Luukku #17

Luukku 17 – kuninkaallisia erikoisuuksia

Satojen vuosien historian myötä kuningashuoneisiin on jäänyt omia erikoisuuksiaan: järjestelyjä, perinteitä ja tapoja, jotka nyt vain sattuvat olemaan edelleen voimassa. Tässä luukussa etsimme “fun facts” -tyyliin sellaista hauskaa erikoisuutta, jolla kuvitteellinen kuninkaallinen perheemme voi sitten kehuskella muille kuninkaallisille! 😉 Mikä näistä olisi hauskin tai vaikuttavin yksityiskohta?

1. Joutsenkuningatar: 1100-luvulla alkaneen tavan mukaan kuningatar Elisabet omistaa kaikki maansa merkkaamattomat joutsenet. Käytännössä kruunu käyttää tätä oikeutta lähinnä Thames-joen lintuihin, jotka edelleen lasketaan vuosittaisessa Swan Upping -rituaalissa. Joutsenten kunto tarkastetaan samalla ja nuoret linnut merkitään; laskeminen kestää kokonaisuudessaan useita päiviä. Nykyisin pitkäkaulat eivät päädy kuninkaalliseen ruokapöytään, vaan seremonialla on luonnonsuojelullinen ja koulutuksellinen tarkoitus.

Embed from Getty Images

2. Oma kirkkokunta: Kuningatar Elisabet ja Tanskan kuningatar Margareeta ovat edelleen kansallisten kirkkokuntiensa johtajia. Rooli on toki lähinnä seremoniallinen, mutta luohan se silti varmasti erityisen siteen kuningasperheen ja kirkon välille. Ei jokainen voi sanoa johtavansa kokonaista kirkkokuntaa!

Embed from Getty Images

3. Le privilège du blanc: Tiettyjen katolisten kuningatarten oikeus pukeutua valkoiseen paavin edessä on kuninkaallisen maailman kiehtova yksityiskohta. Vaikka etiketti on aikojen saatossa löystynyt, niin valkoisen värin erityisasema tunnustetaan edelleen laajasti. Tällä hetkellä poikkeus koskee Luxemburgin suurherttuatarta, Belgian kuningattaria, Espanjan kuningattaria, Monacon ruhtinatarta sekä Napolin prinsessaa. Lisätietoja aiheesta löytyy tästä postauksesta.

Embed from Getty Images

4. Maailman ainoa keisarikunta: Keisari on perinteisesti korkein maallinen hallitsijanarvo ja “voittaa” näin ollen kuninkaat, ruhtinaat ja suurherttuat. 1900-luvun alussa Euroopassakin oli vielä useita keisarikuntia, mutta nykyisin jäljellä on vain Japani. Keisari on nykyisin Japanissa “vain” hänen majesteettinsa, mutta keisarikuntien historiasta tunnetaan myös vielä vaikuttavampi hänen keisarillinen majesteettinsa. Japanin rivikuninkaalliset sekä jotkut eurooppalaiset kuninkaalliset käyttävät etuliitettä hänen keisarillinen (ja kuninkaallinen) korkeutensa. Jos olisin hallitsija, niin voisi olla hauskaa olla maailman ainoa keisarinna! 😀 Tulee mieleen Wienin ja Pietarin keisarillinen loisto… Pääsisipä ensi vuonna joulumarkkinoille Itävaltaan!

Embed from Getty Images

4 kommenttia artikkeliin ”Luukku #17

  1. Pakkohan se oli äänestää joutsenia, onhan se Suomen kansallislintukin – mikäli tämä kuvitteellinen kuningaskunta olisi Suomi, niin sopisi aika hyvin 😀

    Cambridget julkaisi joulukorttikuvansa, Louis oli niin veikeän näköinen ja Charlotten ilme oli minusta ihan kuin Elisabetilla! Onhan tuosta yhdennäköisyydestä aiemminkin puhuttu, mutta taitaa piirre vaan korostua ajan myötä 🙂

    • Itse asiassa Elisabet omistaa myös delfiinit, mutta joutsenet on suomalaisille oleellisempi tieto! 😄

      Se joulukorttikuva oli tosi kiva! Yritän tehdä vielä ennen joulua koosteen hovien terveisistä ja kuvista. Ja joo, kyllä se Elisabet vaan näkyy Charlottessa. Ja George ja Louis on jotenkin niin samanoloiset 😄

  2. Äänestin olla maailman ainoa keisarikunta koska joutsenet ovat Suomen valtiossa jo hyvässä tallessa tai noh, nyt siis keisarikunnassa 😃

Jätä kommentti