyödyntämällä vinoja leikkauksia esimerkiksi kauluksessa sekä helman sivusaumoissa.

Alla kuvassa kruununprinsessan hääasusteet. Rasiassa on suvulle perinteinen myrtinoksa, joka Victorialla oli hiuksissaan hääpäivänä. Rasia oli lahja kuningatar Silvialta, joka toimitti myrtin tyttärelleen hääpäivänä.

Victoria hääasusteet
Kruununprinsessa Victorian hääkengät, iltalaukku ja hiuksissa ollut myrtinoksa

Prinsessa Madeleine, hääpäivä 8.6.2013

Prinsessa Madeleinen ja Christopher O’Neillin häät olivat tyystin erilaiset isosiskon juhlaan verrattuna, ja niin myös Madeleinen romanttinen pitsipuku edusti aivan vastakkaista puolta kuin Victorian veistoksellinen puku.

Prinsessa luotti hääpuvussaan italialaiseen Valentinoon, yhteen muotimaailman arvostetuimmista nimistä. Tämä oli näyttelyn puvuista ehdoton suosikkini jo ennakkoon, ja selvästi eniten omaa makuani. Paikan päällä ihailuni pukua kohtaan vain kasvoi!

prinsessamadeleine_hääpuku
Prinsessa Madeleinen hääpuku. Taustalla morsiuslasten pukuja ja Madeleinen kakkosmekko.

Valentino valmisti puvun silkkiorganzasta, ja koko puku on koristeltu norsunluunvalkoisella Chantilly-pitsillä. Hääpäivän kuvista ei oikein näy puvun pliseeraus (joka tehtiin käsin), eli siis puku pitsin alla on kauttaaltaan pienten vekkien peitossa. Kaunis pitsi peittää dekolteen ja muodostaa pukuun lyhyet hihat, paljastaen hartiat.

Vyötärö on tyköistuva, ja leveä A-helmainen hame aukeaa nätisti vyötärölle ommeltujen pystyvekkien ansiosta. Helman alaosa frilla-röyhelö tuo pukuun vielä lisää romantiikkaa ja sellaista boheemia kepeyttä. Laahus on 4m pitkä. Madeleine ei käyttänyt suvun perintöhuntua, vaan Valentino loi hänelle oman hunnun niin ikään silkkiorganzasta ja Chantilly-pitsistä. Pitsissä on mm. appelsiininkukkia, joita prinsessalla oli myös hiuksissaan tiaran kanssa.

Madeleine hääpuku helma (2)
Prinsessa Madeleinen puvun helma

Kukaan tuskin odottikaan Madeleinen valitsevan hääpäiväksi kameetiaraa, joka profiloitui niin vahvasti prinsessan äidin ja siskon häälookeihin. Madeleine on tyyliltään erilainen. Häätiaraksi valikoitui Madden luottovalinta, eli kuningatar Silvian timanttinen Modern Fringe, jonka prinsessa sai häälahjaksi vanhemmiltaan. Tiara sai seurakseen kankaisia appelsiininkukkia, jotka täyttivät sopivasti tiaran ja päälaen väliin jäävän tilan.

Embed from Getty Images

Valentino Garavani oli vetäytynyt virallisesti jo eläkkeelle viisi vuotta aiemmin, mutta suunnittelija ei voinut vastustaa kuninkaallisen hääpuvun kaltaista kunniatehtävää. Garavanin mukaan Madeleine on moderni, huumorintajuinen, täynnä energiaa ja intoa, ja hänen kanssaan oli ilo ja kunnia työskennellä.

Prinsessa Sofia, hääpäivä 13.6.2015

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät olivat Victorian ja Madeleinen häihin nähden ehkä ne kaikista yllättävimmät, joita oli vaikea arvailla ennakkoon.

prinsessasofia_hääpuku
Prinsessa Sofian hääpuku

Ruotsalaisen Ida Sjöstedtin suunnittelema hääpuku oli klassisen kaunis ja monella tapaa varmasti turvallinen valinta monenlaisia epäilyjä kohdanneelle Sofialle. Pitkähihainen ja leveällä v-pääntiellä varustettu puku valmistettiin crepe-silkistä, jonka päällä on kerros silkkiorganzaa. Olkaimettoman yläosan päälle ommeltu pitsi muodostaa pitkät hihat. Pitsikoristelu jatkuu pystypalkkeina A-linjaisessa helmassa sekä kolmemetrisessä laahuksessa. José Maria Ruizin valmistama pitsi on käsinleikattu ja sen jälkeen ommeltu pukuun käsin Sjöstedtin ateljeessa Tukholmassa.

