Prinssi Julian Herbert Folke, Hallandin herttua

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian perjantaina syntynyt kolmas poika on saanut nimen ja tittelin: prinssi Julian Herbert Folke, Hallandin herttua. Kuningas Kaarle Kustaa piti tänään sunnuntaina konseljin, jossa hallitusta tiedotettiin asiasta. Tilaisuus järjestettiin pandemiarajoitukset huomioiden.

Prinssi Julian on ensimmäinen kuninkaallisen perheen jäsen, joka syntyy ilman HKK-titteliä, ja joka ei ole syntyessään kuningashuoneen jäsen. Käytännössä tämä näkyy siten, että lapsi on nyt alusta asti enemmän yksityishenkilö kuin vanhempansa, tätinsä ja kruununprinsessa Victorian lapset. Julian on kuitenkin silti kuninkaallinen ja kuningasperheen jäsen, joten julkisuus luonnollisesti tulee seuraamaan.

Prinssi Julian. Kuva: Prinssi Carl Philip/Kungliga Hovstaterna.

Nyt tuli kyllä sellainen yllätys taas, että huhhuh! 😀 Kaksi ensimmäistä nimeä yllättivät täysin, Folke vähän vähemmän, mutta titteliksi sitten tuli kuin tulikin se odotettu Halland.

Julian on Alexanderin ja Gabrielin tapaan yleiseurooppalainen nimi, joka on toimii hyvin monissa eri kielissä. Nimen alkuperäiset muodot ovat Julianus ja Julius, ja nimi tarkoittaa nuorekasta, lasta ja loistavaa. Nimi on yleinen, mutta sillä ei ole merkittävää kuninkaallista historiaa modernissa Euroopassa. Ei tule itse asiassa mieleen yhtäkään tunnettua kuninkaallista, jonka nimi olisi Julian. Yksi Rooman keisari kyllä löytyy antiikin ajoilta.

Saman nimiperheen sisältä löytyvä Juliana oli Alankomaiden kuningatar (kuningas Willem-Alexanderin isoäiti), mutta tämä lienee sattumaa. Kaikesta päätellen prinssipari on jälleen yksinkertaisesti valinnut kutsumanimen, josta pitävät. Ja näinhän sen toki kuuluukin mennä. Julian sopii tyyliltään hyvin isoveljien kanssa yhteen. Tuossa alla on videoklippi konseljista. Kaarle Kustaan puheesta kuuleekin, että nimi lausutaan ruotsiksi pitkällä u:lla, eli [Juulian].

Herbert puolestaan on germaanista alkuperää ja tarkoittaa loistavaa sotajoukkoa. Tämä nimi oli niin ikään odottamaton valinta. Aftonbladetin hovitoimittaja Jenny Alexanderssonin mukaan Herbert kuitenkin oli prinsessa Sofian äidinäidin isän toinen nimi. Moni odotti tyttövauvalle nimeä juurikin Sofian äidin suvusta, mutta nyt saatiin toinen, vähän odottamattomampi kunnianosoitus sinne päin. Omaan korvaani nimi kuulostaa samalla tavalla vanhanaikaiselta kuin Alexanderin kolmas nimi Hubertus, mutta eihän niitä toisia nimiä arjessa tosiaan kovin aktiivisesti tarvitse.

Folke puolestaan on kuningas Kaarle Kustaan kolmas nimi. Sitä osa jo veikkasikin, sillä se oli kuninkaan etunimistä vielä “vapaana”. Nimi on skandinaavista alkuperää ja tarkoittaa johtajaa tai päällikköä. Nimellä on hiukan enemmän historiaa Bernadotten suvussa, sillä ruotsalainen diplomaatti Folke Bernadotte oli kuninkaan kummisetä. Folke Bernadotte oli kuninkaan isoisän serkku ja kuninkaallisesta asemastaan luopuneen prinssi Oscar Bernadotten poika. Folke Bernadotte mm. neuvotteli toisen maailmansodan aikana kymmenien tuhansien keskitysleirivankien vapauttamisesta. Hänet salamurhattiin Jerusalemissa vuonna 1948.

Perhe osallistumassa Te Deum -kiitosjumalanpalvelukseen kuninkaanlinnan kirkossa. Kuva: Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna.

