Joulukalenterin 7. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 7 – Espanjan kuningatar Letizian Ansorena-tiara

Tiara voi saada yleisön makutuomareilta huonon vastaanoton monestakin syystä. Lelumaisuus on yksi sellainen ominaisuus, jota ei omaan tiaraansa toivoisi. Tiedättehän – tiara näyttää lasten synttäritiaralta tai halvalta missikruunulta. Valitettavasti Espanjan kuningatar Letizian uudehko Ansorena-tiara kuuluu tähän kategoriaan.

Embed from Getty Images

Tiaran olemassaolo tuli yleisön tietoon tämän vuosikymmenen alussa, mutta se ehti melkein jo unohtua, kun Letiziaa ei vaan koskaan nähty tiaran kanssa. Alkuperästä liikkuu kahdenlaista versiota; joko espanjalainen koruvalmistaja Ansorena suunnitteli tiaran lahjana Letizialle, silloiselle Asturian ruhtinattarelle, tai sitten kuningas Felipe osti sen vaimolleen parin viidennen hääpäivän kunniaksi vuonna 2009. Niin tai näin, tiaran keskiosan irrotettava ranskanlilja oli pitkään ainut julkisuudessa nähty osa, vaikka valmistaja oli antanut medialle jo aiemmin kuvia kokonaisuudesta. Aikaa kului, mutta Letizialla oli aina jokin muu tiara.

Lopulta kuningatar debytoi tiaran kanssa vuonna 2015 Tanskan Margareetan 75-vuotisjuhlissa. Yhden selityksen mukaan Espanjan heikon taloustilanteen ja mahdollisesti myös Felipen sisareen infanta Cristinaan liitettyjen talousrikosten takia Letizia ei halunnut pröystäillä uudella tiaralla. Tämä olisi ihan järkeenkäyvä selitys, ja sitä tukee myös se seikka, että Letizia valitsi lopulta käyttää tiaraa ensimmäisen kerran ulkomailla eikä kotimaan median nenän edessä.

Timanteista, helmistä ja valkokullasta tehty tiara (parempi lähikuva täällä) saa minut huolestumaan Ansorenan suunnittelun tasosta. Olen jälleen kerran ikävän suorapuheinen, mutta tämä kapistus on oikeasti ihan missikruunu! En pidä helmistä tikunnokassa, mutta koko tiara on muutenkin ihmeellisen heppoisen oloinen. Ranskanliljakin on vähän tylsä valinta, sillä se on jo Espanjan suuren La Buena -tiaran teema. Olkoonkin vain suvun tunnus, mutta tarvitseeko sitä joka paikkaan laittaa. Varmasti tämänkin tiaran tekemiseen on mennyt paljon aikaa, mutta voitteko uskoa tämän ja La Buenan tulevan samalta valmistajalta? Yrityksen nettisivuilla on lisäksi kuvia parista samankaltaisesta tiarasta, joissa on vain hiukan erilainen keskiosa. Minusta ei ole myöskään kovin mairittelevaa, että tehdään tiara maan tulevalle kuningattarelle ja kierrätetään sitten samaa designia muissa kappaleissa. 😀

Tiarahankinnan tarkoitus oli hyvä, sillä avioliittonsa alkuaikoina Letizialla oli käytössään vain häätiaransa sekä suvun kukkatiara. Joku pienehkö hyvä yleistiara oli ihan aiheellinen hankinta, mutta toteutus jäi tällä kertaa vaisuksi. Kuningattarena Letizialla on nykyään käytössään tuo mainittu La Buena, ja kuningatar Sofia on lainannut miniälleen muutamia isompia tiarojaan, mutta tämä pikkuinen rääpäle on ainut, joka on henkilökohtaisesti Letizian omaisuutta.

9 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 7. luukku

 1. Kuten sanoit, miten tämä ja La Buena voi tulla samalta firmalta?! Toki nykypäivänä uudet tiarat ovat harvinaisuuksia, mutta tässä ei kyllä ole tutustuttu ollenkaan, että mikä tekee tiarasta onnistuneen.

  Tätä ei varmaan jatkossa tulla usein näkemään Letizialla nyt, kun hänellä on käytössään enemmän vaihtoehtoja.

