Pohjoismaiden valtionpäät Helsingissä (livekuvia!)

Sateinen Helsinki ei ihan ollut parhaimmillaan tänään, mutta se ei vieraita haitannut. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Ruotsin, Norjan ja Tanskan hallitsijat ja Islannin presidentti puolisoineen vierailivat Helsingissä. Täällä kotimaassa harvoin näkee tällaista kuninkaallisten kokoontumista, joten luonnollisesti tapahtuma kiinnosti yleisöä, ja poliisin arvion mukaan kauppatorilla parveilikin noin 3000 ihmistä!
Seuranani oli mummoni, ja saavuimme Presidentinlinnan edustalle Kauppatorille noin klo 9:50. Presidentinlinnan ja satama-altaan välinen tila ei ole suurin suuri, joten siinä kohtaa yleisöä oli melko maltillisesti. Odottelimme noin puoli tuntia, jonka aikana liikenne katkaistiin torilta, kadetit saapuivat kunniavartioon ja puolustusvoimien soittokunta marssi paikalle. Vieraat alkoivat saapuia maa kerrallaan käänteisessä protokollajärjestyksessä, eli uusin hallitsija ensin. Näin ollen ensimmäisestä autosta nousivat Islannin viime vuonna valittu presidentti Guðni Jóhannesson puolisonsa Eliza Reidin kanssa. Suomen presidenttipari vastaanotti kaikki vieraat sinivalkoisten kukkakimppujen kanssa linnan portilla. Ennen sisälle siirtymistä ja seuraavien vieraiden vastaanottoa kuultiin kunkin maan kansallislaulu.
islanninpresidentti

Ensimmäisenä saapunut Islannin presidenttipari kuunteli maan kansallislaulun presidentti Niinistön ja Jenni Haukion kanssa. Kaartin kunniakomppania oli linnan edustalla. Kuva: Timanttisalonki

34185183154_2f6e7c8605_matti_porre

Presidenttiparit. Huomaa sinivalkoinen kukkakimppu! Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

 

Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja saapuivat seuraavina. Kuningaspari isännöi vajaa kuukausi sitten 80-vuotisjuhliaan Oslossa, missä myös meidän presidenttiparimme oli paikalla, joten kruunupäät alkavat olla Saulille ja Jennille jo ihan tuttua kauraa. Harald ja Sonja olivat Suomessa viimeksi syyskuussa valtiovierailulla. Norjalaisten jälkeen kolmantena saapuivat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.
harald_sonja

Kuningas Harald ja kuningatar Sonja saapumassa Presidentinlinnaan. Sonjan hattu meinasi lentää tuulen mukana muutamaankin kertaan. Kuva: Timanttisalonki

20170601_104258.jpg

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia kuuntelivat maansa kansallislaulun. Kuva: Timanttisalonki

Viimeisenä saapui vieraista pisimpään, eli vuodesta 1972 hallinnut Tanskan kuningatar Margareeta II. Kuningattaren puoliso prinssi Henrik jäi reilu vuosi sitten eläkkeelle, ja Margareeta edusti odotetusti yksin. Kuningatar on tunnettu maanläheisyytensä lisäksi majesteetillisuudestaan, ja täytyy myöntää, että varsinkin livenä huomaa, miten hänessä vain on sitä jotain. Hän ei myöskään kaihda värejä, ja tänään yllä oli kirkkaanpunainen takki ja hattu. Asiasta kukkaruukkuun, Jenni Haukiolla oli asussaan rintaneula, jonka hän sai Margareetalta lahjaksi valtiovierailulla muutama vuosi sitten. Lähikuvaa en saanut tuolta etäisyydeltä enkä äkkiseltään löytänyt netistäkään, mutta jos näette lehtien sivuilla niin kiinnittäkääpä huomiota!
margareeta

Tanskan kuningatar Margareeta saapumassa Presidentinlinnaan. Kuva: Timanttisalonki

Yleisössä oli kaiken aikaa hyvä tunnelma, ja esimerkiksi nuoremmat miehet tarjoutuivat ottamaan vieressäni seisseelle vanhemmalle rouvalle kuvia tämän kameralla, kun rouva ei itse yltänyt pitämään kameraa päiden yli. Kylmä raekuuro yllätti juuri, kun kaikki vieraat olivat saapuneet, ja linnan parvekkeellakin jouduttiin turvautumaan sateenvarjoihin.

