Kuningatar Silvian ristiäisasut

Ruotsin kuningasperheen nuorin jäsen prinssi Julian kastettiin reilu viikko sitten, ja asiantunteva muotiraatimme on luonnollisesti arvioinut perheen daamien juhla-asuja edellisen postauksen kommenteissa. Nämä ristiäisethän olivat suvun kahdeksannet viimeisen 10 vuoden sisään, ja mahdollisesti tämän sukupolven viimeiset.

Siksipä nyt onkin sopiva aika tehdä tyylikatsaus menneeseen ja muistella, millaisia ristiäisasuja Ruotsin kuninkaallisilla naisilla onkaan viime vuosina nähty. Aloitamme perheen ylpeästä isoäidistä kuningatar Silviasta, joka tunnetusti on kuvaillut lastenlasten olevan “elämän jälkiruoka”. Mikä kuningattaren ristiäisasuista on suosikkisi?

Kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa prinsessa Adriennen kastejuhlassa vuonna 2018. Kuva: Michael Campanella/Getty Images

1. Kuningaspari tuli isovanhemmiksi ensimmäistä kertaa vuonna 2012, kun kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin esikoinen ja maan kruununperijä prinsessa Estelle syntyi. Estelle kastettiin toukokuun loppupuolella valtiollisin menoin, ja mummu-Silvia valitsi tyttärentyttären suureen päivään hennon vaaleanpunaisen asun.

Kuningatar paritti Valentinon pitsisen peplum-takin vaaleanpunaisen mekon sekä kukkakoristeisen mätsäävän hatun. Korvissa oli pisaranmalliset helmikorvakorut ja kaulassa yksinkertainen eri sävyisistä helmistä koostuva helminauha. Nudenväriset kengät ja kirjekuorilaukku viimeistelivät kokonaisuuden. Kuningasperheen naiset käyttävät lisäksi perhekunniamerkkejään tällaisissa päivätilaisuuksissa.

Embed from Getty Images

2. Seuraavat ristiäiset nähtiin kesäkuussa 2014, kun prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin esikoinen prinsessa Leonore syntyi. Leonore kastettiin kesäkuun alussa vanhempiensa ensimmäisenä hääpäivänä. Silvia valitsi tilaisuuteen Valentinon vaaleansinisen pitsimekon, johon hän yhdisti samansävyisen hatukkeen, helmikorut sekä nudet kengät ja laukun. Korvakorut näyttävät samoilta, mutta kaulassa oli tällä kertaa kaksirivinen helminauha.

Kuvamateriaalia on valitettavasti rajallisesti saatavissa, joten kaikista asuista ei ole lähikuvia.

Embed from Getty Images

3. Madeleinen ja Chrisin toinen lapsi prinssi Nicolas kastettiin lokakuussa 2015. Estellen ja Leonoren kastejuhlissa nähtiin kesäisiä ja hempeitä asuja, mutta Nicolaksen kasteen syksyinen ajankohta muutti vierasjoukon väripalettia tummempiin ja syvempiin sävyihin sekä raskaampiin materiaaleihin.

Silvia näytti upealta sinisessä silkkitakissa ja samansävyisessä höyhenillä ja rusetilla koristellussa kalottihatussa (Royal Hats -blogin mukaan tällainen pään takalaella istuva hattu on kalotti). Takin alla ollut mekko näkyy olevan ainakin helmasta raidallinen. Asusteet olivat kahden edellisen asun tavoin neutraalin sävyisiä, ja koruiksi oli valikoitunut samat helmet kuin Estellen ristiäisissä. Silvian ranteessa on usein kello, mutta joidenkin asujen kohdalla se taitaa jäädä hihan alla piiloon.

Embed from Getty Images

4. Vuonna 2016 Ruotsin kuningasperheeseen syntyi peräti kaksi vauvaa. Ensin keväällä juhlittiin prinssi Oscaria, ja kuningatar valitsi tilaisuuteen Estellen kastejuhlaa mukailevan hempeän vaaleanpunaisen asun. Pitsiä ja silkkiä yhdistävän mekon kanssa Silvialla oli mekon pitsikuviota toistava hatuke sekä lämmikkeenä hartiahuivi.

Hatuke oli mielenkiintoisesti avoin päälaen takapuolelta ja jopa hiukan veistoksellinen. Koruina oli jälleen helmiä, tosin tällä kertaa kaulassa oli kaunis kolmirivinen helminauha, jonka lukossa komeilee vaaleanpunainen jalokivi. Asusteet olivat jälleen neutraalinsävyiset.

Embed from Getty Images

Kuningatar Silvian hattu oli takapuolelta auki. Kuva: SVT

5. Syyskuussa 2016 oli puolestaan prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian esikoisen prinssi Alexanderin kastejuhlan vuoro. Silvia jatkoi vaaleanpunaista linjaansa, mutta hennon puuteripinkin sijaan näimme alkusyksyyn sopivia violetimpia sävyjä. Hattu toisti rintapielen kukkakoristeita, ja asusteina oli jo tutuiksi käyneet helmet sekä neutraaleja sävyjä kenkä- ja laukkupuolella.

