Kuningatar Elisabetin terveydentila huolestuttaa kansalaisia

Miten kuningatar Elisabet oikeasti voi?

Tätä kysymystä on mietitty Britanniassa paljon kuluneiden viikkojen aikana, kun 95-vuotias kuningatar on ollut levossa ja poissa julkisuudesta lääkäreidensä määräyksestä. Nyt kuluneena viikonloppuna kuningattarelta jäi väliin ensimmäisen maailmansodan päättymiseen ja kaatuneitten muistamiseen liittyvät Remembrance Day -juhlallisuudet, jotka ovat brittikuninkaallisten vuosikalenterin tärkeimpiä tilaisuuksia.

Kuningatar Elisabet vieraili Ascotin laukkaradalla lokakuun puolivälissä. Kuva: Alan Crowhurst/Getty Images

Korkeasta iästään huolimatta kuningatar Elisabet on julkisten tietojen mukaan ollut varsin terve. Edesmennyt prinssi Philip sai julkisuudessa lempinimen “rautaherttua” hyvän kuntonsa vuoksi, ja kuningattaren kohdalla puolestaan vitsaillaan tämän pitkästä elämästä ja kuolemattomuudesta. Nyt syksyn aikana uutiset Elisabetin terveysongelmista ovat kuitenkin saaneet kansalaiset ymmärrettävästi huolestumaan, vaikka hovi on koittanut parhaansa mukaan rauhoitella tilannetta.

Kuningatar vietti kesälomansa tuttuun tapaan Skotlannissa, josta hän palasi Lontooseen lokakuun alussa. Oltuaan noin viikon takaisin edustustehtävissä hän saapui yhteen tilaisuuteen kävelykepin tukemana, mikä noteerattiin heti lehdissä ja somessa. Edellisen kerran kuningatar on nähty kepin kanssa polvileikkauksen jälkeen vuonna 2004.

Hovi ei antanut kävelykepille mitään erityistä syytä, mutta kuningatar jatkoi sen käyttämistä joissain tilaisuuksissa.

Myöhemmin lokakuussa kuningattaren oli tarkoitus vierailla Pohjois-Irlannissa juhlistamassa maan 100-vuotisjuhlaa. Keskiviikkona 20.10. hovi kuitenkin tiedotti vierailun peruuntuvan, sillä lääkärit olivat määränneet kuningattaren lepäämään. Hovin mukaan kyseessä ei ollut syytä huoleen, ja lehdistön lähteiden mukaan kyse oli varotoimenpiteestä. Kyseessä ei ollut koronavirukseen liittyvä sairastuminen.

Ennen lepomääräystä Elisabet oli ollut lokakuun aikana kiireinen, ja suorittanut edustustehtäviä muutaman viikon sisään niin Skotlannissa, Lontoossa kuin Walesissa.

Embed from Getty Images

Kuningatar Elisabet on tehnyt videotapaamisia pitkin syksyä.

Soppa sakeni, kun torstaina 21.10. selvisi, että kuningatar oli viettänyt edeltävän yön sairaalassa. Hovi oli kertonut kuninkaallistoimittajille monarkin lepäävän kotonaan Windsorissa, vaikka tämä oli todellisuudessa viety sairaalaan “alustaviin tutkimuksiin” keskiviikkoiltapäivällä. Hänet päästettiin kotiin torstaina lounasaikaan, ja kuningatar jatkoi heti kevyiden työtehtävien parissa. Hovi toisti jälleen kuningattaren voivan hyvin (“in good spirits”), ja että syytä huoleen ei ole.

Asian salailusta nousi luonnollisesti metakka, joka yllytti spekulaatioita todennäköisesti paljon enemmän kuin avoin tiedote sairaalareissusta olisi tehnyt. Kuninkaallistoimittajat kritisoivat hovin tiedotuslinjaa ja kyseenalaistivat sen luotettavuuden. Mitä tämä “in good spirits” lopulta tarkoittaa, ja voiko kansa ja lehdistö luottaa saavansa rehellisiä päivityksiä hallitsijan terveydentilasta?

Elisabet jatkoi kevyitä työtehtäviä Windsorissa, mutta 26.10. hänen osallistumisensa Glasgow’n ilmastokokoukseen peruttiin. Kuningattaren oli tarkoitus matkustaa Skotlantiin, mutta jätti reissun väliin edelleen lääkäriensä suosituksesta, ja osallistui ainoastaan virtuaalisesti. Kokoukseen osallistui muita kuninkaallisen perheen jäseniä.

Embed from Getty Images

Kuningatar puhui Glasgow’n ilmastokokouksessa videon välityksellä.

Muutama päivä myöhemmin 29.10. tuli iso uutinen: kuningatar on määrätty kahden viikon lepoon. Kaksiviikkoisen aikana hallitsija suorittaisi edelleen vain kevyitä toimistotöitä ja joitakin virtuaalitapaamisia, mutta ei tapaisi vieraita kasvotusten tai matkustaisi edustusvierailuille. Ilmoituksen mukaan Elisabet jättäisi väliin osan Remembrance Dayn ympärille sijoittuvista tilaisuuksista, mutta palatsin mukaan hänen vankkana aikomuksenaan on osallistua 14.11. pidettävään perinteiseen muistotilaisuuteen Lontoon Cenotaph-muistomerkillä.

