Joulukalenteri 22. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 22 – Britannian prinsessa Annen kreikkalainen tiara

Muutamana viime päivänä on nähty aika hirveitäkin tiaroja, joten otetaan loppusuoralla vielä yksi sellainen, joka ei erikoisuudestaan huolimatta ole kauhea, vaikka ei ehkä olekaan kaikkien makuun. Britannian prinsessa Anne on tunnettu maanläheisestä luonteestaan, ja Annen henkilökohtaisessa tiarakokoelmassa on eräs hänelle erityisen sopiva tiara, nimittäin prinsessan isoäidin peruja oleva kreikkalainen tiara.

Embed from Getty Images

Kuningatar Elisabetin ainoana tyttärenä prinsessa Anne on ollut parrasvaloissa koko elämänsä, ja varsinkin nuoruudessaan hän oli suuren kiinnostuksen kohde. Brittikuninkaallisia pitkään seuranneet ja The Crownin kolmannen kauden katsoneet tietävätkin, että Anne ei ole luonteeltaan perinteinen prinsessa, vaan suorasukainen ja usein jopa töykeän oloinen (olen kuullut lempinimen “hänen kuninkaallinen tylyytensä”), mutta samalla velvollisuudentuntoinen ja maanläheinen. Muutoin esimerkiksi hevosten parissa viihtyvä Anne joutuu kuitenkin vetämään säännöllisesti “prinsessavermeet” eli iltapuvun ja jalokivet esiin kuninkaallisten tehtäviensä takia.

Tämä kokotimanttinen tiara kuului alun perin Kreikan ja Tanskan prinsessa Alicelle eli Annen isoäidille. Tiaran täsmällisestä alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta arveluiden mukaan Alice olisi saanut tiaran joko häidensä yhteydessä tai jossain kohtaa niiden jälkeen. Prinsessa syntyi Windsorin linnassa brittiläis-saksalaiseen perheeseen, joten luonnollisin syy kreikkalaiskuvioidulle tiaralla olisi varmasti ollut juurikin hänen avioliittonsa Kreikan prinssi Adrew’n kanssa. Alice ja Andrew menivät naimisiin vuonna 1903, joten tiara on modernin geometrisestä ja melko pelkistetystä ulkonäöstään huolimatta jo vanhempaa tekoa.

Embed from Getty Images

Matala ja hiukan pantamainen tiara koostuu suurikokoisesta kreikkalaisesta avainkuviosta eli meanderikuviosta, jonka vuoksi englanninkielisissä blogeissa käytetään usein nimitystä The Meander Tiara. Tiaran keskellä on pyöreä elementti, jossa on laakeriseppele ison keskustimantin kanssa. Kulmikkuutta rikkovat sopivasti myös sivuille asetetut pyöreät honeysuckle- eli kuusamaelementit.

Prinsessa Alice vietti myöhemmät vuotensa kaukana kuninkaallisesta glamourista, joten tarvetta tiaroille ei juuri ollut. Hän antoi toisen tiaransa ainoalle pojalleen prinssi Philipille, jotta Philip sai teetettyä morsiamelleen sopivan arvokkaan kihlasormuksen ja häälahjan. Kreikkatiaransa Alice antoi itse miniälleen häälahjaksi vuonna 1947. Kuningatar Elisabet ei koskaan käyttänyt sitä julkisesti, mahdollisesti siksi, että avioliittonsa alkuvuosina Elisabetilla ei ollut vielä juurikaan tiaratilaisuuksia, ja muutaman vuoden päästä hän saikin jo kuningattarena käyttöönsä isompia tiaroja.

Prinsessa Alice asui pari viimeistä vuottaan Buckinghamin palatsissa, jossa hän kuoli vuonna 1969. Elisabet antoi kreikkatiaran lahjana eteenpäin omalle tyttärelleen Annelle kolme vuotta myöhemmin Annen ja kapteeni Mark Phillipsin kihlauksen aikoihin. Annen lisäksi tiara on nähty hänen tyttärellään Zaralla tämän hääpäivänä vuonna 2011.

Embed from Getty Images

Henkilökohtaisesti pidän kreikkalaistiarasta erittäin paljon. Sen geometrisuus on virkistävää ja minusta kokonaisuudessaan kivasti toteutettu, vaikka matala muoto on ehkä hiukan haastava. Zaralla on äitinsä tavoin oikeanlainen persoonallisuus ja asenne tälle, mutta vaalea ja modernin sileä kampaus ei minusta ole paras yhdistelmä näin matalan tiaran kanssa. Pidemmän korren vetää tällä kertaa äiti; varsinkin prinsessa Annen nuoruuden hiustyyli näyttää minusta upealta kreikkatiaran kanssa. Mitä mieltä muut ovat, yay vai nej?

8 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenteri 22. luukku

 1. Yaj, absolut! Nyt on minun makuuni tiara! Yksinkertainen, tyylikäs, koruton, mutta riittävän kimaltava.
  Annen nuoruudenkuvat ovat upeita, hän on onnistunut kampauksissaan ja tiarassaan, jätte fint!

 2. Tämähän on hyvin monikäyttöinen tiara, sopii monenlaiseen pukeutumiseen.
  Nuo 70-luvun nutturat näyttävät minun silmiini aivan hirveiltä,vaikka tuolloin yritin väsätä itselleni vastaavia ( onneksi ei ole kuvia).
  Toivottavasi Zarantytötkin voivat /saavat käyttää tätä ainakin häätiarana. Eli tämä on minusta ehdottomasti yay!

  • Tälle tiaralle sopisi kyllä kivasti siirtyä perintönä nimenomaan äidiltä tyttärelle, mutta samaan aikaan toivon myös että tämä palautuisi suvun päälinjaan 😄

 3. Tykkään tosi paljon, muutenkin nämä geometrisemmat tiarat on mukavaa vaihtelua perus kiemuroille/kukille, joita tiarat monesti on. Varsinkin nuorella Annella upea, mutta sopii kyllä Zarallekin.

 4. Rakastan näitä geometrisia tiaroita ja tämänkin voisin ottaa itselleni. Olet siinä kyllä oikeassa, että Annella tämä näyttää paremmalta. Zaran lättänät hiukset ei ole tälle(kään) tiaralle hyvä pohja.

Jätä kommentti