Kuninkaallinen kaupunkiloma Kööpenhaminassa

Timanttisalongin joulukalenteri on uudistunut! Luvassa on tällä kertaa neljän postauksen adventtikalenteri, jonka teemana on “kaupunkiloma kuninkaallisten jalanjäljissä”. Postausten keskiössä on kunkin kaupungin kuninkaallinen puoli, johon syvennytään historian ja kulttuurin sekä myös käytännöllisten ravintola- ja aktiviteettivinkkien kautta. Ensimmäisenä vuorossa on Kööpenhamina!

Todellisuudessa en odota kenenkään lähtevän reissuun pelkästään kuninkaallinen kulttuuri mielessään. 😄 Postaukset tarjoavat kuitenkin inspiraatiota ja tärppejä, jotka voi hyvin upottaa osaksi ihan tavallista kaupunkilomaa. Joulukalenteri ei sisällä kaupallisia yhteistöitä, eli kaikki vinkit on valittu puhtaasti teeman pohjalta.

Kööpenhamina

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina sijaitsee Sjellanin saarella Itämeren suulla. Noin 1,3 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutu on Pohjoismaiden toiseksi suurin kaupunkialue, jossa riittää nähtävää ja tehtävää jokaiseen makuun.

Embed from Getty Images

Nyhavnin alue on tunnettu värikkäistä taloistaan

Tanska on yksi maailman vanhimmista monarkioista, ja kuningatar Margareetan sukulinjaa voidaan jäljittää noin tuhannen vuoden päähän. Vuonna 2022 se on kuninkaallisharrastajille erityisen ajankohtainen, kun kuningatar viettää valtakautensa 50-vuotisjuhlaa. Kööpenhamina on siis totisesti ansainnut paikkansa adventtikalenterissa!

Kööpenhaminassa on eloisa suurkaupungin meininki, mutta tunnelma on silti pohjoismaalaisen rento. Suosituin (ja kallein) matkustussesonki on kesällä, mutta Köpis on mainio matkakohde lähestulkoon ympäri vuoden. Ilmasto on leudompi kuin Suomessa, joten kevään ja syksyn hyvät ilmat kestävät pidempään. Myös loppuvuoden joulukausi on näkemisen arvoinen!

Kööpenhaminan kuninkaalliset nähtävyydet

Amalienborg

Köpiksen kuninkaallisista nähtävyyksistä tunnetuin on tietysti Amalienborgin palatsi, joka on monille suomalaisillekin tuttu kohde. Neljän julkisivuiltaan identtisen palatsin muodostama kokonaisuus pitää sisällään edustustiloja, Amalienborgin museon sekä tietysti kuningatar Margareetan, kruununprinssiperheen, prinssi Joachimin perheen sekä prinsessa Benedikten Kööpenhaminan kodit.

Embed from Getty Images

Amalienborgin palatsiaukio. Taustalla näkyy Frederikin kirkko.

Museo sijaitsee Kristian VIII:n palatsissa, jossa prinssiperhe ja prinsessa Benedikte asuvat. Kristian VII:n palatsin edustustiloihin pääsee puolestaan tutustumaan opastetulla kierroksella. Kuningattaren ja kruununprinssiperheen koteina toimivat Kristian IX:n ja Fredrik VIII:n palatsit eivät sen sijaan ole auki yleisölle.

Amalienborgin yleinen vaikuttavuus kärsii mielestäni vähän siitä, että kyseessä on monta erillistä rakennusta yhden isomman sijaan, mutta kahdeksankulmainen palatsiaukio on ainakin uniikki näky muiden maiden palatseihin verrattuna! Aukiolla tapahtuu vahdinvaihto päivittäin, minkä lisäksi vieressä sijaitseva Frederikin kirkko eli “marmorikirkko” on upea nähtävyys.

