Luxemburgin suurherttuaperhe

Luxemburgin kuninkaallisista ei juuri pidetä meteliä, varsinkaan täällä Suomessa. Maailman ainoa suurherttuakunta on kuitenkin oma kiinnostava monarkiansa, joka ansaitsee esittelyn!

Luxemburgin suurherttuaperhe vuosimallia 2021. Kuva: Maison du Grand-Duc/Marion Dessard

Mikä on suurherttua?

Suurherttua (eng. Grand Duke) on vanha historiallinen arvonimi, joka oli käytössä Euroopassa erityisesti nykyisten Saksan ja Italian alueiden valtioissa. Suurherttua oli perinteisesti kuninkaan alapuolella, mutta herttuan yläpuolella. Euroopan kuninkaallista historiaa tunteville esimerkiksi Badenin, Hessenin ja Mecklenburgin suurherttuakunnat kuulostavat tutuilta. Nykyään jäljellä on n. 650 000 asukkaan Luxemburg.

Alankomaiden kuninkaat hallitsivat Luxemburgia 1800-luvulla, mutta vuosisadan lopussa eroavaisuudet perimyslaissa johtivat Luxemburgin irtaantumiseen täysin omaksi suurherttuakunnakseen.

Nyky-Luxemburgissa suurherttua on valtionpää, siinä missä muualla kuninkaat ja kuningattaret, mutta suurherttuan puhuttelutyyli on hänen kuninkaallinen korkeutensa – ei siis hänen majesteettinsa, kuten kuningaskunnissa.

Luxemburgin kruununperillinen on arvonimeltään perintösuurherttua maan virallisilla kielillä, eli luxemburgiksi, ranskaksi ja saksaksi. Hovi käyttää englanninkielisissä yhteyksissä myös kruununprinssiä, tosin vähän epäjohdonmukaisesti, mutta itse pysyttelen täällä blogissa tuon alkuperäisen perintösuurherttuan kannalla.

Embed from Getty Images
Suurherttuatar Maria Teresa ja suurherttua Henri keväällä 2022

Luxemburgin suurherttuaperhe

Luxemburgin kuninkaallisen perheen ydin koostuu suurherttua Henristä (s. 1955) ja hänen puolisostaan suurherttuatar Maria Teresasta (s. 1956) sekä heidän viidestä lapsestaan perheineen.

Suurherttua Henri on hallinnut Luxemburgia vuodesta 2000, jolloin hänen isänsä suurherttua Jean (1921-2019) luopui kruunusta poikansa hyväksi. Alankomaiden tapaan myös Luxemburgissa hallitsijat ovat saattaneet luopua kruunusta eli “eläköityä” sen sijaan, että hallitsija vaihtuisi edellisen kuollessa. Näin tekivät myös Jeanin äiti, suurherttuatar Charlotte sekä täti, suurherttuatar Marie-Adelaide.

Henri avioitui vuonna 1981 kuubalaissyntyisen Maria Teresa Mestre y Batistan kanssa. Parilla on viisi lasta: perintösuurherttua Guillaume (s. 1981), prinssi Félix (s. 1984), prinssi Louis (s. 1986), prinsessa Alexandra (s. 1991) ja prinssi Sébastien (s. 1992).

Vasemmalta: prinsessa Alexandra, prinssi Sébastien, prinsessa Claire, prinsessa Amalia, prinssi Félix sylissään prinssi Liam, suurherttuatar Maria Teresa, suurherttua Henri, perintösuurherttuatar Stéphanie sylissään prinssi Charles, perintösuurherttua Guillaume, prinssi Gabriel, prinssi Noah, Scarlett-Lauren Sirgue ja prinssi Louis. Kuva: Maison du Grand-Duc/Marion Dessard

Perintösuurherttua Guillaume avioitui belgialaisen kreivitär Stéphanie de Lannoyn kanssa vuonna 2012. Parilla on yksi lapsi, vuonna 2020 syntynyt prinssi Charles, joka on kruununperimysjärjestyksessä toisena isänsä jälkeen. Perintösuurherttuapari odottaa toista lastaan syntyväksi keväällä 2023.

