Keisarilliset häät Venäjällä: suuriruhtinas George Mikhailovich meni naimisiin

Historia ja nykyhetki kohtasivat Venäjällä mielenkiintoisella tavalla, kun Romanov-perillinen suuriruhtinas George Mikhailovich ja tämän kihlattu Victoria Romanovna Bettarini (synt. Rebecca Virginia Bettarini) menivät naimisiin Pietarissa perjantaina 1. lokakuuta. Hääviikonloppu oli kaikkea sitä, mitä keisarillisilta häiltä voi odottaa, ja tilaisuus noteerattiin laajasti kansainvälisessä lehdistössä viikonlopun aikana.

Kuva: Olga Maltseva/Getty Images

Hääpari ja kihlaus

Hänen keisarillinen korkeutensa suuriruhtinas George Mikhailovich, 40, on Romanovin suvun (kiistellyn) päämiehen suuriruhtinatar Maria Vladimirovnan ja Preussin prinssi Franz Wilhelmin ainoa lapsi. George on mm. Venäjän keisari Aleksanteri II:n ja brittikuningatar Viktorian ja jälkeläinen.

Morsian on italialaissyntyinen diplomaatin tytär Rebecca Bettarini, 39, joka on ortodoksiksi käännyttyään tunnettu nimellä Victoria Romanovna Bettarini. Avioliiton myötä hänestä tuli hänen seesteinen korkeutensa ruhtinatar Victoria Romanovna Romanov. Serene Highness -puhuttelulle, jota käytetään myös Monacon ja Liechtensteinin ruhtinasperheistä, ei oikein ole mitään kätevämpää suomennosta kuin seesteinen.

Hääparin siviilivihkiminen tapahtui Moskovassa viikko ennen varsinaisia hääjuhlia.

Suuriruhtinatar Marian “hovi” ilmoitti Georgen ja Victorian kihlauksesta tammikuussa 2021. Kirjoitin blogiin silloin mm. pariskunnan taustoista ja myöhemmin vielä häävalmisteluista. Pari ei ole kansainvälisellä tasolla mitään superjulkkiksia, mutta heidän häänsä ovat historiallisuutensa sekä tietysti kaiken glamourin vuoksi herättäneet suurta mielenkiintoa. Suomessa ainakin Yle, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat uutisoivat aiheesta.

Hääpari ei itsekään vaikuta olevan kovin tiukkapipoinen yksityisyydestään ainakaan häiden osalta, sillä he antoivat kihlauksen aikana haastatteluja ja kertoivat itse useita yksityiskohtia hääjärjestelyistä. Tämä on tietysti ollut heille uniikki tilaisuus nostaa omaa profiiliaan ja tehdä nimeä tunnetuksi.

Hääviikonloppu

Torstai 30. syyskuuta hääpari ja heidän lähipiirinsä illallistivat Pietarissa Vladimirin palatsissa, jonka jälkeen hääpari toivotti ulkomaiset häävieraansa tervetulleiksi cocktailtilaisuuden muodossa. Vuonna 1872 valmistunut Vladimirin palatsi on viimeinen Pietariin rakennettu keisarillinen palatsi. Se rakennettiin suuriruhtinas Georgen isoisän isoisälle, joka oli keisari Aleksanteri II:n poika.

Perjantaina oli kirkollisen seremonian vuoro. George ja Victoria vihittiin kuuluisassa Iisakinkirkossa Pietarin keskustassa. Kyseessä olivat ensimmäiset keisarilliset häät Venäjällä sitten Romanovien valtakauden, mikä on aikamoinen merkkipaalu. Olisiko vielä muutama vuosikymmen sitten voinut ajatellakaan, että Romanovit voisivat edes palata asumaan Venäjälle, saati sitten juhlia selvästi kuninkaallisia häitä näyttävin menoin?

Embed from Getty Images

Kirkkoon oli kutsuttu noin 1500 vierasta, ja häät lähetettiin livenä ainakin Youtuben kautta. Seremonia oli luonnollisesti ortodoksinen, mikä näkyi esimerkiksi hääparin päiden päällä pidettävistä kruunuista sekä hääparin pitelemistä ikoneista. Vieraat seisovat kirkossa, mikä poikkeaa katolisista ja protestanttisista häistä.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Televisioinnissa olisi ollut parantamisen varaa. Välillä kamera oli sijoiteltu niin, että vieraiden liikehdintä peitti kuvan. Morsiamen saapuessa valokuvaajat juoksentelivat taustalla, ja hääparin lähtiessä liikkeelle kamera ei seurannut mukana, vaan kuvassa näkyi taas valokuvaajia. Ehkä seremoniaa ei harjoiteltu kunnolla? Tietysti yleisönä olemme iloisia mistä tahansa mahdollisuudesta seurata häitä, mutta jotenkin tuntui, että kuvaaminen oli suunniteltu vasemmalla kädellä.