Sofia hääpuku helma
Prinsessa Sofian hääpuvun hameosa

Ida Sjöstedt kertoi haastattelussa näyttelyn yhteydessä, että tavoitteena oli saada puku näyttämään lähes prinsessa päälle valetulta. Pitsit sijoitettiin sen vuoksi saumoja pitkin, jotta puku vaikuttaisi lähes saumattomalta, kuin yhdestä kangaspalasta tehdyltä. Lisäksi puvussa on lähietäisyydeltä nähtynä yllättävää eloisuutta, joka tulee silkin päällä omaa elämäänsä elävästä silkkiorganzasta.

Prinsessa Sofia hääpuku_pieni
Prinsessa Sofian puvun yläosa

Prinsessa Sofian hääpuku on selvästi “tavallisempi” Victoriaan ja Madeleineen verrattuna. Siis sellainen, jonka voisi hyvin kuvitella tavallisenkin morsiamen päälle. Ja sitähän Sofia tavallaan oli. Siitä tuntui puuttuvan suuri wow-efekti, mutta ehkä tavismorsian ei alitajuisesti edes lähde sellaista hakemaan?

Puku kuitenkin istuu täydellisesti Sofian maanläheiseen persoonaan, eikä se lopulta ole ollenkaan niin yksinkertainen ja “tylsä”, miltä se ehkä aluksi näytti tv:ssä ja kuvissa. Kaunis ja klassinen puku, ei vain niin suurieleinen kuin odotettiin. Puvun yläosa muuten on näistä lähimpänä omaa hääpukuani! 😀 Joten on tämäkin lunastanut paikkansa kuninkaallisten hääpukujen historiassa.

Embed from Getty Images

Sofia käytti hääpäivänään kuningasparilta häälahjaksi saamaansa smaragditiaraa, jonka seurana oli niin ikään Ida Sjöstedtin valmistama huntu. Huntu oli morsiustyllaa ja käsinkirjailtua kevyttä puuvillapitsiä. Prinsessan hääkengät olivat yllättäen beiget, ja niissä oli hauskana yksityiskohtana sydämenmuotoinen päkiäkoroke.

Prinsessa Sofia hääkengät
Tässä kuvassa on vähän suttua keskellä, kun yritin korjata valopilkun heijastusta, pahoittelut siitä!

Kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen häiden aaton puvut

Kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen iltapuvut häitä edeltävältä illalta olivat myös esillä näyttelyssä. Kuninkaalliset hääthän kestävät helposti sen kaksi päivää, ja usein hääpäivää edeltää esimerkiksi konsertti tai juhlaillallinen. Molemmat prinsessat luottivat häiden aaton puvuissa kansainväliseen huippusuunnittelijaan Elie Saabiin.

victoria_madeleine_iltapuku
Victorian ja Madeleinen häiden “aattopuvut”

Kruununprinsessa Victorian puuterinroosa pitsinen iltapuku oli yksiolkaiminen ja näyttävällä laahuksella varustettu. Pukuun on kirjailtu käsin paljetteja ja helmiä. Prinsessa Madeleinen silkkisifongista valmistettu hopeinen puku oli koristettu luonnollisen värisillä paljeteilla. Madeleinen puvun helma oli suora ja laahus pieni.

Embed from Getty Images

Minulla ei ole asiantuntemusta vaatetusalasta, ja oli jännää huomata, miten paljon pientä näperrystyötä yhdessä iltapuvussa voikaan olla. Kirjailujen ja paljettien määrää ei tajua kuin vasta läheltä katsottuna. Molemmat puvut ovat minusta todella kauniita, ja varsinkin Victorian look on yksi kaikkien aikojen suosikkejani. Kruununprinsessa poseerasi samaisessa puvussa 10-vuotishääpäivän kunniaksi otetuissa uusissa muotokuvissa.