Vuosi 2022 tarjoaa myös erityisen hyvän syyn vierailla Amalienborgissa. Tammikuussa palatsin museossa nimittäin aukeaa kuningatar Margareetan jalokivikokoelmaa esittelevä näyttely A Queen’s Jewellery, joka sisältää yli 200 tunnettua ja vähemmän tunnettua korua, jotka kertovat omaa tarinaansa kuningattaren valtakauden historiasta. Näyttely on auki lokakuuhun 2022 asti.

Muut palatsit

Myös Christiansborgin ja Rosenborgin linnat ovat tutustumisen arvoisia! Christiansborg on varsin keskeinen paikka koko Tanskalle, sillä sieltä löytyy niin parlamentti, pääministerin toimisto, korkein oikeus kuin hallitsijan käytössä olevat kuninkaalliset edustustilat, jotka ovat tuttuja monista kuninkaallisen perheen gaalatilaisuuksista. Tiaratilaisuuksia seuraavat tunnistavat varmasti esimerkiksi linnan ruutulattiaisen salin. Kuninkaalliset tallit sekä nykyisen linnan alta löytyvät rauniot ovat myös auki yleisölle.

Embed from Getty Images

Rosenborgin linna

Rosenborgin renessanssilinnasta puolestaan löydät Tanskan kruununjalokivet, mukaan lukien upean smaragdisetin. Amalienborgiin ja Rosenborgiin myydään yhdistelmälippuja.

Muita nähtävyyksiä

Tivolin huvipuisto kuuluu Kööpenhaminan suosituimpiin nähtävyyksiin, ja toisinaan sieltäkin voi löytää ripauksen kuninkaallista henkeä. Taiteellisesti erittäin lahjakas kuningatar Margareeta on tehnyt jo 20 vuoden ajan yhteistyötä Tivolin kanssa, ja viime vuosina huvipuistossa on esimerkiksi esitetty joulun alla Pähkinänsärkijää ja Lumikuningatarta, joihin kuningatar on suunnitellut puvut ja lavasteet.

Värikäs Nyhavnin alue on tuttu idyllisestä postikorttimaisemastaan, ja se suorastaan must see -kohde Kööpenhaminassa käyville. Alueella on paljon hyviä ravintoloita.

Jos mieli tekee pääkaupungin ulkopuolelle, niin esimerkiksi kuninkaallisesta hautakirkosta tunnettu Roskilde ei ole kovin kaukana Kööpenhaminasta. Roskilde on yksi Tanskan vanhimpia kaupunkeja, ja siellä on katedraalin ja musafestareiden lisäksi paljon muutakin nähtävää; esimerkiksi viikinkilaivamuseo sekä pop- ja rock-musiikkia ja nuorisokulttuuria esittelevä Ragnarok-museo. Matkabloggaajat kehuvat usein kaupungin idyllistä tunnelmaa ja ostosmahdollisuuksia.

Embed from Getty Images

Tivolin joulumarkkinat

Myös kuningatar Margareetan kevät- ja syysresidenssi Fredensborgin palatsi puutarhoineen on hyvä päiväretkikohde Köpiksestä. William Shakespearen Hamletin tapahtumapaikkana tunnettu Kronborgin linna on niin ikään mainio kohde, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Kronborgissa järjestetään loppuvuodesta joulumarkkinoita.

Vuonna 2022 ajankohtaisia ovat myös pääkaupunkiseudulla sijaitseva Frederiksborgin linna sekä vähän kauempana muutaman tunnin junamatkan päässä sijaitseva Kolding. Kummassakin on nimittäin kruununprinsessa Maryn 50-vuotispäivää juhlistavat näyttelyt.

Frederiksborgin näyttely HKK Kruununprinsessa Mary 1972 – 2022 on auki elokuun loppuun asti. Koldingista löytyy näyttely Mary ja kruununprinsessat, joka kertoo yleisemmin kruununprinsessan roolista Maryn ja hänen neljän edeltäjänsä kautta. Koldingin kiinnostavimpiin näyttelyesineisiin kuuluu esimerkiksi kruununprinsessan upeat rubiinikorut!

