Tiaraloistoa Norjan kuningasparin syntymäpäiväjuhlissa (päivitetty kuvia)

Oslon kuninkaanlinnan pihalle oli kertynyt runsaasti väkeä nauttimaan kuningas Haraldin sekä kuningatar Sonjan 80-vuotisjuhlien ohjelmasta sekä tietysti katsastamaan kuninkaallista vierasjoukkoa. Kuten edellisessä postauksessa laskettiin, kaksipäiväisten juhlien aikana Oslossa nähdään vajaat 40 kuninkaallista: kolmisenkymmentä vierasta sekä isäntäperhe.
Kuningasparin lapsenlapset olivat mukana parvekkeella ja pääsivät myös allaolevaan viralliseen juhlakuvaan. Kruununprinsessa Mette-Maritin esikoispoikaa Mariusta ei näkynyt, mutta ehkäpä Yhdysvalloissa opiskeleva Marius on tenttikiireissä näin toukokuussa.
haraldsonja_80v_yhteiskuva.jpg

Kuva: Thomas Brun. Ylärivissä vasemmalta: prinsessa Tatiana, prinssi Nikolaos, prinsessa Mabel, prinssi Constantijn, prinsessa Sofia, prinssi Carl Philip, kruununprinsessa Marie-Chantall, kruununprinssi Pavlos, perintösuurherttua Guillaume, perintösuuherttuatar Stéphanie, kreivitär Sophie, Desiree Kogevinas sekä Carlos Euguster. Toinen rivi vasemmalta: lady Elizabeth Shakerley, kuningatar Anne-Marie, prinsessa Beatrix, prinssi Daniel, kruununprinsessa Victoria, kruununprinsessa Mette-Marit, kruununprinssi Haakon, prinsessa Märtha Louise, kruununprinssi Frederik, kruununprinsessa Mary, Madeleine Kogevinas, Bernhard Mach, Jenni Haukio sekä Eliza Reid. Kolmas rivi vasemmalta: prinsessa Astrid, kuningatar Maxima, kuningas Willem-Alexander, ruhtinas Albert, kuningatar Silvia, kuningas Kaarle Kustaa, kuningatar Sonja, kuningas Harald, kuningatar Margareeta, suurherttua Henri, suuherttuatar Maria Teresa, kuningas Phillippe, kuningatar Mathilde, Sauli Niinistö sekä Gudni Johannesson. Eturivissä kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan lapsenlapset, vasemmalta: Emma Behn, Leah Behn, Maud Behn, prinsessa Ingrid Alexandra sekä prinssi Sverre Magnus.

