Synttäriarvonnassa kuninkaallista lukemista – Timanttisalonki neljä vuotta!

Huom! Arvonta on päättynyt.

*Blogiyhteistyö Docendo-kustantamon kanssa*

Se on kuulkaas synttäriarvonnan paikka! Timanttisalonki täytti muutama viikko sitten neljä vuotta, joten laitetaan sen kunniaksi pystyyn arvonta. Vaikea uskoa, että olen todella kirjoittanut blogia jo neljä vuotta – se tarkoittaa noin 300 postausta! Bloggaaminen tuntuu onneksi edelleen hauskalta, ja toivon saavani viettää salongin parissa vielä monta hyvää vuotta. 🙂

Kesähän on rentoutumisen aikaa, joten tässä on nyt hyvä tilaisuus saada hyväntuulista lukemista lomalle. Kuninkaalliset kiinnostavat suomalaisiakin, ja aihe on tuntunut viime vuosina kasvaneen iltapäivälehtien lisäksi myös muun median parissa. Toimittaja ja tietokirjailija Satu Jaatisen keväällä ilmestynyt uutuuskirja Kuninkaallisessa seurassa – rojalistin käsikirja on tervetullut lisä kotimaisen kuninkaalliskirjallisuuden joukkoon. Suuret kiitokset Docendo-kustantamolle palkinnon lahjoittamisesta!

wp-1593641761836.jpg

*Kirja saatu kustantamolta*

Kuninkaallisessa seurassa kertoo kuninkaallisen elämän historiasta, tavoista ja sattumuksista vuosisatojen saatossa. Esimerkkejä löytyy keskiajalta nykypäivään, ja kirja sisältää monipuolisesti erilaisia näkökulmia. Jaatisen tausta tietokirjailijana on selvästi eduksi kirjalle, jonka painopiste on kuninkaallisuudessa ilmiönä. Mukana ovat toki myös ne isoa yleisöä eniten kiinnostavat aiheet, kuten kuninkaalliset häät ja erilaiset skandaalit, mutta aihepiirit ja kerronta eivät onneksi rakennu niiden satoja kertoja kuultujen viime vuosikymmenten juorujen varaan, mikä tuntuu poikkeukselliselta.

Kuninkaallisharrastus valitettavasti helposti typistetään kruunupäiden henkilökohtaisen elämän ja asujen ruotimiseen, vaikka kyse on luonnollisesti paljon muustakin. Tähän typistämiseen sorrun varmasti itsekin toisinaan, kun miettii tämänkin blogin painopisteitä. Monelle kuninkaalliset ovat julkkiksia siinä missä muutkin tähdet, ja ehkä tämän harrastuksen helposti lähestyttävin osuus on juurikin se kuninkaallinen elämänkaari merkkihetkineen, kuin myös asut ja korut.

Siksi onkin virkistävää, että Jaatinen lähestyy aihetta eri reittiä. Kirjaan on koottu paljon asiaa mielenkiintoisessa muodossa, ja sisällysluettelossa suorastaan korostuvat juuri ne pintaa syvemmälle menevät teemat, jotka tapaavat jäädä vähemmälle huomiolle erityisesti lööppijulkisuudessa. Teksti on kuitenkin yleisesti kevyttä, ja aiheita lähestytään esimerkkien ja anekdoottien kautta.

wp-1593641761855.jpg

*Kirja saatu kustantamolta*

Kuninkaallisista usein myös kirjoitetaan hiukan puolihuolimattomasti, faktoja tarkistamatta. Vaikka tämä kirja on selkeästi asiapitoisempi kuin moni muu artikkeli tai teos, niin sekin valitettavasti sortuu asiavirheisiin esimerkiksi vuosiluvuissa ja arvonimissä. Sellaisesta huomauttaminen voi olla turhaa nipottamista jonkun mielestä, mutta kyllähän se vain harrastajille pistää silmään, kun näet esimerkiksi edesmenneen prinsessa Dianan arvonimet taas kerran virheellisessä muodossa. Se vaikuttaa mielikuvaan teoksesta ja sen vakavuudesta. Näiden pikkuvirheiden lisäksi lyhyt lähdeluettelo ja lähdeviitteiden puute saavat minut suhtautumaan hiukan epäröiden osaan kirjan väitteistä.

