Tiaroja Espanjan kuningasparin valtiovierailulla Ruotsissa

Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia tekivät tällä viikolla kaksipäiväisen valtiovierailun Ruotsiin, ja sehän tarkoittaa tietysti iltapukuja ja tiaroja! En käy nyt vierailun ohjelmaa kovin tarkasti muuten läpi, vaan keskityn enemmän asuihin.

Ruotsin kuningasperhe Espanjan kuningasparin kanssa. Kuva: Casa Real

Kuningas Felipe ja kuningatar Letizia saapuivat Ruotsiin tiistai-iltana. Heillä oli vielä samana iltana ohjelmaa Ruotsissa asuvien espanjalaisten kanssa, mutta valtiovierailu alkoi virallisesti vasta keskiviikkona.

Isäntäparina toimineet kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ottivat vieraat vastaan ensin hovitalleilla, joista kuningasparit matkustivat vaunuissa kuninkaanlinnalle perinteiseen tervetuloaseremoniaan.

Embed from Getty Images

Kuninkaanlinnassa vastaanottokomiteaan liittyivät myös kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia.

Embed from Getty Images

Kuningasparit vierailivat päivän aikana Tukholman Nobel-museossa, jossa he tutustuivat espanjalaisista tieteentekijöistä kertovaan näyttelyyn. Tämän jälkeen kuninkaat suuntasivat tapaamaan valtiopäivien puhemiestä sekä väistyvää pääministeri Stefan Löfveniä. Kuningattaret puolestaan vierailivat kruununprinsessa Victorian kanssa maineikkaassa Karoliinisessa instituutissa.

Valtiovierailujen ensimmäiseen päivään kuuluu yleensä banketti eli juhlaillallinen. Tilaisuus järjestettiin pandemian vuoksi tavallista pienemmässä mittakaavassa eli “vain” 90 hengen voimin. Seurue illallisti kuninkaanlinnan suuressa Vita havet -salissa.

Espanjan ja Ruotsin kuningasparit. Kuva: Jonas Ekströmer/TT

Kuningatar Letizia valitsi aina yhtä upean Fleur de Lys -tiaran, joka on Espanjan kuningasperheen näyttävin ja merkittävin tiara. Jättimäinen jalokivikekohan tunnetaan myös lempinimellä “La Buena”, eli “se hyvä”. Tiara kuuluu maan kulloisenkin kuningattaren käyttöön varattuun perintökorujen kokoelmaan, josta myös Letizian korvakorut ja rannekorut ovat peräisin.

Lähikuva kuningatar Letiziasta. Kuva: TT/Nyhetsbyrån

Yönsininen iltapuku oli selvä kunnianosoitus isäntämaata kohtaan, sillä se oli H&M:n Conscious-kokoelmasta. Sama puku on nähty jo aiemmin kuninkaallisissa yhteyksissä, sillä kruununprinsessa Victorialla oli pidemmillä hihoilla varusteltu versio yllään kruununprinsessaparin viimevuotisissa hääpäiväpotreteissa.

Letizialla oli ruotsalaisen Serafiimiritarikunnan vaaleansininen kunnianauha, jota piti paikallaan toisesta tiarasta irrotettu Fleur de Lys -rintaneula.

Kuva: Casa Real

Kuningatar Silvialta nähtiin yllätysveto: kuningasperheen kaunis kameetiara, joka tunnetaan tietysti parhaiten sekä kuningattaren että kruununprinsessa Victorian häätiarana. Kultainen tiara on hiukan hankala useimpien iltapukujen kanssa, mutta tällä kertaa Georg et Arendin luomus sopi mielestäni kivasti yhteen.

Silvia oli valinnut kameesettiin kuuluvan rintaneulan pitämään uutta espanjalaista Kaarle III:n ritarikunnan kunniamerkkiään paikallaan. Korvissa ja ranteessa oli helmikoruja.

Huomatkaa Letizian valtavat rannekorut! Kuva: Casa Real

Kruununprinsessa Victoria oli pukeutunut kukikkaaseen Frida Jonsvensin iltapukuun, joka on nähty hänellä aiemmin niissä samaisissa hääpäiväkuvissa, kuin Letizian nyt pitämä iltapuku. Tiaraksi kruununprinsessa oli valinnut akvamariinikokoshnikin. Kokonaisuuden kruunasivat yksinkertainen timanttikaulanauha sekä timanttikorvakorut.

Kuva: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

Kaikilla kuninkaallisilla naisilla oli selvästi yritystä pelissä, mutta Letizian ja Victorian lookit eivät kuitenkaan olleet mielestäni ihan parhaita suorituksia kummaltakaan. Victoria tuntui olevan kukkakuosissaan ihan eri tilaisuudessa kuin muut, eikä akvamariinitiara ollut ehkä paras yhdistelmä tämän puvun kanssa. Letizian tiara ja mekko olivat upeita, mutta jotenkin jäi ehkä kuitenkin vähän pliisuksi. En saanut kunnon wow-reaktiota.

