Luukku #6

Luukku 6 – kruununperijän arvonimi

Suomalainen (ja myös kansainvälinen lehdistö) kutsuu usein kaikkien maiden kruununperillisiä virheellisesti kruununprinsseiksi ja -prinsessoiksi. Todellisuudessahan tämä arvonimi on käytössä vain Pohjoismaissa, ja muissa maissa on ihan omat erityiset meininkinsä.

Kruununperijän arvonimi erottuu jotenkin muista prinsseistä ja prinsessoista kaikissa Euroopan monarkioissa. Teidän tehtävänne on tällä kertaa päättää, millä tittelillä unelmahovimme kruununperillinen tunnetaan. Mahtipontista vai pelkistettyä tyyliä? Arvonimien taustoista voi halutessaan lukea lisää täältä parin vuoden takaisesta postauksesta.

Embed from Getty Images

Oma suosikkini näistä on Espanjan kruununperijän titteli. Tai oikeastaan sarja titteleitä. 15-vuotiaan Leonorin arvonimissä on ylväyttä ja potkua, sillä hän Asturian ruhtinatar, Gironan ja Vianan ruhtinatar, Montblancin herttuatar, Cerveran kreivitär ja Balaguerin lady. Kaikkia ei tietysti arjessa käytetä, vaan tavallisesti Leonor on Asturian ruhtinatar.

Alankomaiden kruununperijä Catharina-Amalia on puolestaan Oranian prinsessa (kirjoitetaan toisinaan myös Oranjen). Tämä arvonimi on hänen ensisijainen tittelinsä, joka erottaa hänet sisaruksistaan ja muista sukulaisista.

Belgian prinsessa Elisabeth puolestaan tunnetaan myös Brabantin herttuattarena.

Embed from Getty Images

Britannian kruununperillisen arvonimi Walesin prinssi on näistä kansainvälisesti tunnetuin. Arvonimeä seuraa Espanjan tyyliin aikamoinen liuta kakkostitteleitä: litania on englanniksi kokonaisuudessaan Prince of Wales, Earl of Chester, Duke of Cornwall, Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Baron of Renfrew, Lord of the Isles and Prince and Great Steward of Scotland. Britanniassa naispuolinen kruununperijä ei ole Walesin prinsessa, mutta tätä ajatusleikkiä varten voidaan venyttää sääntöjä. 😀

Ja tietysti pohjoismainen kruununprinsessa on aina yksinkertainen ja toimiva vaihtoehto!

6 kommenttia artikkeliin ”Luukku #6

  1. Nuoruuteni suosikki prinsessa oli Desiree ja haluan tämän muiston myötä toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää kaikille kuninkaallisfaneille 🇫🇮

  2. Nyt minä äänestin Walesin prinsessaa vain siksi, että on niin vallankumouksellista kääntää kaikki nuo arvonimet feminiiniseen muotoon.

Jätä kommentti