Pohjoismaisissa kuninkaallisissa juhlissa yleensä tiarat kuuluvat pukukoodiin, toisin kuin esimerkiksi Briteissä, jossa suositaan kovasti hattutilaisuuksia. Meidän jalokiviä rakastavien iloksi tällaisissa suurtapahtumissa myös vieraat pääsevät ulkoiluttamaan kokoelmiaan, ja tämä postaus keskittyykin aika puhtaasti tiaroihin. Suosittelen muuten katsomaan alla olevaa yhteiskuvaa vähän isompana esimerkiksi täältä. Svensk Damtidning koosti kuvia vieraiden asuista, suosittelen vilkaisemaan!
Kuningatar Sonja ei tunnetusti pelkää kirkkaita värejä, ja juhlakalu oli tänään valinnut ylleen keväisen limenvihreää, yhdessä smaragditiaran kanssa. Tiara oli ennustettava valinta, se kuuluu norjalaisen kokoelman helmiin ja on nähty kuningattarella mm. virallisissa potreteissa. Kruununprinsessa Mette-Marit teki kuten toivoin, ja valitsi iänikuisen kukkapantatiaransa sijaan jotain muuta, nimittäin suvun Vifte-tiaran. Kruununprinsessa oli asetellut sen päälaen sijaan enemmänkin nutturansa päälle, vähän kuin hiuskammaksi, ja siksi tiara ei oikeastaan näy tuossa yhteiskuvassa. Pisteet luovuudesta! Prinsessa Märtha Louise luotti vakiovalintaansa, eli omaan 18-vuotislahjatiaraansa. Kuningas Haraldin siskolla prinsessa Astridilla oli turkoosi-timanttitiara, joka on peräisin brittikuningatar Alexandralta – tiara päätyi Norjaan Alexandran tyttären, kuningatar Maudin mukana. Itse asiassa Mette-Maritin kantama Vifte-tiarakin on peräisin Britanniasta, sillä kuningatar Maud sai sen 18-vuotislahjaksi isoäidiltään kuningatar Victorialta.
Ruotsin kuningasperhe tarjosi yhden yllätyksen ja kaksi vakiovalintaa. Kuningatar Silvia luotti Leuchtenbergin safiiritiaraan, joka on yksi kokoelman näyttävimmistä. Kruununprinsessa Victorialla oli Baden Fringe -tiara, jota hän suosii aika usein. Prinsessa Sofia sen sijaan oli saanut päähänsä jälleen jotain uutta, nimittäin kuusinappisen timanttitiaran! Sofian tiaraesiintymiset eivät ole olleet kovin vakuuttavia lähinnä tiukan keskijakauksen takia, mutta tällä kertaa kampaus oli hieman erilainen ja kokonaisuus huomattavasti onnistuneempi! Sekä Sofialla että Victorialla oli kierrätysasut – Sofialla Nobel-puku muutaman vuoden takaa, jolloin hän oli odotti Alexanderia, Victorian puku on vielä vanhempi ja nähty aiemmin myös Nobeleissa sekä virallisessa potretissa.
Ruotsin kuninkaallisten kanssa parvekkeella ollut punapukuinen ja kultatiarainen nainen on Desiree Kogevinas, joka on kuningas Haraldin serkun tytär. Aikamoinen tiara, ei voi muuta sanoa! Lisäksi puvun läpi paistaneet rinnat häiritsevät kokonaisuutta pahasti, mielestäni tämän tason juhlissa alusvaatetuksen pitää olla kunnossa.
Tanskan kuningatar Margareetan tiara ei myöskään erotu vaalean kuningattaren päästä kovin hyvin, mutta näyttäisi olevan Floral Aigrette, joka on jotain tiaran ja hiuskoristeen väliltä. Sen saa kolmeen osaan ja kiinnitettyä eri tavoin, Margareetalla se on nähty joskus (omasta mielestäni vähän hassusti) pään sivuille ulottuvana. Se on ihan kaunis, muttei suosikkini. Kruununprinsessa Marylla puolestaan oli ilahduttavasti hänen uusin tulokkaansa, kaunis timanttitiara, joka on hankittu joitakin vuosia sitten huutokaupasta. Maryn tiaraa voi käyttää myös kaulakoruna.
Embed from Getty Images

