Prinssi Philipin hautajaiset sekä reaktioita maailmalta

Perjantaina kuolleen prinssi Philipin hautajaiset pidetään lauantaina 17. huhtikuuta Windsorissa Pyhän Yrjön kappelissa klo 17 Suomen aikaa. Koronaviruksen ja prinssin henkilökohtaisten toiveiden vuoksi hautajaiset eivät mene ihan samalla tavalla kuin yleensä, mutta tulossa on silti juhlava ja arvokas seremonia. Kokosin tähän tietoa hautajaisista sekä hiukan suru-uutisen aiheuttamia reaktioita maailmalta.

PÄIVITYS 15.4. Suomessa hautajaisia voi seurata lauantaina Ylen TV1:llä ja Areenassa klo 16:25 alkaen. Lähetyksen juontaa Marjukka Havumäki.

Embed from Getty Images

Hautajaiset

Prinssi Philipin hautajaiset pidetään siis ensi lauantaina Windsorissa. BBC:n mukaan tilaisuus televisioidaan. Seremonia ja muut juhlallisuudet noudattavat prinssin omia toiveita, ja kyse on seremoniallisista kuninkaallisista hautajaisista, eli samaa tasoa kuin kuningataräiti Elisabetin vajaat 20 vuotta sitten. Valtiolliset hautajaiset on hovin mukaan yleisesti varattu monarkeille, ja Philipin on kerrottu toivoneen mahdollisimman vähän “hössötystä” kuolemansa jälkeen.

Hautajaiset kunnioittavat Philipin yli 70 vuoden pituista palvelusta kuningattaren, maan ja Kansainyhteisön eteen. Yleisön osallistuminen on pandemian vuoksi ikävä kyllä rajoitettua, ja ruumista ei esimerkiksi laiteta esille perinteiseen lying in state -tapaan. Televisiointi kuitenkin lohduttaa, mutta en vielä tiedä mahdollisesta näkymisestä Suomen tv:ssä.

Philipin arkku lepää Windsorin linnan yksityisessä kappelissa hautajaispäivään asti hänen omalla lipullaan ja kukkaseppeleillä koristeltuna. Juhlallisuudet etenevät pääpiirteissään seuraavanlaisesti:

  • Hautajaispäivänä arkku siirretään yksityiskappelista linnan ylemmälle sisäpihalle. Sisäpihalla on asevoimien edustajistoa prinssi Philipille ja kuninkaalliselle perheelle läheisistä osastoista.
  • Sisäpihalta arkku kuljetetaan pienen ja lyhyen kulkueen saattelemana Pyhän Yrjön kappeliin. Kulkue lähtee klo 16:45, ja kuljetukseen käytetään erikseen tätä varten muokattua Land Roveria, jonka suunnittelussa Philip oli itse mukana.
  • Arkkua on niin ikään saattamassa asevoimien väkeä. Kuninkaallinen perhe ja prinssin henkilökunta kävelevät arkun perässä kappelin läntisille portaille. Kulkueen aikana ammutaan kunnialaukauksia ja soitetaan kelloja. Kuningatar saapuu kappeliin käsittääkseni erikseen.
  • Seremonia alkaa minuutin pituisella kansallisella hiljaisella hetkellä. Hautajaisseremonian toimittavat Windsorin dekaani ja Canterburyn arkkipiispa, jotka vastaanottavat arkun kappelin portaiden yläpäässä. Philipin sotilaslakki ja miekka asetetaan arkun päälle ennen seremoniaa.
  • Tilaisuuden lopuksi Philip haudataan kappelin kuninkaalliseen hautaholviin.

Embed from Getty Images

Koronarajoitusten mukaan hautajaistilaisuuteen saa osallistua vain 30 henkilöä. Paikalla tulee olemaan täten vain perheenjäseniä sekä prinssi Philipin yksityissihteeri. Vieraslista julkaistaan BBC:n mukaan muutama päivä ennen hautajaisia, mutta hovi on vahvistanut Yhdysvalloissa asuvan prinssi Harryn osallistuvan. Valitettavasti pitkällä raskaana oleva herttuatar Meghan ei lääkärien suosituksesta matkusta pitkää lentomatkaa Kaliforniasta.

Suvun lapsista ainakin prinssi George, prinsessa Charlotte, Peter Phillipsin tyttäret sekä Mia Tindall olisivat minusta ikänsä puolesta tarpeeksi vanhoja osallistumaan, mutta en tiedä, millainen politiikka perheessä on aiemmin ollut lasten osallistumisen kanssa.

