Venäjällä valmistaudutaan keisarillisiin häihin

Ensi viikon keisarillista virtuaalikierrosta odotellessa (mukaan mahtuu vielä, laita liittymispyyntö tähän Facebook-ryhmään jos haluat mukaan) on aika kääntää katseet hetkeksi Romanovien nykypäivään! Tammikuussahan kuulimme hääuutisia suvun nykyiseltä perilliseltä suuriruhtinas George Mikhailovichilta. Keisarillisia häitä vietetään perjantaina 1. lokakuuta, ja hääparilta on jo saatu jonkin verran ennakkotietoa häiden yksityiskohdista!

Suuriruhtinas George Mikhailovich, 40, on Romanovin suvun (kiistellyn) päämiehen suuriruhtinatar Maria Vladimirovnan ja Preussin prinssi Franz Wilhelmin ainoa lapsi. Morsian puolestaan on italialaissyntyinen diplomaatin tytär Rebecca Bettarini, 39, joka sai ortodoksiksi käännyttyään uuden nimen Victoria Romanovna Bettarini. Pari on ollut yhdessä noin kymmenen vuotta.

Miltä siis näyttävät keisarilliset Romanov-häät 100 vuotta dynastian hajoamisen jälkeen?

Victoria Romanovna Bettarini ja suuriruhtinas George Mikhailovich. Kuva: Vlada Krasilnikova/Russian Imperial House

Hääpaikka

Pari jakaa Instagramissa ahkerasti päivityksiä tekemisistään. He ovat myös antaneet haastatteluja mm. Tatler- ja Point de Vue -seurapiirilehdille.

Häät pidetään perjantaina 1. lokakuuta Pietarissa. Keisarillisen ajan pääkaupunki tarjoaa kauniit puitteet, jakyseessä on muuten ensimmäiset Venäjällä pidetyt Romanov-häät sitten vuoden 1917. Saksalaisen BUNTE-lehden haastattelussa pari kertoi, että vihkikirkkona toimii Iisakinkirkko, yksi kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Embed from Getty Images

Mulla on hatara muistikuva, että jossain olisi mainittu hääjuhlan paikaksi Vladimirin palatsi, jonka alkuperä on suuriruhtinas Georgen esivanhemmissa. En valitettavasti löytänyt vahvistusta asialle, joten voi olla, että muistan ihan omiani tai Vladimirin palatsi on tullut esiin jossain ihan toisessa yhteydessä.

En oikein usko, että museona toimivaa Talvipalatsia voitaisiin tuosta vain muuttaa hääpaikaksi, mutta eiköhän Pietarista tai lähialueilta jokunen sopiva vaihtoehto tsarevitšin käyttöön löydy!

Häälook: vihkisormukset, häätiara ja hääpuku

Melkein voisi sanoa, että ympyrä sulkeutuu, sillä vihkisormukset valmistaa kukapa muukaan kuin Fabergé! Legendaarinen jalokiviliike tuli tunnetuksi erityisesti Romanoveille valmistamistaan koruista ja esineistä. Georgen esivanhemmat olivat 1800-luvun loppupuolella Fabergén tärkeimpiä asiakkaita, ja nyt keisarisuvun ja jalokiviliikkeen välinen yhteistyö jatkuu sadan vuoden tauon jälkeen.

Sormukset valmistetaan Venäjällä, ja projektia johtaa Sarah Fabergé, joka on jalokiviliikkeen erityisprojektien päällikkö ja Peter Carl Fabergén lapsenlapsenlapsi.

Tiara puolestaan löytyi ranskalaisen Chaumet’n valikoimista. Liike on kuninkaallisissa piireissä hyvin tunnettu, ja Chaumet’n tuotoksia löytyy monen hovin ja aatelissuvun jalokivikokoelmista. Myös tässä valinnassa on sukutaustaa.

Poikkeuksellista tässä tapauksessa on se, että häätiara on itse asiassa jo paljastettu. Point de Vue -lehti sai nimittäin keväällä seurata Rebeccaa tiarasovitukseen.

Jalokiviliike toi näytille 11 erilaista tiaraa (ah miten ihana tapa viettää iltapäivä). Valikoimassa oli tyyliltään sekä perinteisiä että moderneja kappaleita, joista morsian valitsi mieleisensä. Rebecca päätyi omaan silmääni modernin oloiseen ja herkkään The Lacis Tiaraan.

