Norjan kruununprinssipari 20 vuotta naimisissa

Norjan kruununprinssipari viettää tänään 20-vuotishääpäiväänsä, paljon onnea! ❤ Kruununprinssi Haakon ja Mette-Marit Tjessem Høiby vihittiin Oslon tuomiokirkossa 25. elokuuta 2001. Kyseessä oli maan ensimmäiset kuninkaalliset häät yli 30 vuoteen, ja sympaattisen parin tuhkimotarina kiinnosti ja liikutti ympäri maailmaa.

Kruununprinsessa Mette-Marit ja kruununprinssi Haakon. Kuva: Berit Roald/NTB

Parin tämänpäiväisiin hääpäiväsuunnitelmiin tuli valitettavasti yllättäviä muutoksia, sillä hovi ilmoitti sunnuntaina prinsessa Ingrid Alexandran saaneen koronatartunnan. Muu perhe on saanut negatiiviset testitulokset, mutta kruununprinssipari päätti silti siirtää tämän viikon ohjelmaansa. Heillä olisi ollut muuten ohjelmaa oman hyväntekeväisyyssäätiönsä kanssa.

Kuninkaallisten häiden tunnelmiin voi palata alla olevan koostevideon kautta (valitettavasti videon laatu ei ole kummoinen). Itsehän olin muuten ihan pikkulapsi tuohon aikaan, enkä seurannut häähumua. Sen sijaan muistan lukeneeni myöhemmin Aku Ankan sisarjulkaisusta Iines-lehdestä sarjakuvan, jossa Iines Ankka törmää jossain laskettelulomalla julkisuutta pakoileviin Haakoniin ja Mette-Maritiin! 😀

Entä miltä kruununprinssiparin elämä näyttää nyt 20 vuoden jälkeen? Perheessä on yhteensä kolme lasta: Marius Borg Høiby (s. 1997), maan kruununperijä prinsessa Ingrid Alexandra (s. 2004) sekä prinssi Sverre Magnus (s. 2005). Marius elää jo omillaan, ja Ingrid täyttää tammikuussa 18 vuotta. Avioliitto ja perhe-elämä on kaikesta päätellen ollut onnellista, ja pari on pidetty Norjassa.

Haakon on saanut etenkin viime vuosina valmistautua entistä enemmän hallitsijan rooliin isänsä sairastellessa, ja Mette-Marit on integroitunut kuninkaalliseen elämään hyvin. Perhe tiedetään läheiseksi monien ulkomaisten kruununperijöiden kanssa.

Kuva: NTB

Tumma pilvi heidän yllään on kruununprinsessan sairastama krooninen keuhkofibroosi, josta hovi tiedotti kolme vuotta sitten. Kyseessä on sairaus, jossa keuhkot arpeutuvat vähitellen, kun keuhkokudos korvautuu sidekudoksella. Keuhkojen tilavuus pienenee ja niiden toiminta heikentyy sairauden edetessä, eikä parantavaa hoitoa ole. Sairaus saattaa olla vuosia etenemättä, mutta sitten pahentua yhtäkkiä nopeastikin.

Sairauden myötä Mette-Maritia on näkynyt julkisuudessa viime vuosina vähemmän. Voisin kuvitella koronapandemian iskeneen perheeseen kovaa, sillä keuhkosairaan lähipiirissä Covid-19 tarkoittaa varmaan aikamoista varovaisuutta. Nyt kesällä edustustilaisuuksissa on nähty hyväntuulinen kruununprinsessa, mutta on vaikea sanoa, millainen vointi todellisuudessa on. Hovi on ollut siitä ymmärrettävästi niukkasanainen.

Embed from Getty Images

Toivokaamme kuitenkin kruununprinssiparille oikein onnellista hääpäivää sekä monia onnellisia yhteisiä vuosia! ❤

Embed from Getty Images

10 kommenttia artikkeliin ”Norjan kruununprinssipari 20 vuotta naimisissa

 1. Voiettä! Nämä häät jäivät minulta näkemättä, olimme 50-vuotissynttärimatkallani risteilyllä Turku-Tukholma ja juurikin hääpäivänä tulossa takaisin, laivan baarien telkkareista ei oikein ollut mahdollisuutta katsoa.
  Mutta kooste oli mukava katsoa, kiitos jakamisesta!
  Tänään en ollut matkalla, mutta näitä kymmeniä ei enää viitsi edes mainita.

