Prinssi Alexanderin kummit?

Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Alexander. Augusti 2016.

Prinssi Carl Philip, prinsessa Sofia ja prinssi Alexander © Kate Gabor – Kungahuset.se

Ruotsin kuninkaallisesta serkkuviisikosta nuorin, prinssi Alexander Erik Hubertus Bertil, Södermanlandin herttua, kastetaan syyskuun 9. päivä Drottningholmin linnan kirkossa, joka on tuttu paikka prinsessa Madeleinen lasten kastejuhlista.
Alexander syntyi jo huhtikuun 19. päivä, mutta aikataulujen ja logistiikan takia Carl Philipin ja Sofian alkuperäinen toive kesäkasteesta Öölannissa ei onnistunut. Näin ollen kastetta jouduttiin lykkäämään ja rikkomaan perinteinen kolmen kuukauden raja. Alexander on vähän vajaat viisi kuukautta vanha kastepäivänä.
Tilaisuus tulee olemaan jotain Victorian ja Madeleinen lasten kastajaisten väliltä. Carl Philip ja Alexander eivät ole tulevia hallitsijoita, mutta prinssiperhe on huomattavasti enemmän mukana edustustyössä kuin Madeleine perheineen. Ruotsin hovin tiedotteessa vieraiden joukossa mainittiin olevan (Madden lasten kastajaisista poiketen) ulkomaisia kuninkaallisia, joten lienee aiheellista odottaa kuninkaallisia kummeja!

 

Prins Alexander, son till Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia. Augusti 2016.

© Kate Gabor – Kungahuset.se

Victorian molemmilla lapsilla on viisi kummia, joiden joukossa on vanhempien sisarukset, nykyisiä ja tulevia hallitsijoita Hollannista, Norjasta ja Tanskasta sekä molempien vanhempien serkut prinssi Oscarin kummeina. Madeleinen ja Chrisin lapsilla on kummallakin kuusi kummia, joista ainoat kuninkaalliset ovat Madden sisarukset. Sekä Leonorella että Nicolaksella on kummeina vanhempien sisaruksia, joku Madeleinen serkuista ja vanhempien ystäviä.
Alexander saa luultavasti myös sen viisi-kuusi kummia ja veikkaan vahvasti, että kunniatehtävä lankeaa Victorialle ja Sofian vanhemmalle sisarelle Linalle. Toisaalta Daniel voisi olla myös hyvä valinta, Carl Philip oli hänen bestmaninsa. Sen lisäksi veikkaan, että joku kummeista on vanhempien tavisystäviä. Ehkä Carl Philipin bestman, Jan-Åke Hansson? Sofian ystäväpiiristä en ole niin hyvin perillä, mutta en pidä mahdottomana, että joku heistä tulisi valituksi.
Jos Carl Philip noudattaa sisarustensa kaavaa, joku hänen serkuistaan tulee valituksi. Aiemmin on nähty sekä kuninkaan että Silvian puoleisia serkkuja kummeina. Carl Philipin täti prinsessa Birgitta on myös hänen kumminsa, joten joku Birgitan lapsista voisi olla mahdollinen. Yksi serkku on nimeltään Hubertus, joka on myös Alexanderin kolmas nimi. Meneeköhän jo ylitulkinnaksi? 😀 Estelle kuitenkin sai neljänneksi nimekseen Mary kumminsa Tanskan kruununprinsessan mukaan, mutta Hubertuksen on tulkittu viittaavan kuninkaaseen, jonka nimirimpsussa se on viimeisenä.

alexander3

Prinssiperhe toukokuussa Drottningholmin linnassa © Erika Gerdemark – Kungahuset.se

Pohjoismaisilla kuningashuoneilla on tunnetusti hyvät välit, mutta sekä Norjan että Tanskan kruununprinssiparit ovat Victorian lapsien kummeja jo. Jotenkin en usko, että valinta osuisi myöskään Norjan Märtha-Louiseen, joka on enkelikouluineen vähän outolintu kuninkaallisten joukossa. Jäljelle jäisi Tanskan prinssipari Joachim ja Marie. Tanskaan viittaisi myös se, että kuningatar Margareeta on puolestaan Carl Philipin kummitäti. En pidä mahdottomana ajatuksena myöskään Kreikan kuninkaallisia, sillä he ovat sukua Tanskan kuninkaallisille ja siten myös Ruotsin. “Ulkomaiset kuninkaalliset” voi teoriassa viitata myös ei-hallitsevin sukuihin. Carl Philipin kummien joukossa on myös Baijerin prinssi Leopold, jonka poika prinssi Manuel oli vieraana CP:n ja Sofian häissä. Baijerin perhe on Ruotsin kuninkaallisten hyviä ystäviä.
Minulta kysyttiin eilen, että mitä merkitystä kummiudella on, kun Victoriallakin on jo reilusti yli kymmenen kummilasta – eihän kaikkien kanssa ehdi oikeasti tutustua hyvin ja viettää aikaa. Ei ehdikään, se on totta, varsinkin kun osa kummilapsista asuu ympäri Eurooppaa. Mutta eivät kaikki tavallisetkaan ihmiset ole aina erityisen läheisiä kummien kanssa. Mutta se on kaunis kristinuskoon liittyvä tapa ja osaltaan ylläpitää kuningashuoneiden ystävyyssuhteita. Esimerkiksi Pohjoismaissa kuninkaalliset ovat sukua keskenään ja kolmen kruununperillisen sanotaan olevan hyviä ystäviä, kuin sisaruksia toisilleen, ja he ovatkin ristiin toistensa lasten kummeja. Vastavuoroisuus ylläpitää suhteita: Hollannin entinen kuningatar Beatrix on Victorian kummi, nykyinen kuningas Willem-Alexander on Estellen kummi ja Vickan on Hollannin kruununperijä Catharina-Amalian kummi.
Uskon, että monet kuninkaalliset ovat oikeasti hyviä ystäviä keskenään. Heidän asemansa maailmassa on sen verran erikoinen, että “vain toinen samanlainen voi ymmärtää” pätee taatusti. Estelle esimerkiksi tulee varmasti saamaan arvokasta tukea ja opastusta kuninkaallisilta kummeiltaan. Toisaalta monet kuninkaalliset, varsinkin ne, joista ei tule seuraavaa hallitsijaa, arvostavat nykyisin yksityisyyttä ja lapset halutaan kasvattaa matalammalla profiililla. Kyllähän sekin on tietynlainen signaali, että Britannian William ja Kate eivät valinneet yhtäkään kuninkaallista kummia kummallekaan lapselleen. Sanoisin, että kummeista voi vähän päätellä, minkälainen suunnitelma vanhemmilla on lapsen kuninkaallisen profiilin varalle.
Asiasta kukkaruukkuun, oma virallinen veikkaukseni prinssi Alexanderin kummeiksi:
Kruununprinsessa Victoria TAI prinssi Daniel, Lina Hellqvist, Tanskan prinssi Joachim, Baijerin prinssi Manuel ja joku Carl Philipin serkuista. Vi får se hur det går! Keitä te veikkaisitte?
Kastejuhla televisioidaan ja Yle Femman lähetys alkaa perjantaina 9.9. klo 12:30. Aiempien juhlien tapaan varmasti katsottavissa Yle Areenassa jälkikäteen.

Jätä kommentti