Uutiskatsaus, lokakuu 2021

Elo- ja syyskuu ehtivät jo mennä, mutta uutiskatsauksessa on mukana nyt sekalaisesti myös vanhempia juttuja loppukesältä ja alkusyksyltä. Monessa maassa on siirrytty kohti normaalimpaa elämää, ja viime aikoina on tapahtunut kaikenlaista isompaa ja pienempää monessa hovissa. Tässä siis valitut uutispalat (jotka ovat valitettavasti vain murto-osa kaikesta tapahtuneesta)!

Postauksen lopussa on myös vähän juttua tämän vuoden blogijoulukalenterista. Kuuntelen mielelläni teidän mielipiteitänne ja toiveitanne. 😊

Belgian prinsessa Elisabeth on tänä syksynä uusien haasteiden edessä! Kuva: Bas Bogaerts

Koululaisia uuden edessä

Syksy on perinteisesti uusien alkujen aikaa, ja tänä vuonna useampi nuori kuninkaallinen on aloittanut uudessa opinahjossa. Kuulimme jo alkuvuodesta, että Asturian ruhtinatar Leonor ja Alankomaiden prinsessa Alexia muuttaisivat kumpikin syksyllä Walesiin. Molemmat prinsessat saapuivat elokuun lopussa UWC Atlantic Collegeen, jossa he opiskelevat seuraavat kaksi vuotta.

Ruhtinatar Leonor uuden koulunsa pihalla ja prinsessa Alexia kotinsa Huis ten Boschin pihalla laukut kädessä valmiina matkaan. Kuvat: Espanjan ja Alankomaiden hovit

UWC Atlantic Collegen taustoista ja periaatteista voi lukea aiemmasta postauksesta. Toivomme onnea ja menestystä molemmille prinsessoille uuden koulun kanssa! Muutto ulkomaille on iso muutos nuorelle itselleen, mutta myös vanhemmille ja kotiin jääville sisaruksille. Espanjan kuningasperhe kuvattiin lentokentällä saattamassa Leonoria, ja hetki oli selvästi tunteikas koko perheelle.

Embed from Getty Images

Uudet seikkailut odottavat myös Belgian prinsessa Elisabethia. Aiemmin Leonorin ja Alexian tapaan Walesissa opiskellut Elisabeth on palannut Britanniaan ja aloittanut tällä viikolla historian ja politiikan opinnot Oxfordin huippuyliopistossa. Prinsessa opiskelee Oxfordiin kuuluvassa Lincoln Collegessa kolmevuotisen tutkinnon.

Hovin mukaan prinsessa tulee myös käymään säännöllisesti kotimaassaan. Elisabeth varmaan nähdään tuttuun tapaan suurimmissa tilaisuuksissa, mutta en usko hänen saavan kovin suurta omaa edustusohjelmaa ennen valmistumistaan.

Surua ja iloa Liechtensteinissa

Liechtensteinin ruhtinasperhe on ollut uutisissa kahdesta eri syystä. Ensinnäkin, ruhtinas Hans-Adamin puoliso ruhtinatar Marie sai halvauksen elokuun puolivälin paikkeilla ja kuoli muutama päivä myöhemmin lauantaina 21.8. Ruhtinatar oli kuollessaan 81-vuotias.

Marie kuului syntyjään merkittävään tšekkiläiseen Kinskyn aatelissukuun, ja hän oli itse asiassa miehensä pikkuserkku. Marie ja tuleva ruhtinas Hans-Adam menivät naimisiin vuonna 1967. Parilla on neljä lasta ja 15 lastenlasta. Hans-Adam on hallinnut vuodesta 1989, mutta käytännössä heidän vanhin poikansa perintöruhtinas Alois on hoitanut hallitsijan tehtäviä vuodesta 2004.

Liechtensteiniin julistettiin viikon suruaika, jonka päätteeksi ruhtinatar Marie siunattiin haudan lepoon 28.8. maan pääkaupungin Vaduzin katedraaliin. Hautajaiset televisioitiin (lähetyksen voi katsoa Youtubesta), ja kansalaisilla oli mahdollisuus käydä osoittamassa kunnioitustaan hautajaisia edeltävinä päivinä.