Prinsessa Sofia olikin mielestäni illan kuningatar (ja suoranainen pelastus)! Safiyaan suunnittelema moderni valkoinen iltapuku oli upea ja toimi saumattomasti Sofian häätiaran helmiversion kanssa. Ehdoton suosikkini illan annista.

Lähikuvaa prinsessa Sofiasta. Kuva: Nyhetsbyrån/TT

Illallisella nähtiin monenlaisia kunniamerkkejä:

 • Kuningas Kaarle Kustaalla oli espanjalasnen Kultaisen taljan ritarikunnan käädyt sekä ruotsalaisen Pohjantähden ritarikunnan merkki (kaulassa pidettävä versio).
 • Kuningas Felipellä oli ruotsalaisen Serafiimiritarikunnan käädyt ja kaulassa kotimaansa Kultaisen taljan kunniamerkki.
 • Kuningatar Silvialla sai tämän vierailun yhteydessä espanjalaisen Kaarle III:n ritarikunnan merkin, jonka kunnianauhaa hän kantoi illallisella.
 • Kuningatar Letizia puolestaan huomioitiin Ruotsin Serafiimiritarikunnan jäsenyydellä.
 • Kruununprinsessa Victorian keltavalkoinen kunnianauha on espanjalaisen Isabella katolilaisen ritarikunnan merkki, jonka kruununprinsessa sai tämän vierailun yhteydessä.
 • Prinssi Daniel, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia huomioitiin Espanjan Order of Civil Merit -ritarikunnan merkeillä.

Kuka oli illan teistä illan paras pukeutuja?

Asutiedot: UFO No More, Royal Central ja The Court Jeweller.

12 kommenttia artikkeliin ”Tiaroja Espanjan kuningasparin valtiovierailulla Ruotsissa

 1. Olipa ihana nähdä pitkästä aikaa iltapukuja ja tiaroita, kun linnan juhlatkin peruttiin eikä ilmeisesti nobeleitakaan tänä vuonna ole? Mielestäni kaikki onnistuivat ihan hyvin. Tuo La Buena on kyllä jättimäinen, olisi voinut olla toinenlainen kampaus että tuo samettinen osa olisi peittynyt hiusten alle. Olipa kiva nähdä piitkästä aikaa kameetiaraa käytössä ja nyt kyllä sopi hyvin puvun kanssa yhteen.

  Victorian kokonaisuudesta en ensin niin tykännyt, mutta nyt olen lämmennyt sille enemmän 😀 Vähän tuo puku ja tiara ehkä riitelee, mutta en voi valittaa koska akvamariinikokosnik on ihan lemppari. Sofian kokonaisuus oli tosi tyylikäs ja elegantti, ilmeisesti ei sitten ikinä nähdä enää muuta kuin häätiaraa hänellä.

  • Kuningaspari ja kruununprinsessapari osallistuvat Nobeleihin, mutta tilaisuus järjestetään poikkeushengessä. Paikalla on vain paikallista yleisöä, eli ymmärtääkseni edes palkitut eivät matkusta paikan päälle tänä vuonna. Tilaisuus on varmasti edelleen juhlallinen, mutta en oikein tiedä, nähdäänkö siellä tiaroja.

   Letizia on niin pienikokoinen, että La Buena on todella valtava hänellä, varsinkin tuollaisen tiukan kampauksen kanssa.

   Todella toivon, että Sofia saisi ja haluaisi käyttää muitakin tiaroja vielä elämänsä aikana. Onhan se nyt jotenkin älytöntä, että holvi on täynnä tiaroja, ja perheen ainoan pojan vaimo ei saisi käyttää kuin omaansa.

 2. Ihanaa nähdä pitkästä aikaa kunnnon tiarashow 🙂

  Minusta tuo Victorian puku on kaunis, mutta ehkä hieman kesäinen? Tiara ei oikein sopinut pukuuun ja jotenkin se ei sovi Victorialle muutenkaan. MInä ajattelen tämän tiaran aina Madeleinelle. Taitaa tosin olla niin, että hän ei enää näissä juhlissa tule näyttäytymään.

  Silvia oli kyllä illan tyyli-kuningatar.

  Pidän ajatuksesta, että Sofia käyttää “vain” tuota omaa tiaraansa. Se on kuitenkin muunneltavissa, niin ei se tylsäksi käy. Puku oli upea!

  Kuninkaallinen perhe on varmasti normiarjessa ihan sinut sen kanssa, että Madeleine ei ole mukana perheen arkisissa asioissa. Mutta tuleekohan heille näissä koko perheen tilaisuuksissa harmillinen olo, kun koko perhe ei ole koskaan kasassa?

  • Joku muukin kommentoi Twitterissä, että akvamariinikokoshnik tuntuu selvästi Madeleinen tiaralta. Se on kyllä niin kaunis tiara, että on silti aina mukavaa nähdä se käytössä!

   Vaikea sanoa, miltä tuo Madeleinen poissaolo tuntuu perheestä. Kuninkaallisille nämä ovat varmasti ensisijaisesti työtilaisuuksia (vaikka koko perhe on mukana, niin valtiovierailu on luonteeltaan työtä). Mutta voihan näihin tilaisuuksiin heijastua yksityisesti se tunne siitä, että koko perhe on harvoin koolla yhtä aikaa. Julkisuuteen sitä ei tietenkään näytettäisi.

