Sateinen Helsinki ei ihan ollut parhaimmillaan tänään, mutta se ei vieraita haitannut! Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Ruotsin, Norjan ja Tanskan hallitsijat ja Islannin presidentti puolisoineen vierailivat Helsingissä.
Suomessa harvoin näkee tällaista kuninkaallisten kokoontumista, joten tapahtuma luonnollisesti kiinnosti yleisöä. Poliisin arvion mukaan Kauppatorilla parveilikin noin 3000 ihmistä!

Päiväohjelma
Olin liikenteessä mummoni kanssa, ja saavuimme Presidentinlinnan edustalle Kauppatorille klo 9:50. Presidentinlinnan ja satama-altaan välinen tila ei ole suurin suuri, joten siinä kohtaa yleisöä oli melko maltillisesti. Odottelimme noin puoli tuntia, jonka aikana liikenne katkaistiin torilta, kadetit saapuivat kunniavartioon ja puolustusvoimien soittokunta marssi paikalle.
Vieraat alkoivat saapua maa kerrallaan käänteisessä protokollajärjestyksessä, eli uusin hallitsija ensin. Näin ollen ensimmäisestä autosta nousivat Islannin viime vuonna valittu presidentti Guðni Jóhannesson puolisonsa Eliza Reidin kanssa. Suomen presidenttipari vastaanotti kaikki vieraat sinivalkoisten kukkakimppujen kanssa linnan portilla. Ennen sisälle siirtymistä ja seuraavien vieraiden vastaanottoa kuultiin kunkin maan kansallislaulu.

Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja saapuivat seuraavina. Kuningaspari isännöi vajaa kuukausi sitten 80-vuotisjuhliaan Oslossa, missä myös meidän presidenttiparimme oli paikalla, joten kuninkaalliset alkavat olla Saulille ja Jennille jo ihan tuttua kauraa. Harald ja Sonja olivat Suomessa viimeksi syyskuussa valtiovierailulla.

Norjalaisten jälkeen kolmantena saapuivat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.

Viimeisenä saapui vieraista pisimpään, eli vuodesta 1972 hallinnut Tanskan kuningatar Margareeta II. Kuningattaren puoliso prinssi Henrik jäi reilu vuosi sitten eläkkeelle, ja Margareeta edusti odotetusti yksin. Kuningatar on tunnettu maanläheisyytensä lisäksi majesteetillisuudestaan, ja täytyy myöntää, että varsinkin livenä huomaa, miten hänessä vain on sitä jotain. Hän ei myöskään kaihda värejä, ja tänään yllä oli kirkkaanpunainen takki ja hattu.
Asiasta kukkaruukkuun, Jenni Haukiolla oli muuten asussaan rintaneula, jonka hän sai Margareetalta lahjaksi valtiovierailulla muutama vuosi sitten. Lähikuvaa en saanut tuolta etäisyydeltä enkä äkkiseltään löytänyt netistäkään, mutta jos näette lehtien sivuilla niin kiinnittäkääpä huomiota!

Yleisössä oli kaiken aikaa hyvä tunnelma, ja esimerkiksi nuoremmat miehet tarjoutuivat ottamaan vieressäni seisseelle vanhemmalle rouvalle kuvia tämän kameralla, kun rouva ei itse yltänyt pitämään kameraa päiden yli. Kylmä raekuuro yllätti juuri, kun kaikki vieraat olivat saapuneet, ja linnan parvekkeellakin jouduttiin turvautumaan sateenvarjoihin.


Parveke-esiintymisen jälkeen oma olo alkoi olla niin kohmeinen, että siirryimme hetkeksi tuomiokirkkoon lämmittelemään, kun tarkoitus oli muutenkin ollut käydä siellä. Kylmä taisi olla myös parvekkeella, sillä lähtiessään takaisin sisälle kuningattaret Silvia ja Sonja puolittain halasivat, ikään kuin lämmittääkseen toisiaan.

