Le privilège du blanc, maailman eksklusiivisin naistenkerho

Kuninkaalliset ovat pieni porukka, mutta tänään puhutaan vielä rajatummasta joukosta, joka saattaa olla maailman eksklusiivisin naistenkerho. Le privilège du blanc eli “valkoinen etuoikeus” ei maailmantilanteesta huolimatta liity mitenkään rasismikeskusteluun, vaan kyseessä on kuninkaallisen maailman kiehtova yksityiskohta: katolisten kuningatarten oikeus pukeutua valkoiseen paavin edessä.

Embed from Getty Images

Etiketti ja perinteet liittyvät kiinteästi kuninkaallisten arkeen. Vaikka monista säännöistä on luovuttu ja käytäntöjä on löysätty, niin yhä edelleen kuninkaallisten tapaamiseen liittyy monenlaisia etikettisääntöjä, jotka saavat Maija Meikäläisten jalat tutisemaan jo palatsin porteilla.

Kruunupäät itse kasvavat muodollisuuksien keskellä, minkä lisäksi hovin koneisto on tukena. Yleensä muutenkin kuninkaalliset ovat se “auktoriteetti”, jonka säännöillä pelataan. Paavi on kuitenkin sellainen taho, jonka edessä myös kuninkaalliset nöyrtyvät ja miettivät etikettisääntöjä.

Embed from Getty Images

Moniin uskontoihin liittyy erilaisia pukeutumissääntöjä. Paavin naispuolisilta vierailta odotettiin aiemmin tiukasti protokollan mukaista pukeutumista: musta täyspitkä, pitkähihainen ja korkeakauluksinen puku sekä musta mantilla-huntu hiusten peittona, mahdollisesti huntua kannattelevan kamman kanssa. Mustat vaatteet symboloivat roomalaiskatolisessa perinteessä nöyryyttä ja hartautta, ja väri on käytännössä edelleen itsestäänselvä valinta valtaosalle paavin naispuolisista vieraista, vaikka ohjeet eivät ole nykyään niin ehdottomat. Polvipituiset päiväasut ovat yleistyneet ja moni jättää hunnun pois.

Poikkeuksen muodostavat tietyt katoliset kuninkaalliset, joille privilège du blanc on suonut erityisoikeuden pukeutua valkoiseen paavin seurassa. Etuoikeus koskee tällä hetkellä seuraavia henkilöitä:

 • Espanjan kuningattaria (kuningatar Letizia sekä ex-kuningatar Sofia)
 • Belgian kuningattaria (kuningatar Mathilde sekä ex-kuningatar Paola)
 • Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresaa
 • Monacon ruhtinatar Charlenea
 • Napolin prinsessa Marinaa, jonka mies on Savoy-suvun päämies ja Italian lakkautetun monarkian kruununperijä

Joukko on kutistunut monarkioiden kaaduttua, mutta aikoinaan siihen ovat kuuluneet edellä mainittujen lisäksi mm. Itävalta-Unkarin keisarinna sekä Ranskan, Portugalin ja Baijerin kuningattaret ja joitain muita kuninkaallisia. Alla kuvassa Belgian kuningattaret.

Embed from Getty Images

Privilège ei koske kaikkia katoliseen kirkkoon kuuluvia hallitsijasukuja, vaan paavin pitää erikseen myöntää kuninkaalle Rex Catholicissimus -arvonimi, jolloin tämän puoliso saa samalla valkoisen asun oikeuden. Arvonimi on luonnollisesti edellyttänyt kirkon opetusten mukaista elämää. Arvonimi on perinnöllinen, eli sitä ei myönnetä vallanvaihtojen yhteydessä erikseen jokaiselle hallitsijalle.

Liechtensteinin ja Monacon ruhtinattarilla ei tätä etuoikeutta ole perinteisesti ollut, mutta ainakin Charlene kuuluu nykyisin kerhoon (siitä lisää alempana). Myös Alankomaiden kuningatar Maxima pukeutuu katolisuudestaan huolimatta mustaan, sillä kuningas Willem-Alexander ei protestanttina ole katolinen kuningas. On hyvä huomata, että valkoiseen pukeutuvat vain hallitsijapuolisot, eli etuoikeus ei koske kruununperijöitä ja riviprinsessoja. Alla kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima Vatikaanissa vuonna 2017.

Embed from Getty Images

Puvut olivat ennen huomattavasti muodollisempia, mutta myös valkoisen asun etikettivaatimukset ovat löystyneet ajan myötä. Kuningatar Letizia oli pukeutunut valkoiseen jakkupukuun ilman huntua tavatessaan paavin ensimmäistä kertaa kuningattarena. Kokopitkät puvut vaikuttavat pääosin jääneen historiaan ainakin tältä joukolta, mutta esimerkiksi kuningatar Mathilde ja ruhtinatar Charlene ovat viime vuosina pitäneet kuitenkin kiinni hunnusta. Toki huntukin on keventynyt, ja sitä kampaa ei juurikaan nähdä nykyisin.