Valkokullasta tehdyssä tiarassa on yli 438 timanttia. Keskeltä löytyy ovaali viiden karaatin timantti sekä päärynänmallinen kahden karaatin timantti. Tiaran verkkomainen rakenne syntyy Chaumet’n erityisestä “veitsenterä-istutuksesta”. Tarina ei kerro, onko tiara lainassa vai onko pari ostanut sen.

The Lacis Tiara, jonka Rebecca valitsi häätiarakseen. Kuva: Chaumet

Rebecca kuvaili tiara olevan tasapainoinen ja mahtava, mutta kuitenkin yksinkertainen ja sopivan hyvin hänen persoonallisuuteensa. Tiara myös muistuttaa perinteisiä venäläisiä kokoshnik-tiaroja, minkä lisäksi purjemainen muoto viittaa myös hääkaupunki Pietariin sekä suuriruhtinas Georgen juuriin, sillä tämän isoisoisä suuriruhtinas Kirill oli keisarillisen laivaston komendantti. The Russian Legitimist on kääntänyt Point de Vuen artikkelin englanniksi, jos joku haluaa lukaista.

Hääpuku on yllätys, mutta Rebecca kommentoi tiarasovituksen aikana puvun olevan näyttävä, mutta yksinkertainen. Kangas on hänen mukaansa nykyaikainen, mutta puku on tyyliltään klassinen, ja tiara sopii sen kanssa täydellisesti yhteen.

Morsiamen titteli

Kihlauksen julkistamisen yhteydessä keisarillinen hovi ilmoitti, että avioliiton myötä Rebecca saa ruhtinattaren arvonimen sekä oikeuden käyttää Romanov-sukunimeä. Hänen puhuttelutyylikseen tulee Her Serene Highness, eli sama kuin Monacon ja Liechtensteinin ruhtinasperheillä (suomeksi kutakuinkin hänen seesteinen korkeutensa).

Rebecca ei siis saa puolisonsa arvonimeä, sillä George on suuriruhtinas ja puhuttelutyyliltään hänen keisarillinen korkeutensa. Ymmärtääkseni avioliitto tulkitaan kuninkaallisessa kontekstissa morganaattiseksi, toisin sanoen lailliseksi mutta epäsäätyiseksi. Kävin asiaa tarkemmin läpi kihlauksen yhteydessä, joten kannattaa vilkaista sitä tammikuista postausta (linkki löytyy tämän tekstin alusta), jos joku mietityttää!

Kutsulistalla on varmaankin kuninkaallisia sukulaisia ja ystäviä (mm. Kreikan kuningas Konstantin on Georgen kummi), mutta nähtäväksi jää, millainen vierasjoukko paikalla lopulta on. Lokakuuhun mennessä ehtii toki tapahtua paljon koronan ja matkustusrajoitusten suhteen, joten pidetään peukut pystyssä!

Tällaista esimakua häistä on saatu! Todella mielenkiintoista kyllä seurata häitä ja niiden saamaa julkisuutta.

Keskiviikkona mennään sitten ajassa taaksepäin toisenlaisiin Romanov-tunnelmiin!

14 kommenttia artikkeliin ”Venäjällä valmistaudutaan keisarillisiin häihin

 1. Kiva että pääsee mukaan häähumuun jo tässä vaiheessa.
  Voi fiilistellä mukana 💗

  • Joo, kiva juttu että ovat ainakin jokseenkin avoimia! Niin se tuppaa usein menemään, että kun ei ole virallista asemaa ja valtiollista elatusta, niin titteli ja sen tuomat mahdollisuudet alkavat kiinnostaa. 😄 En siis sano pahalla, kukin suku yrittää tietysti selviytyä miten parhaiten taitavat!

 2. Jotenkin nyt ei kiinnosta, tuntuu niin kaukaa haetulta ja tekemällä tehdyltä ruhtinaallisuudelta ja mikä mahtavuus ja saanko sanoa pröystäilevä tyyli. Romanovit ovat niin historiaa, että heistä ei paljoa irtoa kenellekään, nykyään, mutta varmaan onnellinen pari, ei ihan nuoria eikä kyllä nuorekkaitakaan, että onnea matkaan, perinteitä arvostaen.
  Eivät ole “minun hääni”, toki katson kuvat, mikäli niitä tarjolle tuodaan.

