Prinsessa Diana pysyy otsikoissa vielä 20 vuotta kuolemansa jälkeen

Walesin prinsessa Diana, syntyjään lady Diana Spencer, kuoli traagisessa auto-onnettomuudessa Pariisissa vuonna 1997, mutta hänen muistonsa ei tunnu hälvenevän – niin hyvässä kuin pahassa. Onnettomuudesta tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta elokuun 31. päivänä, ja Dianan pojat prinssi William ja prinssi Harry julkistivat jo alkuvuodesta suunnitelmia äitinsä muiston juhlavuodelle.
Prinsessan entinen koti, Kensingtonin palatsi Lontoossa on luonnollisesti yksi juhlavuoden päänäyttämöitä. Palatsissa on pyörinyt helmikuusta asti näyttely Diana: Her Fashion Story, jossa on esillä monia kuuluisia lehtikuvista tuttuja vaatekappaleita vuosien varrelta, kuten esimerkiksi samettinen iltapuku, jossa Diana tanssi Valkoisessa talossa John Travoltan kanssa. Näyttelyn seuraksi palatsin maille on luotu upea valkoinen puutarha kunnioittamaan prinsessan muistoa. Lisäksi William ja Harry kertoivat, että suunnitteilla on myös Diana-patsas. Teema näkyy varmasti myös monessa hyväntekeväisyysjärjestössä pitkin vuotta, ja prinssien odotetaan osallistuvan tämän vuoden Diana Awardin jakamiseen. Diana Award on prinsessa Dianan muistoksi perustettu hyväntekeväisyysjärjestö, joka jatkaa Dianan uskoa siihen, että nuoret muuttavat maailmaa. Järjestö jakaa tänä vuonna palkinnon 20:lle nuorelle.
Embed from Getty Images
Kensingtonin palatsin The White Garden
Dianaa ei suotta sanota yhdeksi maailman valokuvatuimmista henkilöistä, ja hän on edelleen säännöllisesti otsikoissa sekä ihmisten mielissä, vaikka kaksi vuosikymmentä tekisi tehtävänsä monen muun julkisuuden henkilön kohdalla. Prinsessan surullisen kuuluisa elämäntarina ja sen traaginen loppu yhdistettynä valtavaan henkilökohtaiseen suosioon ja rooliin kuninkaallisella perheessä ovat mainiota materiaalia, kun puhutaan myyvistä lehtiotsikoista, ja lehdistö ei tietenkään halua hylätä lypsävää lehmää. Dianan näkyvin perintö eli hänen poikansa ovat myös iso syy, miksi sydänten prinsessa on edelleen vahvasti ihmisten mielissä.
Embed from Getty Images
Diana vuonna 1983
Dianan pojat William ja Harry omaavat hyvin kaksijakoisen suhteen mediaan, ja hyvästä syystä. Lapsille ei varmasti ole ollut helppoa katsoa, miten äiti selvästi kärsi huomiosta ja konkreettisesti kuoli paparazzien jahtaamana. Kuitenkin ylipäätänsä yhteys Dianaan ja äidin menettämisestä seurannut julkinen sympatia ovat yksi syy siihen, miksi prinssiveljekset ovat niin suosittuja ja yleisö antaa töppäykset helposti anteeksi. Miettikää vain, mitä kaikkea Harry yksistään on tehnyt! Kun aikuistuminen ja perheenperustaminen on tullut kolmekymppisille prinsseille ajankohtaiseksi, niin äidin muisto on saanut uudenlaista pontta ja näkökulmaa. Erityisesti Harry on saanut viime vuosina paljon kiitosta kuninkaallisesta työstään ja hyvin dianamaisesta otteestaan. William puolestaan ei perhettä perustaessaan ole voinut välttyä vertailuilta äitiinsä. Herttuatar Catherine aiheuttaa hyvin samanlaista mediamylläkkää kuin Diana aikoinaan, ja monet varmasti ajattelivat Catherinea “uutena Dianana”, mikä on aika suuri painolasti. Tapaus Diana oli hoville haasteellinen tilanne, ja silloin tehtyjä virheitä on koitettu parhaansa mukaan välttää Catherinen kohdalla mm. korostamalla näiden kahden naisen eroavaisuutta.
Kuitenkin heti Williamin ja Catherinen kihlauksesta asti netti on ollut pullollaan vertailevia artikkeleita. Onhan siinä oma romanttisuutensa ja nostalgiansa, että William kosi äitinsä kihlasormuksella, tai että poistuessaan synnytyssairaalasta Catherine oli selvästi valinnut Dianaa henkivän asun päälleen. Lehdet riemastuivat: kuin Diana ja Charles Williamin synnyttyä vuonna 1982! Kun Harry aikanaan perustaa perheen ja Dianan lapsenlapsikatras varttuu, lehdet epäilemättä täyttyvät vertailuista, että kuka lapsenlapsista muistuttaa ulkonäöltään tai luonteeltaan eniten isoäitiä. Tulossa on varmasti aktiivista Diana-muistelua vielä pariksi vuosikymmeneksi, varsinkin kun prinssi Charlesin valtaannoustua herttuatar Catherinesta tulee (mitä luultavimmin) ensisijaiselta titteliltään Walesin prinsessa, kuten edesmenneestä anopistaan.