parveke

34896826411_4002d7cd98_mattiporre

Kuva: Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia

kuninkaalliset

Parveke-esiintymisen jälkeen oma olo alkoi olla niin kohmeinen, että siirryimme hetkeksi tuomiokirkkoon lämmittelemään, tarkoitus oli muutenkin käydä siellä. Kylmä taisi olla myös parvekkeella, sillä lähtiessään takaisin sisälle kuningattaret Silvia ja Sonja puolittain halasivat, ikään kuin lämmittääkseen toisiaan. Arvelimme mummon kanssa, että sateen vuoksi kaupungintalolle siirryttäisiin autolla, mutta kun tulimme takaisin torille, kuulimme että he olivat sittenkin kävelleet. ”Kunniavartioon” oli kutsuttu oppilaita yhdestä Helsingin ruotsinkielisistä alakouluista. Kaupungintalon parvekkeelta vierasparvi seurasi Koko Suomi tanssii -tapahtumaa, minkä jälkeen he lounastivat kaupungintalolla tulevan pormestari Jan Vapaavuoren isännöiminä.
Minä ja mummoni lähdimme tässä kohtaa jatkamaan omaa Helsinki-päiväämme. Kuninkaallisten ohjelmaan kuului iltapäivällä Espoon Hanasaaren suomalais-ruotsalaisen kulttuurikeskuksen uudelleenvihkiminen sekä vierailu Sibelius-monumentilla, mutta sinne me emme enää seuranneet. Hauskaa muuten, että Kaarle Kustaa oli nuorena kuninkaana avaamassa kulttuurikeskusta presidentti Urho Kekkosen kanssa vuonna 1975, ja nyt jälleen mukana uudistetun keskuksen avajaisissa.
dannebrog_helsinki

Margareeta saapui Helsinkiin Dannebrog-aluksellaan. Jahti toimii hänen virallisena residenssinään monilla ulkomaanmatkoilla, ja kuningatar yöpyy aluksella. Vieressä (ei näy kuvassa) oli myös Norjan kuningasperheen Norge-alus. Kuva: Timanttisalonki

Illallinen ja naisväki parhaat päällä on tietysti aina hyvin odotettua. Tyyliasioista kiinnostuneet tulevat seuraamaan tarkasti Jenni Haukiota, sillä hänellä on illallisella kaulassaan Suomen Kultaseppien Liiton lahjoittama arvokas kaulakoru! Liitto lahjoitti korun kulloisenkin presidentin tai hänen puolisonsa edustuskäyttöön, eli koru ei siis ollut henkilökohtainen lahja Jennille, vaan jää ”perintökoruksi” presidentin kansliaan. Kaulakoru ehdittiin jo lehdistössä nimetä Suomen kruununjalokiviksi, mikä on kyllä ihan osuva nimitys arvokkaalle jaloberyllikorulle. Koru luovutettiin Jenni Haukiolle eilen keskiviikkona. Hieman liian modernia muotoilua omaan makuuni, mutta onhan se kaunis!
kruununjalokivet_jenni

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Illallisella Jenni Haukiolla nähtiin kierrätyspuku muutaman vuoden takaisista Linnan juhlista. Uusi beryllikoru näyttää yllättävän kookkaalta kaulassa, kun korun rakenne tulee paremmin esiin, luulin sitä paljon pienemmäksi aiempien kuvien perusteella. Sanoisin että koru on sopivan näyttävä, mutta ei koreile liikaa – eli siis napakymppi presidentteilyyn. Ei tarvitse hävetä vieraiden edessä!
Illallisilta ei ole vielä julkaistu luvallisia kuvia tätä kirjoittaessa, joten käytän tässä live-seurannasta otettuja ruutukaappauksia. Päivitän kuvamateriaalia, kunhan sitä julkaistaan. Screenshotit ovat melko epäselviä, mutta parempi kuin ei mitään!

jennihaukio_berylli

silviajamargareeta

sonjajaeliza

Silvian sininen iltapuku näyttää myös jotenkin tutulta, mutta ei tule nyt mieleen mistä. Tiaraksi on valikoitunut Baden fringe, joka on viime vuosina ollut kruununprinsessa Victorian suosikkeja. Tämmöinen juhla on tietysti pienempi tilaisuus, enkä odottanutkaan kaikista isoimpia tiaroja nähtäväksi. Sonja on Margareetan lisäksi toinen kuningatar, jolta voi odottaa mitä tahansa sateenkaaren väriä, ja tänään yllä oli keltaista. Kuningatar Maudin helmitiara on yksi harvoista helmitiaroista, joista pidän, joten pisteet Sonjalle siitä! Margareetan tiarasta en varmuudella erota, onko Pearl poire vai Baden palmette, täytyy päivittää tieto kun näen jostain tarpeeksi selvän lähikuvan. Vaaleansininen puku on kaunis ja sekin luultavasti uudelleenkäytössä. Margareetalla on ilmeisesti jonkin sortin reumaa, joten hän istui vieraiden kättelyn ajan. Islannin ykkösnaisella Elizalla oli nätti kuvioitu puku. Erilaiset kukkakuosit taitavat olla kevään trendi, niin paljon niitä on näkynyt (myös kuninkaallisten päällä) pitkin kevättä! Huomatkaa vierailla näkyvät tummansiniset kunniamerkkinauhat, ne ovat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan.
Päivitystä tulossa, kun kuvia ilmestyy! Oli kyllä mahtava päivä, livebongaus on hyvä harrastus, kunhan muistaa aina valmistautua jokaisen säätilan varalta. Minne sitä lähtisi seuraavaksi? Carl Philipin ja Sofian toisen lapsen ristiäisiin loppuvuodesta?

2 kommenttia artikkeliin ”Pohjoismaiden valtionpäät Helsingissä (livekuvia!)

  1. Paluuviite: Kuninkaallinen vuosikooste 2017 ja katsaus tulevaan | Timanttisalonki

  2. Paluuviite: Suomen juhlavuosi on tuonut maahan lukuisia kuninkaallisia vieraita | Timanttisalonki

Jätä kommentti