  • Mun mielestä on kiva, että joku jatkaa suvun henkisen pääoman ylläpitoa (ainakin jossain määrin). Mutta ymmärrän kyllä näkökulmasi, en oikein itsekään tiedä, miten “virallisina” tätä perhettä pitäisi ajatella. Heidän taustansa on kuitenkin tosi kaukainen verrattuna vaikka Kreikan kuningaspariin, jotka kuitenkin olivat oikeasti hallitsijapari.

   Silti mua jotenkin kiinnostaa, että millä tavalla suuriruhtinas George ja äitinsä onnistuvat ylläpitämään sitä vanhan merkkisuvun historiaa 2000-luvulla. 😀

  • Saatat Kikka olla oikeassa että
   kaukaa haettu kuninkaallisuus
   mutta silti otan suurella ilolla
   vastaan kaiken loiston tähän
   tuiki tavalliseen arkeen 🤭

 3. Minulle kyllä kelpaa häähumu vaikka nämä Romanovit ovatkin aika kaukana varsinaisista nykypäivän hallitsijoista! Vaikuttaa siltä, että loistetta ja glamouria ei tule puuttumaan näistä häistä ja julkisuuskin on taattu joten antaa palaa 🙂

  Tämä titteliasia on hurjan mielenkiintoinen! Nyt kun Rebecca saa puolisoaan alemman tittelin niin mikäköhän on suvun tulevaisuus? Mietin myös hääparin ikää, hehän ovat jo neljänkympin tienoilla, ja voi olla että jos lapsia haluavat niin se ei välttämättä käy enää niin helposti. Toisaalta kenenkään ei tietenkään ole pakko lapsia hankkia, jos eivät halua, mutta tällaisen ruhtinassuvun jatkumisen kannalta tilanne on hieman eri kuin kenen tahansa taviksen. Mietin vaan, että jos tämä pari saa lapsia, joutuvatko lapsi/lapset mahdollisesti luopumaan “kruununperimysoikeudestaan”? Toisaalta jos pari ei saa lapsia, niin hallitsijan titteli siirtyy johonkin toiseen suvun haaraan?

  • Kihlauksen aikaan parin iästä ja mahdollisten lasten asemasta oli keskustelua kuninkaallisharrastajien parissa. Kiinnostaa kyllä nähdä, millainen ratkaisu tähän löydetään. Jotenkin ajattelen, että perhe löytää kyllä jonkun keinon varmistaa se oman linjan tulevaisuus. Mutta samaan aikaan taas suuriruhtinatar Maria ei hirveästi voi joustaa Romanovin keisarihuoneen kruununperimyssäännöistä, kun hän on itse niihin vedonnut tarkasti. Muutenhan hänen ei naisena edes olisi mahdollista olla suvun päämies.

   Jos Georgen ja Rebecan avioliitto on morganaattinen, niin vanhan tavan mukaan liitto olisi tunnustettu ja laillinen, mutta juurikin niin että lapset eivät saisi kruununperimysasemaa tai isänsä titteliä.

   George on isänsä puolelta myös Preussin prinssi, joten voisivatko lapset käyttää niitä arvonimiä? Äkkiseltään se tuntuu epäjohdonmukaiselta ajatukselta, kun George on niin selvästi asennoitunut venäläiseen taustaansa ja asemaansa. Eikä saksalainen arvonimi ratkaisisi sitä, että lapset eivät olisi kelvollisia Romanovin kruununperijöiksi.

   Jos Marian sukulinja sammuisi Georgeen, niin päämiehen asema tosiaan siirtyisi johonkin toiseen sukuhaaraan. Kinkkisempi kysymys on, että mihin. Halukkaita on vallankumouksen jälkeen ollut ainakin muutama.

 4. Olen miettinyt paljon mikä näissä Romanoveissa tökkii minulla. Joukossa oli parempia ja huonompia hallitsijoita ja kaikista huonoin oli Nikolai II. Pahana puutteena pidän itsevaltiutta, siihen on kaatunut moni muukin hallitsija. Ero tsaarin ja venäläisen työmiehen välillä oli niin suuri että se riitti vallankumoukseen.

  Minulle nämä ovat Preussin prinssi George Romanovin häät.
  Marian keisarinnarooli on minusta vain hölmöä mahtailua,joka ei onneksi johda mihinkään.
  Muuten Suomessa on muutamia Romanoveja, jotka ovat tosin muuttaneet nimensä suomalaisimmiksi

 5. Kiki pelasti iltani mielipiteellään! Olen ollut jo nurkassa häpeämässä, koska olin niin eri mieltä kaikkien kanssa. Edes yksi on kanssani samoilla linjoilla Romanovien suhteen.
  Alkoi suunnattomasti kiinnostaa nämä suomalaistuneet Romanovit, miksi he ovat nimensä suomalaistaneet, siis minkälaisiksi.