Livebongaus

Kuningattaren valtakauden 50-vuotisjuhlan suuri juhlaviikonloppu on tammikuussa (koronavarauksella tosin), ja siihen kuuluu yleisöystävällisiä osia, kuten parvekenäyttäytymisiä. Margareetan huhtikuisiin syntymäpäiväjuhliin kuuluu myös parvekenäyttäytyminen. Kruununprinssi Frederikin syntymäpäivä toukokuussa ei ole yhtä iso juttu, mutta niihin aikoihin on usein jotain yleisöystävällistä ohjelmaa.

Jos kuninkaallisbongaus kiinnostaa, niin aina kannattaa vilkaista hovin kalenteria ennen reissua. Ensi vuoden aikana tulee todennäköisesti paljon muutakin juhlavuosiohjelmaa, minkä lisäksi ihan tavallisilla vierailuillahan on yleensä aina jonkin verran yleisöä paikalla.

Embed from Getty Images

Kuninkaallinen perhe Amalienborgin parvekkeella

Vinkkejä

 • Tanska on tunnetusti voileipäkulttuurin luvattu maa, joten palatsikierrosten välissä kannattaa testata kaupungin runsasta smørrebrød-tarjontaa.
  • Jo 1850-luvulla avattu Lumskebugten tarjoilee kaupungin parhaita voileipiä sekä muita tanskalaisia herkkuja. Historiallinen ravintola sijaitsee vajaan 10 min kävelymatkan päässä Amalienborgilta, ja sopii hyvin myös kasvissyöjille ja vegaaneille.
  • Michelin-suosituksella palkittu Aamanns 1921 puolestaan yhdistelee perinteistä ja modernia, ja kuuluu niin ikään Köpiksen parhaisiin smørrebrød-paikkoihin.
 • Makean ystävien kannattaa suunnata La Glaceen, Tanskan vanhimpaan konditoriaan. Vuonna 1870 perustettu putiikki huokuu historiaa ja menneiden aikojen eleganssia. Leivosvalikoimasta löytyy myös Tanskan prinsessa Thyran (1853-1933) mukaan nimetty leivos. Thyra oli konditorian perustamisen aikoihin hyvin suosittu prinsessa.
 • Kuninkaallisten palatsien museoputiikkien tarjonta kannattaa käydä läpi tarkasti. Valikoimista löytyy perinteisten tuliaisten lisäksi usein myös esimerkiksi aiheeseen liittyviä kirjoja, joita ei löydy tavallisista kirjakaupoista.
 • Ennen matkaa voi virittäytyä tunnelmaan katsomalla Yle Areenasta kuningatar Margareetan 80-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistun dokumentin Margareeta II – koko Tanskan kuningatar.

Linkit

Artikkelia päivitetty 13.2.2022: lisätty tietoa kruununprinsessa Maryn juhlavuoden näyttelyistä.

14 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen kaupunkiloma Kööpenhaminassa

 1. Kööpenhamina on mukava kaupunki, jossa olen muutamaan kertaan käynyt. Noita linnoja / palatseja en kuitenkaan ole ollut vielä katsomassa, mutta ne ovat viime aikoina alkanut kiinnostamaan. Siinä onkin mukavasti ohjelmaa seuraavalle Kööpenhaminan reissulle.

  • Palatsit ja linnat ovat kyllä aina kivoja vierailukohteita. Upeaa arkkitehtuuria, ja sellaista loistoa ei valitettavasti omasta arkielämästä löydy. 😄

 2. Onpa kiva idea, kiitos kalenterin ensimmäisestä osasta! Jäin oikein miettimään tuota Tanskan pitkää monarkiaa. Onko oikeasti niin, että kruunu on ns. pysynyt suvussa vuosituhannen? Briteissä esimerkiksi se tuntuu lennelleen sinne sun tänne 😅 Täytyy perehtyä aiheeseen!

