Kuningatar Máxima säihkyi valtiovierailulla Saksassa

Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima päättivät eilen kolmipäiväisen valtiovierailunsa Saksaan. Koronapandemia ei ole vielä ohi, mutta monen kuninkaallisen kalenteri on kevään ja alkukesän aikana palannut selvästi lähemmäs normaalitilannetta. Kyseessä oli kuningasparin ensimmäisen valtiovierailu yli vuoteen.

Kuningatar Máxima on tunnettu tyyli-ikoni, ja kolmeen päivään mahtui luonnollisesti upeita asuja päivävaatetuksesta iltapukuihin. Kuninkaallisesta säihkeestä on ollut pulaa, joten sen kunniaksi koostin yhteenvedon Máximan asuista vierailun ajalta! Asutiedot on saatu UFO No moren sekä The Court Jewellerin blogeista.

Kuningatar Máxima ja kuningas Willem-Alexander valtiovierailun toisena iltana. Kuva: Sem van der Wal/Getty Images

Ensimmäinen päivä

Kuningaspari saapui Berliiniin maanantaina 5.7. Vastassa oli Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier puolisonsa Elke Buedenbenderin kanssa. Tervetuloseremoniaa seurasi yksityinen audienssi presidenttiparin kanssa, minkä jälkeen päivä kului erilaisten vierailujen parissa ympäri Berliiniä.

Päivätilaisuuksissa kuningatar Máximalla oli Natan-merkin vaalea kuvioitu midimekko ja siihen sopiva hattu ja käsineet. Asusteista löytyi vihreän ja kultaisen sävyjä Gianvito Rossin korkokenkien sekä korva- ja rannekorujen muodossa.

Embed from Getty Images

Valtiovierailun ensimmäiseen päivään kuluu banketti eli valtiollinen juhlaillallinen, jossa yleensä näemme tiaroja. Jan Taminiau on yksi kuningattaren luottosuunnittelijoita, ja tämän violetin yksiolkaimisen iltapuvun olemme itse asiassa nähneet Máximalla useita kertoja ennenkin. Kultaiset sandaalit (Gianvito Rossi) ja kirjekuorilaukku (Begum Khan) sointuivat puvun kirjailuihin.

Tiaraksi Máxima oli valinnut aina upean kokotimanttisen Stuart-tiaran pienemmässä muodossaan. The Court Jewellerin mukaan tämä on kolmas Máximalla nähty versio tiarasta sen jälkeen, kun kuningatar käytti sitä ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten. Nyt korvissa killuneet jättimäiset timantit kuuluvat itse asiassa tiaraan, mutta niitä voi käyttää erikseen myös korvakoruina.

Embed from Getty Images

Tiaran ja korvakorujen loistoa täydensivät vielä simppeli mutta näyttävä timanttikaulakoru, timanttiset rannekorut molemmissa käsissä, timanttisormus sekä Máximan kihla- ja vihkisormukset. Puvun rintapielestä voi bongata saksalaisen Order of Merit -ritarikunnan kunniamerkin.

Toinen päivä

Valtiovierailuilla ei juuri ole luppoaikaa, sillä muutamaan päivään pakataan tiiviisti paljon ohjelmaa. Toisen päivän aikana kuningaspari vieraili mm. Saksan parlamentissa, liittovaltioita edustavassa liittoneuvostossa sekä nykytaiteen museossa. Päivän aikana he tapasivat mm. liittokansleri Angela Merkelin.

Päivätilaisuuksiin kuningatar oli Máxima valinnut jälleen Natanin mekon. Beige ja hieman oranssihtava mekko sai seurakseen näyttävän hatun (Betty Rutjes) sekä mokkanahkaiset beiget korkokengät (Gianvito Rossi). Myös tämä asu on nähty aiemmin: tarkkasilmäiset ehkä muistavat sen vuoden 2019 Royal Ascotista, jossa kuningaspari edusti yhdessä brittikuninkaallisten kanssa.

Tällä kertaa Máxima valitsi koruiksi helmiä ja timantteja. Korvakorujen lisäksi hänelle oli suuri helmisormus sekä sama timanttinen häärannekorunsa kuin edellisenä iltana.

