Prinssi Philipin hautajaiset tänään Windsorissa

Viikko sitten 99-vuotiaana kuolleen Edinburghin herttuan prinssi Philipin hautajaiset pidetään tänään lauantaina 17. huhtikuuta Windsorissa. Kokosin tähän nyt vielä lyhyesti ennakkotietoja ja viime päivien tunnelmia, ja jatkan huomenna sunnuntaina koosteella itse tilaisuudesta. Jos joku kaipaa keskusteluseuraa tilaisuuden aikana, niin olen itse ainakin linjoilla, saa liittyä seuraan tänne kommenttipalstalle! 🙂

Aikataulu (Suomen aikaa)

 • Ylen lähetys TV1:llä ja Areenassa alkaa klo 16:25.
 • Windsorissa alkaa tapahtua klo 16:40, kun Philipin arkku tuodaan linnan ylemmälle sisäpihalle.
 • Osa kuninkaallisista kävelee arkun perässä lyhyenä kulkueena Pyhän Yrjön kappelille, jossa itse seremonia alkaa klo 17 kansallisella hiljaisella hetkellä.
 • Seremonia kestää noin 50 minuuttia. Kuninkaallinen perhe poistuu kappelista alttarin viereisen sisäänkäynnin kautta.
“Edinburghin herttua oli rakastava aviomies ja omistautunut isä, isoisä ja isoisoisä.” Hovi jakoi eilen ihanan yhteiskuvan kuningattaren yksityisarkistoista Skotlannista vuodelta 2003. Kuvan ottanut Wessexin kreivitär Sophie.

Vieraat

Koronarajoitukset sallivat Britanniassa 30 hautajaisvierasta. Se olikin tiedossa, että raskaana oleva herttuatar Meghan ei matkustanut prinssi Harryn kanssa Britanniaan, mutta vieraslistasta voi tehdä kuitenkin muutaman muun mielenkiintoisen havainnon. Olen lihavoinut listasta kulkueeseen osallistuvat henkilöt.

 • Kuningatar Elisabet
 • Prinssi Charles ja herttuatar Camilla
 • Prinssi William ja herttuatar Catherine
 • Prinssi Harry
 • Prinssi Andrew
 • Prinsessa Beatrice ja Edoardo Mapelli Mozzi
 • Prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank
 • Prinssi Edward ja kreivitär Sophie
 • Lady Louise Windsor ja Severnin varakreivi James
 • Prinsessa Anne ja vara-amiraali Tim Laurence
 • Peter Phillips
 • Zara ja Mike Tindall
 • Snowdonin jaarli David (prinsessa Margaretin poika)
 • Lady Sarah Chatto ja Daniel Chatto (prinsessa Margaretin tytär puolisoineen)
 • Gloucesterin herttua prinssi Richard (kuningattaren serkku)
 • Kentin herttua prinssi Edward (kuningattaren ja Philipin serkku)
 • Prinsessa Alexandra (kuningattaren ja Philipin serkku)
 • Hohenlohe-Langenburgin prinssi Philipp (Philipin siskon pojanpoika)
 • Badenin perintöprinssi Bernhard (Philipin siskon pojanpoika)
 • Hessenin maakreivi Donatus (Philipin kaukainen serkku)
 • Mountbattenin kreivitär Penelope “Penny” Knatchbull (Philipin läheinen ystävä)

Ensinnäkin, kaikki suvun lapset jäävät kotiin. Toiseksi, tämä on laskujeni mukaan prinsessa Beatricen puolisolle Edoardo Mapelli Mozzille ensimmäinen julkinen tilaisuus kuninkaallisen perheen kanssa parin viimekesäisten häiden jälkeen.

Prinssi Philipin hautajaisiin osallistuvat myös prinsessa Margaretin lapset ja kuningattaren serkuista Gloucesterin ja Kentin herttuat sekä Kentin prinsessa Alexandra (jälkimmäiset kaksi alla kuvassa) . Philiphän oli Kentien äidin prinsessa Marinan serkku. Herttuattaret ja Kentin prinssipari jäivät kuitenkin listan ulkopuolelle.