Perintösuurherttuapari poikansa prinssi Charlesin kanssa. Kuva: Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Prinssi Félix on ollut naimisissa saksalaisen Claire Lademacherin kanssa vuodesta 2013. Prinssiparilla on kaksi lasta, prinsessa Amalia ja prinssi Liam.

Prinsessa Claire ja prinssi Félix lastensa prinsessa Amalian ja prinssi Liamin kanssa kesällä 2021. Kuva: Maison du Grand-Duc/Marion Dessard

Prinssi Louis meni naimisiin luxemburgilainen Tessy Antonyn kanssa vuonna 2006 puoli vuotta parin esikoispojan prinssi Gabrielin syntymän jälkeen. Heille syntyi toinen poika prinssi Noah vuonna 2007. Prinssipari ilmoitti asumuserostaan vuonna 2017, ja avioero astui voimaan kaksi vuotta myöhemmin.

Prinssi Louis oli sittemmin vajaan vuoden verran kihloissa ranskalaisen Scarlett-Lauren Sirguen kanssa, mutta pari purki kihlauksen yhteispäätöksellä helmikuussa 2022.

Prinssi Noah, prinssi Louis’n silloinen kihlattu Scarlett-Lauren Sirgue, prinssi Louis ja prinssi Gabriel kesällä 2021. Kuva: Maison du Grand-Duc/Marion Dessard

Hallitsijaparin ainoa tytär prinsessa Alexandra ja perheen kuopus prinssi Sébastien ovat naimattomia.

Embed from Getty Images
Prinssi Sébastien ja prinsessa Alexandra ja vuonna 2019.

Lisäksi kuninkaalliseen sukuun kuuluvat suurherttuan sisarukset, tädit ja sedät lapsineen. Hallitsijaperheellä on erityiset yhteydet Belgian, Liechtensteinin ja Norjan kuningashuoneisiin. Belgian kuningas Philippe on suurherttua Henrin serkku, ja Henrin äiti suurherttuatar Josephine-Charlotte puolestaan oli Norjan kuningas Haraldin serkku.

Henrin sisar prinsessa Margaretha on naimisissa Liechtensteinin ruhtinaan veljen, prinssi Nikolauksen kanssa. Lisäksi suvulla on yhteyksiä mm. Itävallan Habsburgeihin.

Ketkä edustavat suurherttuaperhettä?

Luxemburg on pieni maa, ja hallitsijaparin lisäksi ainoastaan perintösuurherttuaparilla on suurempi edustusrooli. Perheen nuoremmat lapset edustavat silloin tällöin vanhempiensa rinnalla sopivissa tilaisuuksissa, mutta muuten heitä näkee lähinnä vuoden isoimmissa tilaisuuksissa ja perhetapahtumissa.

Toisaalta esimerkiksi prinsessa Alexandra on kerran tuurannut äitiään jopa valtiovierailulla Japaniin.

Prinssi Félix ja prinsessa Claire lapsineen ovat asuneet ympäri Eurooppaa, ja prinssi Louis asui aiemmin ex-vaimonsa Tessyn ja heidän lastensa kanssa Lontoossa. Jopa perintösuurherttuapari asui jonkin aikaa Lontoossa opiskelemassa ennen prinssi Charlesin syntymää.

Embed from Getty Images
Kuninkaallinen perhe kansallispäivän vietossa kesällä 2018

Henri ja Maria Teresa sekä myös Guillaume ja Stéphanie ovat läheisiä monien muiden Euroopan kuninkaallisten kanssa, ja he ovat yleensä aina edustettuina muiden hovien juhlissa.

Artikkeli julkaistu alun perin helmikuussa 2018. Päivitetty lokakuussa 2022: korjattu tekstiä ja päivitetty kuvia.

Jätä kommentti