Kuninkaallinen kaupunkiloma Münchenissä

Timanttisalongin joulukalenteri on uudistunut! Luvassa on tällä kertaa neljän postauksen adventtikalenteri, jonka teemana on “kaupunkiloma kuninkaallisten jalanjäljissä”. Postausten keskiössä on kunkin kaupungin kuninkaallinen puoli, johon syvennytään historian ja kulttuurin sekä myös käytännöllisten ravintola- ja aktiviteettivinkkien kautta. Toisena vuorossa on Etelä-Saksan helmi München!

Todellisuudessa en odota kenenkään lähtevän reissuun pelkästään kuninkaallinen kulttuuri mielessään. 😄 Postaukset tarjoavat kuitenkin inspiraatiota ja tärppejä, jotka voi hyvin upottaa osaksi ihan tavallista kaupunkilomaa. Postaukset eivät sisällä kaupallisia yhteistöitä, eli kaikki vinkit on valittu puhtaasti teeman pohjalta.

München

München on Baijerin osavaltion pääkaupunki ja koko Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. Noin 1,5 miljoonan asukkaan München sijaitsee Keski-Euroopan sydämessä, ja kaupungista onkin hyvät yhteydet sekä muualle Saksaan että naapurimaihin.

Embed from Getty Images

Marienplatzin joulumarkkinat Münchenin keskustassa

Saksa on ollut jo pitkään liittotasavalta, mutta maalla on pitkä kuninkaallinen historia monarkiana. Sen eri osia ovat hallinneet niin ruhtinaat, suurherttuat, kuninkaat kuin keisarit. Baijeri oli ennen Saksan yhdistymistä oma kuningaskuntansa, jonka historiasta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää, minkä vuoksi halusin ottaa sen mukaan joulukalenteriin.

Müncheniin pääsee Helsingistä suoralla lentoyhteydellä. Kaupunki sopii mainiosti myös roadtrippailun pysäkiksi, sillä mm. Frankfurt, Praha, Wien, Salzburg, Innsbruck ja Zürich sijaitsevat kaikki 400 km säteellä. 

München on suosittu vierailukohde ympäri vuoden, mutta kallein sesonki on heinä-elokuussa sekä syksyllä Oktoberfestin aikaan. Joulumarkkinat alkavat tavallisesti marraskuun lopulla.

Münchenin kuninkaalliset nähtävyydet

Kuninkaallisten linnojen ja arkkitehtuurin ystäville München on todellinen unelmakohde, sillä palatseja riittää. Palatsikierroksen voi aloittaa keskustasta löytyvästä Residenz-palatsista, joka toimi aiemmin satojen vuosien ajan Baijerin hallitsijoiden kotina. Palatsi on auki vierailijoille, ja sen yhteydessä on myös Hofgarten-puutarha.

Embed from Getty Images

Nymphenburgin palatsi

Ydinkeskustan ulkopuolelta löytyy Saksan suurin barokkipalatsi Nymphenburg, joka toimi Baijerin hallitsijoiden kakkosasuntona. Palatsi on tavallaan edelleen kuninkaallinen residenssi, sillä Wittelsbachin ex-hallitsijasuvun nykyinen päämies Baijerin herttua Franz asuu siellä.

Nymphenburgin palatsi on kuninkaallisesta asukistaan huolimatta kuitenkin auki yleisölle, ja sen suuri puistoalue pitää sisällään useita pienempiä paviljonkeja, kuninkaallisen vaunu- ja posliinimuseon, Münchenin kasvitieteellisen puutarhan sekä luonnontieteellisen museon.

Münchenin pohjoispuolella sijaitsee puolestaan Schleissheimin palatsikompleksi. Kolmesta erilaisesta ja erikokoisesta palatsista sekä niitä ympäröivästä barokkipuutarhasta koostuva palatsialue on vaikuttava näky, jossa saa hyvin useamman tunnin kulumaan. Pääpalatsissa voi ihastella kuninkaallista loistoa, kun taas kaksi muuta pienempää palatsia pitävät sisällään esimerkiksi erilaisia näyttelyitä.

Embed from Getty Images

Neuschwansteinin linna

Yksi koko Baijerin parhaista nähtävyyksistä sijaitsee reippaasti Münchenin ulkopuolella, mutta kohde on kaikessa upeudessaan taatusti matkustamisen vaivan arvoinen! Kysehän on tietysti satumaisesta Neuschwansteinin linnasta, joka on yksi koko Saksan tunnetuimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä. Linnan rakennuttaneen kuningas Ludvig II:n erikoinen elämä ja traaginen kuolema jättivät jälkeensä joukon kysymyksiä sekä salaperäisyyden auran, joka tuntuu linnassa edelleen.

Neuschwanstein sijaitsee Schwangaun kylässä vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Münchenistä. Kylästä löytyy myös Hohenschwangaun linna sekä Baijerissa vuosisatoja vaikuttaneiden Wittelsbachien historiasta kertova Baijerin kuninkaiden museo, joten nähtävää riittää päiväreissulle.

Muita nähtävyyksiä

Münchenistä löytyy aivan valtavasti tekemistä ja nähtävää jokaiseen makuun. Tunnelmallinen vanhakaupunki sekä esimerkiksi lukuisat eri aikakausia edustavat kirkot ovat kiinnostavaa tutkittavaa. Loppuvuodesta joulutunnelmaa kannattaa hakea keskusaukio Marienplatzin valtavilta joulumarkkinoilta.

Münchenissä on paljon puistoja. Jo mainittujen palatsipuistojen lisäksi jättimäinen Englantilainen puisto on vierailun arvoinen ja pitää sisällään jos jonkinlaista nähtävää, mm. müncheniläisiä “olutpuutarhoja”. Puisto on pinta-alaltaan jopa isompi kuin New Yorkin Central Park.