Embed from Getty Images

Myös Philipin omat sukulaiset ovat edustettuina. Hohenlohe-Langenburgin prinssi Philipp (isoenonsa kaima) on Philipin vanhimman siskon prinsessa Margaritan pojanpoika, ja Badenin perintöprinssi Bernhard on toiseksi vanhimman siskon prinsessa Theodoran pojanpoika. Hessenin maakreivi Donatus on Philipin kaukainen serkku ja edustaa Hessenin sukua, johon Philipin nuorimmat siskot prinsessat Cecilie ja Sophie kumpikin avioituivat.

Viimeisenä listalla on Mountbattenin kreivitär Penelope “Penny” Knatchbull (alla kuvassa), jonka nimi on herättänyt aika lailla huomiota. Penny on prinssi Philipin serkun pojan (ja kummipojan) Norton Knatchbullin vaimo. Norton on nykyinen Mountbattenin jaarli ja Philipin enon Louis “Dickie” Mountbattenin tyttärenpoika.

Penny on tutustunut perheeseen jo 70-luvulla, ja brittimedian mukaan hänellä on läheinen suhde Philipin lisäksi myös kuningatar Elisabetiin ja prinssi Charlesiin. Pennyn, joka on yli 30 vuotta Philipiä nuorempi, kerrotaan lähentyneen kuningatarparin kanssa 90-luvun alussa, jolloin hänen 5-vuotias tyttärensä kuoli syöpään. Myöhemmin Philip tutustutti Pennyn kärryajeluun, josta tuli yhteinen harrastus.

Embed from Getty Images

Eläkkeellä Philip vietti paljon aikaa maaseudulla, ja brittimedian mukaan Penny oli prinssin vakituinen vieras/seuralainen. Suhteen laatua on luonnollisesti spekuloitu erityisesti sosiaalisessa mediassa. Philipin ja Elisabetin sukupolven, erikoisen elämäntyylin ja aatelispiirien tavat huomioiden en pitäisi suhdetta mahdottomuutena. Tosin vaikka Philip ja Penny eivät ole biologista sukua keskenään, niin suhde oman serkun ja kummipojan vaimon kanssa kuulostaisi meikäläisen korviin kyllä siltä, että seurapiireillä on liian pienet piirit. 😀

Tunnustan miettineeni, miten kreivittärestä pitäisi kirjoittaa tähän postaukseen. Hänestä on kuitenkin ollut jo paljon juttua ainakin brittimediassa, joten eiköhän nämä tiedot tulisi vastaan jossain muualla kuitenkin. Voimme vain arvailla kaksikon välejä, mutta on tärkeää muistaa Pennyn olevan hyvissä väleissä kuningattaren ja muun perheen kanssa. Olipa tilanne mikä hyvänsä, niin Penny on hautajaisissakin kuningattaren hyväksymänä.

Kuluneen viikon tunnelmia

Kuluneella viikolla perhe on muistellut prinssi Philipiä runsaasti sosiaalisessa mediassa. Hovi on kertonut prinssin elämästä, ja perheenjäsenet ovat julkaisseet koskettavia lausuntoja ja perhekuvia. Prinssi Charles ja herttuatar Camilla sekä prinssi Edward, kreivitär Sophie ja lady Louise ovat käyneet katsomassa Lontoossa ja Windsorissa yleisön lähettämiä valtavia kukkamassoja. Charles oli torstaina avoimen liikuttunut.

Hovilla on edelleen suruaika, mutta prinsessa Anne palasi jo töihin ja vieraili keskiviikkona purjehduskerholla. Vierailu sopi hyvin viikon teemaan, sillä purjehduksesta nauttinut Philip oli ollut kerhon jäsen 40-luvulta saakka. Kuningatar Elisabet puolestaan emännöi hovin pitkäaikaisen työntekijän eläköitymisjuhlaa tiistaina vain neljä päivää puolisonsa kuoleman jälkeen.

