Ruhtinas Albert ja ruhtinatar Charlene 10 vuotta naimisissa

Monacon ruhtinas Albert II ja ruhtinatar Charlene vihittiin Monacossa vuonna 2011 – paljon onnea parille 10-vuotishääpäivänä!

Tuore hääpari lähdössä kirkollisesta vihkimisestä 2.7.2011. Kuva: Richard Heathcote/PP/Getty Images.

Monacon silloinen perintöruhtinas Albert ja Etelä-Afrikassa kasvanut olympiatason uimari Charlene Wittstock tapasivat vuonna 2000 kansainvälisessä uintitapahtumassa Monacossa. Heidät nähtiin julkisuudessa ensi kertaa pariskuntana Torinon talviolympialaisten avajaisissa vuonna 2006. Edellisvuonna Albertista oli tullut maansa hallitsija isänsä kuoleman myötä. Vuonna 2007 Charlene jätti kilpauimarin uran.

Tuleva ruhtinaspari edusti yhdessä Ruotsin kruununprinsessaparin häissä kesäkuussa 2010, ja heidän kihlauksestaan tiedotettiin muutama päivä häiden jälkeen. Charlene osallistui kuninkaallisena kihlattuna myös Cambridgen herttuaparin häihin huhtikuussa 2011 muutama kuukausi ennen omia häitään.

Embed from Getty Images

Albert ja Charlene menivät naimisiin monipäiväisten juhlallisuuksien saattelemina. Juhlat Monacossa alkoivat kesäkuun viimeisenä päivänä musiikkikonsertilla, ja parin siviilivihkiminen järjestettiin 1.7. palatsin valtaistuinsalissa. Samassa paikassa vihittiin aikoinaan myös Albertin vanhemmat ja isovanhemmat. Siviiliseremonian myötä Charlene Wittstockista tuli hänen seesteinen korkeutensa Monacon ruhtinatar. (Parempaakaan käännöstä englannin serene-sanalle ei ole edelleenkään tullut vastaan. Seesteinen on kuitenkin kuninkaalliseen kontekstiin sopivan juhlavan kuuloinen, eikö?)

Lyhyen seremonian jälkeen tuore aviopari tervehti kansalaisia palatsin parvekkeelta. Palatsiaukiolla oli monacolaisille järjestetty huippukokkien suunnittelema buffet-tarjoilu, ja myös hääpari liittyi seuraan. Illalla Port Herculeen satamassa pidettiin ilmaiskonsertti, johon osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Embed from Getty Images

Monet katoliset kuninkaalliset pitävät siviili- ja kirkkovihkimisen erikseen, ja näin tehtiin myös Monacossa. Kirkollinen seremonia pidettiin seuraavana päivänä 2.7. palatsin sisäpihalla. Kansalaiset oli huomioitu tälläkin kertaa, ja palatsiaukiolla sekä muualla Monacossa oli kuvaruutuja, joista kansalaiset pystyivät seurata seremoniaa.

Siviilivihkimisessä Charlenella oli yllään vaatimattomampi vaaleansininen asu, joten kirkossa oli sitten varsinaisen hääpuvun aika. Urheilullisen ruhtinattaren modernin hääpuvun suunnitteli Giorgio Armani. Kauniit kukkakuvioiset kirjailut toivat virtaviivaiseen pukuun hieman pehmeyttä ja romantiikkaa: puvussa oli 40 000 Swarovskin kristallia, 30 000 kultaista kiveä sekä 20 000 helmeä. Häälookin täydensivät huntu ja viisimetrinen laahus.

Charlene ei käyttänyt vihkiseremoniassa tiaraa, mutta kaunista kampausta koristi kälyltä prinsessa Carolinelta lainatut timanttiset hiussoljet, jotka ovat Carolinen, Albertin ja prinsessa Stéphanien isoäidin Monacon prinsessa Charlotten peruja.

Embed from Getty Images

Iltajuhlassa Charlene edusti niin ikään Armanin suunnittelemassa sifonkimekossa. Ruhtinatar kommentoi Voguelle hääpuvun olevan painava, joten hän halusi iltaa varten jotain kevyempää, jossa on helpompi liikkua. Illalla Charlene oli vaihtanut myös timanttiset hiussoljet Albertilta häälahjaksi saamaansa pieneen Diamond Foam -tiaraan, joka voisi ehkä pienen kokonsa ja pään sivulle sijoittuvan designinsa vuoksi olla enemmänkin aigrette kuin tiara.