Embed from Getty Images

Juhlallisuudet jatkuivat samana iltana Venäjän etnografisen museon tiloissa pidetyllä juhlaillallisella, jonne oli kutsuttu noin 550 vierasta. Alla kuvassa ruhtinatar Victoria saapumassa iltajuhlaan isänsä kanssa.

Embed from Getty Images

Hääjuhlien kohokohtiin kuuluu perinteisesti hääkakun leikkaaminen. Komean kakun oli tehnyt Michael Lewis-Anderson, jolla on aiempaa kokemusta kuninkaallisten kanssa työskentelystä. Kakusta löytyi Venäjän värien hengessä mm. appelsiinin kukkia sekä mustikan ja vadelman makuja. On kyllä mahtipontinen mutta kaunis kakku!

Lauantaina hääviikonloppu jatkui vielä brunssilla Konstantinin palatsissa noin 700 vieraan kanssa.

Häälook

Ruhtinatar Victorian tiarasta ja hääpuvusta saatiin tiedot jo ennakkoon. Victoria kertoi etukäteen häälookin heijastavan sekä hänen italialaisia juuriaan että venäläisiä perinteitä. Hääpuku on libanonilaisen Reem Acran suunnittelema. Nimi ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta Acran asiakaskuntan kuuluu lukuisia A-luokan julkkiksia, kuten Jennifer Lopez, Angelina Jolie, Madonna, Taylor Swift, Halle Berry, Jill Biden, Reese Witherspoon ja Beyoncé.

Embed from Getty Images

Ennakkotietojen mukaan pukuun haettiin vaikutteita mm. 60-luvun italialaisista hääpuvuista. Italialaisesta mikado-silkistä valmistetussa puvussa oli pitkät hihat, pyöreä pääntie ja A-helma. Viittamainen laahus oli kuusi metriä pitkä, ja siinä oli venäläistaustaisen Elina Samarinan kirjailua. Huntuun oli kirjottu Romanovin suvun vaakuna.

Embed from Getty Images

En tiedä juuri mitään vaatesuunnittelusta, mutta puku on jotenkin arkkitehtuurinen. Kangas näyttää siltä, että puku voisi melkein pysyä pystyssä itsekseen ilman kantajaakin. Elegantti ja klassinen valinta, joka on näyttävä, mutta jättää silti tilaa asukokonaisuuden muille osille.

Ranskalaisen Chaumet’n valikoimasta löytynyt The Lacis Tiara on moderni ja herkkä. Siinä on vaikutteita venäläisistä kokoshnik-tiaroista, minkä lisäksi purjemainen muoto symboloi hääkaupunki Pietaria. Tiaran verkkomainen rakenne syntyy Chaumet’n erityisestä ”veitsenterä-istutuksesta”.

Keskeltä löytyy ovaali viiden karaatin timantti sekä päärynänmallinen kahden karaatin timantti. Lähikuvissa näkyvät myös morsiamen kauniit timanttikorvakorut.

Selaa Instagram-galleriaa nähdäksesi kuvan morsiamesta edestäpäin sekä lähikuvan tiarasta.

Mun ainoa “valituksen aihe” tässä on morsiamen kampaus! Victorian hiukset olivat kauniisti klassisella nutturalla, mutta erikoisempi tiara olisi vaatinut minusta korkean kampauksen. Tiara olisi tullut paremmin esiin, jos sen takana olisi ollut tummat hiukset taustana.

Ilalliselle mekko oli vaihtunut valkoiseen tylliunelmaan, joka oli varsinaisen hääpuvun tavoin Reem Acran käsialaa. Mekko oli koristeltu helmillä ja kirjailuilla. Puvun päällä Victorialla oli saapuessaan Elina Samarinan suunnittelema mikado-silkistä valmistettu puhvihihainen viitta (näkyi ylempänä yhdessä kuvassa). Mekon rintapieltä koristi Pyhän Anastasian ritarikunnan kunniamerkki, jonka suuriruhtinatar Maria Vladimirovna myönsi miniälleen.

Vieraat

Romanovit ovat hyvissä väleissä monien kuninkaallisten kanssa, ja vierasjoukossa oli runsaasti väkeä Euroopan entisistä kuningashuoneista ja aatelispiireistä.

