Vanhanajan kuninkaallinen avioliitto: Itävallan arkkiherttuatar Gabriella ja Bourbon-Parman prinssi Henri ovat menneet naimisiin

Mielenkiintoisia hääuutisia kuninkaallisista piireistä! Itävallan arkkiherttuatar Gabriella, 26, ja Bourbon-Parman prinssi Henri, 28, menivät naimisiin perjantaina 12. syyskuuta Itävallassa. Juhlista ei toistaiseksi ole paljon tietoa, mutta pariskunta on niin mielenkiintoinen tapaus, että oli pakko kirjoittaa pieni postaus! 😀 Päivitys 15.9.20: lisätty kuvia häistä loppuun!

Siis keistä on kysymys? Tuore aviopari ei ole tuttu lehtien palstoilta tai viime vuosien suurista kuninkaallisista tapahtumista. Kummankaan osapuolen suku ei istu enää valtaistuimilla, mutta heidän sukupuissaan on runsaasti kytköksiä kuninkaallisiin ja aatelisiin piireihin – sekä myös toisiinsa.

Gabriella ja Henri ovat pikkuserkkuja, ja mikä mielenkiintoisempaa, myös heidän vanhempansa muodostavat kaksi pikkuserkkuparia. Tässä on siis todella vanhanajan hengen mukainen kahden dynastian liitto! Kuulostaa tosi sisäsiittoiselta, mutta Luxarazzin selvitys paljastaa, että tilanne ei ole ihan niin paha miltä se äkkiseltään kuulostaa. 😀 Pariskunnalla on muuten vuonna 2017 syntynyt Victoria-niminen tytär.

Modernien hallitsevien monarkioiden perilliset tapaavat nykyisin valita puolisonsa tavallisen kansan parista. Tavat ja normit ovat muuttuneet, ja syy on osittain myös käytännöllinen: kun kuninkaalliset seurustelevat enemmän tavallisen kansan kanssa, käyvät tavallista koulua ja ainakin yrittävät yksityisesti elää melko normaalisti, niin näkyyhän se ystäväpiirissä.

Tässä vaikuttaa kuitenkin olevan iso ero Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan välillä. Pohjoismainen tasa-arvoajattelu on kutistanut jäljellä olevan aateliston marginaaliseksi. Esimerkiksi Ruotsin kuninkaallisten ystäväpiiriin kuuluu paljon toki varakasta, mutta sinänsä tavallista väkeä. Eikä sitä aatelistoa edes olisi täällä samalla lailla kuin hiukan etelämpänä. Länsi- ja Keski-Euroopassa näitä entisiä hallitsijasukuja ja pitkän linjan aatelisperheitä riittää, ja ne myös vaikuttavat seurustelevan keskenään tiiviisti. Tittelit eivät ehkä ole virallisia tai laillisia, mutta ne ovat yhteisymmäryksellä laajasti yhä käytössä, ja henkistä perintöä vaalitaan.

Onkin mielenkiintoista huomata, että vaikka hallitsevat kuninkaalliset naivat nykyään pääosin taviksia, niin ei-hallitsevissa suvuissa kumppani yhä edelleen usein löytyy “oman säädyn” joukosta. Lisäksi erityisesti Benelux-maissa on viime vuosikymmeniltäkin useita esimerkkejä, joissa kuninkaalliset ovat avioituneet jonkun ei-hallitsevan kuninkaallisen tai aatelisen kanssa. Ilmeisesti tittelilliset piirit pitävät edelleen yhtä.

Takaisin arkkiherttuatar Gabriellaan ja prinssi Henriin. Moni varmaan päättelikin tittelistä, että Gabriella kuuluu Itävaltaa ja monia muita alueita aikoinaan hallinneeseen Habsburgin sukuun, jota voi liioittelematta kuvailla yhdeksi Euroopan kuninkaallisen historian merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista suvuista. Gabriellan vanhemmat ovat Itävallan arkkiherttua Carl Christian ja Luxemburgin prinsessa Marie-Astrid. Äitinsä kautta Gabriella on Luxemburgin suurherttua Henrin sisarentytär. Gabriellan vanhemmat ovat siis myös pikkuserkkuja keskenään.

Prinssi Henri puolestaan on Bourbon-Parman prinssi Erikin ja Holstein-Ledreborgin kreivitär Lydian poika. Hänenkin vanhempansa ovat pikkuserkkuja keskenään. Bourbonin suku kuuluu Habsburgien tavoin mantereen mahtisukuihin, joilla on yhteyksiä moneen paikkaan. Henri on tuoreen vaimonsa pikkuserkku äitinsä puolelta: hääparilla on yhteiset isoisovanhemmat, Luxemburgin suurherttuatar Charlotte sekä tämän puoliso Bourbon-Parman prinssi Félix.

Kuten sanottua, itse häistä ei ole hirveästi tietoa, ja tuo ylläoleva kuva on ainut, jonka olen nähnyt. Eurohistory-blogin mukaan paikalla on ollut Habsburgin ja Bourbon-Parman sukujen lisäksi mm. Luxemburgin ja Liechtensteinin kuninkaallisia.