Draamaakin on viikkoon mahtunut, sillä prinssi Harryn paluu kotimaahan on tietysti brittimedialle herkullinen aihe. Henkilökohtaisesti ajattelen, että tässä on nyt taas tehty myrsky vesilasiin. Toivon kovasti, että lehdistö lakkaisi hetkeksi lietsomasta kohuja, kun päivän on tarkoitus kunnioittaa Philipiä.

Embed from Getty Images

Myrskyt on saatu aikaan hautajaisten pukukoodista sekä Williamin ja Harryn kohtaamisesta hautajaiskulkueessa. Pukukoodina on lehtitietojen mukaan saketit eikä univormut, sillä prinssi Andrew’n ja prinssi Harryn asema ja oikeus pitää sellaisia muodostui ongelmaksi. En valitettavasti halua paneutua näihin sen tarkemmin nyt, kun fokus on tarkoitus pitää Philipissä. Tuntuu siltä, että erityisesti kävelyasiaan on ladattu nyt vähän liikaa merkityksiä.

Williamin ja Harryn välit kiinnostavat ymmärrettävästi, ja varmasti itsekin seuraan tilaisuutta tänään sillä silmällä. Mutta ei se minusta ihan etusivun juttu ole, että kolmen hengen rivissä serkuista vanhin Peter Phillips kävelee keskimmäisenä. Kyllähän me tiedämme, että perheessä on kireyttä. Hautajaiset toivon mukaan vähän yhdistävät, mutta ei kai kukaan ajatellut, että William ja Harry laittaisivat tällaisena surun päivänä teatterin pystyyn ja esittäisivät kameroiden edessä ylimpiä ystävyksiä? Kulkue ei muutenkaan mene kruununperimysjärjestyksen mukaan, sillä prinsessa Anne kävelee etummaisena prinssi Charlesin kanssa.

No mutta, tällaisiin tunnelmiin jäämme odottamaan! Kommenttipalstalle saa tulla tosiaan jutustelemaan. Jos joku missasi somessa, niin päivitin tällä viikolla Philipin kunniaksi Kreikan kuningasperheen tapahtumarikkaasta historiasta kertovan postauksen.

44 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Philipin hautajaiset tänään Windsorissa

 1. Tässä vielä hiukan muiden kuningashuoneiden kunnianosoituksia:

  – Tanskassa, Norjassa, Luxemburgissa ja Monacon palatseissa liputetaan tänään puolitangossa.
  – Ruotsissa on iltapäivällä perinteinen Serafim-soitto, jolla ritarikunta kunnioittaa edesmenneitä jäseniään. Kirjoitin aiheesta blogiin lyhyesti presidentti Koiviston kuoleman aikaan (https://timanttisalonki.com/2017/05/26/presidentti-koivistolle-jarjestettiin-serafim-soitto-tukholmassa/)

 2. Tajusin äskettäin, että nämähän on ensimmäiset kuninkaalliset hautajaiset, joita tv:stä seuraan. Viime vuosien hää- ja ristiäisputki taitaa nyt vaihtua joksikin aikaa hautajaisiin, haikeaa mutta samalla luonnollista elämän kiertokulkua. Vaikka hautajaiset on koronan takia tosi pienet, niin kuitenkin Philipille läheisimmät on paikalla ja sehän on pääasia. Tuskin hän itse olisi välittänyt mistään suureellisesta spektaakkelista. Mukavaa, että Louise ja James ovat vieraiden joukossa, samoin kuin Beatricea ja Edoardoa on mukava nähdä (vaikkakin näin surullisissa merkeissä), kun heitä ei ole oikein missään näkynyt sitten hääkuvien. Ja tosiaan toivoisi, että mediakin keskittyisi nyt kunnioittamaan Philipin muistoa sen sijaan että revitään otsikoita Harrysta ja Williamista tms.

