Luukku #16

Luukku 16 – kuninkaalliset häät

Eilen äänestettiin hääpukua, joten tänään vuorossa häät! Rakkaudenjuhlia on tietysti vaikeaa laittaa paremmuusjärjestykseen, eikä häiden järjestäminen ole mikään kilpailu kuninkaallisten välillä. Häät kuitenkin eroavat toisistaan niin ulkoisten puitteiden, vierasjoukon kuin yleisen tunnelmankin osalta.

Päivän kysymys on siis seuraava: minkälaiset olisivat sinun kuninkaalliset hääsi? Vertailukohteina mm. kirkko, juhlatila, vieraat, ajankohta ja tunnelma. Vaihtoehtoja mahtui rajallisesti, joten painotus on nyt uudemmissa 2000-luvun häissä, jotka ovat suurimman osan muistissa vielä hyvin.

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häät huhtikuussa 2011: Hääkirkkona toimi Westminster Abbey, ja juhlavastaanotto pidettiin Buckinghamin palatsissa. Noin 1900 hengen vierasjoukko sisälsi hääparin perheiden ja ystävien lisäksi ulkomaisia kuninkaallisia, virallisia vieraita Britanniasta ja Kansainyhteisöstä, diplomaatteja, brittiläisiä seurapiirejä ja julkkiksia. Pukukoodina oli päiväasu. Arviolta miljoona ihmistä oli juhlimassa häitä Lontoon kaduilla.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häät kesäkuussa 2010: Hääkirkkona toimi Tukholman Suurkirkko, ja juhlavastaanotto pidetiin kuninkaanlinnassa. Noin 1100 hengen vierasjoukko sisälsi runsaasti ulkomaisia kuninkaallisia, virallisia vieraita, diplomaatteja sekä kuninkaallisen perheen ja hääparin ystäviä. Vierailla oli iltapuvut tiaroineen ja kunniamerkkeineen. Häät olivat hyvin tunteelliset ja lämminhenkiset, ja kruununprinsessapari keräsi noin puolen miljoonan ihmisen väkijoukon Tukholmaan.

Embed from Getty Images

Perintösuurherttua Guillaumen ja perintösuurherttuatar Stéphanien häät lokakuussa 2012: Hääkirkkona toimi Luxemburgin Notre-Damen katedraali, ja juhlavastaanotto pidettiin suurherttuan palatsissa. Tarkkaa vierasluku en löytänyt, mutta puhumme sadoista hengistä, joiden joukossa oli virallisten vieraiden lisäksi valtavasti kuninkaallisia, niin hallitsevista kuin lakkautetuista kuningashuoneista. Pukukoodina oli päiväasu, mutta kirkollista vihkimistä edeltäneenä iltana pidetyllä illallisella nähtiin tiaroja.

Embed from Getty Images

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin häät toukokuussa 2018: Hääkirkkona toimi Pyhän Yrjön kappelin Windsorissa, ja juhlavastaanotto pidettiin Windsorin linnassa. Prinssi Harryn asemasta johtuen häissä ei nähty ollenkaan virallisia vieraita, vaan kaikilla 600 vieraalla oli jonkinlainen yhteys hääpariin. Harryn sukulaisten lisäksi juhlassa oli vain muutamia yksittäisiä ulkomaalaisia kuninkaallisia, mutta sen sijaan parin ystäväpiiriin lukeutui runsaasti julkisuuden henkilöitä niin Britanniasta kuin Yhdysvalloista. Hääparin oma kädenjälki näkyi ja antoi juhlaan persoonallisuutta ja lämminhenkisyyttä. Pukukoodina oli päiväasu.

Embed from Getty Images

Prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin häät kesäkuussa 2013: Hääkirkkona toimi Tukholman kuninkaanlinnan kirkko, ja juhlavastaanotto pidettiin kuningasperheen kotona Drottningholmin linnassa. Vaunuajelun ja valokuvaamisen jälkeen hääpari ja vieraat siirtyivät vesiteitse Drottningholmiin. Kuninkaallisia vieraita oli selvästi vähemmän kuin Victorian ja Danielin häissä, mutta kuitenkin useampi eurooppalainen kuningashuone oli edustettuna. Myös virallisia vieraita oli huomattavasti vähemmän, ja parin ystäväpiiri muodosti hyvin suuren osan vierasjoukosta. Pukukoodina oli iltapuvut tiaroineen.

Embed from Getty Images

8 kommenttia artikkeliin ”Luukku #16

  1. Tosiasiassa kammoaisin yli kaiken tuommoisia isoja, televisioituja häitä ja avioituisin mielummin Beatricen tyyliin 😀 Mutta äänestin Madeleinen häitä, koska Ruotsin kuninkaalliset häät ovat kaikista lämminhenkisimpiä + tiaroita siihen päälle! Ja Madeleinen häissä oli kuitenkin se juhlaosuus yksityinen niin ei tarviis ihan koko päivää olla kameroiden kuvattavana.

    • Mun mielestä veneajelu Drottningholmiin ja yksityinen juhlavastaanotto olisi varmasti ihana yhdistelmä, jos oisin itse menossa kuninkaallisesti naimisiin. Kirkossa, vaunuajelussa ja veneeseen astumisessa oli kuitenkin jo paljon julkista osuutta kuvausmahdollisuuksineen. Näin kyllä jonkun lehtijutun, että Madeleine sanoi jälkikäteen että vähän harmittaa, ettei yleisö kuullut juhlavastaanoton puheita! Ehkä sellaisen klipin voisi julkaista sitten hovin sivuilla jälkikäteen 😀

  2. Anteeksi mutta miksi ei ollut Carl Philip ja Sofia? Ne olisin halunnut! Vähiten muodolliset. Toidaaltacois voinut verrata myös Monacon 2 vihkimisen tapoihin.

    • Käytin valitettavasti raakaa karsintaa! 😀 Harry ja Meghan saivat nyt edustaa persoonallisia häitä. Carl Philipin ja Sofian kirkko ja juhlapaikka menivät päällekkäin sisarusten juhlien kanssa. Mutta olen samaa mieltä, että heillä oli kyllä kauniit ja omannäköiset häät!

  3. Äänestin Victorian ja Danielin häitä, koska ne nyt vain olivat vuosisadan häät. ♥ Muistan vieläkin sen ihanan lämpimän hehkun joka häistä välittyi televisioruudunkin taakse. Ruotsin hovissa tykkään monista asioista, ja häiden pukukoodi on yksi niistä. 🙂

  4. Victorian ja Danielin häät, se tiarojen määrä ja loiste, hienot puheet ja tanssit ja se valtava RAKKAUS ❤❤❤

Jätä kommentti