Hallandin herttuakuntaa sijaitsee Ruotsin länsirannikolla. Halland alkaa ihan tästä Göteborgin etelärajalta, joten lähellä olen. 😀 Maakunta on pinta-alaltaan pieni moniin muihin Ruotsin maakuntiin verrattuna, ja siellä on noin 340 000 asukasta. Edellinen Hallandin herttuapari oli tosiaan Carl Philipille läheiset prinssi Bertil ja prinsessa Lilian. Ruotsissa kuninkaallisilla herttuakunnilla ei ole käytännössä kovin merkittävää roolia, mutta silti hauskaa, että uusi herttua on nimenomaan Carl Philipin perheestä.

Kaikkea hyvää nyt viisihenkiselle prinssiperheelle! Toivottavasti prinssi Julian ikuistetaan lähiaikoina virallisiin valokuviin vanhempien ja sisarusten kanssa. Kastejuhlasta en osaa sanoa mitään, mutta eiköhän hovi tiedota aiheesta lähiaikoina.

Mitäs olette mieltä nimestä? Kumpi yllätti enemmän, Julian vai Herbert?

Päivitys: Sunnuntaina kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, prinssi Carl Philip ja prinssi Alexander sekä Sofian vanhemmat Erik ja Marie Hellqvist ja sisko Lina osallistuivat kuninkaanlinnan kirkossa vauvan kunniaksi pidettyyn Te Deum-jumalanpalvelukseen.

Päivitetty kuvia ja lisätty tekstiä 28.3.2021 klo 22:40.

11 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Julian Herbert Folke, Hallandin herttua

 1. Jotenkin arvasin että kyllä se etunimi tulee taas ihan puskista ja kyllä myös toi Herbert. Mutta kiva nimi ja tuli sentään herttuakunnaksi se Halland! Saisko puoli pistettä kun veikkasin tytölle Juliettea, Juli-etuliite meni ees sinne päin 😀 Eiköhän kuvia tule piakkoin 🙂

 2. Varsinaisesti nimi ei yllättänyt, jatkaa hyvin prinssiparin näköistä linjaa kuin veljienkin nimet. Eniten “häiritsee” jälleen nimien järjestys, Julian Folke Herbert sointuisi mielestäni paremmi 😃 Etunimessä yllätti nimen pehmeys, olin varma että nimessä olisi r, kuten veljien nimissä. Ihanaa että tuli Hallandiin uusi herttua! Kuvia odotellessa.

 3. Ja nyt jengi ihmettelee miksi Julianille ammuttiin tykinlaukaukset xD Hyvänen aika tyyppihän kuuluu kuningasperheeseen!

  Nyt rupeskin kiinnostaa mikä on tykinlaukauksissa homman nimi: miksi? miksi juuri x määrä laukauksia tietylle sukupuolelle?

  • Mustakin se oli outo kysymys. Jos lapsilla ei olisi titteliä ollenkaan, niin ymmärtäisin. Mutta en kyllä nyt edes tiedä että tarkkaan ottaen kuka tai ketkä ovat ihmetelleet. 😄

   Palaan kunnialaukauksiin myöhemmin paremmalla ajalla!

 4. Mikäli muistan oikein, olen tuota Folkea tyrkyttänyt joka ikinen kerta arvoisien prinssien nimiksi ja sen kerran, kun tärppää, jätän veikkaamatta!! Julian on kaunis ja kansainvälinen nimi. Sopii hyvin Alexanderin ja Gabrielin jatkoksi.

  Korona näköjään tai siis tietysti vaikuttaa kaikkeen toimintaan tuolla Ruotsinmaan kuningashuoneessakin. Kiitosjumalanpalveluksesta on ollut niukasti kuvia, liekö sitä striimattukaan, en ole ainakaan YouTubesta löytänyt. Kaunis kuva on pikkuprinssistä otettu. Mielestäni enempi äitinsä puolen näköä, jos noin pienestä voi sanoa.

  Hallandin herttuakunta meni onneksi veikkauksessa ihan nappiin. Seuraavaksi alamme odotella pikkuherran ristiäisiä. Ovat oletettavasti pienenpuoleiset, toivottavasti jotenkin kuvataan meidän kuninkaallisfriikkien iloksi.

  • Kyllä varmasti ainakin kuvia nähdään ristiäisistä, vaikka pienellä porukalla ne väistämättä juhlitaan.

   Harmi, että juuri tällä kertaa jätit Folken pois arvauksista! 😅 Herttuakunta osui sentään oikeaan!

Jätä kommentti