Liechtensteinin ruhtinatar Marien hautajaiset Vaduzissa St. Florinin katedraalissa. Kuva: Information and Communication of the Government, Vaduz.

Pieni katedraali oli täynnä hautajaisvieraita. Ruhtinasperhe ja maan viralliset tahot olivat luonnollisesti edustettuina. Ulkomaiset kuninkaalliset vieraat olivat ruhtinattaren ja perheen henkilökohtaisia ystäviä. Paikalla nähtiin Espanjan kuningatar Sofia, Hannoverin ja Monacon prinsessa Caroline sekä Luxemburgin prinssi Guillaume (perintösuurherttua Henrin veli) vaimonsa prinsessa Sibillan kanssa.

Viikko hautajaisten jälkeen ruhtinasperhe kokoontui iloisemmissa tunnelmissa ruhtinaan veljentyttären prinsessa Maria Anunciatan häihin. Kirjoitin häistä hiljattain oman postauksensa. Siitä muutama viikko myöhemmin lauantaina 25. syyskuuta oli Anunciatan sisaren prinsessa Marie Astridin vuoro kävellä alttarille. Astrid ja pitkäaikainen poikaystävä Ralph Worthington V menivät naimisiin Italian Toscanassa Orbetellon kaupungissa.

Prinsessat Anunciata ja Astrid ovat Liechtensteinin ruhtinas Hans-Adamin veljentyttäriä sekä Luxemburgin suurherttua Henrin sisarentyttäriä. Sulhanen puolestaan kuuluu yhdysvaltalaiseen Worthingtonin sukuun.

Prinsessa Marie Astrid ja Ralph Worthington hääpäivänään. Kuva: Luxpress

Astridin hääpuku oli Marta Ferrin suunnittelema, ja siinä oli pitkät hihat ja leveä v-pääntie sekä runsaasti ristiin rastiin menevää koruompelua. Puvun etuosaan oli tehty vyötäröltä lähtevät vekit, jotka toivat eteen hiukan takin tai viitan tuntua.

Täytyy sanoa, että Anunciatan häiden aikaan pyörittelin silmiäni brittilehdistön tekemiin Diana-hääpukuvertauksiin, mutta tällä kertaa Hello!-lehden vertaus Wessexin kreivitär Sophieen hääpukuun on ihan osuva!

Yllä oleva Instagram-upotus on selattava galleria

Anunciata käytti häätiaranaan ruhtinasperheen hapsutiaraa, joten Astrid valitsi perhekokoelman toisen vaihtoehdon eli timanttisen Kinskyn kuusamatiaran (The Kinsky Honeysuckle Tiara, lisätietoa täällä).

Prinsessa Astridin häissä näkyi monia samoja vieraita kuin siskon juhlissa; mm. Liechtensteinin, Luxemburgin, Belgian ja Hannoverin kuninkaallisten perheiden jäseniä sekä lukuisa muita kuninkaallisia Keski-Euroopan entisistä hallitsijasuvuista. Myös Liechtensteinin ruhtinas Hans-Adam sekä perintöruhtinaspari olivat tällä kertaa paikalla.

Prinssi Philipin testamentti

Hiljattain uutisoitiin, että huhtikuussa kuolleen Edinburghin herttuan prinssi Philipin testamentti on päätetty salata vähintään 90 vuodeksi. Salauspäätöksen tarkoitus on suojella kuningatar Elisabetia, ja päätöstä esittäneen tuomarin mukaan testamentin sisällön puiminen julkisuudessa olisi tungettelevaa kuningattaren yksityisyyden kannalta ja voisi vahingoittaa monarkin arvokkuutta.

Embed from Getty Images

Prinssi Philipin elämästä ja suhteistahan on vaikka minkälaisia teorioita ja juoruja, ja testamentin salaaminen ei ainakaan vähennä niitä. Kyseenalaisimmat kohdat liittyvät mahdollisesti esimerkiksi Mountbattenin kreivitär Penelope “Penny” Knatchbulliin, joka oli prinssin (ja muun kuninkaallisen perheen) läheinen ystävä ja yksi Philipin hautajaisten 30 vieraasta.

