Luukku #11

Luukku 11 – yksityiskoti

Kalenterin alussa valitsimme hovillemme päämajan eli sen kuninkaallisen ykkösresidenssin. Ilmeisesti isot palatsit eivät kuitenkaan ole niin kodikkaita kuin luulisi, sillä monen kuninkaallisen varsinainen koti on jossain muualla keskustan ulkopuolella. Monesti se ykköslinna on enemmän työpaikka kuin koti, ja harva meistäkään haluaisi asua työpaikallaan, jonka pihamailla pyörisi kaiken lisäksi massoittain turisteja. Perhe-elämäkin on varmaan mukavempaa, kun ympäristö on yksityisempi.

Nyt mietimme siis, mikä olisi meidän kuninkaallisen perheemme yksityinen koti. Monet näistäkin ovat kyllä tunnettuja matkailunähtävyyksiä, mutta syystä tai toisesta nämä ovat majesteettien mielestä selvästi kodikkaampia vaihtoehtoja jättipalatseihin verrattuna.

Embed from Getty Images

Drottningholmin linna (yllä oleva galleria) on Ruotsin kuningasparin koti, jossa heidän lapsensa kasvoivat aikuisiksi. Noin 10 km päässä Tukholman keskustasta sijaitseva Drottningholm rakennettiin 1600-luvun jälkipuoliskolla ranskalaisten esikuvien mukaan, ja se toimi kuninkaallisen perheen kesäresidenssinä läpi 1700-luvun. Drottningholm ja sen tiluksilla sijaitsevat rakennukset ja puutarhat muodostavat merkittävän arkkitehtuurisen ja historiallisen kokonaisuuden, ja palatsi kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Paikka on todella kaunis ja varmasti monelle suomalaisellekin tuttu.

Embed from Getty Images

Alankomaiden kuningasperhe asuu Huis ten Boschin palatsissa Haagissa. 1600-luvun hollantilainen barokkityyli haki vaikutteita Italiasta. Palatsin siivet rakennettiin myöhemmin 1700-luvulla. Huis ten Boschin historiaan mahtuu lukuisia eri vaiheita ja asukkeja, mutta se on kuulunut kuninkaallisen perheen virallisiin residensseihin vuodesta 1815 asti. Viime vuonna siitä tuli kuningas Willem-Alexanderin perheen koti.

Embed from Getty Images

Kuningatar Elisabetilla riittää tiluksia, mutta Windsorin linnaa pidetään hänen varsinaisena kotinaan. Linna on kuin pieni kylä pikkukaupungin keskellä, ja se on aktiivinen kuninkaallinen residenssi, jossa on emännöity niin valtiovierailuja kuin kuninkaallisia perhejuhlia. Windsoriin on kerrostunut paljon historiaa: keskiaikaista tunnelmaa muurien ja tornien muodossa sekä mm. goottilainen kappeli ja loisteliaat sisätilat valtiosaleineen. Linna on ollut hallitsijan käytössä 1100-luvun alusta asti.

Luxemburgin suurherttuaperheen koti on Château de Berg eli Bergin linna. Nykyinen rakennus valmistui vuonna 1911, vaikka itse tila on ollut suurherttuaperheen käsissä 1800-luvun puolivälistä. Linna on noin 30 km päässä pääkaupungista. Tornit antavat tälle hauskan ilmeen ja puutarha näyttää kauniilta!

Espanjan kuningasperheen yksityiskoti lienee näistä vaatimattomin. Noin 15 km päässä Madridista sijaitseva Zarzuelan palatsi on ollut kuningas Juan Carlosin ja kuningatar Sofian koti melkein 60 vuotta. Siellä on myös kuningas Felipen toimisto, mutta Felipe ja Letizia tyttärineen asuvat Zarzuelan mailla sijaitsevassa “ruhtinaan paviljongissa“, joka rakennutettiin Felipelle kruununperijän kodiksi 2000-luvun taitteessa.

Uudella rakennuksella ei luonnollisesti ole kuninkaallista historiaa. Siellä on edustustilat vieraita varten ja tyylikäs se varmasti on, mutta ulkoapäin se ei minusta erotu tavallisista espanjalaisista villoista. Se ei tietenkään ole automaattisesti miinus, ja monen mielestä tämä olisi varmasti kodikkaampi asumus kuin suuri palatsi. Valitettavasti en löytänyt upotettavaa kuvaa postaukseen, mutta täältä Daily Mailin vanhasta artikkelista näkee hyvin ulkoasun ja kokoluokan.

6 kommenttia artikkeliin ”Luukku #11

 1. Äänestin Huis ten Boschia, vaikka Bergin linnakin näyttää todella kauniilta omaan silmään 🙂

 2. Äänestin Luxemburgia ku näytti mun mielestä rauhallisimmalta: paikka syrjemmällä ja vihreää paljon 🤩

  (Insta-upotukset eivät jostain syystä näy mulla)

  • No voi hitsi! Yritän käyttää ensisijaisesti aina Getty-kuvia, mutta välillä ei vaan löydy sellaista minkä saisi liitettyä postaukseen.

   Tää luukku oli mulle ainakin vaikea valinta! Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa 😄

 3. Äänestin Huis ten Boschin. Rakastan keskiaikaisia linnoja, ja Windsoria mietin ensin, mutta kun viralliseksi linnaksi olin äänestänyt Vaduzin linnaa, tuntui että vastapainoksi tarvitsen jotain erilaista. Huis ten Bosch näyttää ainakin ulkoa upealta 😍

  • Huis ten Bosch ei näy kovin hyvin tossa kuvassa, mutta siinä on aika pitkät sivusiivet. Se on kyllä hieno, kupoli on varmasti upea sisällä!

Jätä kommentti