Luxemburgin suurherttuaperhe

Luxemburgin kuninkaallisista ei juuri pidetä meteliä, varsinkaan täällä Suomessa. Viime viikolla suurherttuaperheessä oli kuitenkin kaksi syntymäpäiväsankaria, joten päätin tehdä lyhyen esittelyn maan kuninkaallisesta perheestä.
Vajaan 600 000 asukkaan Luxemburg on nykyisin maailman ainoa suurherttuakunta. Suurherttua on vanha historiallinen arvonimi, joka oli käytössä Euroopassa erityisesti nykyisten Saksan ja Italian alueiden valtioissa. Suurherttua oli perinteisesti kuninkaan alapuolella, mutta herttuan yläpuolella. Luxemburgissa suurherttua on valtionpää, siinä missä muualla kuninkaat ja kuningattaret, mutta suurherttua on arvonimeltään Hänen kuninkaallinen korkeutensa – ei siis Hänen majesteettinsa, kuten kuninkaat ja kuningattaret. Alankomaiden kuningas hallitsi Luxemburgia 1800-luvulla, mutta vuosisadan lopussa eroavaisuudet perimyslaissa johtivat Luxemburgin irtaantumiseen täysin omaksi suurherttuakunnakseen.
Embed from Getty Images
Eturivi vasemmalta oikealle: perintösuurherttuatar Stéphanie, perintösuurherttua Guillaume, suurherttuatar Maria Teresa ja suurherttua Henri.
Luxemburgin kuninkaallisen perheen ydin koostuu suurherttua Henristä ja hänen puolisostaan suurherttuatar Maria Teresasta, heidän lapsistaan ja lapsenlapsistaan sekä suurherttua Jeanista eli Henrin isästä. Lisäksi kuninkaalliseen sukuun kuuluvat suurherttuan sisarukset, tädit ja sedät lapsineen. Hallitsijaperheellä on erityiset yhteydet Belgian, Norjan ja Liechtensteinin kunigashuoneisiin. Belgian kuningas Philippe on Henrin serkku, ja Henrin äiti suurherttuatar Josephine-Charlotte oli Norjan kuningas Haraldin serkku. Henrin sisar, prinsessa Margaretha on naimisissa Liechtensteinin ruhtinaan veljen, prinssi Nikolauksen kanssa.
Suurherttua Henri (s. 1955) on hallinnut Luxemburgia vuodesta 2000, jolloin suurherttua Jean (s. 1921) luopui kruunusta poikansa hyväksi. Alankomaiden tapaan myös Luxemburgissa hallitsijat ovat saattaneet luopua kruunusta eli ”eläköityä” sen sijaan, että hallitsija vaihtuisi edellisen kuollessa. Näin tekivät myös Jeanin äiti, suurherttuatar Charlotte sekä täti, suurherttuatar Marie-Adelaide.
Suurherttua Henri (silloinen perintösuurherttua) avioitui vuonna 1981 kuubalaissyntyisen Maria Teresa Mestre y Batistan kanssa. Parilla on viisi lasta: perintösuurherttua Guillaume (s. 1981), prinssi Félix (s. 1984), prinssi Louis (s. 1986), prinsessa Alexandra (s. 1991) ja prinssi Sébastien (s. 1992). Lapsista kolme on tai on ollut naimisissa: perintösuurherttua Guillaume avioitui belgialaisen kreivitär Stéphanie de Lannoyn kanssa vuonna 2012, prinssi Félix saksalaisen Claire Lademacherin kanssa vuonna 2013, ja prinssi Louis luxemburgilaisen Tessy Antonyn kanssa vuonna 2006. Prinssi Louis ja prinsessa Tessy ilmoittivat asumuserostaan viime vuonna, ja avioeroa käsitellään Britanniassa, jossa he asuvat. Suurherttuaparilla on neljä lastenlasta. Prinssi Louis’lla ja prinsessa Tessylla on vuosina 2006 ja 2007 syntyneet pojat, prinssi Gabriel ja prinssi Noah. Prinssi Félixilla ja prinsessa Clairella on myös kaksi lasta, prinsessa Amalia (s. 2014) ja prinssi Liam (s. 2016).
Embed from Getty Images
Takarivi vasemmalta oikealle: prinsessa Tessy, prinssi Louis, prinssi Félix, prinsessa Claire, prinsessa Alexandra, prinssi Sébastien. Eturivi vasemmalta: tuntematon vieras, Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel, suurherttuatar, suurherttua, Mars Di Bartolomeo, perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie.
Prinssi Louis ja prinsessa Tessy siis erosivat viime vuonna, ja Tessy menettää avioeron myötä arvonimensä. Parin tarina on kuninkaalliseksi avioliitoksi perinteistä poikkeava. He menivät naimisiin 20-vuotiaina, ja häiden aikaan heillä oli jo puolivuotias poika. Avioliitto oli morganaattinen eli epäsäätyinen, minkä vuoksi vaimo ja lapset eivät saaneet prinssin kuninkaallisia arvonimiä, vaan ainoastaan sukunimen de Nassau ilman titteleitä. Prinssi Louis luopui omasta ja jälkeläistensä kruununperimysoikeudesta. Vuonna 2009 Tessy ja lapset saivat Luxemburgin kansallispäivän yhteydessä kuninkaalliset arvonimet: Tessy puolisonsa tittelin feminiiniversion, eli hänestä tuli HKK Luxemburgin ja Nassaun prinsessa Tessy, ja lapsista HKK Nassaun prinssit Gabriel ja Noah. Arvonimi ”Luxemburgin prinssi/prinsessa” on varattu vain suurherttuaparin ja perintösuurherttuan lapsille, muut ovat pääsääntöisesti Nassaun prinssejä/prinsessoja.
Luxemburg on pieni maa, ja kuninkaallinen perhe ei ole koko aika esillä, kuten esimerkiksi Britanniassa. Prinssi Louis perheineen asuukin Lontoossa ja prinssi Félix perheineen Genevessä. Perintösuurherttuparilla on tulevana hallitsijaparina merkittävämpi rooli, mutta muilla sisaruksilla ei taida olla säännöllisiä edustustöitä. Kaikilla on kuitenkin muutama hyväntekeväisyyskohde, ja heitä näkyy mm. kansallispäivän juhlinnassa sekä perhetapahtumissa. Nykyisin kuninkaalliset valitsevat usein mieluummin matalan profiilin elämän, sillä se tuo yksityisyyttä. Lisäksi monarkiat haluavat välttää tilannetta, jossa yleisön silmissä koko perhe elää mukavaa elämää verorahoilla tekemättä mitään. Aika monessa monarkiassa on menty yhä enemmän siihen suuntaan, että hallitsija ja kruununperijä ovat ytimessä, ja nuoremmat lapset eivät ole kokoaikaisia kuninkaallisia. Tilanne on eri maissa luonnollisesti erilainen, mutta esimerkiksi prinsessa Madeleine, prinsessa Märtha Louise ja prinssi Constantijn ovat hyviä esimerkkejä.
Viime viikolla merkkipäiviään juhlivat perintösuurherttuatar Stéphanie, joka täytti 34 vuotta sunnuntaina, ja prinsessa Alexandra, joka täytti 27 vuotta perjantaina. Alla kuvissa vasemmalla Stéphanie ja oikealla Alexandra.

 

Jätä kommentti