Remembrance Day ja siihen liittyvät tilaisuudet ovat yksi brittihovin vuosikalenterin tärkeimpiä tilaisuuksia. Lauantain iltajuhlaan ja sunnuntain muistotilaisuuteen osallistuu aina iso joukko kuninkaallisia, ja tapahtuma on erityisen tärkeä kuningatar Elisabetille, joka palveli itsekin toisessa maailmansodassa.

Tänään aamulla hovi kuitenkin tiedotti kuningattaren jättävän päivän muistotilaisuuden väliin venäytettyään selkänsä. Hovilähteiden mukaan selkävaiva ei liity viime viikkojen aiempiin terveyshuoliin, ja Elisabetin arvellaan jatkavan edelleen kevyiden toimistotöiden parissa.

69 vuotta kestäneen valtakautensa aikana kuningatar Elisabet on ollut poissa Remembrance Sundayn muistotilaisuudesta vain seitsemän kertaa.

Embed from Getty Images

Herttuatar Camilla, herttuatar Catherine ja kreivitär Sophie seurasivat muistotilaisuutta tänä vuonna ilman kuningatar Elisabetia.

Joten, mitä tästä nyt pitäisi päätellä? Kuningattaren kanssa ollaan uskoakseni mieluummin hiukan ylivarovaisia, joten leposuositus ei sinänsä välttämättä oikeasti tarkoita mitään vakavaa. Tuossa iässä varmaan ihan tavallinen arki väsyttää. Henkilökuntaa on toki joka tarpeeseen, mutta kyllähän ihmisten tapaaminen, matkustaminen, puheisiin valmistautuminen jne. vie varmasti voimia. Puhumattakaan leskeyden ja koronapandemian vaatimista voimavaroista.

Jos nämä syksyn vaivat ovat ns. mekaanisia, niin luvassa voi hyvin olla vielä monta hyvää vuotta. Onhan kuningatar Elisabet “vasta” 95-vuotias äitiinsä verrattuna. Tässä on nyt kuitenkin tullut jälleen konkreettinen muistutus siitä, että pitkäaikaisinkaan hallitsija ei elä ikuisesti. Kenen tahansa terveydentila voi yllättäen romahtaa nopeastikin ilman vakavia pitkäaikaissairauksia.

Henkilökohtaisesti toivon Elisabetin pääsevän juhlistamaan vielä valtakautensa 70-vuotispäivää helmikuussa. Se olisi upea merkkipaalu vielä pitkän elämän loppuun! Toivottavasti kuningatar saa nyt kerätä voimia rauhassa, jotta jaksaa vielä palata julkisuuteen lähitulevaisuudessa. Voi olla, että hänen työmääräänsä ja edustustehtävien järjestelyjä joudutaan keventämään entisestään.

9 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Elisabetin terveydentila huolestuttaa kansalaisia

 1. Ihan täysin ymmärrettävää ja luonnollista, että tuossa iässä vaivoja alkaa olemaan jo kaikkein hyväkuntoisimmillakin. Tietysti Philipin poismenokin on voinut vaikuttaa Elisabetin jaksamiseen. Tulee väkisinkin mieleen, että olisiko aika siirtää valta Charlesille, mutta sitä ei varmasti Elisabet halua tehdä kuin pakon edessä, hän on niin sitoutunut palvelemaan kruunua kuolemaansa saakka. Toivotaan hänelle kuitenkin pikaista paranemista! Olisihan se upeaa että tuon valtakauden 70v merkkipaalun pääsisi vielä kokemaan.

  • Voisiko olla myös niin, että pandemian myötä oli suorastaan pakko hidastaa tahtia, ja nyt ei sitten tuosta noin vaan onnistukaan palata enää samalle tasolle? Vielä muutama vuosi sitten Elisabet teki vielä muistaakseni noin 300 työtehtävää/vuosi.

   Virallinen vallanvaihdos ei tosiaan tunnu Elisabetin ensimmäiseltä valinnalta, jos ei ole aivan pakko.

 2. Ikä tulee vastaan jokaiselle jossain vaiheessa ja nyt 95-vuotias alkaa olla jo jaksamisensa rajoilla. On kuningatar varmasti hyvässä kunnossa, mutta loputtomiin ei kenenkään, hänenkään, fysiikka riitä.
  Kunpa hänen annettaisiin olla rauhassa ja toipua tai kuntoutua niin, että hän tuntisi olevansa oikeutettu lepäämään ja olemaan pois tilaisuuksista.
  Nuorempia – mikäli Charleskaan mikään nuori enää on – riittää edustamaan ja laskemaan seppeleitä, kauhea tunne olisi sellainen, että “en jaksaisi, mutta pakko mennä”
  Toivotaan kuningattarelle toipumista ja voimia ja energiaa tuleviin ja sitä, että häneltä ei vaadittaisi liikaa!