Tällaiset kuninkaalliset häät eivät siis ole mitenkään ennenkuulumattomia nykymaailmassakaan. Noin vuosi sitten Pariisissa juhlittiin isosti lukuisten kuninkaallisten vieraiden seurassa, kun ranskalainen prinssi Napoleon (etunimeltään Jean-Christophe) ja Arco-Zinnebergin kreivitär Olympia sanoivat tahdon. Siinäkin oli kyse kahdesta merkittävästä suvusta.

Päivitys 15.9.2020: kuvia häistä!

Kuva: LUXPRESS

Viikonvaihteessa julkisuuteen ilmestyi lisää kuvia hääparista ja vieraista! Häät pidettiin Tratzbergin linnassa Itävallassa Tirolin osavaltiossa. Morsiamella oli hääpuvun ja hunnun seurana Luxemburgin suurherttuaperheen kokoelmaan kuuluva safiiritiara. Seppelemäinen tiara koostuu timanttisista lehdistä ja keskellä olevasta isosta safiirista. Tiaran yläreunaa koristaa timanttirivi, joka kehystää kokonaisuutta kauniisti ja tuo kokoshnik-tyyliä.

The Court Jewellerin mukaan tiara on valmistettu n. vuonna 1870, mikä tekee siitä yhden suurherttuaperheen vanhimmista tiaroista. Se on kulkenut perheessä monen sukupolven ajan. Useimmiten se on nähty kulloisenkin suurherttuattaren käytössä, mutta myös muut perheen naiset ovat lainanneet sitä, esimerkiksi perintösuurherttuatar Stéphanie. Sama tiara toimi muutama vuosi sitten myös yhden arkkiherttuatar Gabriellan serkun häätiarana.

Vierasjoukon tutuimmat nimet olivat Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie. Myös heidän toukokuussa syntynyt poikansa prinssi Charles oli mukana, vaikkei näykään tässä kuvassa. Lisää kuvia häistä ja vieraista voi katsoa RTL:n artikkelista.

Kuva: LUXPRESS
Kuva: LUXPRESS

4 kommenttia artikkeliin ”Vanhanajan kuninkaallinen avioliitto: Itävallan arkkiherttuatar Gabriella ja Bourbon-Parman prinssi Henri ovat menneet naimisiin

 1. Onnea pariskunnalle!

  Pitää kysyä, että tiedätkö mikä on Luxemburgissa Maria Teresan tilanne?

  Luin pari päivää sitten (kröhöm) Iltalehdestä uutisen Belgian kuningas Albert II:n avioliiton ulkopuolella syntyneestä tyttärestä ja muistelin että taisit joskus kirjoittaa molemmista naisista, Maria Teresasta ja Delphinestä.

  Iltalehden jutussa sanottiin Delphinen haluavan itselleen prinsessan tittelin ja muut, mutta eikö ne ole vain avioliiton sisällä syntyneille perillisille? Mietin vaan että minkähänlaiset mahdollisuudet Delphinellä on saada titteli ja hänen kuninkaallinen korkeus -etuliite. Ja että mitenköhän homma toimisi muutenkaan🙈

  • Maria Teresan tilanne taisi jäädä alkuvuodesta koronan jalkoihin. Voi olla että olen missannut jotain, mutta ei siitä ole mielestäni ole ollut pitkiin aikoihin mitään puhetta. Enkä oikein muista enää, tuliko sen raportin myötä mitään toimenpiteitä.

   Tuo Delphinen juttu kyllä kiinnostaa, en vain oikein ole kerennyt kirjoittaa siitä töiden ohessa. Twitterissä moni kuninkaallisasiantuntija veikkaili, että Delphinen asenne olisi muuttunut ja vaatimukset nousseet, kun kohtelu kuningas Albertin puolelta oli niin tylyä. En tunne Belgian lainsäädäntöä, mutta näin että Alankomaissa on ollut vastaavanlainen tapaus, jossa avioliiton ulkopuolinen lapsi sai tittelin oikeuskäsittelyn tuloksena. Olisi kyllä tosi erikoista, jos Delphinestä tulisi prinsessa. En oikein tiedä, toisiko titteli ja määräraha tässä vaiheessa vuosien taistelun, jäätyneiden välien, katkeruuden ja surun jälkeen enää oikeasti helpostusta tai lohtua.

   Koko Delphine-skandaali on tietysti täysin Albertin omien valintojen seurausta, ja siinä mielessä kyllä sympatiseeraan tytärtä. Mutta Albert ei ole enää edes kuningas. Ei voi välttyä ajatukselta, että kostonhimo on ottanut vallan. Ja vaikka se olisi ihan oikeutettua kostonhimoa, niin se suuntautuu minusta väärään tahoon.

 2. Luxemburgista puheen ollen, ei ole tainnut prinssi Charlesin ristiäisistä kuulua mitään? Varmaan aika hankala koronan takia järjestää, kun kruununperillisillä usein aika paljon vieraitakin…

  • Ristiäisistä ei ole ollut mitään puhetta, googlasin juuri viikko sitten. Nyt lun googlasin uudestaan, niin tuli hakutuloksena rtl:n artikkeli, jonka mukaan ristiäiset olisivat huomenna. Mutta artikkeli vaikuttaa olevan poistettu, sillä linkki ei aukeakaan. 🤔

Jätä kommentti