Uutiskatsaus, elokuu 2020

Juuri nyt tuntuu siltä, että kesälomakaudesta huolimatta viimeisen parin viikon aikana on tapahtunut paljon kaikenlaista, joten on jälleen uutiskatsauksen aika! Tässä siis koosteena viimeisimpiä uutisia kuninkaallisten parista. Tällä kertaa mukana Tanskan prinssi Joachimin toipuminen aivoveritulpasta, Sussexin herttuatar Meghanin erävoitto oikeuskäsittelyssään sekä Espanjan kuningas Juan Carlosin maanpako.

Embed from Getty Images

Aloitetaan Tanskan hovista. Prinssi Joachim, 51, joutui heinäkuun loppupuolella äkillisesti sairaalahoitoon aivoveritulpan takia. Perhe oli viettämässä lomaa kuninkaallisen perheen kesäpaikassa Château de Cayx’ssa Etelä-Ranskassa, josta Joachim kiidätettiin Toulousen yliopistonsairaalaan, jossa hänet myös välittömästi operoitiin.

Leikkaus onnistui, ja prinssi tila oli hovin mukaan vakaa. Joachim pääsi tällä viikolla kotiutumaan 10 päivän sairaalajakson jälkeen, ja hän on palannut perheen kesäpaikkaan. Prinsessa Marie on ollut miehensä tukena koko hoitojakson ajan, ja käsittääkseni Marien vanhemmat ovat olleet auttamassa perheen nuorempien lasten kanssa.

Prinssiä hoitavien lääkäreiden mukaan Joachim on toipunut hyvin ja hänelle ei pitäisi jäädä pitkäaikaisia seurauksia tapahtuneesta. Veritulppa johtui verisuonen äkillisestä repeytymisestä, ja lääkärien mukaan uusiutumisen riski on pieni. Prinssi Joachimin oli määrä aloittaa syksyllä uudessa virassa Tanskan suurlähetystössä Pariisissa puolustusattaseana, mutta hovin tiedotteissa ei ole puhuttu mitään pestin siirtymisestä.

Prinssi Joachim ja prinsessa Marie kiittävät sairaalan henkilökuntaa hyvästä hoidosta ja yleisöä kannustusviesteistä. Toivomme edelleen hyvää toipumista Joachimille ja jaksamista koko perheelle vaikeana aikana!

Embed from Getty Images

Sitten brittikuninkaallisiin: Sussexin herttuatar Meghan on saanut erävoiton brittiläisiä Mail on Sunday ja MailOnline -lehtiä vastaan käymässään oikeustaistelussa. Juttu koskee Meghanin isälleen kirjoittamaa kirjettä, jonka nämä mainitut tahot julkaisivat helmikuussa 2019. Lain mukaan Meghanilla on kirjeensä tekijänoikeus, joten lehdet syyllistyivät rikokseen julkaistessaan sen.

Oikeuskäsittely on kestänyt jo hyvän aikaa, ja luonnollisesti syytetyn penkillä oleva Associated Newspapers tekee parhaansa puolustuksensa kanssa, ja on vedonnut siihen, ettei Meghan voi kuninkaallisena odottaa yksityisyyttä ja että hänen olisi pitänyt tietää kirjeen päätyvän julkisuuteen.

Viime vuonna Meghanin lähipiiri antoi nimettömän haastattelun yhdysvaltalaiselle People-lehdelle, tarkoituksenaan tukea mediamyllytyksessä ollutta herttuatarta. Associated Newspapers on halunnut, että haastattelun antaneiden ystävien nimet julkaistaisiin, kun taas herttuattaren tiimi on ajanut henkilöllisyyksien salassapitoa. Asia on nyt ratkaistu oikeudessa Meghanin hyväksi, eli näiden ystävien nimet jäävät salaisiksi ainakin toistaiseksi. Tuomarin mukaan kyseessä on epätavallinen asetelma, sillä tavallisesti nimenomaan lehdistö haluaa suojella lähteidensä anonymiteettia.

Embed from Getty Images

Toukokuun alussa herttuatar koki takaiskun samaisen oikeusjutun tienoilta, kun osa syytteistä hylättiin jutun esikäsittelyssä. Toukokuinen esikäsittely koski syytettä, jonka mukaan sanomalehti lietsoi aktiivisesti Meghanin ja hänen isänsä välisiä ongelmia ja pyrki määrätietoisesti tuomaan Meghania esiin epäedullisessa ja vahingollisessa valossa. Tuolloin oikeus katsoi väitteiden olevan epäolennaisia tekijänoikeus- ja yksityisyyden suojaa käsittelevässä tapauksessa.

Lopuksi Espanjaan: ex-kuningas Juan Carlosin, 82, ahdinko syvenee ja viimeisimpänä käänteenä kuningas on lähtenyt vapaaehtoiseen maanpakoon Espanjasta. Vuosina 1975-2014 hallinnut Juan Carlos luotsasi maataan demokraattisempaan suuntaan Francon diktatuurin jälkeen, mutta pitkän valtakauden perintö ja julkisuuskuva ovat sittemmin tuhoutuneet erinäisten kohujen seurauksena.