 3. Miettikääpä tavallista 95-vuotiasta mummelia täällä Suomessa! Tuossa naapurikylässä on 94- vuotias ihan terävä, maailmassa mukana oleva mummu, mutta olisi vaikeata kuvitella häntä päivittäin pomppimaan jossakin. Tämä alku vain kontrastiksi.

  Elisabet 95v. edustaa, seuraa aikaansa, tapaa pääministerin jne jne. Meinasin kirjoittaa hänen vielä hyppäävän hevosen selkään, mutta se taidettiin kieltää! Hän on ollut vallassa vuodesta 1952, eli ensi vuonna tulee Seitsemänkymmentä Vuotta täyteen!

  Lääkärit ovat avainasemassa, mitä tulee jaksamiseen. Ovat viisaasti alkaneet toppuutella liiasta työnteosta. Onhan siellä nuorempia ottamaan vastuulleen erilaisia työtehtäviä, etenkin edustustehtäviä. Hienoa, että tekniikkan kehittyminen suo tapaamiset etänä, jota kuningatar on käyttänytkin. Kepin käytöstä en ole huolissani. Kukapa mummeli sitä ei tarvitsisi, ihan sama., vaikka kuljeskelisi rollan kanssa., vaikka

  Elisabetin valtakausi vääjäämättä kulkee kohti loppua, se on väistämätöntä. Toivoisin kuitenkin hovilta enemmän avoimuutta. Jos jotakin todella vakavaa on tekeillä, heti voisi tiedottaa, eikä sumuttaa. Toki toivon rautarouvalle vielä monia hyviä vuosia ja hyvää terveyttä. Philipin poismeno vaikutti enemmän kuin arvaammekaan! Kenenkään fysiikka ei kestä ikuisesti!

  • Näitä tilanteita on tosi vaikea arvioida, kun hovista ollaan niin niukkasanaisia. Ymmärrän sen kyllä ihan hyvin, sillä joku yksityisyys pitää kuningattarellakin olla, mutta samalla sitten käy juuri näin, että pienetkin asiat (kuten se kävelykeppi) saavat suuret mittasuhteet. Ja sitten vielä kun hovi yritti selvästi peitellä sairaalareissua, niin kysymysmerkki vain kasvaa. Kyllähän se tuntuu Elisabetin kohdalla poikkeukselliselta, että hän on nyt ollut noin 4 viikkoa jo levossa ja perunut tärkeitä edustustilaisuuksia. Ikään suhteutettuna se taas ei ole mitenkään erikoista. Ja onhan hän kuitenkin tehnyt koko aika kevyttä työtä.

   Kirjoitin tuossa ylempää Roosalle, että ehkäpä vaan 95-vuotiaalta ei käy enää niin ketterästi pandemiaa edeltävään työtahtiin palaaminen, kun nyt on saanut/joutunut ottamaan vähän hitaammin pidemmän aikaa.

 4. Vertaan Elisabethia 92 vuotiaaseen äitiini, fyysinen kunto ikäisekseen hyvä, mutta aamulla ei päätetä mitä iltapäivällä tehdään. Se päätös tehdään puolenpäivän aikaan.

  Charles ja William ovat ottaneet jo ison osan velvollisuuksista tehtäväkseen ja joutuvat olemaan valmiudessa koko ajan. Charles on 73-vuotias, periaatteessa eläke-ukko mutta odottaa edelleen päätehtävänä tekemistä. (Yleinen eläkeikä Britanniassa 66 vuotta.)
  Kuinka Carles ja Camilla tulevat jaksamaan kerran eteen tulevan urakan kanssa, kun siihen kaivetaan raadollisuudessaan kaikki p***a menneisyydestä on iso kysymys ei vain heille itselleen.

  Ikääntyviä hallitsijoita on muitakin: kuningas Harald norjalainen kulki kyynärsauvojen avulla äskettäin, Margaretha tanskalainen on istunut pitkät vastaanottoseremoniat jo vuosia.
  Ikä painaa!

  • On kyllä oikeasti uskomatonta, että 95-vuotiaalla on tuollainen aikataulu kuin kuningattarella. Siis toki poismenon riski on aina olemassa, mutta ohjelmaa on suunniteltu jatkuvasti kuukausiksi eteenpäin. Kun vertaa, miltä tavallisesti samanikäisen kuten äitisi arki on.

   Charlesista tulee varmaan pätkähallitsija, kuten Edward VII:stä aikoinaan kuningatar Viktorian jälkeen.

   Ikä todella vaivaa muitakin, juurikin Norjassa ja Tanskassa. Alankomaissa, Luxemburgissa, Belgiassa ja Espanjassa ei samaan tilanteeseen jouduta, jos valta vaihtuu jatkossakin hallitsijan eläkkeelle jäämisen myötä.

 5. Olen huomannut että kuningatar on painunut kasaan ja laihtunutkin aika paljon Philipin kuoleman jälkeen.
  Tulee olemaan kiinnostavaa seurattavaa, tulee tähän terveysasiaan sitten mitä käänteitä tahansa.

Jätä kommentti