 3. Sofia oli upein! Todella tyylikäs ja simppeli ja hyvin istuva puku ja häätiara sopii siihen kuin nenä päähän. Toivoisin kyllä Sofialle edelleen vähän vaihtelua tuohon tiara valintaan, on monia jotka varmasti näyttäisivät hänellä upeilta… Järjestetäänkö muuten Nobeleita tämä vuonna, joko sinne suuntaan saa alkaa lähettää toiveita? 😄

  Silvia kyllä myös yllätti, yleensä en katso kahdesti hänen asujaan mutta tämä kokonaisuus oli yllättävän freesi ja mukavaa vaihtelua myös tuo kameetiara. Victoria on kyllä kuin eri tilaisuudessa, vaikka tuo kukkamekko on hieno niin ei vau-efektiä tänään. Sopisi paremmin johonkin kesäisempään tilaisuuteen. Ja vaikka akvanarinikokosnik on yksi mun suosikkitiara (nähtäisipå se Sofialla) niin tässä kokonaisuudessa se jää jotenkin varjoon. Letizia varman upea!

  Tykkään kyllä että Carl Philip ja Sofia otetaan mukaan näihin valtiovierailuihin (ja Sofiakin on alkanut keräämään noita eri maiden kunniamerkkejä), ovat varmasti kuitenkin isossa roolissa tulevina vuosina Victorian ja Danielin rinnalla.

  • CP ja Sofia eivät yleensä ole mukana valtiovierailujen päiväohjelmassa tervetulotoivotuksia enempää, mutta illalliselle usein osallistuvat. Luulen käytännöllisyyden olevan yksi syy siihen: uskoisin, että tärkeitä kunniavieraita on paljon, ja kuninkaalliset ovat aina arvokasta pöytäseuraa kunniavieraille. Ja prinssipari tulee varmasti tukemaan Victoriaa ja Danielia kuningasparin vanhetessa.

   Novelit järjestetään tänä vuonna poikkeusmenoin. Kuningaspari ja kruununprinsessapari osallistuvat, mutta en tiedä, nähdäänkö tilaisuudessa tiaroja. Toivottavasti!

 4. Silvia on jälleen niin ylivoimaisen upea lookissaan, hän vaan edustaa iätöntä kauneutta, onnistuneesti.
  Sofian puku on ihana ja tiara sopii, mutta miksi minua ei viehätä tuo jakaus keskellä päätä-kampaus, hiukset voisi takuulla kammata toisellakin tapaa, vaikka siirtämällä jakausta muutaman sentin.
  En ole varma Victorian puvusta, en osaa päättää pidänkö tässä tilaisuudessa siitä. Se on iloinen, kauniit ja värikkäät kukat ja kuviot, mutta onko se turhan kesäinen, olisiko enempi omiaan jossain keväisessä tai kesäisessä tilaisuudessa?
  Luiseva Letizia, tiara on kovin painavan näköinen noin hennolla naisella, tuskin sitä kuitenkaan on. Hän on niin kovin kapoinen, olisiko hihat puvussa tai jonkinlainen käsivarret peittävä näyttänyt paremmalta.
  Hauskaa kuitenkin, että näitä tilaisuuksia on ja jotain kimallusta näkyy varsinkin nyt, kun omat juhlamme jäävät näkemättä ja puvut ruotimatta!
  Hyvää adventtia kaikille!

  • Victoria oli ihan kesäfiiliksissä, kun muilla oli selkeästi talvisemmat värit lookit. 😀

   Silvian puvusta kyllä pidin jotenkin erityisesti tällä kertaa. Hyvä yhdistelmä kameetiaran kanssa!

 5. Samaa mieltä Victoriasta. Mielestäni mekko sopii paremmin toiseen vuodenaikaan. Sofia oli upea ilmestys!

  Kiitos blogista!

  • Sofia oli mielestäni vierailun päivätilaisuuden “häviäjä”. Mekko sinänsä oli kiva, mutta aukinaiset hiukset ja päänmyötäinen hatuke eivät oikein imarrelleet mun mielestä. Mutta sitten illallisella täysosuma. 😀

   Kiitos itsellesi, kun luet ja kommentoit!

 6. Minä tykkäsin kaikkien naisten juhlatyyleistä. Silvia oli totutun tyylikäs ja tässä yhteydessä hiukan yllättävä tiaravalinta oli napakymppi. Letizia on kaunis ja tyylikäs hänkin, vaikka jokin Se Jokin puuttui. Sofia oli upea. Pidin myös Victorian asusta, vaikka se ehkä vähän kesäinen onkin. Tiara on upea 🥰🥰🥰

  Jossain oli kuva vierailun toisen (?) päivän tilaisuudesta, jossa Victorialla oli ihana mekko, jossa oli upeasti leikattu musta yläosa ja mustavalkoinen hameosa. Todella upea!

  • Tuo Victorian mustavalkoinen asu nähtiin joo vierailun toisena päivänä. Tykkäsin myös siitä, tuli mieleen jotenkin kruununprinsessa Mary!

Jätä kommentti