Embed from Getty Images

Viimeisimpänä ex-kuningas on ollut myskyn silmässä Espanjan ja Saudi-Arabian bisneshankkeisiin liittyvän korruptioskandaalin vuoksi. Kohun seurauksena kuningas Felipe lakkautti maaliskuussa isänsä määrärahan ja luopui perimysoikeudestaan isänsä omaisuuteen. Kesäkuussa maan korkeimman oikeuden syyttäjä ilmoitti aloittavansa tutkinnan korruptiosyytöksistä. Käsittääkseni myös Sveitsin viranomaisten aiemmin aloittama tutkinta on edelleen käynnissä.

Maanantaina Espanjan hovi julkaisi Juan Carlosin pojalleen kirjoittaman kirjeen, jossa Juan Carlos kertoo jättävänsä kotimaansa ja palvelevansa siten parhaiten Espanjan kansaa ja kuningas Felipeä. Päätös on herättänyt monenlaisia reaktioita. Kuninkaallisen perheen tilanne on jo pitkään ollut vaikea, ja Felipen asema ei ole helpppo. Espanjassa spekuloitiin jo aiemmin, karkottaako Felipe isänsä ja viekö hän tältä samalla tittelin.

Embed from Getty Images

Maanpako vie murheenkryynin pois silmistä, mutta skandaali tulee pysymään uutisissa ja monarkian vastustajat vaativat jo kansanäänestystä maan valtiomuodosta. Toisten mielestä kuninkaan pitäisi pysyä Espanjassa ja joutua oikeuden eteen. Toisaalta samaan aikaan maassa on muisteltu myönteisesti Juan Carlosin merkittävää roolia maan kehityksessä valtaannousunsa jälkeen.

Oman ikäluokkani parikymppisille voi olla vaikea ymmärtää, miten käsittämättömän suosittu kuningas Juan Carlos parhaimmillaan oli koko maassa. Kuningashuone henkilöityi hyvin vahvasti häneen, ja Espanjassa oli aikoinaan sanonta “en olen monarkisti, olen juancarlisti”. Royal Centralin artikkeli kuvailee hyvin kuningashuoneen ja kansan suhdetta sekä kuningas Felipen ja kuningatar Letizian ylle nyt jäävää painetta.

Espanjalaislehdistön mukaan Juan Carlos pakeni Karibialle Dominikaaniseen tasavaltaan, mutta viimeisimpien tietojeni mukaan hänen saapumistaan saarelle ei ole kyetty varmentamaan. Lehtitietojen mukaan Karibia ei kuitenkaan ole ollut pysyvä ratkaisu missään vaiheessa, vaan kuninkaan on arveltu asettuvan esimerkiksi Britteihin, Italiaan tai Portugaliin. Hän itse syntyi Roomassa isoisänsä kuningas Alfonso XIII:n ja muun perheen ollessa maanpaossa.

Espanjasta julistettiin tasavalta vuonna 1931, jolloin kuninkaallinen perhe pakeni maasta. Muutama vuosi myöhemmin puhjennutta sisällissotaa seurasi kenraali Francon vuosikymmeniä kestänyt diktatuuri. Franco itse valitsi Juan Carlosista seuraajansa, mutta kenraalin kuoleman jälkeen uusi kuningas ryhtyi kääntämään maata demokraattiseen suuntaan.

Embed from Getty Images

Juan Carlosin kirjeessä ei mainittu hänen vaimoaan kuningatar Sofiaa. Pari on elänyt erillään jo pitkään, ja lehtitietojen mukaan he eivät ole pitkiin aikoihin viettäneet juurikaan aikaa yhdessä. Avioliitto on ollut kivikkoinen, ja Juan Carlosilla tiedetään olleen avioliiton ulkopuolisia suhteita. Kuningatar Sofia on Espanjassa suosittu, ja hänen uskotaan pysyvän siellä poikansa ja lastenlastensa tukena. Hänellä on ollut edelleen jonkin verran julkisia edustustehtäviä, vaikka koronan vuoksi hän on pitänyt matalaa profiilia kuluvan kevään ja kesän.

2 kommenttia artikkeliin ”Uutiskatsaus, elokuu 2020

  1. Mielenkiintoinen uutiskatsaus. Erityisesti Meghanin oikeustaisto kiinnostaa, joten kiva kuulla kooste tilanteesta.

    • Mulla on suorastaan jo ikävä Meghania ja Harrya 😄 Ei niitä kohuja, mutta heidän tapaansa tehdä työtään oli mukava seurata. Meghanilla oli useita erinomaisesti onnistuneita ja mielenkiintoisia projekteja lyhyessä ajassa.

Jätä kommentti