 2. Onnea Mette-Marit ja Haakon! Heidän tarinansa on jotenkin koskettava, on ollut mutkia matkassa mutta lopulta saivat toisensa ja vaikuttavat hyvin onnelliselta parilta, toivottavasti Mette-Maritin sairaus pysyisi kurissa ja heillä olisi vielä paljon yhteisiä vuosia edessä. Mette-Marit oli kyllä kaunis morsian ja tuo puku on kestänyt hyvin aikaa, yksinkertaisen kaunis ja eteerinen kokonaisuus.

  • Mette-Maritin häälook ei ole oikein koskaan kuulunut mun suosikkeihin. Puku, kampaus ja tiara ovat kauniit, mutta jotenkin sitten kauniista morsiamesta huolimatta meikitön olemus mun mielestä sotii kokonaisuutta vastaan. Ja siitä hääkimpusta en oikein välitä. 😁 Mutta puku on klassisen yksinkertaisen kaunis!

   • Joo en minäkään siitä hääkimpusta ole koskaan pitänyt 😀 Ja ymmärrän mitä tarkoitat tuolla meikittömyydellä, mutta toisaalta pakko arvostaa Mette-Maritin rohkeutta tuossa, että piti päänsä! Kuitenkin miljoonat ihmiset varmaan häitä katseli ja kovat paineet morsiamen ulkonäön suhteen. Norjan kuninkaallisissa on kyllä ylipäätään semmoista luonnonläheisyyttä ja rentoutta, mistä tykkään. Monesti on kuvia Sonjasta ja Metestä jossain tuulipuvuissa patikoimassa eikä tosiaan viimeisen päälle tällättyinä.

 3. Mä laitoin aiemmin ylelle viestiä että, voisko häälähetyksen saada juhlavuoden kunniaksi näkyviin areenaan edes pieneksi ajaksi, en huomannut jättää spostia, joten vastausta on turha odotella mutta oishan se kiva nähä koko lähetys. Tosin tekijänoikeudet yms saattaa rajottaa tätä toivetta, mutta ainahan kannattaa haaveilla!

  Itse olin häiden aikaan tuore ekaluokkalainen ja hurahdin kuninkaallisiin vasta Maryn ja Frederikin häiden aikaan kolme vuotta myöhemmin…

  Ihana pari, niin maanläheisiä mutta kuitenkin arvokkaasti kuninkaallisia. Meten huntu ja laahus varsinkin yksiä suosikeistani. Tiara erityisen kaunis. 😍

  • Oho, kerro ihmeessä tännekin jos satut bongaamaan sen Yleltä! 😁 Just tuolla aiemmin vastasin Kikalle että olisi kiva nähdä se joskus.

   Tiara on mun makuun vähän pieni, mutta ehdottomasti kantajansa näköinen. Olisi kiva nähdä se Ingridin tummissa hiuksissa!

 4. Muistan nämä häät. Katselin niitä mökillä Heinolassa. Avioiduin itse vuotta aiemmin.
  Ennen näitä häitä kuninkaallisista häistä oli vuosia. Taisi olla Dianan ja Charlesin häät edelliset. Tilaisuus oli niin liikuttava ja aitoa rakkautta täynnä. Mette -Maritin linjakas puku on minusta yksi kauneimpia kuninkaallisia hääpukuja. Samoin tuohon valuvaan ja nauhamaiseen hääkimppuun ihastuin jo TV-lähetystä katsoessani.

  • Belgian Philippe ja Mathilde menivät naimisiin 1999, mutta en tiedä onko siitä ollut juttua Suomessa niin paljoa. 😄

   Mä niin haluaisin nähdä sen koko häälähetyksen, kun aina ylistetään niin liikuttavaksi ja tunteelliseksi. 😊

Jätä kommentti