Näkyvin vieras oli varmasti sulhasen äiti suuriruhtinatar Maria Vladimirovna (alla oleva kuvasarja). Valitettavasti Georgen isä (eli Marian ex-mies) Preussin prinssi Franz Wilhelm ei päässyt poikansa häihin terveyssyistä.

Embed from Getty Images

Suomalaiselle kuninkaallisharrastajalle vieraslista oli kuitenkin ehkä pienoinen pettymys, sillä hallitsevista kuningashuoneista ei nähty ketään tuttuja naamoja. Ainoastaan Liechtensteinin ruhtinasperhettä ja Belgian kuningashuonetta edusti muutama vähemmän tunnettu kuninkaallinen.

Kuninkaallisia vieraita nähtiin Liechtensteinin ja Belgian lisäksi mm. Bulgarian, Portugalin, Italian, Albanian, Egyptin, Itävallan, Preussin ja Serbian entisistä hallitsijasuvuista. Orléansin, Anjoun, Braganzan ja Aostan herttuat olivat titteleinä tuttuja, vaikka en muuten tunne näitä sukuja hirveästi. Monessa lehdessä on kirjoitettu ennakkospekulaatioiden pohjalta Espanjan kuningatar Sofian olleen paikalla, mutta Sofiaa ei kyllä näkynyt missään.

Alla kuvissa joitakin kuninkaallisia häävieraita.

Embed from Getty Images

Vieraisiin lukeutui myös esimerkiksi venäläisiä silmäätekeviä; poliitikkoja, toimittajia, varmasti myös aatelisia. Ilta-Sanomien mukaan juhlissa ei kuitenkaan ollut ihan korkeinta venäläiseliittiä.

Historialliset häät

Mietin hiukan, että oliko juhliin osallistuminen mahdollisesti poliittinen kysymys Euroopan hallitsevien kuningassukujen edustajille. Toisaalta ei tarvitse olla kovin kummoinen asiantuntija todetakseen, että tällaista spektaakkelia ei olisi Venäjällä järjestetty ilman valtakoneiston suostumusta. Kirkon ja juhlapaikkojen käyttämiseen on tarvittu lupa.

Romanovien dynastian loppu oli siihen johtaneista syistä huolimatta raaka. Lisäksi keisarihuoneen perinnön henkinen kuoppaaminen Neuvostoliiton aikana on varmasti vaikuttanut kansakuntaan ja kansalliseen identiteettiin monin tavoin. Onhan se symbolisesti iso juttu, että yli 100 vuotta vallankumouksen jälkeen Romanovien perillinen on voinut palata Venäjälle ja mennä isosti naimisiin Pietarissa, entisaikojen keisarillisen vallan keskipisteessä.

Embed from Getty Images

Maailma rakastaa hyviä tarinoita. Ehkä tässä on sellaista Anastasia-piirretyn tyylistä romantiikkaa? Vaikea kuitenkin sanoa, kuinka poliittista tästä pitäisi tehdä. Häiden toteutuminen tarkoittanee sitä, että Romanoveja ei koeta uhkana.

Venäjän hallinto on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ottanut useita askelia kohti “sopua” keisariperheen ja oman historian suuntaan. Olisiko häiden salliminen juuri sopivan isänmaallinen tapa osoittaa kunnioitusta, olematta kuitenkaan anteeksipyytävä tai nöyrä. Kansallistunnetta ja maan historian kunnioitusta valtaapitäviä uhkaamattomalla tavalla?

Oikeasti on vaikea usko, että koko elämänsä suhteellisen tavallisesti työelämässä viettänyt George olisi edes kiinnostunut maan hallitsemisesta. Sukuperinnön vaaliminen (ja kyynisesti ajateltuna siitä syntyvien etujen hyödyntäminen) on kuitenkin ihan eri asia, kuin oikean vallan tavoittelu. Ovet lähes minne tahansa avautuvat suuriruhtinasparille näinkin.

Tunteeko joku teistä lukijoista paremmin itänaapurin tunnelmia asian suhteen?

Ps. Yle Areenassa on edelleen katsottavissa dokumentti Venäjän viimeisistä keisarinnoista. Timanttisalongin postaus Suomea hallinneiden keisareiden puolisoista löytyy täältä.

18 kommenttia artikkeliin ”Keisarilliset häät Venäjällä: suuriruhtinas George Mikhailovich meni naimisiin

 1. Olet tehnyt kattavan raportin mahtihäistä. Kauniita kuvia, prameita hääpaikkoja.
  En vaan saa tapahtumasta minkäänlaista innostusta, ei kolahda mikään. Ei välity muu, kuin suurella rahalla ja suhteilla aikaansaatu spektaakkeli.