Alla kuvassa Belgian kuningatar Fabiola, Espanjan kuningatar Sofia sekä Luxemburgin suurherttuatar Joséphine-Charlotte Vatikaanissa 70-luvulla.

Embed from Getty Images

Le privilège du blanc hämmentää välillä, ja valitettavasti netistä löytyy virallista tietoa heikosti. Koska perinne on alkanut? Koskeeko oikeus tulevaisuudessa myös hallitsevia kuningattaria? Oletettasti kyllä, mutta eihän näistä koskaan tiedä. Edellisestä esimerkistä on jo aikaa, eli julkisuudessa ei ole täyttä varmuutta.

Etuoikeuden omaavat kuninkaalliset eivät käytä sitä joka kerta Vatikaanissa vieraillessaan, vaan osa heistä pukeutuu välillä mustaan ja ehkä säästää valkoista tärkeimpiin tilaisuuksiin. Huonolla tuurilla voikin mennä useita vuosia, ennen kuin yleisö saa varmistuksen tietyn kuninkaallisen statuksesta.

Pukukoodit ovat löystyneet ja säännöt eivät siksikään aina tunnu täysin selkeiltä. Jokunen vuosi sitten Belgian prinsessa Astrid oli pukenut mustan mekon kanssa valkoisen jakkupuvun. Oliko kyseessä etikettimoka tai ainakin etiketin venyttäminen? Lisäksi ainakin Luxemburgin prinsessoja sekä Ruotsin prinsessa Leonore on lapsina puettu valkoiseen Vatikaanissa käydessään, mutta ehkä lasten pukeutumista ei lasketa samalla lailla.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Privilège ei siis perinteisesti ole koskenut Monacon ja Liechtensteinin ruhtinaskuntia. Vuonna 2013 Monacon ruhtinatar Charlene kuitenkin pukeutui yllättäen valkoiseen paavin tavatessaan. Asiasta syntyi kohu, mutta Vatikaanista tiedotettiin, että Charlenella oli lupa valkoiseen asuun katolisten monarkkien perinteen mukaan. Monet epäilivät, että ruhtinatar ja hänen esikuntansa olivat yksinkertaisesti mokanneet, ja Vatikaani pelasti lausunnolla Charlenen nolosta tilanteesta. Seuraavan kerran ruhtinatar pukeutuikin mustaan, minkä tulkittiin vahvistavan tätä hypoteesia.

Monacon monarkia poikkeaa muista, ja ruhtinasperhe muistuttaa enemmän Kardashianin julkkisperhettä kuin muita kuninkaallisia. Monacossa ollaan vähän epämääräisiä etiketin ja muiden kuninkaallisten juttujen suhteen. Hovin virhe tuntui todennäköisemmältä kuin että ruhtinas Albertille olisi yhtäkkiä myönnetty katolisesta elämäntyylistä kielivä tunnustus, joka olisi oikeuttanut Charlenen valkoisen asun.

Vuonna 2016 Charlene kuitenkin saapui paavin eteen jälleen valkoisissa, joten ilmeisesti etuoikeus koskeekin Monacon ruhtinatarta pysyvästi. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa silti hieman siltä, että ehkä se ensimmäinen kerta oli moka, mutta Vatikaani päätti nykyaikaisesti mieluummin laajentaa oikeuden myös Charlenelle. Nyt mietimme sitä, koskeeko oikeus jatkossa myös Liechtensteinin ruhtinatarta.

Embed from Getty Images

Ei-katoliset kuninkaalliset noudattavat pääsääntöisesti edelleen mustan puvun etikettiä. Ilmapiirin rentoutumisen myötä joitakin poikkeuksia on nähty; kuningatar Elisabet luopui viime käynnillään pukukoodista kokonaan, ja myös Tanskan kuningatar Margareeta valitsi viime käynnillään mustan sijaan harmaan asun.

Ruotsin kuningatar Silvia, prinsessa Madeleine, prinsessa Leonore ja Chris O’Neill vierailivat paavin luona vuonna 2015. Joskus joku menee vielä oikein perinteisen kaavan mukaan; Silvian kokopitkä puku oli vain huntukampaa vailla. Madeleine oli modernisti polvipituisessa asussa. Silvian äiti lienee brasilialaisena ollut katolinen, kuten myös Madeleinen puoliso Chris on.

Embed from Getty Images

Paavin vieraita tuskin käännytetään ovella vääränlaisen asun vuoksi, mutta etiketin noudattaminen osoittaa kunnioitusta. Länsimaailma maallistuu, mutta uskonnolla on edelleen vahva asema monissa maissa. Valkoisen värin erityisasema tunnustetaan edelleen laajasti – kysykää vaikka niiltä, ketkä ovat sääntöä syystä tai toisesta rikkoneet.

Tämä tuntuu ehkä vanhanaikaiselta protestanttisen tai uskonnottoman tasavaltalaisen mielessä, mutta minusta tällaisissa perinteissä on jotain kiehtovaa ja kaunista. Onhan se mielenkiintoista, miten historiaa ja tapoja aina vain siirtyy eteenpäin seuraavalle sukupolvelle, mutta asteittain hiukan modernimpaan suuntaan. Kaikki perinteet eivät ole pahasta, ja toivon tämän kerhon jatkavan omaansa vielä pitkään!