Pääministeri Boris Johnson ei osallistu hautajaisiin tehdäkseen tilaa perheenjäsenille.

Alla videolla prinssi Charlesin eilinen koskettava lausunto medialle.

“Kuten voitte kuvitella, minä ja perheeni ikävöimme isääni valtavasti. Hän oli hyvin rakastettu ja arvostettu. Meitä koskettaa syvästi, että ihmiset täällä ja maailmalla jakavat menetyksemme ja surumme. – – Minun rakas isäni oli erityinen ihminen.”

Suruaika

Britanniassa on nyt kansallinen suruaika hautajaispäivään (ja se mukaan lukien) asti. Union Jack liehuu suruaikana puolitangossa esimerkiksi kuninkaallisissa residensseissä sekä hallituksen ja armeijan tiloissa. Kuningattaren kulloistakin olinpaikkaa merkitsevä Royal Standard -lippu ei koskaan liehu puolitangossa, joten se pysyy normaalisti täydessä salossa Windsorissa, jossa Elisabet tällä hetkellä asuu.

Kuningattaren toiveesta kuninkaallinen perhe henkilökuntineen noudattaa kahden viikon suruaikaa. Sen aikana pidetään surunauhaa käsivarressa aina mahdollisuuksien mukaan, ja kuninkaalliset voivat osallistua olosuhteisiin sopiviin tilaisuuksiin.

Kuninkaalliseen tapaan lauantaina puolenpäivän aikaan Britanniassa, Gibraltarilla ja merillä brittilaivaston aluksilla prinssi Philipin kunniaksi ammuttiin 41 kunnialaukausta. Myös Kansainyhteisön maissa on kuultu kunnialaukauksia. Perjantai-iltana Lontoossa Westminster Abbeyn kelloja soitettiin 99 kertaa minuutin välein, yksi lyönti jokaiselle Philipin elinvuodelle.

Muistaminen

Pandemian vuoksi hovi toivoo, ettei yleisö kokoontuisi kuninkaallisten residenssien edustalle. Myöskään fyysistä surukirjaa ei ole, mutta surunvalittelut voi jättää hovin sivuilla sähköisesti. Valikoitu kokoelma viestejä välitetään kuninkaalliselle perheelle ja säilötään kuninkaallisiin arkistoihin.

Kukkien ja kokoontumisten sijaan perhe pyytää yleisöä tekemään pienen lahjoituksen jollekin prinssi Philipin lukuisista hyväntekeväisyystahoista. Suosittelen halukkaille esimerkiksi Philipin perustamaa The Duke of Edinburgh Award -ohjelmaa, joka tukee nuoria kehittämään elämässä tarvittavia taitoja. Ohjelman suorittamiseen vaaditaan mm. vapaaehtoistyötä, erilaisten käytännön taitojen opettelua sekä sosiaalisten taitojen ja fyysisen kunnon kehittämistä.

Kirjoitin surukirjaan hovin sivujen kautta, minkä lisäksi tein edellä mainitulle DofE:lle ihan pienen lahjoituksen, mutta laitan silti varmaan myös fyysisiä kortteja postilla.

Reaktioita

Philipin poismeno on odotetusti noteerattu laajasti ympäri maailmaa. Uutinen on koskettanut miljoonia ihmisiä, ja surunvalitteluja on kuultu kuningashuoneista, maailman johtajilta, julkisuuden henkilöiltä ja tietysti kansalaisilta, jotka ovat jakaneet muistoja kohtaamisistaan Philipin kanssa.

Prinssi Charlesin eilinen lausunto tulikin jo mainittua, mutta sen lisäksi Philipin lapset muistelivat isäänsä BBC:n ennakkoon nauhoitetussa erikoislähetyksessä. Kyseinen video on näköjään poistettu jo Youtubesta, mutta tästä linkin takaa löytyy Iltalehden tiivistys pätkästä. Hovi julkaisi nyt sunnuntai-illalla alla olevan lausunnon prinsessa Annelta yhteiskuvan kera.

Surun hetkellä Euroopan muut kuningashuoneet ovat osoittaneet tukensa kuningatar Elisabetille. Olen nähnyt julkiset osanotot laskujeni mukaan kaikilta muilta hoveilta paitsi Liechtensteinista, joka ei muutenkaan ole kauhean aktiivinen tällaisissa asioissa. Kokosin tähän muutamia lausuntoja maailmalta.