  • Ei nämä tosiaan ihan tavalliset “oikeat” kuninkaalliset häät olleet. Mietityttää kyllä että kuka nämä oikeasti maksoi. Ei ole halpaa lystiä ruokkia satoja vieraita kolmessa eri tilaisuudessa.

 2. Kiitos kattavasta reportaasista ja mielenkiintoisesta pohdinnasta! Valitettavasti minullekaan eivät nämä häät kolahtaneet ja itselleni on jäänyt vahvasti fiilis siitä että nämä häät ovat suuressa määrin julkisuusspektaakkeli suuriruhtinasparin omien tarkoitusperien vahvistamiseen. Suuriruhtinas George on Instagram-tilillään tehnyt paljon nostoja mm. ulkomaisten medioiden uutisointeihin ja muutenkin päivittänyt suuren määrän kuvia häistään. En oikein tiedä onko hänen ilon aiheenaan naimisiin meno vai esiinmarssi julkisuuteen 😁 Toki tasapuolisuuden nimissä on sanottava, kuninkaalliset häät ovat aina hovien “pr-toimintaa” parhaimmillaan tai pahimmillaan. Kuitenkin esimerkiksi Ruotsissa ja Briteissä häät on onnistuttu pitämään jotenkin sympaattisempina ja jotenkin koko kansaa koskevina juhlina. Ehkä vanhoilta ja vakiintuneilta hoveilta prameat juhlallisuudet hyväksytään helpommin?

  • Oon samaa mieltä, että näissä oli selvästi kaupallisempi tuntu kuin varsinaisissa kuninkaallisissa häissä. Muistan nähneeni jonkun postauksen Georgen instassa häiden shampanjasponsorista. En epäile parin rakkautta, ovathan he olleet jo vuosikausia yhdessä. Mutta selkeesti tästä otettiin irti kaikki mahdollinen. Vaikea kai syyttääkään, sillä kyllähän titteliin varmasti myös liittyy yleisön odotuksia. Tai ainakin pitää pitää kulissit pystyssä. Ei ihmisiä taida kiinnostaa rutiköyhä suuriruhtinaspari, joka menee naimisiin niin kuin kuka tahansa tavispari.

   Näin se vähän tuntuu menevän, että moni oikea kuninkaallinen varmaan mielellään ottaisi tavallisen elämän. Sitten taas kun ei ole enää valtakuntaa ja asemaa niin monia ex-hallitsijasukuja alkaakin sitten vähän kiinnostaa tittelin tuomat hyödyt.

 3. Kyllähän nämä häät olivat mielestäni hyvin vahvasti esiinmarssi julkisuuteen.
  Televisiointi oli kyllä surkeasti toteutettu, samoin silmiin pisti häävieraiden hyvin aktiivinen kännyköiden käyttö ja kuvaaminen.
  Pakko myöntää, että jollain tavalla sulhasen äiti kyllä vaikuttaa mielenkiintoiselta henkilöltä! Täytyy hieman googlailla lisää. Itse hääpari oli mielestäni tyylikäs. Mielenkiintoista seurata, millaiseksi heidän julkisuutensa tulee muodostumaan.

  • Joo, mä mietin kanssa että jotenkin karun näköistä että kaikki tuntuivat olevan kännykät kädessä!

   Katoitko koko lähetyksen? Mä mietin että näkyikö jossain isompaa kuvaa koko kirkosta? Se vierasmääärä, mitä hääparin ympärillä käytävillä seisoi ei kyllä näyttänyt 1500 ihmiseltä. 🤔

   • Hei. En katsonut kokonaan lähetystä. En ole käynyt tuolla kirkossa, että onko siellä jotain sivusiipiä, joissa oli paljon ihmisiä, mutta kuvissa ei kyllä 1500 näkynyt- lähempänä 150!
    Mutta ehkä äiti-Maria tykkää, että asiat ilmoitetaan isosti 😉

    • Mä en löytänyt mitään kerrotun vierasmäärän lähdettä, mutta useissa lehdissä ja luotettavissa blogeissa oli mainittu nuo kirjoittamani. Tosin monissa lehdissä väitettiin myös kuningatar Sofian olleen paikalla. 😀 Mietin, että voisiko siinä tosiaan olla yksi nolla liikaa. Mutta sitten taas jos kirkossa olisi ollut 150 ihmistä, niin kuulostaa aika hurjalta, että illalliselle ja brunssille olisi sitten hypätty 500-700 vieraan lukemiin. Yleensähän se on niin, että vihkimiseen kutsutaan eniten vieraita, ja väki vähenee sitten vastaanotolle ja iltajuhlaan siirryttäessä.

