Presidentti Koivistolle järjestettiin Serafim-soitto Tukholmassa

Presidentti Mauno Koivisto saatettiin eilen viimeiselle matkalle näyttävästi valtiollisin menoin Helsingissä. Tuomiokirkossa pidettyyn siunaustilaisuuteen osallistui valtionjohdon ja muiden kutsuvieraiden lisäksi myös runsaasti kansalaisia. Hautajaissaatto Helsingin keskustan läpi keräsi kaduille arviolta kymmenien tuhansien ihmisten yleisön, ja presidentin haudalla Hietaniemen hautausmaalla kävi illan mittaan runsaasti ihmisiä osoittamassa kunnioitusta edesmenneelle presidentille. Myös Ruotsissa Tukholmassa muistettiin Koivistoa omalla seremoniallaan.
koivisto_arkku

Oikealla alhaalla rouva Tellervo Koivisto ja tytär Assi Koivisto perheineen. Kuvakaappaus YLEn lähetyksestä.

Presidentti Mauno Koivistolle myönnettiin huhtikuussa 1982 Ruotsin korkeimman ritarikunnan, Serafiimiritarikunnan, jäsenyys. Ritarikunta on Ruotsin vanhin ja arvostetuin, ja jäsenyys myönnetään nykyisin vain kuninkaallisen perheen jäsenille sekä ulkomaisille valtionjohtajille tai näihin rinnastettaville henkilöille. Koiviston kuoleman jälkeen suomalaisia elossa olevia jäseniä on kolme: presidentit Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Ritarikunnalla on omat perinteensä kunnioittaa edesmenneitä jäseniään, ja koska edellisistä Suomen presidentin hautajaisista on yli 30 vuotta, Serafim-soitto ei välttämättä ole kovin tuttu käsite suomalaisille, ainakaan nuoremmalla polvelle.
Koivisto_vaakuna_hovstaterna

Presidentti Mauno Koiviston vaakuna. Kuva: Kungl. Hovstaterna

Serafiimiritarikunnan kaikilla jäsenillä on oma vaakunansa. Jos uudella jäsenellä ei ole vaakunaa entuudestaan, sellainen tehdään. Kun ritarikunnan jäsen menehtyy, hänen vaakunansa viedään kuninkaanlinnasta Riddarholmin kirkkoon, jonka seinälle se ripustetaan. Nykyisin vaakunoihin kaiverretaan myös kuolinpäivä ennen Serafim-soittoa. Riddarholmin kirkko on Serafiimiritarikunnan kirkko ja myös Tukholman vanhin rakennus. Sinne haudattiin Ruotsin kuninkaat satojen vuosien ajan, joten kyseessä on todella arvokas paikka. Sen seiniltä löytyvät kaikkien Suomen edellisten presidenttien vaakunat, poislukien Ståhlberg ja Ryti, joilla ei ritarikunnan jäsenyyttä ollut. Osa elossa olevien jäsenten vaakunoista on nähtävillä Tukholman kuninkaanlinnassa, ja kannattaa katsella niitä hetki käydessään, sillä ne ovat todella oma taiteenlajinsa.
Eilen torstaina hieman ennen puoltapäivää Ruotsin aikaa presidentti Koiviston vaakuna siis kuljetettiin sotilassaattueessa kuninkaanlinnasta Riddarholmin kirkkoon, jossa se oli esillä kirkon etuosassa seremonian ajan. Käytännössä Serafim-soitto tarkoittaa sitä, että kirkon kelloja soitetaan tunnin verran vainajan kunniaksi. Seremonia järjestetään aina hautajaispäivänä. Kirkko ei ole ollut vuosisatoihin jumalanpalveluskäytössä, joten Serafim-soitot ovat niitä harvoja tilaisuuksia, kun kelloja nykyisin soitetaan. Kirkko on seremonian aikana aina avoin yleisölle, ja kuningashuoneen nettisivuilla ilmoitetaan ennakkoon päivä ja kellonaika. Tilaisuus on pienimuotoinen, mutta kaunis ja vanha perinne, jolla on helppo kunnioittaa juurikin ulkomaisia merkkihenkilöitä, joiden hautajaisiin kuningasperhe tai ritarikunnan edustajat eivät osallistu.
Riddarholmskyrkan, Stockholm.The Riddarholmen Church.

Riddarholmskyrkan. Kuva: Kungl. Hovstaterna

riddarholmskyrkan_kungl.hovstaterna

Kirkon sisäosa. Seinillä näkyy ritarikunnan jäsenten vaakunoita. Kuva: Kungl. Hovstaterna

Jätä kommentti