Tanskan kuningatar Margareeta ja Elisabet ovat läheisiä ystäviä, minkä lisäksi Philip syntyi tietysti Kreikan ja Tanskan prinssiksi. Hänen Kreikan kuninkaaksi valittu isoisänsä oli tanskalainen prinssi. Hovi julkaisi kuningatar Margareetan nimissä lausunnon, jonka kuvaksi oli valittu Philipistä maalattu muotokuva, jossa prinssillä on Elefanttiritarikunnan kunnianauha.

Kreikan kuningasperhe on luonnollisesti reagoinut suurella surulla Philipin poismenoon. Ainakin kuningas Konstantin, kruununprinssi Pavlos, kruununprinsessa Marie-Chantal, prinsessa Tatiana (prinssi Nikolaoksen vaimo) ja prinsessa Theodora ovat esittäneet julkiset osanottonsa.

Kaikki ovat muistelleet Philipiä kauniilla sanoilla. Prinsessa Tatiana kertoi Philipin vaikuttaneen häneen jo kauan ennen kuin Tatiana tapasi hänet liityttyään kuninkaalliseen perheeseen. Tatiana nimittäin osallistui nuorena Duke of Edinburgh Award -ohjelmaan! Alla kuvassa kruununprinssi Pavloksen lausunto.

Kreikan kuningasparin nuorin poika prinssi Philippos sai muuten nimensä juuri prinssi Philipiltä, joka oli myös hänen kummisetänsä. Prinsessa Theodora on puolestaan kuningatar Elisabetin kummityttö, ja kruununprinssi Pavloksen ja prinssi Charlesin perheiden välillä on niin ikään kummiyhteyksiä.

Espanjan kuningaspari julkaisi tunteikkaan lausunnon, jossa he surivat “rakkaan Philip-sedän” poismenoa. Viesti oli osoitettu lämpimästi “rakkaalle Lilibet-tädille”, mikä kertonee perheiden lämpimistä väleistä.

Kuninkaallisten lisäksi osanottonsa ovat lähettäneet mm. Yhdysvaltain nykyinen ja monet entiset presidentit, Kansainyhteisön johtajat ja monet muut merkkihenkilöt (alla Saksan liittokansleri Angela Merkelin lausunto). Suomestakin presidentti Niinistö on lähettänyt surunvalittelut.

Hauskana Suomi-yksityiskohtana täytyy jakaa tarina prinssi Philipistä ja Helsingin kaupunkisuunnittelusta. Kiitos lukijalleni Saaralle, joka tämän linkkasi minulle! Herttoniemen Facebook-ryhmässä siis muisteltiin, että Vanhankaupunginlahden jokisuistoalueen nykyisen Natura 2000 -alueen suojelua ehdotti alun perin kukapa muu kuin prinssi Philip vieraillessaan Helsingin olympialaisissa vuonna 1952. Prinssi oli myös tunnettu lintubongari.

Vuonna 1995 Philip vieraili Helsingissä uudelleen, tällä kertaa luonnonsuojelujärjestö WWF:n puheenjohtajan ominaisuudessa. Tuohon aikaan kaupunki suunnitteli alueelle täydennysrakentamista, joka olisi tuhonnut linnustostaan tunnetun kosteikon. Prinssi kuunteli kaupungin suunnitelmia ja ilmaisi sitten selvästi mielipiteensä, että alue kannattaisi enemmin suojella kuin rakentaa. Asiasta raportoitiin seuraavana päivänä Helsingin Sanomissa. Tiedä sitten, kuinka paljon lopputulos oli juuri Philipin ansiota, mutta rakennussuunnitelmat jäivät pääosin toteutumatta, ja luonnonsuojelualue pelastui. HS muisteli tapausta nyt viikonloppuna. Aika huikea juttu!

Lausuntoja ja ihmisten jakamia anekdootteja riittäisi ihan oman postauksensa verran, mutta tässä tuli nyt muutamia ainakin. Lähes sadan vuoden aikana ehti olla monessa mukana, joten tarinoita Philipistä riittää.

4 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Philipin hautajaiset sekä reaktioita maailmalta

      • Jotenkin brittihovissa ollaan vähän kitsaita kuvien suhteen verrattuna moneen muuhun hoviin. Tai sitten jos julkaistaan kuvia, niin helposti menee vähän sille pönötyksen puolelle. Tämmöiset rennommat kuvat on just niitä parhaita! Positiivista palautetta on takuulla tullut paljon näistä kuvista, niin jospa innostuisivat jatkossakin julkaisemaan.

Jätä kommentti