Arvelimme mummon kanssa, että sateen vuoksi kaupungintalolle siirryttäisiin autolla, mutta kun tulimme takaisin torille, kuulimme että he olivat sittenkin kävelleet. “Kunniavartioon” oli kutsuttu oppilaita yhdestä Helsingin ruotsinkielisistä alakouluista. Kaupungintalon parvekkeelta vierasparvi seurasi Koko Suomi tanssii -tapahtumaa, minkä jälkeen he lounastivat kaupungintalolla tulevan pormestari Jan Vapaavuoren isännöiminä.
Minä ja mummoni lähdimme tässä kohtaa jatkamaan omaa Helsinki-päiväämme. Kuninkaallisten ohjelmaan kuului iltapäivällä Espoon Hanasaaren suomalais-ruotsalaisen kulttuurikeskuksen uudelleenvihkiminen sekä vierailu Sibelius-monumentilla, mutta sinne me emme enää seuranneet.
Hauskaa muuten, että Kaarle Kustaa oli nuorena kuninkaana avaamassa kulttuurikeskusta presidentti Urho Kekkosen kanssa vuonna 1975, ja nyt jälleen mukana uudistetun keskuksen avajaisissa.

Illallinen
Illallinen on aina hyvin odotettu osuus kuninkaallisissa vierailuissa, varsinkin jos luvassa on tiaroja! Erityistä huomiota koruistaan sai tällä kertaa Jenni Haukio, jolla oli yllään Suomen Kultaseppien Liiton lahjoittama arvokas beryllikaulakoru ja siihen kuuluvat korvakorut.
Liitto lahjoitti korun kulloisenkin presidentin tai hänen puolisonsa edustuskäyttöön, eli koru ei siis ollut henkilökohtainen lahja Jennille, vaan jää “perintökoruksi” presidentin kansliaan. Kaulakoru ehdittiin jo lehdistössä nimetä Suomen kruununjalokiviksi. Koru luovutettiin Jennille eilen keskiviikkona. Onhan se kaunis!

Illallisella Jenni Haukiolla nähtiin kierrätyspuku muutaman vuoden takaisista Linnan juhlista. Uusi beryllikoru näyttää yllättävän kookkaalta kaulassa, kun korun rakenne tulee paremmin esiin. Luulin sitä paljon pienemmäksi aiempien kuvien perusteella. Koru on sopivan näyttävä, mutta ei koreile liikaa – siis napakymppi presidentin puolisolle. Ei tarvitse hävetä vieraiden edessä!


Silvian sininen iltapuku näytti myös jotenkin tutulta, mutta ei tule nyt mieleen mistä. Tiaraksi oli valikoitunut Baden fringe, joka on viime vuosina ollut kruununprinsessa Victorian suosikkeja. Tämmöiseen pienempään tilaisuuteen en odottanutkaan kaikista isoimpia tiaroja.

Kuningatar Sonjalla oli tänään yllään keltaista. Kuningatar Maudin helmitiara on yksi harvoista helmitiaroista, joista pidän, joten pisteet Sonjalle siitä!

Margareetalla oli kaunis vaaleanturkoosi iltapuku ja Baden Palmette -tiara. Kuningatarta vaivaa reuma, minkä vuoksi hän istui vieraiden kättelyn ajan.
Islannin ykkösnaisella Elizalla oli nätti kuvioitu puku. Erilaiset kukkakuosit taitavat olla kevään trendi, niin paljon niitä on näkynyt (myös kuninkaallisten päällä) pitkin kevättä! Huomatkaa vierailla näkyvät tummansiniset kunniamerkkinauhat, ne ovat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan.

Oli kyllä mahtava päivä, vaikka oma kuvamateriaali jäikin aika onnettomaksi. Kuninkaallinen livebongaus on hyvä harrastus, kunhan muistaa aina valmistautua jokaisen säätilan varalta. Minnehän sitä lähtisi seuraavaksi?
Artikkeli julkaistu alun perin kesäkuussa 2017. Muokattu tekstiä ja kappalejakoa ja päivitetty kuvia toukokuussa 2022.
Paluuviite: Kuninkaallinen vuosikooste 2017 ja katsaus tulevaan | Timanttisalonki
Paluuviite: Suomen juhlavuosi on tuonut maahan lukuisia kuninkaallisia vieraita | Timanttisalonki