  • Mä seurasin prinssi Henrikin ja Luxemburgin suurherttua Jeanin hautajaisia, mutta en muista nyt yhtään televisioitiinko koko Henrikin seremonia. Kyllä näitä 80-kymppisiä hallitsijapareja alkaa hiljalleen varmasti mennä lähivuosina.

   Monessa lehdessä on raportoitu, että vierasjoukossa olin alun perin ollut 800 nimeä. Kyllä vähän hymyilyttää, että “vain” 800 hengen hautajaisia pidetään pieninä. 😀 Mutta kuninkaallisilla on eri skaala kaikessa.

 3. Jostain syystä on liikuttunut olo. Tyylikästä on ainakin tämä alku. Saattue, arkku, auto ja sotilaat asemmissa pitkin sisäpihaa.

  • Mietin ihan samaa. 🤔 Just jouduin auttaa asiakasta töissä niin en kuullut jos selostaja mainitsi. Vpn-yhteys ei toiminutkaan tällä kertaa niin jouduin kuunnella brittilähetystä enkä Yleä.

  • Twitterissä tuli vastaan, että olisi lukenut “Your Loving Lilibet”. Kuvaa ei kyllä ollut yhtään lähempää kuin mitä tv-kuvassa näkyi

   • Toivottavasti hovi julkaisisi kuvia, mutta en uskalla toivoa niin paljon. Täytyy koittaa vähän zoomailla tai odottaa, jos joku toimittaja onnistuu selvittämään varmuudella.

   • Näin twitterissä myös että kortissa olisi lukenut “in loving memory” ja allekirjoituksena ehkä Lilibet. Mutta en ole varma, alin rivi taisi jäädä piiloon kukkien alle.

 4. Tyylikkäästi ollut puolustusvoimat mukana näissä alkujuhlallisuuksissa, varmasti Philip arvostaisi tätä kunnianosoitusta

 5. Vieraat on selvästi hajautettu. Kate yhdessä kulmassa, Wessexit toisessa. Zara ja Mike ylhäällä.

  Alttarilla näkyy Philipin kunniamerkkejä, Kreikka ja Tanska ainakin sekä muistaakseni Sukkanauharitarikunta.

 6. Hätkähdin ihan miten aikuiselta lady Louise jo näyttää, mutta hänhän täyttääkin loppuvuodesta jo 18. Wessexien lapsia ei toisaalta mediassa nähdä kovin usein niin sinänsä ei ihme.

 7. Täällä vuodatettiin ekat kyyneleet, kun God save the queen lähti soimaan. On kyllä vaikuttava tunnelma, kun puolustusvoimat ovat myös paikalla.

 8. Todella vaikuttavat ja upeat hautajaiset kaikkine kunnianosoituksineen rajoituksista huolimatta ❤
  Ei näitä voi ilman kyyneliä katsoa, varsinkin kun oman isoisän hautajaisista aikaa vain viikko 😔

 9. Onko kenelläkään tietoa ketä oli nuo äskeiset fanfaarin soittajat, näytti kun olisi ollut ratsastuskypärät päässä osalla?

  • Tieto löytyy varmaan seremonian ohjelmalehtisestä. Mä oon aika onneton kääntämään noita eri joukkojen ja soittokuntien nimiä valitettavasti, mutta katotaan jos löydän jostain postaukseen!

   • Twiitti ei jostain syystä aukea mulla, mutta löysin tuon hautajaisten ohjelman ja sen mukaan kyseessä oli ‘state trumpeters of the household cavalry’ eli ratsuväkeä, niinkuin vähän arvelin niistä ratsastuskypäristä.

    Näin hevosihmisenä tosi liikuttavaa oli myös että Philipin ponit, joilla oli harrastanut valjakkoajoa, olivat myös mukana saattamassa isäntäänsä. Kärryjen kyydissä oli jopa Philipin ajolakki. Lähetyksessä meni vähän ohi tuo hetki, mutta kuvia tuli vastaan.