Minun tietoni ovat loppujen lopuksi hyvin rajalliset, enkä siis edes huomaisi suurinta osaa mahdollisista virheistä, varsinkin 1800-lukua edeltävästä ajasta puhuttaessa. Välillä varsinkin yhä elävistä henkilöistä lukiessa kävi mielessä, että pitääköhän tämä paikkaansa todella. Tarkistin huvikseni muutaman asian googlettamalla, ja joihinkin väitteisiin löysin helposti lähteen nopealla haulla, toisiin taas en. Tietokirjan stautuksestaan huolimatta noin 260 sivua pitkässä teoksessa ei tietenkään kaivauduta kovin syvälle yksittäisiin aiheisiin, ja olettaisin historian mutkien hiukan suoristuneen kirjaa varten. Suurelle yleisölle tämä varmasti toimii, mutta pidempään harrastaneelle jää epäselväksi, että ovatko kaikki esimerkit todella oikeita.

wp-1593641761871.jpg

*Kirja saatu kustantamolta*

Kuninkaallisten seurassa – rojalistin käsikirja on kokonaisuudessaan kuitenkin viihdyttävä ja mielenkiintoinen tietopaketti, joka sopii sekä uusille että vanhoille harrastajille. Kirja tarjoaa paljon tietoa ja pohdiskeltavaa, hauskoja yksityiskohtia ja kiinnostavia esimerkkejä helposti sulateltavassa muodossa. Miinusta tulee hiukan niistä asiavirheistä, jotka olisi kuitenkin ollut suhteellisen yksinkertaista välttää.

Jaatisen sävy on kepeän asiallinen. Kirja on hyvä perusteos kuninkaallisharrastukseen ja toimii porttina käsittelemiensä aihepiirien pariin. Aihepiiriin vasta tutustuvalle lukijalle kirja tarjoaa yleiskuvan monista ilmiöön liittyvistä asioista, ja pitkäaikaisempikin harrastaja löytää teoksesta varmasti jotain uutta. Näitä aiheita ei juuri käsitellä lehdistössä, joten onhan se itsessään melkeinpä luksusta, että niille on omistettu ihan oma kirjansa ja vielä suomeksi! 😀

Itse kaipaisin yleisellä tasolla vielä analyyttisempaa otetta tarjoavia teoksia, mutta en uskalla odotella sellaisia suomalaiselta kentältä. Toivon kuitenkin, että tämän myötä mediassa uskallettaisiin ottaa entistä asiapitoisempi ote kuninkaallisiin. Tai ainakin luovuttaisiin pikkuhiljaa siitä näkemyksestä, että jutut on ok perustaa pelkkiin juoruihin ja että edes yksinkertaisia faktoja ei viitsitä tarkastaa. Jaatisen kirja on puutteineenkin selvä askel oikeaan suuntaan.

Osallistumisohjeet

Osallistu arvontaan vastaamalla arvontakysymykseen, joka on tällä kertaa seuraavanlainen: Mikä postaus on jäänyt erityisesti mieleen blogin nelivuotisen historian varrelta? Täällä on käsitelty vaikka mitä neljän vuoden aikana. On ollut joulukalenteria ja livebongauksia, ollaan puhuttu niin titteleistä, koulutuksesta, skandaaleista kuin tyylistäkin. On seurattu häitä ja muita suurtapahtumia. Osa vanhoista teksteistä kaipaa hiukan päivitystä (joskus asiat muuttuvat nopeasti hoveissakin), mutta moni on edelleen ihan relevanttia luettavaa.