Philipin eläessä oli varmaan mahdollista tehdä kaikenlaisia järjestelyitä yksityisesti piilossa julkisuudesta. Mutta jos nyt testamentissa olisikin muistettu kreivitär Pennyä tai muita ystävättäriä hyvin avokätisesti, niin kyllähän siitä aikamoinen julkisuusmylly tulisi. Varsinkin jos miettii, miten paljon kuningatarparin suuresta rakkaustarinasta on viime vuosina kirjoitettu. Siihen julkikuvaan tulisi varmaan aikamoinen särö, jos testamentti paljastaisi

Jotenkin tuo 90 vuodeksi salaaminen tuntuu ehkä kuitenkin vähän ylimitoitetulta, kun miettii minkä ikäisiä kuningatar, Penny ja kuningatarparin lapsetkin ovat. Vai mitä luulette?

Myös prinsessa Margaretin testamentti julistettiin salaiseksi tämän kuoltua vuonna 2002.

Kuningatar Margareetan valtakauden 50-vuotisjuhla

Tanskan kuningatar Margareeta viettää tammikuussa 2022 valtakautensa 50-vuotisjuhlaa eli “kultajuhlaa”. Margareetasta tuli hallitsija isänsä kuoltua 14. tammikuuta 1972.

Aiempina valtakauden merkkipäivinään Margareeta on kutsunut ulkomaisia vieraita lähinnä Pohjoismaista, mutta tällä kertaa on ainakin toivoa siitä, että juhlista tulisi isommat. Kuningattaren 80-vuotisjuhlathan lässähtivät koronapandemian vuoksi huhtikuussa 2020, joten nyt olisi todella hyvityksen paikka!

Hovi ilmoitti eilen tammikuun juhlaviikon 10.-16.1. alustavan ohjelmarungon. Juhlallisuudet alkavat maanantaina lehdistötilaisuudella Amalienborgissa. Torstaina Margareeta avaa uuden A Queen’s Jewel Case -näyttelyn Amalienborgin museossa. Kuulostaa lupaavalta!

Perjantaina kuningatar ja kruununprinssi Frederik tapaavat ensin hallituksen Christianborgin palatsissa. Tämän jälkeen kuningatar, kruununprinssipari sekä prinssi Joachim ja prinsessa Marie osallistuvat Tanskan parlamentin järjestämiin juhlallisuuksiin. Myöhemmin samana päivänä Roskilden tuomiokirkossa pidetään seppeleenlasku Margareetan vanhempien haudalla hänen isänsä kuoleman 50-vuotispäivän muistoksi

Lauantaina klo 12 kuninkaallinen perhe tervehtii kansalaisia Amalienborgin parvekkeelta palatsin vahdinvaihdon yhteydessä. Kuningatar ajaa vaunuissa Kööpenhaminan kaupungintalolle, jossa juhlinta jatkuu virallisen lounaan merkeissä. Parvekevilkutuksia on luvassa myös kaupungintalolla. Illalla vuorossa on Tanskan kuninkaallisen teatterin esitys, jonka maan yleisradioyhtiöä lähettää suorana.

Sunnuntaina Kööpenhaminan katedraalissa on juhlajumalanpalvelus. Illalla kuningatar emännöi Christiansborgin palatsissa gaalaillallista, johon kuninkaallinen perhe, ulkomaiset vieraat sekä virallisen Tanskan edustajat osallistuvat. Myös gaalaillallinen televisioidaan.


Ja sitten loppuun vielä vähän asiaa siitä joulukalenterista. Aiemmat kolme kalenteria ovat olleet suosittuja, mutta ideanpankki on hiukan tyhjä nyt. Kaksi ensimmäistä kertoi koruista, ja viime vuonna oli se interaktiivinen kalenteri, jossa rakennettiin pala palalta omannäköistä kuninkaallista elämää.