    • Ne ponit oli niin liikuttavia myös! <3 Täytyy sanoa, että brittihovi on yllättänyt positiivisesti viimeisen viikon aikana. Moni asia hoidettu hyvin.

 10. Hyvin Philipin oloiset hautajaiset. “Ilman hössötystä”. Erittäin pelkistetty ja tyylikäs tilaisuus.

  • Joo, oikein sopivilta ja omannäköisiltä tuntui. Arvokas tilaisuus, komeat puitteet ja puolustuvoimat tekivät paljon vaikka muuten oli korutonta ja yksinkertaista.

   Pandemian vaikutus näkyi selvästi, mutta se voi olla hyvin sellainen kansan kanssa lähetäväkin asia. Moni on joutunut vuoden aikana hautaamaan läheisiä vain pienellä porukalla.

 11. Koskettavat hautajaiset ja hyvin elegantit. Jotenkin Philipin näköiset. Tyylikästä ja koskettavaa. Upea hetki oli se skotti säkkipilli ja sitten ne torvet ja sinä aikana arkku hävisi. Saattue ja kaikki sotilaat sen varrella oli upean tyylikästä. Mieleenpainuvat hautajaiset monella tapaa. Itketti monesti ja kyynelkin vierähti.

  • Säkkipilli oli täydellinen siihen arkun laskemiseen! Itse oon tosiaan siis töissä parhaillaan. Hiljaista on onneksi, ja sain katsoa lähetyksen ilman häiriöitä, mutta piti silti oikein ponnistella etten olisi alkanut oikein kunnolla nyyhkimään täällä. 😀

 12. Oli kyllä kauniin koskettavat hautajaiset ja Philipin tyyliset. Se säkkipillin soitto arkun laskeutuessa oli vaikuttava hetki. Elisabet näytti niin pieneltä ja hauraalta istuessaan yksin kirkossa. Jossain tuli vastaan kuvakin Elisabetista ja Philipistä kolme vuotta sitten samassa kappelissa Harryn häissä ja nyt Elisabetista istumassa samassa paikassa yksin.

  • Mua liikutti myös jotenkin se linnan pihamaan tunnelma lopuksi, kun seremonian aikana puolustuvoimat olivat poistuneet. Arkku laskettin holviin ja hautajaisten juhlallisuuden jälkeen on vain hiljaista surua.

 13. En ehtinyt katsomaan hautajaisia livenä, mutta onneksi Areenasta pystyi katsomaan jälkikäteen.

  Oli kyllä hienosti toteutetut hautajaiset. Koronasta huolimatta hautajaisiin oli saatu kuninkaallista mahtipontisuutta. Muistan katsoneeni kuningataräidin hautajaisia 2002 ja ne taitaa olla viimeisimmät kuninkaalliset hautajaiset jotka olen nähnyt. Olin silloin 10 vuotias. Ja olen samaa mieltä Roosan kanssa että kuningatar näytti kovin pieneltä ja hauraalta.

  Philipin kuolema sai ajattelemaan omia isovanhempia, jotka syntyivät myös 20-luvulla. Oli sitten kuninkaallinen tai tavallinen kansalainen ja asui missä maassa tahansa niin maailma on muuttunut rutkasti tässä välissä. Viimeisenä elossa ollut mummoni kuoli viime syyskuussa 91-vuotiaana <3 ja hautajaiset vietettiin myös meillä koronan sallimissa rajoissa. Joten paljon tuli muistoja mieleen.

  • Nämä hautajaiset olivat kyllä ihan nappisuoritus.