Olethan muuten huomannut, että olen lisännyt blogin päävalikkoon uuden sivun, jolle olen koonnut arvonimistä, perinteistä ja kuninkaallisesta historiasta kertovat postaukset samaan paikkaan? Artikkeleita tosiaan alkaa olla se lähes kolme sataa, joten noiden kokoelmasivujen tarkoituksena on helpottaa eri aihepiirien löytämistä niin, ettei lukijan tarvitse selailla kymmeniä tai satoja artikkeleita jotain tiettyä etsiessään.

 1. Kommentoi tähän postaukseen vastauksesi arvontakysymykseen: mikä postaus sinulle on jäänyt erityisesti mieleen Timanttisalongista?
 2. Osallistujien kesken arvotaan 1 kpl Satu Jaatisen uutuuskirjaa Kuninkaallisten seurassa – rojalistin käsikirja.
 3. Viimeinen osallistumispäivä on keskiviikko 8.7. Arvonta suoritetaan torstaina 9.7. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
 4. Palkinto postitetaan Suomen rajojen sisällä.
 5. WordPress, Facebook, Instagram tai Twitter eivät ole mukana arvonnassa eivätkä vastaa siitä millään tavalla.
 6. Muista täyttää myös sähköpostiosoitteesi kommentoidessasi! Osoite ei näy julkisesti.

Vielä kerran kiitos Docendolle palkinnon lahjoittamisesta, ja onnea kaikille arvontaan! Kiitos myös niin uusille kuin vanhoillekin lukijoille mukana olemisesta. Tylsäähän tämä olisi, jos kukaan ei näitä kirjoituksia lukisi. 😀 Teidän kommentit ovat muutenkin koko touhun parasta antia, joten kiitos myös hyvästä keskusteluseurasta! Aurinkoista kesää myös kaikille, toivottavasti Suomi näyttää nyt sään puolesta parastaan, kun moni lomailee kotimaassa! <3

41 kommenttia artikkeliin ”Synttäriarvonnassa kuninkaallista lukemista – Timanttisalonki neljä vuotta!

 1. Onnea blogille! Mieleen on jäänyt parhaiten viimejouluinen joulukalenteri kokonaisuudessaan, tiaroista on aina hauska lukea ja keskustella 🙂

 2. Paljon onnea Timanttisalongille!

  Jostain syystä parhaiten on jäänyt mieleen 2018 vuoden joulukalenterin 15. luukku, jossa aiheena oli Alankomaiden Mellerio-rubiinitiara. Tai no, en muistanut luukun numeroa enkä vuotta enkä varmuudella luukun aihettakaan, mutta muistan sen ihanan videopätkän Maximasta rubiinitiarassaan ja muissa rubiinikoruissaan sekä niihin täydellisesti sopivassa puvussaan astelemassa niin satujen kuningatarmaisen upeana Carl Phililpin ja Sofian häiden punaisella matolla, ah!

 3. “Kuningashuoneiden suurimmat ja merkittävimmät tiarat”- postaus on ollut oma suosikkini. Toki pidän paljon kaikista sellaisista, joissa kerrotaan jonkin asian taustoja vähän syvemmin.

  • Syvällisempiä postauksia on kyllä tosi mielenkiintoista tehdä. Aina oppii itsekin jotain uutta, ja kun sellaisia tekstejä ei oikein ole muualla. Aika moni ulkomainen blogikin keskittyy johonkin tiettyyn kuninkaalliseen tai puhtaasti asuihin ja koruihin.

 4. Hehheh, tulin kommentteja lukematta vastaamaan aivan samaa: tiarajoulukalenteri oli älyttömän mielenkiintoinen ja hauskakin joinekin karmeine hökötyksineen. Muuten pidän erityisesti myös Ruotsin hovin päivityksistä: ovat maanläheistä porukkaa, johon on helppo samastua.