6 kommenttia artikkeliin ”Le privilège du blanc, maailman eksklusiivisin naistenkerho

 1. Kuvittelin jo tietäväni tästä aiheesta kaiken, mutta joko muisti pettää tai sitten muualla lukemista artikkeleista on puuttunut tieto, että kuninkaalle on pitänyt myöntää tuo erillinen titteli, että puoliso voi käyttää valkoista! Kiitos siis sivistämisestä!

  • Tästä perinteestä löytyi yllättävän heikosti tietoa, joten virheen mahdollisuus on aina olemassa. Esimerkiksi Napolin prinsessa Marina puuttuu monista artikkeleista ja blogeista. Useissa lähteissä kuitenkin oli maininta tästä Rex Catholicissimus -arvonimestä, joten olen siinä käsityksessä että asia on niin.

   Ruhtinaathan ovat aatelisarvoltaan kuningasta huomattavasti alempia, joten käy järkeen, ettei heille ole aiemmin myönnetty katolisen kuninkaan arvonimeä. Kiinnostaisi tietää kyllä, että missä vaiheessa sitten suurherttuakunnat ovat päässeet mukaan klubiin. Ja ylipäätänsä, että koska tämä perinne on alkanut. Espanjastahan tunnetaan “katoliset majesteetit” Isabella ja Ferdinand 1400-luvun lopusta. En kyllä usko, että tämä valkoisen asun perinne olisi ihan niin pitkän ajan takaa, mutta eihän sitä tiedä.

   Vatikaani ei taida olla niin avoin, että julkaisisivat tarkempia selvityksiä kuninkaallisharrastajien iloksi. 😀

 2. Mukavaa nähdä aiheesta artikkeli myös täällä Timanttisalongissa! Suomeksi aiheesta oli kirjoittanut muistaakseni myös Hovikirjeenvaihtaja(?)

  Omaan espanjalaisia sukujuuria joten mantilla (lausutaan: mantijja) on minulle jo jokseenkin tuttu, niitä käyttävät mm. kummitädit ristiäisissä. Englanniksi löytyy Wikipedia-artikkeli jos joku haluaa vilkaista!

  Tuli myös mieleen, mikä tässä kaikessa oikeastaan on homman nimi? Miksi kuninkaalliset vierailevat paavin luona? Kuinka usein? Mistä he keskustelevat?

  • Joo, ihmeen kauan olen ehtinyt kirjoittaa blogia, ennen kuin tämä tuli tälla tavalla kunnolla puheeksi! 😀 Hovikirjeenvaihtajan postaus aiheesta oli muistaakseni ihan hänen ensimmäisiä tekstejään.

   Lueskelin hiukan myös mantillasta tätä kirjoittaessa. Mukavaa, että joissain maissa tällaisia perinteitä vielä oikeasti toteutetaan. Itse en ole erityisen uskonnollinen, mutta kuulun kirkkoon ja menin naimisiin kirkossa. Miehen ruotsalaiset sukulaiset olivat aivan ihastuksissaan komeista puitteista ja seremoniallisuudesta, kun ei Ruotsissa kuulemma oikein kukaan enää halua kirkkovihkimistä. 😀

   Mitä tulee noihin kysymyksiisi, niin kuninkaalliset osallistuvat esimerkiksi hautajaisiin, virkaanastujaisiin ja muihin paavien merkkipäivien juhlatilaisuuksiin. Noiden mainittujen lisäksi Vatikaaniin tehdään myös valtiovierailuja ja virallisia vierailuja, minkä lisäksi joskus kuninkaalliset käyvät myös yksityisellä audienssilla. En tiedä, kuinka kauan esim. yksityinen audienssi kestää valokuvaamisen lisäksi.

 3. Mielenkiintoinen artikkeli oli taas kerran. Tulevaisuudessa on myös hallitsevia katolisia kuningattaria, kuten Belgian Elisabet ja vielä myöhemmin Espanjan Leonor. Mitenkäs heidän privilegionsa laita on, mustaa vai valkoista!

  Liberaali nykyaika, vähemmän uskonnollinen, tarvitsee näköjään yhden paikan, missä pukeudutaan muodollisesti. Sinne ei naiset varmaan yritäkään housupuvussa. Myös protestantit kunnioittavat paavi-instituutiota korrektilla pukeutumisella, ja hyvä niin.

  • Olettaisin, että oikeus koskee aikanaan myös Elisabethia ja Leonoria. Edellinen esimerkki naishallitsijasta on Luxemburgin suurherttuatar Charlotte, hänen ajoistaan on sen verran aikaa, ettei kuvia oikein löydy.

   Mun mielestä on jotenkin mukavaa, että tällaisia perinteitä vielä kunnioitetaan. Tässä on kuitenkin kyse sellaisesta asiasta, joka ei loukkaa kenenkään ihmisarvoa tai vapauksia. 😊

Jätä kommentti