   Philip ja Elisabet ovat olleet sellaiset koko kansan isovanhemmat, ja monet ovat menettäneet omia läheisiään koronavuoden aikana, niin kyllä tämä varmasti resonoi sen takia aivan erityisesti. Osanotot mummosi johdosta. ❤️

 14. Katsoin hautajaiset vähän jälkikäteen. Tuli mieleen sanonta: tavalliset hautajaiset mitä nyt sotilaallinen osuus oli mukana.
  Vertailin myös prinsessa Dianan hautajaisiin, missä oli markkinatunnelmaa ja arkun perässä kävelemässä kaksi itkuaan nieleskelevää teiniä. (Siitä Charlesin vuosisadan isän kunniapalkinto.) Silloinkin iso-isä Philip pelasti minkä voi.
  Musiikki teki tapahtumasta arvokkaan, poislähtevä säkkipillin soitto kertoi katsojille arkun laskemisen ja tilaisuuden päättymisen. Muuten: arvostan sotilasmusiikkia koska isäni isoisä oli sotilassoittaja.

  Elisabet on sitkeää tekoa. Tiesi kohtalonsa 11-vuotiaana, jos on katunut ei ole maailmalle huudellut.

  Kävin mieheni kanssa kymmenisen vuotta sitten Edinbourghissa ja vierailimme myös kuningattaren Britannia-laivalla. Kuningattaren hytissä oli ruusunkukkaa sänkypeitossa ja kultakoristeita kampauspöydällä. Prinssi Philipin hytissä mittareita, kompasseja ja radioita.

  • Mun mies muuten kuunteli hetken aikaa selostusta mun kanssa ja naurahti sitten että “niin, ei ole valtion hautajaiset mutta muuten vaan on maan puolustusvoimat mukana”. 😀 Mainitsinkin jollekin aiemmin täällä kommenteissa, että muakin vähän hymyilytti miten Philipin vaatimattomiksi tarkoitetut “vain” 800 hengen hautajaiset piti nyt kutistaa 30 henkeen. Kuninkaallisilla on eri skaala.

   Sotilasmusiikki taitaa olla vähän sellainen laji, johon ei arkisesti taviksena juuri törmää, mutta jolle kuitenkin on sitten selkeä aikansa ja paikkansa. Kyllä tuollainen juhlava musiikki antaa tilaisuudelle ihan erilaisen fiiliksen!

   Hauska muisto tuo Edinburghin reissu! Mäkin haluaisin joskus sinne, kun Skotlannin maisemat kiinnostaa. Toivottavasti pandemia joskus hellittää.

 15. Haurajaiset olivat todella hienot kokonaisuudessaa ja ihmettelin myös alussa niitä ponikärryjä siellä sivulla, mutta hieno juttu kun rakkaat jatärkeät eläimet pääsivät myös saattamaan prinssin. Niin ja vielä Philip pääsi ajelemaan Land roverilla tiluksilla 😃

  Paljon siitä on jo puhuttu mutta hassua että tulikin niin iso polemiikki kävelyjärjestyksestä. Onhan Peter lapsenlapsi niin miksipä hän ei kävelisi serkkujensa vierellä ja vaikka heidän keskellä?

  Se kirje siellä arkussa oli Meghanilta ja kukkalaite arkun päällä Sussexin parilta. Ei todellakaan epäilystä etteikö Meghanista pidettäisi hovissa. Ymmärtäähän sen kyllä jos siitä ei kerrottu virallisesti jottei tulisi suurta hässäkkää. Minusta oikein hieno ele!

  • Philipin arkun päällä  kukkalaite oli Elisabetin miehelleen valitsema. Kukkalaitteeseen kuningatar oli valinnut valkoisia kukkia, muun muassa liljoja, ruusuja, freesioita, vahakukkia, hajuherneitä ja jasmiineja. Liljat ovat yleensä hääkukkina ja hautajaisissa ne edustavat uudelleensyntymää. Valkoinen ruusu on merkki kunnioituksesta ja muiston vaalimisesta. Ruusu on myös kesäkuun kukka ja Philip oli syntynyt kesäkuussa. Jasmiini symboloi puhtautta ja hajuherneet kiitollisuutta. Valkoiset vahakukat symboloivat ikuista, kaiken kestävää rakkautta.