 5. Parhaiten on jäänyt mieleen kuningatar Viktorian lapsista kertovat postaukset. Niiden avulla sain paljon selvyyttä kuninkaallisten sukulaissuhteisiin, ja tykkään edelleen lukea niitä postauksia aina vaan uudestaan ja uudestaan!

  • Ne postaukset on muuten blogin kaikkien aikojen luetuimpien joukossa! Hyvä, että niistä on ollut selvästi apua monelle 🙂 Täytyy taas palata sukulaissuhteiden pariin, kunhan saan parit työn alla olevat tekstit pois alta.

 6. Kuninkaallinen historia kokonaisuudessaan, koska nivoutuu mielenkiintoisesti Euroopan historiaan. Ja koska Kreikka on itselle tärkeä monella tapaa, niin Kreikan kuningasperheen tarina on jäänyt erityisesti mieleen.

  • Historian kautta olen minäkin alun perin löytänyt kiinnostukseni kuninkaallisiin. Nykyisin kuninkaallisten merkitys tietysti on jos ei nyt vähäisempää niin ainakin erilaista, kun naimakaupat eivät määrittele diplomaattisia suhteita. Harmi, ettei olla itse kuulemassa, millaisia tulkintoja nykypäivästä tehdään vaikkapa 200 vuoden päästä!

 7. Brittihovin seikkailut kiinnostavat eniten ja jostain syystä mieleen on jäänyt postaus jossa pohdit Harryn ja Meghanin vetäytymistä brittihovista, jäi mieleen varmaan siksi, kun pyörittelin samoja ajatuksia itse samoihin aikoihin ja oli mahtavaa lukea toisen suomalaisen harkittuja pohdintoja. Katsoin otsikon, se oli “Harryn ja Meghanin vetäytyminen on brittiläisen yhteiskunnan häpeäpilkku.”

  • Mua on kiinnostanut BLM-liikkeen myötä, että tunnustetaanko Meghaniin kohdistunutta rasismia yhtään paremmin nyt, kun ainakin kaikissa länsimaissa on ollut pakko kohdata yhteiskunnan ja rakenteiden rasistisuus yleisemmällä tasolla. Olen ollut lomatunnelmissa tavallista vähemmän twitterissä, joten olen voinut missata paljonkin, mutta silmiin ei ole muistaakseni osunut ainakaan mitään isompaa ketjua aiheesta… Maailmassa tapahtuu toki nyt niin paljon muutakin, eikä lehdet nyt ainakaan aio kirjoittaa toimineensa väärin, joten odotukseni eivät olleet korkealla muutenkaan.

 8. Onnea Timanttisalongille! Minulle on myös jäänyt erityisesti mieleen postaus Kreikan kuninkaallisista. Mielestäni maattomat kuninkaalliset ovat omalla tavallaan kiehtovia, sillä koko tilanne tuntuu aivan järjettömältä. Siksi myös Romanovien kiistat suvun vanhimmasta jäivät heistä kertovasta postauksesta mieleen. Sukuhistorian ja perinteen vaaliminen on toki tärkeää, mutta nykyaikana asia tuntuu omasta näkökulmasta niin merkityksettömältä.

  • Entiset kuninkaalliset ovat mielenkiintoinen aihe, olen täysin samaa mieltä. Kuinka kauan siitä kuninkaallisuudesta pidetään kiinni, vaikka valtakunta ja asema on mennyttä? Kuuluuko sukuperinnöstä pitää kiinni? Onhan esim. Habsburgien suku iso osa Euroopan historiaa. Sitten taas Kreikan kruununprinssi Pavlosin perheen elämää seuratessa he tuntuvat jo enemmänkin tavalliselta amerikkalaiselta rikkaalta perheeltä, jolla nyt vain sattuu olemaan sukukytköksiä historiallisiin instituutioihin.

   Tässä olisi kyllä postauksen paikka joskus tulevaisuudessa!