Embed from Getty Images

Englantilainen puutarha on paikallisten olohuone

Toinen monia kiinnostava puisto on varmasti Münchenin Olympiapuisto, jossa vuoden 1972 kisat järjestettiin (ja nämähän olivat ne kisat, joissa Ruotsin kuningaspari tapasi ensimmäistä kertaa! 😉).

Myös museoita löytyy yllin kyllin aina taiteesta teknologiaan ja historiasta tieteisiin. Deutsche Museum eli “saksalainen museo” esittelee eri luonnontieteitä, kun taas BMW-museo kiinnostanee matkaseurueen autoharrastajia. Kaupunginmuseo puolestaan antaa kontekstia Münchenin historiaan ja kaupunkikehitykseen.

Päiväretkikohteita

Dachaun keskitysleiri on synkkä vierailukohde, mutta varmasti ajatuksia herättävä ja koskettava. Dachau oli natsi-Saksan ensimmäinen keskitysleiri, joka oli toiminnassa vuosina 1933-1945. (Tiesitkö muuten, että Wittelsbachit vastustivat natsihallintoa? Jopa herttua Franz oli 11-vuotiaana jonkin aikaa keskitysleirillä ennen toisen maailmansodan loppumista.)

Salzburgin alppikaupunki on kätevän matkan päässä ja sopii täten erinomaisesti päiväretken kohteeksi. Salzburg on tunnettu erityisesti Mozartista ja Sound of Musicista, ja sen hurmaava vanhakaupunki sekä ympäröivät alppimaisemat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Embed from Getty Images

Salzburgin vanha keskusta kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle

Vinkkejä

 • Jos pidät historiallisesta hotellimiljööstä, niin Münchenin keskustassa sijaitseva vuonna 1890 avattu Eden Hotel Wolff kannattaa pitää mielessä. Hotellista löytyy myös wellness-osasto.
 • Saksalainen keittiö ei ole kansainvälisesti se kaikista arvostetuin, mutta tyhjällä vatsalla ei tarvitse Baijerissa reissata! Paikallisesta ruokakulttuurista löytyy paljon maisteltavaa.
  • Baijerin sijaishallitsija prinssi Luitpoldin mukaan nimetty Prinzregententorte on suklaakuorrutuksella päällystetty kakku, jonka kerrosten välissä on suklaakreemiä. Kakun täsmällisestä alkuperästä on kiistelty, mutta vuonna 1875 perustettu Erbshäuserin konditoria kertoo kotisivuillaan valmistavansa herkkua alkuperäisellä vuoden 1886 reseptillään.
  • Perinteistä baijerilaista tunnelmaa hakeva voi suunnata syömään esimerkiksi Zum Dürnbräu -ravintolaan, jolla on ollut panimotoimintaa jo 1400-luvulta alkaen.
 • Dokumentti Neuschwansteinin linnasta ja Ludvig II:sta on katsottavissa Yle Areenassa vielä reilun 2 kk ajan.

Linkit

Joulukalenterin ensimmäisessä osassa tutustuttiin kuninkaalliseen Kööpenhaminaan.

6 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen kaupunkiloma Münchenissä

 1. München ja Saksa ylipäätään on mahtava matkakohde, jos historiasta tykkää! Tuolla Residenzissä olen käynyt, oli kyllä upea paikka ja muutamia tiaroitakin oli näytillä. Olympiapuistoa ja -stadionia voin myös suositella, jos urheilu kiinnostaa. Englantilainen puisto on myös aivan ihana keväällä tai kesällä, eväät mukaan ja sinne käppäilemään. Tuo Neuschwanstein on vielä näkemättä mutta ehdottomasti seuraavalla reissulla sit sinne 🙂

  • Ooh, tiarat kuulostaa hyvältä! 😀 München valikoitui tähän kalenteriin mukaan sillä tavalla, että mun piti miehen kanssa mennä juuri tällä viikolla sinne. Reissua suunnitellessa tajusin, että tämähän sopisi hyvin kalenteriin. Koronatilanne vaan harmillisesti paheni oikein kunnolla just ennen reissua, niin München jäi nyt väliin. Ehkä ensi vuonna sitten. Mua kiinnostaa tuo Neuschwanstein kovasti ja muutenkin tykkään Keski-Euroopasta ja Alpeista. 🙂

 2. Ja jos elokuvat kiinnostelee, Luchino Viscontilta löytyy Ludvig II:sta kertova ‘Ludwig’ (1973).
  Nimiroolissa Helmut Berger ja Romy Schneider esittää keisarinna Sissiä 🏰

 3. Varmastikin osa tykkää rakentaa matkalleen kuninkaallisteemaa. Neuschwansteinin linnassa ollaan käyty, samalla reissulla tuli vierailtua Dachaussa. Ehdottomasti käymisen arvoisia molemmat. Dachaun näyttelyosiota toivottavasti tullaan parantamaan, toteutus ontui ja oli paikoitellen sekava.

  • Harva varmaan lähtee ihan pelkästään kuninkaallisia kohteita katsomaan, mutta näitähän tosiaan tulee monesti upotettua osaksi reissua vaikkei varsinainen kuninkaallisharrastaja olisikaan. Mä tykkään itse kovasti historiasta ja sellaisesta vanhan ajan tunnelmasta, ja tämän blogin lukijoista löytyy varmasti samanmielisiä.

   Katsoin Ylellä olevan dokumentin Neuschwansteinista eilen. Vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, toivottavasti pääsen lähivuosina käymään!

Jätä kommentti