Kruununprinsessa Mary Suomessa – livebongaus Turussa!

Keneltäkään kuninkaallisia seuraavalta tuskin on voinut mennä ohi, että Tanskan kruununprinsessa Mary saapui eilen Suomeen kaksipäiväiselle vierailulle! Toivon kruununprinssi Frederikille hyvää toipumista selkäleikkauksesta, mutta en ole ollenkaan pahoillani siitä, että Frederikin joutuessa sairaslomalle saimmekin vieraaksemme hänen vaimonsa.

Ruotsin Victoriaa lukuun ottamatta Suomessa käyneet nuoremman polven kuninkaalliset ovat viime vuosina olleet lähes poikkeuksetta miehiä, joten Mary on erittäin tervetullutta vaihtelua. Kuninkaalliset naiset taitavat kuitenkin lähes poikkeuksetta kiinnostaa yleisöä enemmän, joten oli todella onni onnettomuudessa, että tällä kertaa saimme naisenergiaa paikalle.

mary_turku5
Kruununprinsessa Mary saapuu Turun Forum Marinumille.

Vierailun virallinen aihe oli kunnioittaa Suomen ja Tanskan diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuotta, mutta todellinen fokus on maiden välisessä bisneksessä. Kyseessä ei siis ollut valtiovierailu (sillä Mary ei ole valtionpää), ja ohjelmassa oli seppeleenlaskujen, kunniakomppanioiden ja kouluvierailujen sijaan bisnestä ja kulttuuria.

Vierailun teemoja ovat kaupunkisuunnittelu, merenkulku ja pohjoismainen keittiö. Hyvin erilainen visiitti siis verrattuna vaikkapa Britannian prinssi Williamin viime syksyiseen Helsingin-vierailuun.

Kruununprinsessa Mary saapui eilen torstaiaamuna Helsinkiin, ja ensimmäinen etappi oli virallinen tervetulotoivotus kaupungintalolla. Isännöimässä olivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja apulaispormestari Anni Sinnemäki. Kaupungintalolla järjestettiin myös matkan ensimmäinen varsinainen ohjelmanumero eli kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen keskittyvä Urban Solutions in the Nordic area -seminaari.

Sen jälkeen ohjelmassa oli lounas eduskunnassa puhemies Paula Risikon emännöimänä. Eduskunnasta seurue jatkoi Stora Enson pääkonttoriin, ja iltapäivällä vuorossa oli vielä Tanskan suurlähestystössä järjestetty New Nordic Food -ruokatapahtuma, jossa esiteltiin mm. tanskalaisia elintarvikkeita. Paikalla oli myös suomalaiskokki Tomi Björck.

Iltapäivän viimeinen ohjelmanumero eli Urban Living Room Exhibition -näyttely Kampissa ilmeisesti peruuntui viime hetkellä. Näin ollen kruununprinsessan ohjelmassa oli muutaman tunnin ansaittu tauko, joka tosin luultavasti meni päivän kruunaavaan juhlaillalliseen valmistautuessa.

Tiarat eivät valitettavasti kuuluneet illan pukukoodiin, mutta Finlandia-talolla nähtiin modernin tyylikäs Mary. Kaksiosainen asu muodostui mustasta venepääntiepuserosta, jonka parina oli vihreä kuvoitu hame. Hyvin yksinkertainen, mutta moderni ja tyylikäs look. Päivällä kruununprinsessan yllä nähty vaalea housupuku oli muuten suomalaisen Andiatan, jonka vaatteita Mary on käyttänyt aiemminkin.

Perjantain ohjelma Turussa alkoi Meyerin telakalta. Paikalla oli toimitusjohtaja Jan Meyer, ja kruununprinsessa sai tutustua rakenteilla olevaan Mein Schiff 2 -risteilijään. Telakalta matka jatkui Turun merikeskukseen Forum Marinumille jokirantaan, missä yleisöllä oli mahdollisuus tervehtiä kruununprinsessaa.

Paikalla ollut väkijoukko ei ollut suuren suuri, mutta useita kymmeniä henkilöitä kuitenkin. Myös Timanttisalonki oli paikalla, ja sain ilokseni kerrankin muutaman kelvollisen kuvan, ehkä jopa kaikkien aikojen parhaimman ottamani kuvan! 😀 Yleisö päästettiin hyvin lähelle, ja sopivan pilvinen sää suosi valokuvaamista.

Marya oli vastassa Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ja pieni Kerttu-tyttö, joka oli saanut kunniatehtävän toivottaa kruununprinsessan tervetulleeksi kukkakimpun kera. Paikalla olivat myös mm. ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen, Forum Marinumin johtaja Tapio Maijala sekä Turku Science Parkin edustaja Niko Kyynäräinen.

mary_turku1
Kaupunginjohtaja Minna Arve ja Kerttu ottavat kruununprinsessa Maryn vastaan.
mary_turku3

Mary kiinnitti Forum Marinumin pihaan vierailunsa muistolaatan (lähelle vuonna 2011 Turussa vierailleen kruununprinsessa Victorian laattaa) ja vastasi muutamiin toimittajien kysymyksiin ennen sisälle siirtymistä. Itse en voinut jäädä pidemmäksi aikaa, joten en ollut paikalla seuraamassa kierrosta Forum Marinumin edessä olevaan Suomen Joutseneen.

Eleganttina mustassa housupuvussa edustanut Mary oli hyvin lämminhenkisen oloinen. Olemus oli kuninkaallisen arvokas olematta millään tavalla jäykkä.

Kruununprinsessa esiintyi ammattimaisesti ja huomioi ystävällisesti paikalle saapuneen ihmisjoukon. “Royal walkaboutin” eli tervehtimiskierroksen tehnyt kruununprinsessa kätteli useita yleisössä olleita, vilkutti ja pysähtyi sopivasti hetkeksi valokuvattavaksi. Minusta järjestelyt olivat Turun kaupungin puolelta toimivat – erityiskiitos siitä, että yleisöalue oli tosiaan lähellä! Mary oli ihan muutaman metrin päässä, parhaimmillaan lähempänäkin.

mary_turku4
Ehkä paras koskaan ottamani kuva! Kadotin näkyvyyden Maryyn, kun muun seurueen selät tulivat tielle, ja koitin nopeasti vaihtaa vielä paikkaani parempaa kuvaa varten. Ihmisiä oli sen verran, että suoraa näkymää ei millään saanut, mutta yhtäkkiä huomasin tyhjän välin muutaman pään välissä, ja nappasin tämän kuvan Marysta polvistuneena vierailulaattansa viereen.

Museolaiva Suomen Joutsen olikin vierailun viimeinen ohjelmanumero. Hyvin onnistunut livebongaus ainakin allekirjoittaneelle! Marya tuskin heti nähdään uudestaan Suomessa, mutta viimeistään sitten kuningas Frederik ja kuningatar Mary tekevät varmasti valtiovierailun Suomeen.

Olitko paikalla eilen Helsingissä tai tänään Turussa? Kertokaa ihmeessä kokemuksistanne, olisi hauska kuulla muidenkin tarinoita! 🙂 Timanttisalongin aiemmista livebongauksista voi lukea täältä.

Artikkeli julkaistu alun perin syyskuussa 2012. Korjattu tekstiä ja kappalejakoa toukokuussa 2022.

Jätä kommentti