https://www.instagram.com/p/BT4kYzQDQ9e/?tagged=crownprincessmary

Suomen ja Islannin presidenttien puolisot edustivat luonnollisesti ilman tiaroja. Sauli Niinistö saattoi illalliselle kuningatar Silvian! Kuninkaanlinnan parvekkeella Jenni Haukiolla nähtiin turkoosi takki, ja yhteiskuvasta näkyy, että alla oli samansävyinen iltapuku. Jenni saapui illalliselle Kreikan kruununprinssi Pavlosin käsipuolessa.
Alankomaiden naisista kuningatar Maxima vastasi toiveisiini ja ilmestyi paikalle näyttävässä kruunajaisissaan käyttämässä tiarassaan! Timanteista ja safiireista koostuva tiara on yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Prinsessa Beatrixilla oli Württemberg-helmitiara ja prinsessa Mabelilla helminappitiara, joka ei kuulu suosikkeihini. En oikein yleisestikään lämpene helmitiaroille: tiedän muutaman hienon, mutta suurin osa ei vaan miellytä minun silmääni jostain syystä. Beatrixilla oleva tiara on kaunis ja tarpeeksi timanttinen, mutta Mabelilla oleva helminappitiara on mielestäni ihan hirveä… Piristävää kuitenkin nähdä prinsessa Mabel kuninkaallisissa kemuissa. Hänen edesmennyt miehensä prinssi Friso oli kuningas Haraldin kummipoika.
Embed from Getty Images
Belgian kuningatar Mathildella (punainen puku alla) oli Wolfers-timanttitiara, joka on myös monikäyttöinen ja mahdollista pitää kaulakoruna. Edesmennyt kuningatar Fabiola sai tiaran häälahjaksi belgialaiselta teollisuusväeltä vuonna 1960. Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresa puolestaan oli valinnut yhden kokoelmansa kauneimmista: Belgian Scroll -tiaran. Kaunis timanttitiara oli häälahja maan ylhäisöltä suurherttuatar Josephine-Charlotelle vuonna 1953, samaan tapaan kuin Mathildella nähty Wolfers-tiara. Maria Teresan miniän, perintösuurherttuatar Stéphanien tiara näyttää kovasti 1800-luvulta peräisin olevalta suurherttuatar Marie Adelaiden safiiri-timanttitiaralta, mutta yhteiskuva ei ole kovin selkeä. Stéphanie on käyttänyt tiaraa ennenkin, joten sinänsä järkeenkäyvää. Luxemburgin naisten tiaroista ei valitettavasti löytynyt hyvää lähikuvaa. Joku kommentoi muuten toisessa blogissa Mathilden asukokonaisuutta, että meikin olisi pitänyt olla näyttävämpi vahvanvärisen puvun kanssa. Olen samaa mieltä, ja lisäksi mielestäni Maria Teresan meikki näyttää taas vähän liian tummalta ja suttuiselta.
Embed from Getty Images
Wessexin kreivitär Sophien päästä löytyi kyklooppitiara! Tiarassa on timanttikoukeroita ja valtava akvamariini keskellä. Ei myöskään suosikkejani, mutta Sophiella onkin käytössään vain muutama tiara, sillä briteissä kuningatar Elisabet yleensä lainaa suvun naisille muutamaa tiaraa vakituiseen käyttöön. Tästä tulee vähän mieleen Ruotsin Madeleinen 18-vuotislahjatiara. Alla näkyy muuten myös kuningatar Silvian juhlalook Leuchtenbergin safiireissa.
Kreikan kuningatar Anne-Marie näkyikin jo aiemmin samassa kuvassa siskonsa Margareetan kanssa. Hänellä oli rubiinitiaransa, varsin näyttävä kapistus. Lehti- ja kukkakuvioiset tiarat jakavat mielipiteitä: ne voivat olla todella kauniita ja näyttäviä, mutta usein ne vähän pienemmät ovat jotenkin pliisuja. Tästä Anne-Marien tiarasta tykkään! Kruununprinsessa Marie-Chantallilla oli siipitiaransa ja prinsessa Tatianalla häätiaransa eli Antique Corsage -tiara.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Yhteiskuvassa näkyy myös kuningatar Maximan ja prinsessa Astridin takana vasemmassa reunassa vanhempi nainen vaaleansinisessä puvussa. Kyseessä on brittiläinen lady Elizabeth Shakerley, joka on kuningatar Elisabetin äidinpuoleinen sukulainen.

Lisäksi tässä juhlaillallisen menu: (käännetty norjasta suomeksi, joten pahoittelen mahdollisia virheitä!)

Kuningasrapuja, lohitartar grillatulla kurkulla sekä osterimajoneesia, mätia ja retiisiä.
Vasikkaa herneillä ja nauriilla, viher- ja valkoparsaa sekä villiparsaa, punajuurikiekkoja ja kuusenkerkkäliemi.
Lime- ja käenkaalimousse (ketunleipä) sitruuna-inkiväärimarmeladilla.

Ensimmäiset kuvat parvekkeelta olivat kovin suttuisia, joten tiarojen jäljittäminen vei aika kauan aikaa! Vapaita ja parempia kuvia ilmestyy aina vähän viiveellä. Päivitän siis tätä postausta mahdollisuuksien mukaan, ja koostan myöhemmin yhteenvetoa juhlallisuuksista. Tässä kuitenkin nyt tiarat pikaisesti läpikäytynä! Heittäkää kommenttia kehiin, mikä oli suosikki ja mikä inhokki? 🙂 Tuntui, että totesin joka toisen tiaran kohdalla, että ei ole suosikkini, mutta kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen. Parikymmentä tiaraa samalla kertaa, tällaisia tilaisuuksia ei ole juurikaan näkyvissä hetkeen!

Jätä kommentti