Embed from Getty Images

Toisena iltana kuningas- ja presidenttipari osallistuivat yhdessä konserttiin, ja tilaisuus vaati jälleen gaalapukeutumista. Tiaraa ei nähty, mutta tämä kakkosillan asukokonaisuus taitaa silti olla oma suosikkini koko vierailulta! Valentinon upea vaaleansininen iltapuku pitseineen ja röyhelöineen on todella kaunis ja sopi täydellisesti yhteen akvamariinien ja timanttien kanssa.

Embed from Getty Images

Máximan korvakorut ja kaulakoru ovat kuningasperheen akvamariinisetistä. Sinistä sävymaailmaa täydensivät vielä akvamariinisormus sekä vyötärölle kiinnitetty rintaneula. Lisäksi Máximalla oli ranteessaan jälleen timanttinen häärannekorunsa. Kauniisti kiharretuista hiuksista löytyi vielä timanttinen vehnäntähkä.

Kierrätysasut olivat selvästi tietoinen valinta, sillä tämäkin puku on nähty ensimmäisen kerran jo 10 vuotta sitten. Hopeiset korkokengät (Aquazzura) ja iltalaukku (Christian Dior) täydensivät kokonaisuuden.

Kolmas päivä

Ennen kotimatkaa oli vielä viimeisen puristuksen aika. Päivän aikana Máximalla oli yllään vihreä kukkakuvioinen (ja ihanan liehuvalta näyttävä) mekko, jälleen Natanilta ja jälleen kierrätetty asu. Kuningatar yhdisti mekkoon ruskean vyön (Max Mara), samat ruskeat korkokengät kuin edeltävänä päivänä sekä ison leveälierisen hatun (Fabienne Delvigne). Korkokengät vaihtuivat Jimmy Choon vaaleisiin ballerinoihin parin vieraillessa Herzbergen puistossa. Näyttävät korvakorut ovat tanskalaiselta Ole Lynggaardilta.

Embed from Getty Images

Kauniita asuja! UFO No Moren mukaan ainoastaan ensimmäisen päivän päivämekko oli uusi, mutta muuten iltapuvut ja mekot olivat kaikki uusintakierroksella. Myös lähes kaikki asusteet taisivat olla kierrätystä. Tämä oli varmasti fiksu valinta, sillä viimeiset 1,5 vuotta ovat olleet taloudellisesti vaikeita monille, eikä liiallinen pröystäily varmaan oikein vielä sopisi tähän maailmantilanteeseen.

Alankomaissa käytiin myös loppukeväästä keskustelua kuninkaallisen perheen rahoituksesta, kun joulukuussa 18 vuotta täyttävä prinsessa Catharina-Amalia ilmoitti kieltäytyvänsä määrärahastaan kunnes hän alkaa (opintojen jälkeen) edustamaan kokopäiväisesti. Tätäkin taustaa vasten oli ihan paikallaan valita nyt vanhoja asuja uudelle kierrokselle.

Ja mikäs siinä, kun niitä pukuja on vuosien aikana kertynyt vaikka kuinka paljon! 😀 Erityisesti tuo vaaleansininen Valentinon puku asusteineen ja koruineen oli oikein tervetullut näky. Mikä oli sinun suosikkisi valtiovierailun asuista?

15 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Máxima säihkyi valtiovierailulla Saksassa

 1. Máxima on kyl aina aivan uskomattoman upea! Ei muuten haittaisi vaikka kuninkaallisten iltapuvuista tulisi vähän samanlainen juttu kuin koruista, että voisi arvailla mikä mekko sieltä valikoimasta on tällä kertaa otettu käyttöön.

  • Täytyy alkaa suhtautumaan iltapukuihin samalla tavalla! 😀 Täytyykin selailla vähän ja tehdä listaa puvuista, jotka haluaisin nähdä uudestaan!