Pieni ongelma on siinä, että 24 postausta vie todella paljon aikaa, ja mulla ei tänä syksynä ole yhtä paljon vapaa-aikaa kuin aiempina vuosina. Varsinkin vähänkin informatiivisempiin postauksiin kuluu ihan mahdottoman paljon tunteja. Ja jos lähden toteuttamaan kalenteria, niin en sitten halua julkaista mitään hätäisesti kyhättyä puolivalmista tekstiä. Eli pitäisi ehkä keksiä sellainen idea, joka on kiinnostava mutta suhteellisen yksinkertainen toteuttaa.

Yksi vaihtoehto olisi tehdä “adventtikalenteri”, eli neljän adventtisunnuntaisin ilmestyvän postauksen sarja. Mutta siihenkin haluaisin sitten mielellään jonkun punaisen langan. Eli ideoita otetaan vastaan! Linnoja, iltapukuja, koruja, draamaa, historiaa, häitä, parhaita paloja? Mistä teitä kiinnostaisi kuulla kalenterissa? 🎄

16 kommenttia artikkeliin ”Uutiskatsaus, lokakuu 2021

 1. Linnat voisi olla mielenkiintoinen postaus..

  esim viikonloppu kaupunki reissu pohjoismaisen pääkaupungeissa ja linnoissa: Tukholmaan (drottingholm, haga, kuninkaanlinna), Oslo (kuninkaanpalatsi, oskarshall, akerhus linna), kööpenhamina (amelienborg, rosenBorg)

  • Historiassa olisi paljon kiinnostavia aiheita, mutta vähän kyllä pelkään sen olevan liian työläs aihe tälle vuodelle.

   Mulla on työn alla Halloween-spesiaali (oliko peräti sun toivomus?). Mietin että jos sen siirtäisi adventtikalenteriksi, mutta en kyllä halua kirjoittaa joulukalenterina synkkiä ja epäonnisia juttuja. 😂

 2. Adventtikalenteri kuulostaa hyvältä. Esimerkiksi juuri neljän postauksen sarja linnoista tms, ikään kuin viikonloppuretkiä eri paikkoihin (niin kuin ylläkin jo pohdittiin). Tai vaikka eri hovien joulunviettotavoista ja -paikoista.

  Vaikka blogien joulukalenterit ovatkin todella kivoja, ovat ne myös lukijalle melkoinen urakka (en toki vertaa niiden tekemiseen) etenkin jos seurattavana on useampi eri joulukalenteri ja vielä mahdolliset tavalliset postaukset. Adventtikalenteri olisi myös tältä kannalta erilainen ja mukavaa vaihtelua.

  • Toi on muuten hyvä pointti, että joulusesonki on kiireistä aikaa myös lukijoille! Tämä vahvisti nyt entisestään ajatusta adventtikalenterista. Toisinaan vähemmän on enemmän, eikös!

   Mua alkoi nyt kiinnostaa ajatus kuninkaallisesta kaupunkioppaasta. 😀 Täytyy kehitellä ideaa ja mahdollisia toteutustapoja!

 3. Joulukalenteriin Elisabethin rintakorut, niitähän piisaa, tai linnat – nämä vähemmän tutut. Tai Ruotsin-vallan aikaisia Suomen kuningattaria.

 4. Linnat tai kuninkaalliset jouluperinteet olisivat kyllä oikein kivoja aiheita.
  Tai kuninkaallinen kaupunkiopas!
  Lukijana kyllä minulta aikaa riittäisi suomalaisen, kuninkaallisaiheisen joulukalenterin luukkuun joka päivä, mutta hyvin ymmärrän, jos sitä ei sinulta ei kirjoittamiseen löydy, joten neljän adventin kokoinen sarjakin mainio idea.

  • Mä alan kovasti kallistua kuninkaallisen kaupunkioppaan kannalle!

   Joulukalenteri on joka vuosi ollut ehdottomia blogivuoden kohokohtia, mutta samalla se on valtava rutistus lyhyessä ajassa. Ainakin tän alkusyksyn perusteella näyttää siltä, että aika ei tule riittämään tänä vuonna. Ja kun mitään hätiköityä ja puolivalmista en halua julkaista. Joten testataan tätä adventtikalenteria tänä vuonna! 🙂

 5. Paljon onnea ja menestystä kaikille nuorille prinsessoille opintoihin! Mielenkiintoista kyllä seurata heidän elämää näin täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja sen jälkeenkin. Ja toivotaan Margareetan kultajuhlista oikein kunnon spektaakkelia ja mahdollisimman isolla joukolla, että päästäisiin “herkuttelemaan” isolla iltapuku- ja tiarakattauksella! 😀 Pakko tähän yhteyteen vielä hehkuttaa Catherinea Bondin ensi-illassa, wow miten upea puku ja koko nainen!