 6. Nämä tuntemani ent. Romanovit elävät ihan tavallista suomalaista elämää. Eivät halua mitään huomiota Romanoveina, eivätkä ole mitään ruhtinaita tms. Uuden nimen voinee löytää kuukkeloimalla. Minulla ei ole lupaa levittää sitä tietoa.

  Minusta koko Romanovin keisarisuvulta puuttui sosiaalinen omatunto. Varmasti näkivät kurjuutta ja köyhyyttä ympärillään, mutta eivät tehneet mitään asian parantamiseksi.
  Mikä oli se onnettomuus Nikolai II:n kruunajaisissa, minkä Nikolai ja Alix hoitivat erittäin huonosti vetäytymällä vastuusta. Seuraukset olivat sitten mitä olivat.
  Samaan aikaan muualla kuningattaret perustivat sairaaloita, kouluja ym. Toimittiin paljolti parlamentin kanssa yhdessä.

  (Kello on jo yli 4 aamulla, jokohan tuo jalka antaisi nukkua.)

 7. Nikolai II:n puolesta täytyy sanoa, että esimerkiksi siinä kruunajaisonnettomuudessa hän sai huonoja neuvoja lähipiiriltään. Mutta ei se tietenkään poista hänen vastuutaan siitä, että systeemi oli mitä oli, ja että ero aatelin ja tavallisen kansan välillä oli niin suuri. Romanovit eivät onnistuneet näkemään uudistuksen tarvetta. Laajat keisarikunnat ovat vaikeasti hallittavia, ja olihan Itävalta-Unkarissakin samanaikaisesti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa eri ryhmien nationalistista liikehdintää. Sielläkin monarkia päättyi, mutta keisariperhe sai pitää henkensä.

  Nikolai oli nuori noustessaan valtaan, vain 26-vuotias. Vaikea sanoa, olisiko ikä ja pidempi valmistautumisaika tuonut perspektiiviä ja ehkä vaikutteita yhteiskunnallisiin näkemyksiin läntisestä Euroopasta. Hän oli teini-ikäinen, kun vapaamielinen isoisä Aleksanteri II salamurhattiin, ja se lienee vaikuttanut suuresti sekä Aleksanteri III:n että Nikolai II:n näkemyksiin.

  Se on kyllä yleisesti muidenkin kuin Romanovien kohdalla mielenkiintoinen kysymys, että miten näitä entisiä hallitsijasukuja pitäisi ajatella. Maria tai George eivät kumpikaan odota mitään virallista valtiollista asemaa (muutenhan he olisivat varmasti uhka nyky-Venäjän johdolle, jos he tosissaan ajaisivat aktiivisesti paluuta monarkiaan). Mutta kuten sanoin aiemmin jo jossain kommentissa, mun mielestä on kiva, että moni suku on onnistunut pitämään kulttuuriperintöään hengissä ainakin jossain määrin. 😀 Näkemyksiä on kuitenkin monenlaisia, varsinkin Suomessa varmasti moni on samaa mieltä sinun ja Kikan kanssa!

  • Mä jatkan tähän vielä, että Nikolai oli kasvatettu siihen, että tsaari on yksinvaltias Jumalan armosta. Uskon sekä hänen että vaimonsa uskoneen siihen aidosti: että Jumala on luonut eron tsaarin ja talonpojan välille ja sillä sipuli. Kaikilla meillä on kuplamme, ja veikkaan että keisarillista kuplaa on vielä vaikeampi kyseenalaistaa kuin normi-ihmisen kuplaa. 🙂

   Alexandra ja ainakin kaksi vanhinta tytärtään toimivat Punaisen Ristin alla hoitajina 1. maailmansodan aikana, eli jonkinlaista tahtoa tehdä hyvää heiltä löytyi.

   • Joo ehdottomasti, se yksinvaltius on taottu ihan pienestä asti kruununperijän päähän. Juuri tuo kuplautuminen on varmasti myös ihan totta. Onhan se vaikea lähteä kyseenalaistamaan niin fundamentalista osaa järjestelmästä. Eikö Alexandra myös ollut hyvin uskonnollinen?

Jätä kommentti