Embed from Getty Images
Vastaavanlaisia kuvapareja Dianasta ja Catherinesta löytyy loputtomasti
Diana sai lähes pyhimysmäisiä piirteitä, ja en ollenkaan kiistä hänen merkitystään monen tärkeän asian edistämisessä tai kykyjään äitinä. Hänen ja prinssi Charlesin väliset avioliitto-ongelmat kuitenkin leimahtivat avoimeksi mediasodaksi, josta Diana selviytyi melkoisen tahrattomasti, sillä varhainen kuolema toi hänelle väistämättä tietynlaisen legendan aseman. Ex-vaimon muisto ja ensimmäisen avioliiton skandaalimainen loppu on sen sijaan hankaloittanut Charlesin elämää, sillä yleisöllä on ollut ja on edelleen hyvin vahvat mielipiteet, vaikka toivon mukaan aika on hionut terävimmät kulmat ja suurimman inhon prinssin uutta puolisoa, herttuatar Camillaa kohtaan.
Jo ennen Dianan kuolemaa esiintulleet ongelmat mielenterveyden kanssa antavat kaikelle avioliittodraamalle toisenlaisen sävyn. Sen sijaan, että Charles oli yksiselitteisesti huono mies, tuen itse käsitystä, että nuori Diana joutui liian isoon hullunmyllyyn eikä saanut riittävää tukea ja apua ongelmiinsa. Henkilökemiat eivät toimineet ollenkaan, sillä myös herkkä Charles olisi kaivannut rinnalleen täysin toisenlaisen vaimon tueksi kruununperillisen tehtävään. Jäykkä ja perinteinen hovikaan tuskin osasi tarjota oikeanlaista empatiaa ja apua. Vikaa on siis ollut varmasti kaikissa osapuolissa, joten minusta on todella sääli, että Charles ja Camilla saivat syntipukin roolin. Charles on tehnyt loistavaa työtä kruununperijänä, ja myös Camilla on osoittanut ansaitsevansa paikkansa kuninkaallisessa perheessä, ja hänen arvostuksensa onkin onneksi noussut ajan myötä, mutta pariskunta tuskin koskaan pääsee eroo Diana-herkkyydestä: heidän täytyy tarkkaan varoa astumasta Dianan varpaille, tai tarkemmin sanottuna Diana-fanien varpaille. Ilmeisin esimerkki on Camillan titteli: Walesin prinssi ja prinsessa ovat vanhat ja perinteiset tittelit, jotka hallitsija on tavannut myöntää vanhimmalle pojalleen ja tämän vaimolle, eli tulevalle hallitsijaparille. Tittelillä on paljon Dianaa pidemmät juuret hovissa, mutta avioituessaan Charles ja Camilla katsoivat parhaaksi olla käyttämättä Camillasta arvonimeä Walesin prinsessa, sillä tittelin yhteys Dianaan on niin vahva, vaikka virallisesti se on Camillan korkein arvonimi, .
Embed from Getty Images
Prinssi Charles ja herttuatar Camilla ovat loistava työpari ja avioliitto vaikuttaa onnelliselta
Inhottavaa on myös se, että Dianan tarinalla edelleen mässäillään ja kohuotsikoita nostetaan kansainväliseen uutisointiin uusien paljastuskirjojen myötä. Hiljattain julkaistu Sally Bedell Smithin kirja prinssi Charlesista ja sieltä esiin nostetut valitut palat pitivät Dianaa tiiviisti otsikoissa suomalaisessakin iltapäivälehdistössä muutama viikko sitten. On ihan oikeutettua muistaa edesmennyttä prinsessaa ja tulevan hallitsijan äitiä, erityisesti hänen hyväntekeväisyystyöstään. On täysin hyväksyttyä, että tietynlainen Diana-nostalgia iskee yleisöön hänen poikiensa ja näiden perheiden kautta, sillä olihan prinsessa harvinaisen suosittu ja arvostettu ympäri maailman. Mutta mielenterveysongelmista kärsineen kohujulkkiksen ja tämän avioliiton epäkohtien revitteleminen sekä ex-miehen nykyisen vaimon mollaaminen on semmoista muistelua, josta ei ole mitään etua kenellekään, ja se on hyvin epäkunnioittavaa paitsi Dianaa, Charlesia ja Camillaa, myös Williamia ja Harrya kohtaan. Lehdet tietysti kirjoittavat siitä, mikä kiinnostaa yleisöä, ja kohupaljastuksille on aina lukijakuntansa. Silti sitä toivoisi, että medipyörityksestä ahdistunut Diana ja hänen avioliittonsa olisivat jo loppuukäsiteltyjä skandaalien osalta.

Jätä kommentti