  Mukavaa joulun odotusta 🧑‍🎄

  • Mukava kuulla, että kalenteri kiinnostaa! Oon itse ihan innoissani teemasta 😄

   Tanskassa ei ole ollut juuri hallitsevia kuningattaria, mikä on osaltaan ehkä vähentänyt poukkoilua. Mutta vaikka sukunimi on vaihtunut, niin jotenkin se sukulinja on täytynyt säilyä, kun kerran sanotaan että Margareetan sukupuuta voi jäljittää niin kauas taaksepäin.

   Hyvää joulun odotusta sinullekin! 😊

 3. Kiva idea sinulta ! Kööpenhaminassa olen pikaisesti käynyt yli 40 vuotta sitten. Muutama vuosi sitten tuli ohjelma Tanskan linnoista, kuningatar itse esitteli ne, mikä oli pääsiäislinna, mikä kesälinna jne. Oli mielenkiintoista!
  Mielenkiintoista tulee olemaan myös kalenterisi, kiitos ja hyvää joulukuuta!

  • Mukava kuulla että kalenteri kiinnostaa!

   Mä meinasin linkata sen dokumentin tänne, mutta se näytti jo poistuneen Areenasta. ☹️

   Hyvää joulukuuta sinullekin, Kikka!

 4. Kävin joskus kuutisen vuotta sitten Kööpenhaminassa. Kierrän aina kuninkaalliset linnat kun monarkioiden pääkaupunkiin menen. Amalienborg oli hiukan pettymys. Rosenborg oli kiinnostava ja siellä oli kaunis puutarhakin. Christiansborgin juhlahuoneistot olivatkin sitten todella upeat, paljon mahtavammat, kuin Tukholman tai Oslon kuninkaanlinnoissa. Prameus lähenteli jopa Pietarin Talvipalatsia.
  Itseäni häiritsi kun Kööpenhaminassa ei löytänyt tavallisia lounaspaikkoja ollenkaan. Kaikkialla oli tarjolla vain voileipiä tai hyvin kalliita ravintoloita. Melkein nälkä oli sillä matkalla 🙂

  • Mä oon käynyt Kööpenhaminassa jokunen vuosi sitten, ja mun mielestä myös Amalienborg oli pienoinen pettymys. Mutta se taida olla asemaltaan yhtä selkeä ykkönen kuin vaikka Tukholman kuninkaanlinna. Muistaakseni hovin sivuilla lukeekin, että se on kuningattaren talviresidenssi. Ja kun vielä monet tilaisuudet pidetään Christiansborgissa, niin Amalienborg jää vähän vaisuksi.

   Oon varannut hotellin tammikuulle juhlaviikonlopulle, joten toivon pääseväni käymään Christianborgissa silloin. Voi kyllä olla, että juhlallisuudet peruuntuvat. 😕 Päätöstä ei varmaan voi jättää kovin viime tinkaan kun on sen kokoluokan tapahtumia tiedossa.

 5. Köpiksessä tuli käytyä jokunen vuosi sitten, muutama viikko Henrikin kuoleman jälkeen, ja se näkyi silloin vielä jonkin verran siellä. Linnat tuli kierreltyä ihan vain ulkoapäin katsoen

  • Amalienborgiin en välttämättä muuten menisi enää uudestaan sisälle, mutta ensi vuonna pitää kyllä käydä siellä jalokivinäyttelyssä. 😄

 6. Tosi kiva kalenteri, kiitos! Oon käynyt kahdesti Kööpenhaminassa ja se on aivan ihana kaupunki. Kuninkaallista ohjelmaa en kyllä ole siellä suorittanut. Ehkä vielä jonakin päivänä! Nyt kun matkustamiseni suuntautuu enemmän maata pitkin matkustamiseen, Kööpenhamina on hyvin saavutettavissa Ruotsin kautta.

  • Kööpenhamina on kyllä ihana! Mulla olisi tammikuulöe reissu varattu, mutta saa nähdä joutuuko Margareeta perumaan nämäkin juhlat…

   Kiva kuulla, että kalenteri kiinnostaa! 😊

Jätä kommentti