Embed from Getty Images

6. Prinssiparin toinen poika prinssi Gabriel kastettiin joulukuussa 2017. Kuningatar valitsi selkeälinjaisen sinisen silkkitakin, jonka kaunis, hiukan harmahtava sävy sopi hienosti vuodenaikaan (harmi, ettei maassa ollut lunta).

Kevyttä hatuketta koristi takin väriin sointuvat koristekiehkurat. Kengät olivat tällä kertaa mustat. Kaulassa ja korvissa oli jälleen helmiä, mutta tutut pisarahelmet olivat vaihtuneet simppelimpiin pyöreisiin helmikorvakoruihin, ja kaulakoruna oli hiukan erikoisempi “kierteinen” helminauha.

Embed from Getty Images

7. Seuraavana syntyi prinsessa Madeleinen kuopus prinsessa Adrienne, joka kastettiin kesäkuussa isosiskonsa tapaan vanhempiensa hääpäivänä. Adriennen ristiäisiin Silvia valitsi Camilla Thulinin vaalean pitsimekon, jonka vyötäröllä oli kietaisumekkomainen leikkaus. Puku näyttää hiukan valosta riippuen olevan valkoinen tai vaaleanharmaa.

Mekon kankaaseen mätsäävä hattu näytti jälleen edestä tavalliselta kalotti- tai pillerihatulta, mutta takaapäin otetuissa kuvista näkee hatun olevan auki takapuolelta ja jälleen hiukan geometrisesti muotoiltu. Asusteet olivat neutraalit ja kaulassa oli tällä kertaa kolmirivinen helminauha. Korvissa sen sijaan kimalteli pisaranmalliset jalokivikorut!

Embed from Getty Images

Kuningattaren hattu oli jälleen auki takapuolelta. Kuva: SVT

8. Viikko sitten nähtiin sitten prinssi Julianin ristiäiset. Kuningatar Silvia oli pukeutunut vaaleanturkoosiin takkiin ja mekkoon. Takin jujuna oli hiukan korotettu kaulus sekä rintapieleen muodostuva suuri rusetti. Samaa rusettiteemaa nähtiin myös asuun mätsäävässä hatussa.

Takin kauluksen alta pilkotti ilmeisesti sama kierteinen helminauha kuin prinssi Gabrielin ristiäisissä. Korvakorut olivat “uudet”, mutta niissä näytti olevan useampia pienempiä helmiä. Ranteissa oli helmien lisäksi kuningattaren perustaman Childhood-säätiön koruja, joita hän on käyttänyt ennenkin julkisesti useita kertoja. Laukku ja kengät olivat valkoiset.

Embed from Getty Images

Päivä oli tuulinen, ja valokuviin tallentui ikimuistoinen hetki, kun Silvian hattu lähti puuskan mukaan! 😀

Kuningattaren kohdalla on puhuttu toisinaan niin sanotusta “Silvia-tyylistä”, ja viimeistään tätä postausta lukiessa tajuaa varmasti täsmälleen, mitä sillä tarkoitetaan. Silvia on aina taatun tyylikäs ja elegantti, mutta samalla ehkä vähän liiankin kaavamainen. Toisaalta ymmärrän, että mitä sitä väkisin muuttamaan hyväksi havaittua tyyliä, mutta samaan aikaan olisi kiva joskus nähdä jotain vähän poikkeavaa.

Tykkään näistä kaikista kahdeksasta asusta, mutta mikään ei oikein erityisemmin erotu, kun asusteita myöten toistetaan samaa kaavaa. Ei kai saisi valittaa, ovathan kauniit ja onnistuneet asut aina ilo silmälle! 😀 Jos joku pitäisi valita, niin ehkä Nicolaksen kastejuhlan kaunis ruiskukan sininen asu jäi mieleen. Kaikki ovat kyllä kauniita lookeja!

Asutietoja haettu UFO No More, Royal Hats sekä Order of Splendor -blogeista. Seuraavassa postauksessa katsotaan sitten kruununprinsessa Victorian ristiäisasuja!

14 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Silvian ristiäisasut

 1. Silvia on minun ikuinen suosikkini kun olen vanhan liiton kuninkaallisfani tässä 57 vuoden iässäni. Silvia on yhä yksi maailman kauneimpia naisia, ikään katsomatta. Koko kuninkaallisfanitukseni alkoi nimenomaan kuningasparin häistä.
  Oscarin ja Julianin ristiäislookit miellyttävät ehkä eniten. Vaikka kaikki ovat todella upeita. Ihailen Silvian tummaa kauneutta, hillittyä eleganssia ja ikuista tyylikkyyttä. Hänelle sopivat kaikki värit ja erityisesti nuo pastelliset.

  • Siitä oon vähän kade Silvialle, että hän näyttää hyvältä missä tahansa värissä. 😄 Pastellit, kirkkaat värit ja tulipunainen jne. kaikki toimivat.