 4. Miten minusta alkoi tuntua, että tässä on seremoniamestarina ja johtavana pääideologina ollut sulhasen äiti, joka ennenkin on tyrkyttänyt itseään ja sukuaan framille. Jotenkin sulhanen on kuin etikkaa niellyt, ei iloista ja vapautunutta ilmettä, näyttää ikäistään vanhemmalta ja on kuin ihmettelisi, että miksi tässä seison.
  En arvostele kenenkään ulkoista habitusta, mutta tulee mieleen, että less is more.
  Miksei sulhasen isä ollut läsnä, mikäli vielä hengissä on?
  Myönnän, olen ilkeä.

  • Kyllä häitä on varmasti joo suunniteltu julkisuusstrategiaa unohtamatta. Ymmärtääkseni Romanov-jälkeläisistä Marialla on selkeästi laajin ja tunnustetuin asema suvun johtajana mm. kirkon ja Venäjän aatelispiirien keskuudessa. Mutta Mariallakin alkaa vuodet painaa ja tässä haetaan selkeästi sukupolvenvaihdosta Georgelle.

   Sulhasen isä ei päässyt paikalle terveyssyistä (on 78-vuotias). Muistaakseni kirjoitin sen jonnekin postaukseen. Vierasjoukossa ei muuten tainnut olla ihan hirveästi sulhasen isänpuoleisia sukulaisia.

 5. Kaunis ja arvokas puku morsiamella.
  Minkähänlaiset on anopin ja
  miniän välit 🤭
  ja nyt sitte odotellaan
  kasvaisiko suku 😆.
  Mutta kiva postaus, kiitos 🌾

  • Kihlauksen aikaan spekuloitiin, että miksi pariskunta odotti näin pitkään ennen avioitumista, varsinkin jos perhe on haaveissa. Jotkut ovat arvelleet, että suuriruhtinatar Maria olisi ehkä toivonut pojan vielä löytävän jonkun siniverisen morsiamen. Nythän Victoria ei saanut puolisonsa titteliä vaan selvästi alemman arvonimen. Se vihjaa siihen, että avioliitto olisi morganaattinen, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että Georgen ja Victorian lapset eivät olisi perimyskelpoisia nimenomaan tätä Romanov-linjaa ajatellen.

   Voi olla, että naiset tulevat ihan hyvin toimeen henkilökohtaisesti, mutta Georgeen perheensä ainoana lapsena kohdistuu vaan aika paljon painetta tässä asiassa. 😀

 6. Molemmat hääpuvut oli hienoja, varsinkin tuo iltajuhlan puku oli upea. Mutta jälleen kerran todettava että ei nuo modernit tiarat iske sitten yhtään omaan makuun 😀

 7. Taidan keskittyä pelkästään tiaraan: se näyttää kovin vaatimattomalta, vain pari isompaa timanttia, muuten hämähäkkiverkkomainen rakenne olisi tosiaan hyötynyt korkeasta kampauksesta ja tummista hiuksista. (Ihanko oikeasti tuo oli paras, kun morsian sai valinnan tehdä useammasta?)

  Ja joo, serene highness sana sanalta käännettynä kuulostaa hassulta, mutta lapsuuden prinsessasaduista mieleen tuli että niissä käytettiin ”teidän ylhäisyytenne” puhuttelua.

  • Tiara oli tosiaan sadoista timanteistaan huolimatta yllättävän vaatimaton. Verkkomainen rakenne vielä entisestään häivytti sitä, vaikka korkeutta oli ihan kivasti. Olisi kyllä kiva nähdä, millaisia ne muut vaihtoehdot olisivat olleet!

   Mä oon ajatellut, että “teidän ylhäisyytenne/korkeutenne” olisi vaan “highness” (esim. Tanskassa Joachimin lapset ovat pelkästään His/Her Higness). Tittelien oikeaoppiset käännökset on kyllä aikamoinen sekasotku. 😀 Pitäisi varmaan tuntea Saksalais-roomalaisen keisarikunnan historiaa ja saksan kieltä ymmärtääkseen asiaa paremmin.

 8. Tärkeä unohtui: kiitos että teit tämän koosteen! Kyllähän toki mielenkiintoinen tapahtuma, olivatpa motivaatiot mitkä tahansa.

Jätä kommentti