Prinssi Henrik kuoli myöhään eilen illalla – hovi aloittaa suruajan (päivitetty tietoja hautajaisista)

h.k.h._prinsgemalen_TorbenEskerod

Kuva: Torben Eskerod, Kongehuset.

Tanskan prinssi Henrik (11.6.1934 – 13.2.2018) kuoli myöhään eilen tiistai-iltana 13. helmikuuta Fredensborgin linnassa, johon prinssi siirrettiin sairaalasta aiemmin samana päivänä omasta toiveestaan viettämään viimeiset hetkensä. Puoliso, kuningatar Margareeta ja parin pojat kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim olivat prinssin rinnalla loppun asti. Osanottoni kuningatar Margareetalle ja koko perheelle.
Suru-uutinen ei varmasti tullut kenellekään yllätyksenä enää tässä vaiheessa, mutta prinssi Henrik oli siis sairaalahoidossa useamman viikon, ja viime perjantaina tähän ikävimpään uutiseen alettiin varautua, kun hovi tiedotti Henrikin tilan pahentuneen niin vakavaksi, että kruununprinssi Frederik lensi Etelä-Korean talviolympialaisista samantien takaisin Tanskaan.
Hovi ilmoitti myös aloittavansa suruajan. Suruaika kestää kuukauden eli 14. maaliskuuta asti, ja sinä aikana kuninkaallinen perhe ei osallistu seurapiiri- tai juhlatilaisuuksiin. Julkisesti esiintyessään perhe pukeutuu mustaan, ja hovin uniformua pitävät työntekijät kantavat surunauhaa käsivarsissaan Kuningatar Margareeta perui jo aiemmin loppuviikon ja ensi maanantaina työtehtävänsä, nyt myös kruununprinsessa Maryn ylihuominen vierailu Liettuaan on peruttu.
PÄIVITETTY KLO 13:30. Prinssi Henrikin hautajaiset järjestetään ensi viikon tiistaina 20. helmikuuta klo 11 paikallista aikaa Christiansborgin linnankirkossa. Hautajaiset ovat prinssin omasta pyynnöstä valtiollisten sijaan yksityiset, ja tapahtumaa ei televisioida. Prinssin toiveesta ruumis poltetaan, ja tuhkista puolet sirotellaan Tanskan edustalle mereen ja puolet haudataan Fredensborgin linnan puutarhan yksityiselle puolelle. Prinssin arkku kuljetetaan huomenna Kööpenhaminaan.
Hautajaiset ovat siis yksityiset, mutta esimerkiksi Ruotsin hovista on jo vahvistettu, että kuningasperhe on edustettuna. Arvelen edelleen, että myös kuningatar Margareetan sisarten perheet ovat paikalla, eli Kreikan ja Sayn-Wittgenstein-Berleburgin kuninkaallisia. Jos Ruotsista tulee edustus, niin veikkaisin, että Norjastakin.
Ruotsin ja Norjan hoveista on jo lähetetty surunvalittelut kuningatar Margareetalle, perheelle sekä kansalle. Kuningas Harald määräsi Oslon kuninkaanlinnan liput puolitankoon tänään ja hautajaispäivänä. Myös Ranskan presidenttipari Emmanuel ja Birgitte Macron lähettivät surunvalittelunsa – prinssi Henrikhän oli syntyperäinen ranskalainen.

Drottningen och jag har i dag med stor sorg tagit emot beskedet att Prins Henrik har gått ur tiden.

Jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande med Drottning Margrethe, Kronprins Frederik och Prins Joachim med familjer.

Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns Prins Henrik med stor värme.

Våre tanker går til Dronning Margrethe og den nærmeste familie ved Prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk.

Kirjoitan prinssi Henrikistä ja hänen elämästään oman postauksen lähiaikoina, ja päivitän blogia, kun hautajaisista tulee lisää tietoa.

Jätä kommentti