 2. Selkeästi nämä kaikki noudattaa aika samaa kaavaa, mutta toisaalta ristiäiset tilaisuutena ei muutenkaan ole se missä kaikkein eniten muodilla hullutellaan 😀 Kauniita asuja kaikki kuitenkin! Suosikkini ehkä tuo Gabrielin ristiäiaissä nähty, etenkin päähineestä tykkään.

  • Joo, Silvian puolustukseksi sanottakoon että aika samanlaisia tilaisuuksiahan nämä ovat olleet. 😄 Olisi ehkä ollut enemmän variaatiota, jos suurempi osa ristiäisistä olisi ollut selvästi talvella. Nyt melkein kaikki olivat kuitenkin touko-syyskuun välissä niin se näkyy myös väri-ja materiaalivalinnoissa.

 3. Vaikka tyylillisesti voisi ajatella, että Silvian valinnat ristiäisissä ovat olleet “tylsän varmoja”, mutta ottaen huomioon tilaisuuksien luonteen, ja Silvian roolin isoäitinä ja kuningattarena, tykkään kyllä jokaisesta, kaikki ovat onnistuneita.

  Vaikea valita yhtä suosikkia, mutta jos aivan pakko valita yksi niin valitsen Leonoren kastetilaisuudessa nähdyn sinisen asun. Koska rakastan hatukkeita ja juuri noita kalotti hattuja, niin siksi tämä Leonoren ristiäisten asu, Silvian hatuke on ihana! 🙂

  Melkeen olisi helpompi valita se josta vähiten pidän, ja se olisi kyllä Alexanderin kastajaisten pinkki asu. Silvialla tyylikäs toki sekin, mutta omaan makuun vähiten.

  Kiva postaus sarja:)

  • Alexanderin ristiäisten asu on mun mielestä kanssa se vähiten kiva. Ehkä ne kukkahommat on jotenkin tätimäiset siinä? Ihan perustyylikäs asu, mutta ei säväytä samalla tavalla kuin monet muut.

   Kiva että postaussarja kiinnostaa! Näitä tyylijuttuja on aina hauska tehdä. Yritän saada seuraavan kasaan jo parin päivän sisään. 😄

 4. Pidin eniten Estellen kastejuhlan hatusta vaikka puvun väri “mummokalsarin roosabeessi” onkin minusta yksi rumimmista väreistä. (Siis ei sovi minulle lainkaan) Puvut toistavat samaa kaavaa, ovat tyylikkäitä, juhlavia ja edustavia, tavallaan kuningattaren ammattiasuja. Yksityishenkilönä Silvia pukeutuu rennommin ja joskus jopa villimmin, kuten ne muutaman vuoden takaiset lomalla nähdyt housut.
  En osaa laittaa pukuja mihinkään paremmuusjärjestykseen, enemmän pidän värikkäämmistä kuin kovin neutraaleistä asuista.

  • Hyvä pointti, että työasujahan nämä ovat, vaikka se oma tyyli ja persoona sieltä silti puskeekin läpi. Ja kuten tossa aiemmissa kommenteissa puhuttiin, niin tilaisuuksinahan nämä kastejuhlat ovat melkein kopioita toisistaan ja kuningatar on myös samassa roolissa joka kerta.

 5. Nämä Silvian asut ovat vähän niin kuin kuningattaren univormu: takuutyylikäs, tilaisuuteen sopiva, mutta ei kovin yllättävä. Enkä tarkoita, että siinä olisi mitään pahaa, helpottaa varmasti elämää kun on vakiintunut työtyyli, jossa viihtyy.

  Näistä asuista mun suosikki on Gabrielin kastetilaisuudessa nähty harmaansininen asu. Se sopi mielestäni erityisen hyvin talveen ja varmaan tuon ajankohdankin ansiosta erottuu hieman joukosta. Toisena minun listallani on uusin eli Julianin ristiäisten asu. Molemmissa suosikkiasuissa on todella kaunis leikkaus takissa, vaikka malliltaan ovat erilaiset. Muutenkin nämä sinisävyiset asut viehättivät enemmän kuin puuteriset/pinkit asut vaikka tyylikkäitä nekin ovat!

  • Gabrielin ristiäisten asu oli kauniin talvisen sininen. Ja siinäkin yksinkertainen, mutta tyylikäs ja laadukas asu.

   Julianin ristiäisten asun väri on ihana ja tykkään siitä takin rusetista!

 6. Hauska idea postaussarjaksi!
  Oma suosikkini on Julianin ristiäisten asu, pirteän värinsä vuoksi. Myös Alexanderin ristiäisissä Silvian asu oli kauniin värinen, mutta nuo kukkaset vähän häiritsivät.
  Olisipa ihanaa saada vielä uusia vauvoja Ruotsiin lähivuosina, mutta kylläpä näissä serkuksissa on jo paljon seurattavaa ja ihasteltavaa.

  • Ne kukkaset Alexanderin ristiäisten asussa olivat ehkä jotenkin tätimäiset?

   Ei sitä ikinä tiedä, jos Madde ja Chris tai CP ja Sofia vielä yhdet tekisivät. 😀

Jätä kommentti