Kuninkaalliset olympialaisissa

Rion olympialaiset ovat vaikeuksista huolimatta startanneet! Kisat ovat hyviä tilaisuuksia kuninkaallisten livebongaukseen, ja Riossa onkin tähän mennessä nähty mm. Tanskan kruununprinssipari, Belgian kuningas Philippe, Britannian prinsessa Anne, Monacon ruhtinas Albert, Hollannin kuningas Willem-Alexander ja Tanskan prinssi Joachim ja prinsessa Marie. Kisat ovat tällä kertaa verrattain kaukana ja se saattaa pitää poissa osan nuoremmista perheellisistä kuninkaallisista. Esimerkiksi Ruotsin hovin tapahtumakalenteriin olympialaiset ovat merkitty vain kuningasparin ohjelmaan – koko sisarustrio Vickanista Maddeen elää vauva- tai taaperoarkea, mutta eihän sitä tiedä, jos joku heistä yllättäisikin. Prinssit Daniel ja Carl Philip ainakin ovat tunnettuja urheilumiehiä. Kuningatar Silvialle Rio on varmasti mieluinen visiitti, onhan kuningatar itse puoliksi brasilialainen ja viettänyt lapsuudestaan 10 vuotta siellä.
Embed from Getty Images
Britannian prinsessa Anne kiersi urheilijoiden luona

 

Embed from Getty Images
Prinsessa Anne ja Monacon ruhtinas Albert
Urheilu on säännöllinen osa kuninkaallisten elämää. Edustusammatti vaatii hyvää kuntoa ja terveyttä, joten liikunnallisuus on tavallaan pakollista. Urheilu on maailmanlaajuinen kiinnostuksen kohde ja siten myös tilaisuus kiinnittää huomiota tärkeille asioille; hyväntekeväisyysottelut ja -kisat ovat kuninkaallisille tuttuja. Suuret kansainväliset kisat ovat myös kansallistunteelle tärkeitä, joten mikä olisi sen sopivampaa kuin kuninkaalliset kannustamassa omaa maataan. Liikunnallisuus myös näyttää hyvää esimerkkiä ja on tietysti hyödyllinen ja mukava elämäntapa.
Vaikka kuninkaallisilta yleensä vaaditaan vankkumatonta puolueettomuutta monessa asiassa, urheilussa he kuitenkin saavat edustaa maataan virallisesti. Koulutuspostauksessa kävi ilmi, että Britannian kuningatar Elizabethin tyttärentytär Zara Tindall (ent. Phillips) on kilpaillut ratsastuksessa ja hän saikin hopeamitalin Lontoon kesäolympialaisista neljä vuotta sitten. Zaran äiti, prinsessa Anne, kilpaili aikoinaan samassa lajissa. Annelta jäi olympiamitali saamatta, mutta EM-kisoista tuli muutama. Anne vaikutti pitkään lajinsa kansainvälisessa kattojärjestössä.
Embed from Getty Images
Tanskan Frederik ja Mary avajaisissa
Etelä-Euroopan kuninkaallisista mm. Kreikan kuningas Konstantin, Espanjan kuningatar Sofia (silloin Kreikan prinsessa), Espanjan kuningas Juan Carlos, Espanjan infanta Cristina ja Espanjan nykyinen kuningas Felipe ovat purjehtineet olympialaisissa, kuin myös Norjan kuningas Harald ja häntä edeltänyt kuningas Olav. Kuningas Felipen sisaren Cristinan mies Iñaki Urdangarin on kylpenyt viime aikoina taloussotkuissa, mutta nuorempana hän kilpaili Espanjan olympiajoukkueessa käsipallossa, saldona kaksi olympiapronssia.
Monacon ruhtinatar Charlene on entinen kilpauimari. Ruhtinattaren tiimi sijoittui viidenneksi Sydneyn kesäolympialaisissa vuonna 2000. Ruhtinas Albert tosiaan nähtiin jo Riossa, mutta Charlene jäi kotiin parin n. 1,5-vuotiaiden kaksosten kanssa. Albert itse on edustanut Monacoa talviolympialaisissa kelkkailussa useaan otteeseen nuorempana.
Embed from Getty Images
Prinsessa Anne vuoden 1976 kesäolympialaisissa
Kilpailun lisäksi moni kuninkaallinen on vaikuttanut Kansainvälisessä Olympiakomiteassa tai prinsessa Annen tapaan “oman lajinsa” liitossa. Tanskan kruununprinssipari oli Riossa jo ennen kisojen alkua juurikin Olympiakomitean kokoontumisen takia. Komitean kuninkaalliseen jäsenistöön kuuluvat myös Liechtensteinin prinsessa Nora (ruhtinaan nuorempi sisko), ruhtinas Albert, Luxembourgin suurherttua Henri, Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani ja Jordanian prinssi Feisal bin Al Hussein. Komitean 36 kunniajäsenen joukosta löytyvät puolestaan mm. Hollannin kuningas Willem-Alexander, Luxemburgin suurherttua Jean (Henrin isä) ja Kreikan kuningas Konstantin.
Kuninkaallisten side olympialaisiin on siis hyvin vahva. Harmillista, että tällä kertaa ei luultavasti nähdä yhtä laajaa edustusta Royal VIP-aitioissa kuin Lontoon kisoissa nähtiin, mutta pelit ovat vasta alussa, joten yllätyksiä voi olla tiedossa!

Jätä kommentti