 9. Kuningatar Viktorian lapset ovat myös mun suosikkilistalla. Yleisestikin Viktorian elämä on se mistä en tunnu saavani tarpeeksi. Juuri bongasin Yle areenasta kolmiosaisen sarjan Viktorian lapsista ja kuinka hurja (kurja) äiti hän on ollut.

  Ja kyllä tiarat kiinnostavat myös aina!

  • Viktoria on kyllä kiinnostava hahmo, oon ihan samaa mieltä! Yleltä tuli viitisen vuotta sitten kaksiosainen sarja hänen lapsistana, mutta tämä ei taida olla se sama. Täytyykin katsoa, jos tämä uusi sarja näkyisi myös tällä puolella Itämerta, kiitos vinkistä! 🙂

 10. Heti tulee mieleen kaksi asiaa, jotka on jo mainittukin näissä kommenteissa. Eli tiarajoulukalenteri ja Harryn ja Meghanin vetäytymistä pohtiva kirjoitus.

 11. Onnea blogisynttäreistä! Olen melko tuore lukija, ja minullekin tuli ekana mieleen viime vuoden joulukalenteri. Siellä oli joukossa upeita ihanuuksia ja kamalia kammotuksia. Lisäksi pidin kovasti tavasta, jolla kirjoitit Sussexien tilanteesta, vaikka en niitä postauksia tainnut kommentoida ollenkaan.

  Ja nämä eivät toki ole blogipostauksia, mutta haluan kiittää sinua Instagramin äänestyksistä, jotka tuovat lisäiloa perjantai- ja nyt myös maanantaipäiviin! 🙂 Muutenkin on kiva saada syötteeseen tiaroiden loistetta kaiken muun rinnalle. Tykkään Instassa myös CP:n ja Sofian tilistä, mutta muita kuninkaallistilejä ei ole seurannassa – jos sinulla on jotain vinkkejä mielenkiintoisiin kuninkaallis-sometileihin, niin otan mielellään vastaan!

  • Kiitos! 🙂 Joulukalenteri on jäänyt selvästi mieleen monille!

   Täältä (https://timanttisalonki.com/tietoja/) löytyy hyviä vinkkejä niin kuninkaallisten omista tileistä kuin esimerkiksi blogeista. Instagramissa erityisesti A tiara a day ja The Court Jeweller voisivat olla kiinnostavia jalokivista. Kuninkaallisista Mette-Maritin ja Eugenien tilit on myös kivat! Seuraan kaikkia hoveja, ja esim. Tanskan hovin tilillä on välillä sellaisia “henkilökohtaisia päivityksiä”. Myös ruotsalainen Royalistan voisi olla kiinnostava. Se on samantyyppinen kuin omani, mutta aktiivisempi – kirjoittaja Sara Ericsson on Ruotsin tunnetuimpia kuninkaallistoimittajia.

   Toivottavasti tästä oli apua! 🙂

   • Oi, kiitos vinkeistä! Sain paljon uutta seurattavaa. Tuo A tiara a day oli erityisen ihana tällaiselle korujen rakastajalle!

 12. Kuningatar Victorian lapsista kertovat blogit on olleet mielenkiintoista antia. Onnittelut 4-vuotiaalle blogille ja kiitos sinulle, kun jaksat pitää tätä. Kuninkaalliset on jotenkin niin kiehtovia näin tasavallassa asustavallekin.

 13. Onnea timanttisalongille!

  Joulukalenterit on olleet huippuja ja tarjonnut paljon myös tietoa. Suosikkeihin kuuluu myös historia / tieto postaukset mm titteleistä ym 🙂

  Ilona

  • Kiitos! 🙂 Yritän tasapainoilla eri aiheiden välillä parhaani mukaan, toivottavasti kohta ehtisin kirjoittaa taas jotain historiaan liittyvää!

