Uutiskatsaus, helmikuu 2021

Brittikuninkaalliset ovat dominoineet kuninkaallisia puheenaiheita viime aikoina, mutta muissakin hoveissa on ehtinyt tapahtua vaikka mitä. Kuninkaallinen uutiskatsaus on siis paikallaan! Luvassa on mm. talvisia terveisiä, muutamia vuosipäiviä ja synttäreitä, terveysuutisia ja vielä pieni lisäys Sussexien kuulumisiin.

Luxemburgin prinsessa Alexandra. Kuva: Cour grand-ducale / Lola Velasco

Luxemburg

Ensinnäkin, paljon onnea prinsessa Alexandralle 30-vuotispäivänä! Prinsessa Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine syntyi 16. helmikuuta 1991 silloisten perintösuurherttua Henrin ja perintösuurherttuatar Maria Teresan neljäntenä lapsena. Alexandra on perheen ainoa tytär.

Alexandra on neljän veljensä tavoin “triplakuninkaallinen”, sillä hän on titteleiltään sekä Luxemburgin, Nassaun että Bourbon-Parman prinsessa. Syntyessään hän ei ollut Luxemburgin silloisen lain mukaisesti mukana kruununperimysjärjestyksessä, mutta asia muuttui vuonna 2011, kun maa otti käyttöön sukupuolineutraalin perimysjärjestyksen. Nykyisin prinsessa Alexandra on kuudennella sijalla.

Viime sunnuntaina eli ystävänpäivänä Alexandran vanhemmat, suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa juhlistivat 40-vuotishääpäiväänsä. Pari meni naimisiin 14.2.1981 Notre-Damen katedraalissa Luxemburgissa. Smaragdivuosipäivän (kuten 40-vuotishääpäivää ranskaksi kutsutaan) kunniaksi hovi julkaisi viikonloppuna setin uusia kuvia suurherttuaparista.

Suurherttuatar Maria Teresa ja suurherttua Henri. Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue
Kuva: Cour grand-ducale/Sophie Margue

Alankomaat

Alankomaiden kuningashuone jakoi viikonloppuna romanttisen kuvan kuningas Willem-Alexanderista ja kuningatar Maximasta luistelemassa kotinsa Huis ten Boschin palatsin lammella. Kuningaspari palasi kuvassa 20 vuoden takaisen kihlajaishetkensä tunnelmiin, sillä Willem-Alexanderi kosi Maximaa samaisessa paikassa tammikuussa 2001. Pari meni naimisiin seuraavan vuoden helmikuussa.

 “Over twenty years later, same place. Enjoying the ice! – WA”. Kuva: Alankomaiden kuningashuone

Ruotsi

Ruotsissakin ollaan talvisissa tunnelmissa (jopa meillä Göteborgissa on ollut yli -10 asteen pakkasia ja lunta!). Osa maasta viettää hiihtolomaa tällä viikolla, ja sen kunniaksi kuningaspari ja kruununprinsessaperhe kuvattiin hiihtämässä Drottningholmin linnan mailla.

Pari päivää hiihtokuvien jälkeen hovista kuultiin kuitenkin ikäviä uutisia; kuningatar Silvia mursi oikean ranteensa eilen maanantaina. Kuningatar kaatui aamulla kotonaan Drottningholmissa, ja ranteeseen tuli useita murtumia. Silvia vietiin Danderydin sairaalaan hoitoon, mutta hän palasi kotiin myöhemmin samana päivänä ja voi hovin mukaan olosuhteisiin nähden hyvin. Tsemppiä toipumiseen! Ei 77-vuotias Silviakaan ole enää nuori.

Kuva: Pontus Lundahl / TT

Norja

Norjan hovi puolestaan ilmoitti kuningas Haraldin sairausloman jatkuvan vielä kuukauden ajan. Kuningas oli muutama viikko sitten onnistuneessa polvileikkauksessa, ja tilanne ei siis vaikuta mitenkään akuutin vakavalta, mutta lääkärien suosituksesta kuningas jatkaa vielä kuntoutusta ennen töihin palaamista. Näin ollen Haraldin odotetaan olevan poissa maaliskuun puoliväliin saakka. Kruununprinssi Haakon jatkaa sijaishallitsijana sillä aikaa.