20170112_113749

Prinsessa Madeleinen ja prinsessa Sofian kakkospuvut

Häissä on yleistynyt tapa vaihtaa hääpuku kevyempään “kakkosmekkoon” illan edetessä. Prinsessa Madeleine vaihtoi illalla äitinsä vaatekaapista kaivettuun Nina Riccin helmillä koristeltuun tylliunelmaan. Silvia käytti mekkoa Nobeleissa vuonna 2001. Harva nainen lainaa kolmekymppisenä mekkoa, jota oma äiti on pitänyt lähes kuusikymppisenä!

prinsessamadeleine_iltahäämekko
Prinsessa Madeleinen kakkosmekko

Prinsessa Sofia puolestaan vaihtoi kauniiseen yksiolkaimiseen pitsimekkoon, joka oli hääpuvun tavoin Ida Sjöstedtin käsialaa. Tämäkin puku oli selvästi lähempänä tavallisen ihmisen häälookia, mutta yksinkertaisuudessaan jotenkin todella toimiva!

Prinsessa Sofia kakkosmekko
Prinsessa Sofian kakkospuku

Kuningatar Sofian pitsihuntu

Ruotsin kuningasperheen perintöhuntu on valmistettu Brysselin alueella alun perin kuningatar Sofialle, joka käytti sitä naidessaan tulevan kuningas Oskar II:n vuonna 1858. Hänen jälkeensä huntua ovat käyttäneet kuningas Kaarle Kustaan äiti prinsessa Sibylla, kuninkaan siskoista prinsessat Désirée, Margaretha ja Christina, kuningatar Silvia sekä kruununprinsessa Victoria.

Embed from Getty Images

Morsiuslasten puvut

Morsiuslasten puvut mukailivat morsiamen puvun tyyliä ja materiaaleja. Madeleinen ja Sofian morsiusneitojen puvut oli minusta kauneimmat, mutta Victorian häissä sulhaspoikien perinteiset merimiesasut olivat aivan valloittavat! Kuvat voi klikata isommiksi.

Listaan tähän loppuun vielä kuningashuoneen Youtube-kanavalta löytyvät koostevideot häistä. Niistä näkee kivasti myös puvut liikkuvassa kuvassa, poikkeuksena prinsessa Lilian, jonka häistä löytyi ainoastaan istualtaan annettu haastattelu. Täällä linkkien takana Silvia, Lilian, Victoria, Madeleine ja Sofia.

Tämän postauksen myötä toivotan yhteisesti hyvää hääpäivää kaikille Ruotsin kuningasperheen pareille! 😀 Kruununprinsessaparin ja prinssiparin 10- ja 5-vuotispäivien lisäksi kuningasparille tulee nyt perjantaina 44 vuotta täyteen, kun taas prinsessa Madeleine ja Chris juhlivat seitsemättä hääpäiväänsä reilu viikko sitten.

Kävikö joku teistä Tukholmassa katsomassa tämän näyttelyn? Mitä ajatuksia heräsi puvuista livenä? 🙂

4 kommenttia artikkeliin ”Tukholman kuninkaallinen hääpukunäyttely

 1. Paluuviite: Kuninkaalliset hääpuvut -kuvakooste | Timanttisalonki

 2. Paluuviite: Kuninkaallinen vuosikooste 2017 ja katsaus tulevaan | Timanttisalonki

 3. Victorian puku on lempparini. Se on niin yksinkertaisen selkeä ja linjakas. Sääli, että nämä taidokkaat ja runsaan työn ja käsityön vaatineet ovat käytössä vain kerran! Tietysti voihan olla, että prinsessojen tyttäret haluaisivat vihkipuvuikseen äitiensä puvut, mutta tuskin kuitenkaan, ovat nämä niin uniikkeja. Ja Victorian puvun tekee spesiaaliksi se tunne, mikä vihkiseremoniassa välittyi, sellaista ei hevin toista nähdä, se ihana rakkaus ja puolison hellyys ja kunnioitus.

  • Anteeksi myöhäinen vastaus, olin lomareissulla ja missasin kommenttisi!

   Tavallaan ajatus on tosi kaunis, ja kyllähän moni tavismorsiankin saattaa tuunata äitinsä puvusta oman hääpuvun. Vielä on aika aikaista sanoa, että millainen tyyli Estellellä, Leonorella ja Adriennella tulee olemaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä! Toisaalta kuninkaalliset häät ovat luonteeltaankin niin erityislaatuinen tapahtuma ja puvut uniikkeja, että olisi kyllä vaikea kuvitella varsinkaan Victorian puvussa ketään toista, edes Estelleä.

Jätä kommentti