Kuninkaallinen perhe hiljentyi kunnioittamaan Tukholman iskun uhreja

Tukholman eilinen terrori-isku keskustassa Sergelin torilla järkytti ruotsalaisia ja koko Eurooppaa. Iskun uhrimäärä on tämän hetken tietojen mukaan 4 kuollutta ja 15 loukkaantunutta. Tukholman kuninkaanlinnassa, Hagan linnassa ja Drottningholmin linnassa sekä muuallakin Tukholmassa liput ovat olleet tänään puolitangossa. Kuningaspari oli iskun aikaan työmatkalla Brasiliassa, mutta vierailu keskeytettiin saman tien, ja kuningaspari palasi Ruotsiin muutama tunti sitten. Kuningas Kaarle Kustaa lähetti jo eilen kansalaisille viestin, jossa ilmaisi surunsa ja osanottonsa iskujen uhreille ja heidän omaisilleen.

– Jag och hela Kungafamiljen har med bestörtning tagit del av informationen om eftermiddagens attentat i Stockholm. Bakgrunden till och omfattningen av det inträffade är ännu inte känd. Vi följer utvecklingen men redan nu går våra tankar till de drabbade och deras familjer.

– Kuningas Kaarle Kustaa

 

Kansalaiset ovat ilmaisseet suruaan ja osanottonsa paikalle tuodulla kukkamerellä, ja heti aamupäivästä kimpun kävivät laskemassa kuninkaallisen perheen puolesta sijaishallitsijana toiminut kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel. Kruununprinsessa toimii sijaishallitsijana kuninkaan ollessa poissa Ruotsista, joten lauantaiaamupäivällä mustiinpukeutunut Victoria laski iskupaikalle ruusukimpun miehensä Danielin kanssa. Victoria oli silminnähden liikuttunut ja kuvaili tuntevansa suurta surua ja tyhjyyttä. Kruununprinsessa korosti luottamuksen ja yhteistyön voimaa, ja toimittajan kysymykseen, että miten tästä mennään eteenpäin, löytyi yksinkertainen vastaus: yhdessä. Myöhemmin paikalle kävi laskemassa kukkia myös pääministeri Stefan Löfven.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kuninkaallisesta perheestä kuningaspari, kruununprinsessapari ja prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia kokoontuivat tänään yhdessä Kuninkaanlinnaan kunnioittamaan uhreja. Lontoossa asuva prinsessa Madeleine lähetti eilen virallisen Facebook-sivunsa välityksellä surunvalittelut kotikaupunkiinsa. Osanottoja on luonnollisesti tullut myös ulkomailta: ainakin Suomesta, Norjasta, Tanskasta, Espanjasta ja Jordaniasta valtionpäät ovat ilmaisseet surunsa Ruotsin puolesta ja tuominneet teon jyrkästi. Kuningaspari saapui Ruotsiin klo 17 Suomen aikaa, ja koko perhe sai tilanneselostuksen poliisijohdolta. Sen jälkeen kuningas piti tiedotustilaisuuden. Lyhyessä puheessaan hän esitti vielä osanotot uhreille ja omaisille sekä kiitti poliisia, hoitohenkilökuntaa ja pelastuslaitosta hyvästä työstä kriisin aikana. Kuningas myös korosti yhteistyötä ja toisistaan huolehtimista. “Ruotsi on ja on pitkään ollut turvallinen ja rauhallinen maa, ja tulee jatkamaan sitä”, loppui puhe.
Ihmisillä menee varmasti aikaa iskusta toipumiseen, mutta kaupunki ei voi pysähtyä kokonaan. Lauantaina Tukholman liikenne oli saatu jo huomattavasti sujuvammaksi, mutta joitain poikkeusjärjestelyjä oli tehty. Kuninkaanlinnan aarrekammio, Drottningholmin linna ja Riddarholmin kirkko olivat suljettuina tänään. Myös tavaratalo Åhlens, jota päin iskun tekijä ajoi, on suljettu tänään. Seuraavista päivistä ei ole tietoa, mutta ainakin lehtitietojen mukaan osa henkilökunnasta on ymmärrettävästi hyvin järkyttynyttä.

Alla tankar går till offren och de drabbade anhöriga.

Jätä kommentti