Sussexit

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin iloisten vauvauutisten vanavedessä tuli myös tiedotus, että pariskunta antaa maaliskuussa Oprahille 90 minuuttisen erikoishaastattelun, jossa pariskunta keskustelee laajasti viimeisten parin vuoden tapahtumista ja mm. kuninkaallisesta elämästä, äitiydestä, työstään, julkisuuden paineista, uuden elämän aloittamisesta ja parin tulevaisuuden suunnitelmista.

Haastattelun luonnetta on pohdittu mediassa ja somessa kovin sanakääntein. Monet uskovat tietysti parin puhuvan suunsa puhtaaksi hovin ja kuninkaallisen perheen sisällä käyneistä tapahtumista, mutta reaktiot tähän asiaan ovat hyvin erilaisia riippuen siitä, onko kyseessä Sussexien fani vai “vastustaja”. Ensiksi täytyy kyllä mainita, että myös muut kuninkaalliset ovat vuosien aikana antaneet haastatteluja, joissa on liikuttu henkilökohtaisen ja ammatillisen roolin välimaastossa.

Olen utelias kuulemaan, mitä Harrylla ja Meghanilla on sanottavaa, mutta vähän epäilyttää silti. Olisi äärettömän typerää heiltä polttaa kaikki sillat Harryn perheeseen, mikä antaa vähän toivoa siitä, että skandaalien sijaan haastattelu tehtäisiin niin sanotusti hyvällä maulla. Harryn ja Meghanin määrätietoisuuden sivutuotteena tuntuu olevan tietynlainen ehdottomuus. Täytyy toivoa, että siitä ei tule parin helmasyntiä ja että arviointikyky ei ole nyt pettänyt.

7 kommenttia artikkeliin ”Uutiskatsaus, helmikuu 2021

 1. Ihana tuo Willem-Alexanderin ja Maximan kuva! Ajatella, että heillekin tulee kohta 20v naimisissa täyteen. Toivotaan sekä Silvialle ja Haraldille pikaista toipumista! Kyllä se ikä vaan alkaa näkyä heilläkin ja kaikenlaista vaivaa tulee. Tuo Sussexien haastattelu onkin mielenkiintoinen, että mitä sieltä tulee. Toivon että ei mitään siltojen polttamista eikä skandaalinkäryistä materiaalia, koska se vaan kääntyisi heitä itseään vastaan. Oprah on kyllä niin ammattitaitoinen, että hän varmasti osaa ja haluaa pysyä asialinjalla.

  Ps. Milloin se Eugenien vauvan nimi oikein kerrotaan? Terv. Malttamaton 😀

   • Ajatella jos tekisivät samalla tavalla kuin Suomessa, että vasta ristiäisissä kertoisivat nimen! 😀 Eiköhän se sieltä aikanaan paljastu…

 2. Vaihtelevia uutisia 😗
  Olen erityisen mielissäni että Maria Teresa näyttää noin, miten sen toisin esille, nuorekkaalta.
  Useimmissa kuvissa hän on mielestäni ollut hieman tätimäinen.

 3. Drottningholmin hiihtokuvat ovat kyllä ihanimpia. Iskevät niin suoraan johonkin liikutushermoon että aina nähdessäni pidättele vähän kyyneleitä. Muutenkin Ruotsin kuninkaalliset ovat suosikkejani kaikessa maanläheisyydessään.

  Itse pahoin pelkään että vaikka se tuskin on tarkoitus, Sussexien haastattelu roihauttaa hädin tuskin sammuneet tulet heidän ja muun kuningasperheen välillä. Ainakin siis ulkopuolelta katsottuna. Toki tilanne on eri jos he keskustelevat asian ensin muiden perheenjäsenten kanssa, mutta tämä ei liene kovinkaan todennäköistä. Noh, eipä se mitään, jollain heidänkin on pakko elantonsa ansaita.

  • Ymmärrän todella Sussexien halun oikaista heistä julkisuudessa maalattua kuvaa, mutta toisaalta eivät hekään voi täysin hallita sitä, mitä heistä kirjoitellaan tai ajatellaan. En usko, että haastattelu voi hirveästi mitään pelastaa yleisömielipiteen suhteen. Tilanne on niin äärimmäisen kireä nyt. Mutta totta on tuokin, että täytyy heidänkin jotain tehdä pysyäkseen kiinnostavina. Eihän niitä heidän podcastejaan ja dokumenttejaan kukaan muuten seuraisi.

Jätä kommentti