Embed from Getty Images

Häihin osallistui Monacon ruhtinasperheen ja Charlenen sukulaisten lisäksi runsaasti ulkomaisia kuninkaallisia, johtajia ja julkisuuden henkilöitä; mm. Ruotsin kuningasperhe, Tanskan prinssiparit, Norjan kruununprinssipari, Belgian kuningasperhe, Alankomaiden silloinen kruununprinssipari, Luxemburgin suurherttuapari, Liechtensteinin perintöruhtinaspari, Wessexin jaarli prinssi Edward ja kreivitär Sophie, Kentin prinssi ja prinsessa Michael, Ranskan silloinen presidentti Nicolas Sarkozy, useita urheilijoita, huippumalli Naomi Campbell, muotisuunnittelijat Giorgio Armani, Karl Lagerfeld ja Roberto Cavalli sekä laulaja Andrea Bocelli ja näyttelijä Roger Moore.

Embed from Getty Images

Tiesitkö, että

 • …osa vihkiseremoniasta oli afrikaansin kielellä, jota Charlenen kotimaassa Etelä-Afrikassa puhutaan?
 • …hääpuvun tekemiseen kului 2500 tuntia? Se tekee yli 100 vuorokautta.
 • …Charlene kääntyi katoliseen uskoon ennen avioliittoa omasta halustaan?
 • …ruhtinaspari siirsi hääjuhliaan viikkoa aikaisemmaksi kansainvälisen olympiakomitean kokouksen takia?

Embed from Getty Images

8 kommenttia artikkeliin ”Ruhtinas Albert ja ruhtinatar Charlene 10 vuotta naimisissa

 1. Onnea hääpäivänä! Usein Albertista ja Charlenesta puhutaan vähän ikävään sävyyn ja heidän avioliittonsa tilaa on spekuloitu, minusta kuitenkin vaikuttavat sympaattiselta parilta ja todella nauttivat vanhemmuudesta. Onhan Charlene toki julkisuudessa kertonut vaikeuksistaan sopeutua uuteen maahan ja kulttuuriin, mutta varmaan vuosien aikana on oma rooli löytynyt paremmin. Charlenen hääpuku jää jotenkin aina paitsioon kun käsitellään upeimpia kuninkaallisia hääpukuja vaikka sehän oli todella tyylikäs. Ja huntu ihana tyllipilvi.

  • Mä jätin tarkoituksella ne juorut nyt välistä, kun niistä saa lukea varmasti tarpeeksi muista medioista. Mun mielestä vaikuttaa myös siltä, että vanhemmuus on hitsannut paria yhteen ainakin julkisuudessa.

   Oon ehdottomasti samaa mieltä, että Charlenen häälook oli kyllä todella upea ja tyylikäs kokonaisuus. Harmi, että se jää aina niiden juorujen varjoo.

 2. Ihana pari, paljon onnea yhteiseen elämään.
  Charlene oli kaunis morsian 🥰

 3. Onnea edelleen, seuraavat kymmenet vuodet. Charlene sai vannoutuneen poikamiehen muuttumaan perheenisäksi.
  Minusta Charlene on erittäin tyylikäs ja edustava ruhtinatar. Hän on myös omistautunut lapsilleen, jää kotiin lasten kanssa ja Albert joutuu matkustamaan yksin. Nyt tosin on ollut jumissa terveysongelmien takia Afrikassa jo pitemmän aikaa. On siellä tekemässä salametsästyksen vastaista työtä.
  Charlene ja Albert ovat myös Suomen ystäviä, viettivät Kuusamossa useampaan kertaan joulun jälkeistä aikaa lapsineen ennen koronarajoituksia. Tervetuloa uudelleen kun se on taas mahdollista.

 4. Charlenen hääpuku on minustakin kaikkien aikojen tyylikkäimpiä. Pidän siitä enemmän, kuin esimerkiksi Ruotsin prinsessa Madeleinen pitsipuvusta.
  Lähetin ruhtinasparille onnittelukortitn hääpäivän johdosta ja nyt odottelen jännityksellä, saanko kiitoskortin 😊

Jätä kommentti