  • Uusia tiaroja tehdään joo harvemmin (ainakin kuninkaallisille) mutta on se kyllä kumma jos kaikki tietotaito on noin kadonnut 😄 Kyllähän niitä olemassaolevia tiaroja ja muita vanhoja koruja edelleen käsitellään ja huolletaan. Sääli, että tästä tuli tällainen, mutta onneksi Letizialla on nyt vähän enemmän vaihtoehtoja.

 2. Tästä tulee mieleen just semmonen lasten muovitiara, ei hyvä 😀 Kai tuonkin vois saada toimimaan, ehkä korkea, muhkea nutturakampaus ja asettelisin tiaran enemmän takaviistoon kun noissa kuvissa. Mutta verrattuna Letizian muihin tiaroihin, onhan tuo ihan aneeminen…

  • Ehkä näemme tämän Leonorilla tai Sofialla tulevaisuudessa? Letizialla on tosiaan niin paljon parempiakin käytössään nyt, että ei tarvitse tuollaista lelua käyttää 😄

 3. Ei ole minunkaan makuun.
  Kävin pohtimaan, minkä verran ylipäätään on uusia tiaroita tullut prinsessoille käyttöön 2000-luvulla ikäänkuin etsien vahvistusta sille, etteikö enää osata tehdä klassisia tiaroita. Uusin, minkä minä muistan, on Tanskan Marien lainaan saama ranskalainen tiara, joka minusta on hyvin kaunis. Ja kyllä Ruotsin Sophiankin häälahjatiarasta on tullut ihan onnistunut. Myös Mette-Maritin bandeau on kaunis. (En kyllä tiedä, onko se 2000-luvun designia vai jokin vanhempi) Charlenen Ocean-tiarasta en oikein tiedä, kun sitä ei oikeassa käytössä olla nähty.
  Tuleeko teille mieleen muita 2000-luvun tiaroita?

  • Tämä on kyllä mainio kysymys. Se Marien uusi tiara on kyllä kaunis, kunpa siitä saisi parempia lähikuvia! En itse luokittelisi sitä klassiseksi, mutta minusta se on selvästi onnistunut esimerkki modernista tiarasta.

   Myös Charlenen Ocean-tiara on mun mielestä kaunis ainakin kuvissa. Mutta sekään ei mene klassisesta.

   Tämä Letizian tiara on aivan kamala. Eikä ne Ansorenan muut lähes identtiset ole sen hienompia.

   Mette-Maritin häätiara on Order of Splendorin mukaan tehty 1900-luvun alussa, kuin myös Belgian Mathilden laakeriseppeletiara. Sehän oli häälahja Belgian aatelilta.

   Sofian tiara on uusi, jos se kerran on teetetty hänelle lahjaksi mahdollisesti vasta kihlauksen jälkeen tai korkeintaan vuosi-pari ennen sitä. Siitä on tosin mahdotonta sanoa, miten paljon se alkuperäinen kaulakoru on määrännyt tiaran mallia. Onko vedetty kokonaan uusiksi vai tehty kaulakorun pohjalta? Joka tapauksessa Sofian tiara on nykyisin yksi mun lemppari keskikokoisista perustiaroista. Se ei mun mielestä erotu vanhemmista tiaroista samalla tavalla kuin vaikka tämä Letizian. Eli en osaisi äkkiseltään arvata, että tiara on uusi. Sitä vaan on nähty liian paljon viime aikoina, toivottavasti Nobeleissa olisi nyt jotain muuta tällä kertaa!

   Wessexin Sophien häätiara on aivan onneton. Belgian Clairella on kaksi tiaraa, joiden iästä ei ole varmuutta, linkki Order of Splendorin postaukseen: http://orderofsplendor.blogspot.com/2014/01/tiara-thursday-princess-claires-tiaras.html

   Tanskan Margareetalla on se uusi kultatiaransa, jossa on vähän samaa kuin Marien uudessa. Mutta muuten näyttää vähän siltä, että oikeasti uusia mutta klassisia tiaroja ei ole juuri tehty kuninkaallisille. Ruotsin Sofian tiara on musta lähimpänä. Tuleeko muilla mieleen vielä jotain?

 4. Ei, ei näin. Tällainen tiara voisi olla jossain teineille suunnatussa leffassa. Sellaisessa, jossa päähenkilö saa kuulla olevansa jonkun keksityn pikkuvaltion kruununperillinen ja astuu median eteen ensimmäisen kerran yllään tosi röyhelöinen mekko ja tämä tiara.

Jätä kommentti