 14. Onnea blogille!

  Meinasin ensin vasta tähän viime vuoden joulukalenterin luukku 15, sillä olen todella rakastunut siihen Margareetan outoon kukka-viritelemä “tiaraan”. Mutta selattuani postauksi takaisin päin tuli tämä vastaan ja onhan tämä jäänyt mieleen. Eli: “Prinssi Henrik jatkaa äksyilyä tittelistään”

  • Kiitos! 🙂

   Toi Henrikin tapaus oli kyllä surullinen, koska dementiastahan kerrottiin julkisuuteen vasta myöhemmin, sitten kun Henrik oli jo antanut noita vähintään kyseenalaisia lausuntoja lehdistölle. Nyt jälkikäteenhän on ihan selvää, että dementiapotilaan haastattelu sillä tavoin on väärin. En tiedä olikohan asia hovissakaan kovin kontrollissa tai tiedossa.

 15. Onnea nelivuotiaalle💓
  Japanin keisarin kruunajaisjuhlalllisuudet viime syksyltä olivat mieleenpainuvat ja laaja postauksesi aiheesta.
  Moni muukin aihe on ollut mielenkiintoinen.

  • Kiitos! 🙂 Tässä kyllä huomaa hyvin, että vaikka jotkut aiheet ovat selvästi suosituimpia kuin toiset, niin lukijakunnalla on aika laaja-alainen kiinnostus eri aiheisiin. Hyvä juttu minulle, koska ei sitä varmaan jaksaisi kirjoitella edes pelkästään vaatteista tai häistä loputtomiin 😀

 16. Joulukalenteri oli hieno, mutta itse tykkäsin myös linnakierroksesta. Olen haaveillut vierailusta linnaan Ruotsissa tai Saksassa.

  • Suosittelen kyllä lämpimästi linnavierailuja! Ruotsista oli nyt hyvä aloitus, mutta jonain päivänä haluan pari kiireetöntä viikkoa omaa aikaa Saksan linnoja koluten! 😀

 17. Onnea!! 👑
  Ihan ensimmäinen postaus mikä tuli mieleen oli se missä kirjoitit Meghaniin kohdistuneesta negatiivisesta kirjoittelusta. Se oli silmiä avaava ja vaikka en vieläkään pidä Sussexeista, oli hyvä herätys nähdä sitä toistakin puolta.

  Toivottavasti löytäisin jälleen sen ilon heidän tekemisistään, saman mikä oli silloin kun heidän seurustelu tuli julki. Ehkä jonain päivänä 😄

  • Kiitos! 🙂

   Musta on tosi kiva, että vaikka moni muukin on vähän nihkeä Sussexien suhteen, niin moni kuitenkin luki sen kirjoituksen avomielisesti 😊

 18. Joulukalenterin tiarapostaukset, mutta kaikki ovat olleet hyvin mielenkiintoista luettavaa.

 19. Itse olen kiinnostunut historiasta niin ne aiheet ovat olleet mieleen. Päässyt esim. paremmin jyvälle eri maiden kuninkaallisten sukulaisuussuhteista.

 20. Onnea blogille! Meilläkin asuu yksi 4-vuotias :). Tähän on pakko vastata maaliskuu -18 kirjoitus Madeleinen tyttären syntymästä. Itse vielä odotin meidän kuopusta (tyttö myös). Ruotsin kuninkaalliset kiinnostavat muutenkin eniten. Toki kiinnostavaa tietoa blogista löytyy paljon muutakin, tiarat ym. Linnojen tarinat kiinnostavat, itse kun olen käynyt vain Ruotsissa linnan pihalla.

  • Kiitos! 🙂 Moni on maininnut seuranneensa esim. Victoriaa ja Madeleinea juuri sen kautta, että on elänyt samoja elämänvaiheita yhtä aikaa.

   Ensi kesänä sitten linnakierrokselle Ruotsiin! 😄 Jo pelkästään Tukholman kuninkaanlinna ja Drottningholm ovat tosi kiinnostavia, ja jos on enemmän aikaa niin läheltä löytyy vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja.

Jätä kommentti