  Adventtikalenteri olisi kyllä kiva, komppaan muita että esim. linnat tai muut kuninkaalliset matkakohteet kiinnostaa. Ehkä ei niitä tunnetuimpia Drottningholmia ja Buckinghamin palatsia, vaan jotain muita. Joulun aika ja loppuvuosi ylipäätään on kyllä kiireistä aikaa, että melkein toivoisi enemmän tunteja vuorokauteen, älä siis ota liikaa paineita blogin suhteen! 🙂

  • Katsotaan, millaisia juhlallisuuksia Alankomaissa nähdään, kun Amalia täyttää 18 vuotta! Nyt niitä tiaradebyyttejä vaan kehiin!

   Katen Bond-look oli upea! Todella kaunis mekko ja kampaus.

   Kyllä tää kuninkaallinen kaupunkiopas alkaa olla mun suosikkivaihtoehto! Luulen kanssa, että Tukholma jää väliin, kun se on suomalaisille niin tuttu. Lontoo pitää varmaan ottaa mukaan, mutta sieltä onneksi löytyy paljon muutakin kuin Buckinghamin palatsi! Kiitos kannutuksesta Roosa! 😊

 6. Adventti kalenteri kuulostaa hyvältä, olipa aihe mikä hyvänsä!

  Pakko vähän jo hehkuttaa näitä kuningatar Margareetan tulevia juhlallisuuksia paristakin eri syystä;
  Ensinnäkin tämän hiton pandemian jälkeen ihanaa että viiimein tapahtuu hovipiireissä jotain tosi isoa, ja erityisen kiva, että osuu juuri Tanskaan kun tosiaan 80v juhlat jäi välistä.
  Toisekseen, Tanskassa osataan juhlia isosti, monta päiväää ja kunnon vieraskattauksella ja tiaroja säästelemättä!
  Edellisestä aasin silta kolmanteen pointtiin, tammikuussa on tuhannen taalan paikka nähdä nuorien kruununperijöiden tiara debyyttejä!
  Belgian Elisabet ja Hollannin Catharina-Amalia ovat lähes varmoja debytantteja, Norjan Ingridkin ehkä. Jossei tiarassa niin hope so ainakin paikalla. Toivottavasti myös Tanskan Christian (ja Isabella) nähtäisi monessa tilaisuudessa mukana, varsinkin jos hänen ikätovereitaan osallistuu myös. Gaala illalliselle Christian ei ehkä pääse alaikäisenä.
  Jännittävää🤩

  • Mä tässä jo kovasti pohdin reissua Kööpenhaminaan! Juhlat ja vielä jalokivinäyttely, voiko muuta toivoa? 😀

   Mä niin toivoisin, että nuoret neidit pääsisivät tiaradebyytille, mutta vähän epäilyttää. Jos koulut ovat jo alkaneet, niin voi olla etteivät nuoret tule sunnuntai-iltana pidettävään gaalaan. Mutta toivottavasti olen väärässä!

 7. Mitä? Onko vielä tulossa yhdet kuninkaalliset häät? Kreikan prinssi Pavlosin kirkollinen vihkiminen, siviilivihkiminen ollut jo viime vuonna Sveitsissä. Vain molempien isät todistajina.

  • Kyseessä on prinssi Philippoksen häät. Pavlos on kruununprinssi 😊

   Myös Japanin prinsessa Makon ok tarkoitus mennä naimisiin muutaman viikon päästä useamman vuoden lykkäyksen takia

  • Minähän sekosin totaalisesti. Kyse on prinssi Philippoksen häistä. Pavloshan on ollut naimisissa jo iät ajat.

Jätä kommentti