  • Meghan ja Harry olivat valinneet kukkalaitteeseensa kunnioittamaan Philipin synnyinmaata Kreikanakanttia (Acanthus mollis) ja Piikkiputkea (Eryngium) ja vielä tarkemmin Meripiikkiputkea kunnioittamaan kuninkaallista merijalkaväkeä.

   • Joo, se Sussexien kukkalaite oli siellä kirkon käytävällä lattialla muiden perheenjäsenten kukkien kanssa. Elisabetin kukat olivat arkun päällä.

    Oon SP:n kanssa ihan samaa mieltä, että tosi kauniisti oli toteutettu kaikki. Siis hovi oikein yllätti kokonaisuudessaan tän hautajaisviikon järjestelyissä. Koskettavia hetkiä ja kuvia nähty paljon.

 16. Tai sitten se kirje oli kuningattarelta mikä käy kyllä enemmän järkiinsä 🙈 (hyvänen aika) 🤔🙂 Tietysti Meghan ja Doria ovat jättäneet henkilökohtaiset suruvalittelunsa.

 17. Oli kaunis hautajaistilaisuus. Kaikkihan tiedämme syyn ieraiden vähyyteen, mutta siksi juuri tilaisuus oli Philipin toiveiden mukainen. Monenlaista joukko-osastoa ja asepukua näkyi, joku asiantuntija saattaisi tietää kaikki joukotkin. Ne ponit ja kärryt, ensimmäinen nyyhkäys tuli jo siinä.

  Kulkue kappeliin oli myös vaikuttava. Eihän siinä saatettu niinkään prinssiä tai herttuaa, ei! Isää, ukkia ja isoukkia siinä saateltiin. Kyllä sen kaipauksen näki saattajien kasvoilla. On se kova paikka. Elisabet, kyllä kävi sääliksi, kun hän kävekli yksin kirkon ovelle ja hetkeksi pysähtyi ja kääntyi katsomaan kuin turvaa hakien muista. Hyvähänn se on, että vanhaa suojellaan, mutta siltikin sydäntä vihlaisi, kun hän istui siellä kirkon penkissä ihan yksin.

  Tuskin kukaan olettaa, että veljeksillä olisi heti sokerivälit keskenään, vaikka kävellessä kaikessa sovussa poristaankin. Näytti heillä olevankin paljon juteltavaa. Catherine vielä jättäysi vähän sivummalle jättäen veljekset kahden kesken. Kuolema usein joko tuo perheen yhteen paremmin tai sitten erottaa vielä enemmän. Aika näyttää.

  Jotenkin osaa asettua surevien lasten asemaan, koska itselläni ei enää ole omia vanhempia. Minäkin menetin isän ensin ja meillä kaikilla oli huoli, miten äiti selviytyy. Näyttää siltä, että Elisabetin ei tarvitse olla yksin, lapset ja miniät ja kaikki huolehtivat.

  • Mun mielestä koko päivä ja itse asiassa koko hautajaisviikko oli tosi onnistuneesti hoidettu hovilta (ja hautajaisensa suunnitelleelta Philipiltä). Julkaisin juuri koosteen, mihin kirjoitin että hyvä sekoitus henkilökohtaista ja julkista, vaaatimantonta ja kuninkaallista, lämpöä ja sotilaallista.

   Yksi keskustelu kameroiden edessä ei vielä Harryn ja Williamin välejä paranna, mutta mun mielestä se oli myös mukava ja jotenki toiveikkaan olon tuonut näky. Että ehkä se siitä ajan kanssa.

   Philip oli vähän tuollainen koko maan isoisä, ja moni oman isän tai isoisän menettänyt tuntuu samaistuvan nyt kuninkaallisen perheen suruu. Itse olen onnekas, kun on vanhemmat ja kaikki isovanhemmat vielä elossa. Mutta hautajaisissa tuli hyvin esiin, että siellä kaiken kuninkaallisen show’n seassa on ihan tavallinen perhe ja tavallisia ihmisiä lopulta.

Jätä kommentti