Luxemburgin prinssi Charles kastettiin eilen

Luxemburgin perintösuurherttua Guillaumen ja perintösuurherttuatar Stéphanien toukokuussa syntynyt esikoinen prinssi Charles kastettiin eilen lauantaina! Mietin jo kesän aikana, että olisiko tilaisuus pidetty kaikessa hiljaisuudessa yksityisesti, kun ei missään näkynyt tietoa ajankohdasta. Ei sentään, kun kyse on tulevasta hallitsijasta!

Ylpeät vanhemmat esikoisensa kanssa! Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue

Nyt noin 4 kk ikäinen pikkuprinssi kastettiin Luxemburgin Clervaux’ssa Abbey of St. Mauricen kirkossa. Vieraina oli molempien vanhempien lähisukua; suurherttuaperhettä edustivat suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa, prinssi Félix ja prinsessa Claire lapsineen, prinssi Louis sekä prinssi Sébastien. Hovi ei kommentoinut Guillaumen siskon prinsessa Alexandran poissaoloa. Myöskään prinssi Louis’n lapset prinssit Gabriel ja Noah eivät olleet paikalla.

Stéphanien molemmat vanhemmat ovat jo edesmenneitä, mutta hänen kaikki seitsemän sisarustaan perheineen olivat paikalla. Yksityiskohtana mainittakoon, että Belgian aatelistossahan aatelisarvo kuuluu perheen pään ja perillisen lisäksi kaikille lapsille, joten kaikki Stéphanien sisarukset sekä hänen veljiensä lapset ovat kreivejä ja kreivittäriä.

Vasemmalta alkaen prinssi Félix ja prinsessa Claire poikansa prinssi Liamin kanssa, suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa Félixin ja Clairen tyttären prinsessa Amalian kanssa, prinssi Louis, perinstösuurherttuapari päivänsankarin kanssa, ja viimeisenä oikealla prinssi Sébastien. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue

Moni toivoi ulkomaisia kuninkaallisia vieraita, ja en osaa sanoa, olisiko sellaisia normaalioloissa nähty kruununperijän kastejuhlassa, mutta nyt vierasjoukkoa oli selvästi rajattu. Hovin tiedote ei mainitse esimerkiksi valtiollisia vieraita, joita vaikkapa Ruotsin kastejuhlissa on totuttu näkemään. Tällaisten tilaisuuksien luonne ja yksityisyys toki vaihtelee eri hovien välillä ilman koronaviruksen vaikutustakin.

Ulkomaisia kuninkaallisia kummeja en pitänyt kovin todennäköisenä, sillä suurherttuaperheessä on ollut tapana valita kaksi kummia lähisuvusta, yleensä vanhempien sisaruksista. Perintösuurherttuapari odotetusti jatkoi tätä perinnettä, ja kummiksi oli pyydetty Guillaumen puolelta hänen keskimmäinen pikkuveljensä prinssi Louis. Stéphanien puolelta kunnian sai hänen sisarensa kreivitär Gaëlle de Lannoy.

Kummisetä prinssi Louis pitää kynttilää. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue
Stéphanien sisko kreivitär Gaëlle. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue

Prinssi Charlesin nimihän ilmoitettiin jo heti syntymän jälkeen, ja sehän oli siis Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume. Prinssi kastettiin suvun kuninkaallisessa kastemekossa, jossa esimerkiksi suurherttua Henri sisaruksineen on aikoinaan kastettu. Kastejuhlan toimitti Luxemburgin arkkipiispa. Harmillisesti hovi oli muuten aika niukkasanainen tilaisuuden yksityiskohtien suhteen, ja mietiskelin esimerkiksi, että miksiköhän kastejuhla järjestettiin juuri tuossa kirkossa. Äkkiseltään en löytänyt mitään selvää yhteyttä.

Päivänsankari prinssi Charles. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue

Perintösuurherttuatar Stéphanie oli pukeutunut kauniiseen keltaiseen mekkoon, joka vaikutti olevan Paule Kan mallistosta. Keltaiseen oli pukeutunut myös prinsessa Claire, jonka Zimmermannin mekossa oli kaunista kuviointia, sekä 6-vuotias prinsessa Amalia. Suuherttuatar Maria Teresa puolestaan oli valkoinen tyylikäs housupuku ja vaaleanpunainen pusero.

Prinssi Félix ja prinsessa Claire. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue
Prinssi Sébastien vanhempiensa kanssa. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue
Prinssi Charles on suurherttuaparin viides lapsenlapsi. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue
Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue

6 kommenttia artikkeliin ”Luxemburgin prinssi Charles kastettiin eilen

 1. Päivänsankari on todella suloinen! Varmaan normaalioloissa ristiäiset olisivat olleet suuremmat, ainakin voisi kuvitella että kruununperillisen ristiäisiin olisi ulkomailtakin vieraita kutsuttu. Pääasia kuitenkin että juhlat saatiin pidettyä. Kiva, että vierailla oli reippaasti väriä asuissa, ettei menty sillä perus vaaleansinisellä linjalla!

  • Charles on kyllä todella suloinen vauva! 😍 Ja oon samaa mieltä, että keltainen tuntui kivan piristävältä väriltä!

   Joissan hoveissahan kastejuhlat ovat hyvin pienimuotoisia ja yksityisiä. Mutta jotenkin ajattelen, että kruununperillisen ristiäisiin olisi kutsuttu edes oman maan virallisia edustajia?

 2. Herttaista ja todellakin loppukesän tai alkusyksyn väreihin nuo keltaiset sopivat teemallisesti niin hyvin! Näissä pienen piirin ristiäisissä ainakin voidaan keskittyä itse tilaisuuden tunnelmaan, vauvaan, perheeseen, ettei ole liikaa väkeä tai pauhua ja kuvauskalustoa.
  Huomasin muuten jotain erittäin inhimillistä meille naisille : vauvan äidin selkä, usein nämä kuninkaalliset äidit ovat täysin entisissä mitoissaan heti ja tässä jotenkin tulee ainakin minulle mieleen se, että Stephanie on keskittynyt olemaan äiti eikä välitä siitä, että äidillinen pyöreys näkyy.
  Saatan olla ihan väärässä enkä tietenkään hänen äidillisyydestään mitään tiedä.
  Vauva on suloinen, kuten kaikki vauvat!

  • Kiinnitin huomiota Stéphanien ulkomuotoon, kun reilu viikko sitten hänen ollessa häävieraana (edellinen postaus arkkiherttuatar Gabriellan ja prinssi Henrin häistä) twitterissä spekuloitiin, olisiko hän uudestaan raskaana. Olipa tai ei, niin äitiydestä pitäisi kaikkien saada nauttia rauhassa ilman laihdutuspaineita. He eivät Guillaumen kanssa onneksi jotenkin vaikuta sellaiselta parilta, joka stressaisi asiaa kamalasti.

 3. Kyllä, olen samaa mieltä, todella kaunis ja suloinen pikkuprinssi.
  Tuossa viimeisessä kuvassa pikkuprinssi hymyilee veikeästi – ihana kuva.

 4. Huomaa kyllä, ettei ole kastettava ihan mikään vastasyntynyt, kun noin tomerasti pitää itseään ryhdikkäänä ja katselee vieraita. Ihana pikkuinen prinssi!

Jätä kommentti