Luukku #8

Luukku 8 – grand-luokan tapahtuma

Tekninen huomautus: äänestystoiminto vaikuttaa pelaavan suurimmalla osalla, mutta olen saanut pari yksittäistä viestiä, että on ollut häikkää. Ensi hätään kannattaa kokeilla jollain toisella selaimella (Chrome, Firefox, Safari, Opera…) tai toisella laitteella. Tietääkseni esim. WordPressin Reader-lukutila ei aina näytä upotettuja kuvia, joten myös äänestys saattaa puuttua. Jos tulee ongelmia, niin kerro kommentissa, että puuttuuko koko äänestyslomake vai etkö vain pysty lähettää vastausta. Voit aina kommentoida postausta, niin lasken äänesi mukaan tuloksiin!

Eilen hyväntekeväisyystyötä, tänään tiaratilaisuuksia! Jokaisen hovin kalenterissa on paljon vuosittain toistuvaa ohjelmaa. Kullakin maalla on oma historiansa ja sen myötä muovautuneet perinteensä ja tapansa juhlia.

Olemme maininnut aiemmin, että joissain monarkioissa tiaratilaisuuksia on selvästi enemmän kuin toisissa. Valtiovierailut ovat kuninkaallisille peruskauraa, ja niihin sisältyy lähes aina tiaroja vaativa illallinen, mutta muuten eri maiden tavoissa on suuria eroja. Vuoteen ei loppujen lopuksi mahdu isoja juhlatilaisuuksia kovin montaa, joten prosentuaalisesti se on jo merkittävä ero, että laitetaanko hovissa tiarat päähän kerran vai kolme kertaa vuodessa.

Pohjoismaissa monet juhlat, jotka muualla Euroopassa ovat päivätilaisuuksia, järjestetään tiarojen kanssa iltajuhlina. Valtiovierailujen lisäksi joissain maissa on omia vuosittaisia grand-luokan tapahtumia, joihin tiarat ja kuninkaalliset kuuluvat. Me kaikki varmasti haluamme unelmahoviimme vähän extrakimallusta, joten päivän äänestyksessä saatte miettiä, mikä alla olevista vaihtoehdoista on meidän hovimme vuosittainen grand-tilaisuus, johon tiarat kaivetaan esille.

Embed from Getty Images

Tanskassa uudenvuoden juhlavastaanotto on hovin tärkeimpiä vuosittaisia tilaisuuksia. Vuodenvaihteeseen kuuluu useita tilaisuuksia, mutta vain uudenvuodenpäivän vastaanotolla käytetään tiaroja. Illallinen on Amalienborgissa Kristian VII:n palatsin “ritarisalissa”, jonka sisustus on upeaa rokokoota. Kuningattaren emännöimään tilaisuuteen osallistuu kuninkaallisen perheen lisäksi hallitus, parlamentin korkeimmat edustajat, virallisen Tanskan edustajia sekä hovin johtavia työntekijöitä.

Alla kuvassa juhlan tunnelmia tämän vuoden alusta tammikuulta. Tilaisuus on todella juhlava, ja talvinen ajankohta tuntuu jotenkin dramatisoivan pukuvalintoja – ei siis mitään kesämekkomeininkiä! 😀 Margareetalla on usein turkisviitta yllään saapuessaan ja Mary puolestaan varaa useimmiten rubiinikorunsa tähän tilaisuuteen. Youtubesta löytyy lyhyt video, josta näkee juhlan valmisteluja.

Ruotsin hovin vuotuisiin tiaratilaisuuksiin kuuluu tietysti Nobel-juhla! Tämä on luonteeltaan ihan erilainen tilaisuus kuin Tanskan uusivuosi, mutta juhlavuudessa se ei jää yhtään kakkoseksi. Nobelit ovat oikeastaan vielä paremmat tiarojen ystäville, sillä ne tarjoavat kaksi peräkkäistä tiarailtaa.

Gaalassa tunnetusti juhlitaan arvostettuja tiedepalkintoja. Kuninkaallinen perhe on gaalassa vieraina, eli he eivät isännöi pääpäivää, vaikka kuningas Kaarle Kustaa jakaakin palkinnot. Palkintojenjako on ensin Tukholman Konserttitalolla, josta vieraat siirtyvät kaupungintalon kuuluisaan Siniseen saliin illallista varten. Illallisella on noin 1300 vierasta. Seuraavana päivänä kuningas sitten isännöi kuninkaanlinnan illallista, joka on pienimuotoisempi tilaisuus, mutta pukukoodiltaan yhtä juhlava.

Loppuvuoteen mahtuu myös kolmas talvinen tiaratilaisuus, sillä kuningatar Elisabet emännöi joulukuussa vuotuista diplomaattivastaanottoa Buckinghamin palatsissa. Viime vuosina tilaisuuteen on osallistunut perheen “ykkösketju”, eli kuningattaren lisäksi prinssi Charles, herttuatar Camilla, prinssi William ja herttuatar Catherine. Joissain lehdissä on mainittu vierasmääräksi jopa 1000 henkeä, mutta hovin sivuilla puhutaan viidestä sadasta.

Vielä muutama vuosi sitten tilaisuudesta ei julkaistu yhtään kuvia, vaan ainoat tiarakuvat herttuattarista saatiin auton ikkunan läpi. Parina viime vuonna hovi kuitenkin iloksemme julkaisi muutaman kuvan, josta nähtiin myös naisten vaatetus ja tiarat. Toivottavasti sama linja jatkuu pandemian jälkeen!

Embed from Getty Images

6 kommenttia artikkeliin ”Luukku #8

 1. Äänestin Nobeleita, mikäs sen parempaa kuin kaksi päivää tiaroita ja iltapukuja putkeen 🙂 Ja paras kuvamateriaali näistä tilaisuuksista! Varsinkin brittihovissa saisivat ottaa mallia Ruotsista mitä kuviin tulee.

  • Nobelien kaksipäiväisyys on kyllä ehdoton plussa, vaikka tietysti varsinkin sen pääpäivä venyy väistämättä pitkäksi valmistautumisineen. Mutta einsillä väliä, ihanaahan se olisi laittautua hienoksi osaavissa käsissä 😄

 2. Rakastan Nobel-juhlia! Katson ne aina telkkarista. Puvut ja tiarat esittäytyvät hyvin, kun vieraat kävelevät pöytiin.
  Myös ruoka on kiinnostavaa, ja sekin esitellään ihan valmistuksesta lähtien.

  • Joo, Nobeleissa on sitä jotain! Nuo muut tapahtuu suljettujen ovien takana, vaikka Tanskassa saadaan kyllä kuvia saapumisesta ja ehkä jotain kuvia/tietoa kulisseista. Mutta Nobeleissa on kansainvälistä glamouria 😍

 3. Valitsin Tanskan uudenvuoden, ihan vaan koska tuo ritarisali ja kuvissa näkyvä kattaus ja kukat olivat niin uskomattoman upeita. Ja ah, mitä jääkuningatar-lookeja tuonne voisi laittaa päälle!

  • Oikeasti jos olisi itse vieraana, niin arvostaisi varmaan sitä, että uudenvuoden illallinen ei ole televisioitu 😃 Mä äänestän Nobeleita kaksipäiväisyyden vuoksi, mutta ei Tanska kyllä kauas jäänyt ykkössijasta! Upeat puitteet sielläkin.

Jätä kommentti