 2. Sivuhuomio mutta onko Máximalla tämä rusetinmuotoinen kunniamerkin/vastaavan näköinen tuo sama Order of Merit?

  • Uskon, että kyseessä on sama ritarikunta, kun valtiovierailulla ollaan. Maximalla oli entuudestaan jo ensimmäisen luokan suurristi (Grand Cross 1st Class), mutta Wikipedian mukaan Maxima olisi saanut tämän vierailun yhteydessä “Grand Cross Special Class”. Kunniamerkit eivät valitettavasti ole vahvinta osaamistani, joten en osaa äkkiseltään sanoa, miksi tiarojen kanssa ei tällä kertaa käytetty kunnianauhoja. Ehkä tilaisuuden (suhteellisen) pienimuotoisuuden ja koronan tuoman epätavallisuuden vuoksi?

 3. Upeaa, että pääsemme taas valtiovierailulle mukaan. Maxima on ollut taas oma loistava itsensä. Pidin erityisesti molemmista iltapuvuista. Stuart-tiara on mahtava myös pienempänä versiona, mutta minun suosikkini on tuo timanttinauha, nyt kaulakoruna mutta voi olla myös tiarana.
  Päiväpuvuista suosikkini oli ensimmäisen päivän midimekko. Pidin myös toisen päivänpuvusta, vaatimattomampi mekko, upea hattu. Viimeisen päivän puku ei yltänyt samalle tasolle näiden kahden päiväpuvun rinnalla.
  Ja kuningas aina niin tyylikäs myös ja ilman pönötystä. Siinä hollantilaiset onnistuvat.

  • En ole ihan varma, onko tuo timanttikoru sama kuin se tiara vai onko niitä kaksi. Täytyy kaivaa jostain esille. Valtavan kokoisia kyllä noi yksittäiset kivet!

   Mun mielestä taas se viimeisen päivän asu taas on ihanan liehuva ja kauniisti kuvioitu! 😀

   • Kyllä, koruja on kaksi. Olivat Maximan käytössä Victorian ja Danielin häissä. Hollannissahan on korut säätiön omaisuutta, voi useampi prinsessa käyttää vaihtelevasti tilaisuuden ja puvun mukaan.
    Ihana tarina tuon lilan puvun takana. Inspiratio saatu Huis de Boschin -linnan japanilaisen huoneen tapetista.

 4. Upea pari ja erityisesti Valentinon vaaleansininen pitsipuku on kuin koru 😚

  • Nimenomaan! Lueskelin ulkomaisten blogien kommenteista, että joidenkin mielestä vähän liiankin “söpö”, mutta muhun ainakin uppoaa tuollainen kaunis prinsessatyyli. Akvamariinikorut pääsivät oikeuksiinsa!

 5. Maxima on aina yhtä sädehtivä. Vaikea valita suosikkia kun kaikki asut oli niin onnistuneita ja ehdottomasti plussaa kierrätyksestä. Ehkä tuo toisen illan iltapuku nousee ylitse muiden. Ihanaa nähdä välillä tiaran säihkettäkin kun ei niitä ole koronan aikaan pahemmin missään näkynyt.

 6. Máxima on niin tyylikäs! Tuo vaaleansininen Valentino on niin upea, että sitä näkisi kyllä mielellään vielä monta kertaa 😍

 7. Maxima on kyllä upea ja karismaattinen! Kierrätyspuvut olivat oikein tervetullut asia, eikä se missään nimessä vähennä tilaisuuden arvostusta, että saapuu paikalle vanhassa puvussa. 🙂

  Stuart-tiara on kyllä kaunis ja tasapainoinen tuossa pienemmässä muodossaan, todella monipuolinen tiara Maximalle. Tykkäsin ehkä vielä enemmän siitä toisesta Stuartin pienestä muodosta (tiaran ensiesiintyminen Maximalla 2018) missä keskuskohtaan oli jätetty hieman isompi timantti.

  • Pienemmät versiot jättitiaroista on kyllä käteviä, kun ne isot jäisivät muuten auttamatta niin vähälle käytölle. Stuartista plussaa, että jättikivet toimivat korviksina. Noin isoja timantteja on aina ilo katsella!

   Munkaan mielestä jo aiemmin käytetyt puvut eivät vähennä tilaisuuden arvoa. Maallikon silmin olisi ihan älytöntä maksaa maltaita jostain Valentinon ym. puvuista ilman aikomustakaan käyttää niitä ikinä enää uudestaan. 😄 Varsinkin kun ainakin välillisesti kyse on julkisista varoista.

Jätä kommentti