Brittihovin häätiarat

Tämä postaus ei varsinaisesti liity mitenkään kuningatar Elisabetin platinajuhlaan, mutta juhlallisuudet toimivat kannustimena kirjoittaa tämä lähes kaksi vuotta luonnoskansiossa ollut postaus valmiiksi. Päivän aiheena on siis brittihovin häätiarat!

Prinsessa Beatrice lainasi häätiaransa kuningatar Elisabetilta. Kuva: Benjamin Wheeler

Brittihovin häätiarat

Monien kuninkaallisten korujen takaa löytyy historiaa ja tunnearvoa, jotka yhdistävät koruja tiettyihin henkilöihin ja luovat siten kytköksiä ja jatkuvuutta sukupolvien välille. Tämä näkyy erityisesti kuninkaallisissa häissä, sillä ovathan häät luonteeltaan perhejuhla, jossa usein tavalla tai toisella kunnioitetaan aiempien sukupolvien perintöä.

Perinteet häätiarojen suhteen vaihtelevat paljon eri kuningashuoneiden välillä. Tiaran valintaan vaikuttaa moni asia, eivätkä kaikki saman perheen morsiamet yleensä käytä samaa häätiaraa. Monissa kuningasperheissä on kuitenkin joku tiara, jota kuninkaalliset morsiamet ovat kantaneet jo useammassa sukupolvessa.

Brittihovissa häätiarat ovat vaihdelleet runsaasti viimeisen noin 100 vuoden aikana. Tähän vaikuttaa erityisesti se, että perheellä ei ole tapana jakaa tiaroja keskenään, vaan kukin tiara on yleensä kerrallaan vain yhden henkilön käytössä. Toisekseen, Windsorin klaani on laaja, ja jokaisella sukuhaaralla on omat tiaransa.

Embed from Getty Images
Kuningatar Elisabet hääpäivänään vuonna 1947

Kolmanneksi, perheen miniät ovat tulleet eri taustoista ja erilaiseen asemaan perheessä, ja niinpä esimerkiksi kuningatar Elisabetin miniöiden häätiaroilla on ihan erilaiset tarinat. Lisäksi voi mainita, että yllättävän moni on syystä tai toisesta mennyt naimisiin ilman tiaraan ja valinnut sen sijaan esimerkiksi kukkaseppeleen.

Näiden seikkojen myötä brittihovissa ei ole kovin montaa varsinaista häätiaraa, mutta muutama ehdokas löytyy.

Kuningatar Maryn hapsutiara

Morsiamet: kuningatar Mary (alkuperäinen tiara/kaulakoru 1893), kuningatar Elisabet (1947), prinsessa Anne (1973) ja prinsessa Beatrice (2020)

Lähimmäksi häätiaran statusta pääsee kuningatar Maryn hapsutiara, joka viimeksi nähtiin Yorkin prinsessa Beatricen häätiarana. Kuten hääpostauksessa kirjoitin, tiaralla on häähistoriaa jo useammassa sukupolvessa.

Vuonna 1893 kuningatar Viktoria antoi pojanpoikansa morsiamelle eli tulevalle kuningatar Marylle häälahjaksi Collingwoodin jalokiviliikkeen valmistaman tiaran, joka toimi myös kaulakoruna. Hääkuvissa näkyy lähinnä kampausta koristaneet kukat, mutta tiaran voi bongata kukkien takaa pään sivuilla.

Kuningatar Maryn ja kuningas Yrjö V:n hääkuva vuodelta 1893. Kuningatar Viktorian antama lahjatiara näkyy huonosti. Kuva: Royal Collection Trust

Kuningatar Mary oli tunnettu rakkaudestaan jalokiviin, ja kuningatar kasvatti ja muokkasi perheen kokoelmaa merkittävästi. Vuonna 1919 Mary halusi täydentää kokoelmaa uudella hapsutiaralla, joten hän antoi Garrardin jalokiviliikkeelle toimeksiannon: purkaa häätiara ja suunnitella sen kivistä uusi tiara.

Venäläistyyliset fringe- eli hapsutiarat olivat erityisen suosittuja Euroopassa 1900-luvun alkupuolella, ja pelkästään Britannian kuninkaallisen perheen eri sukuhaaroilta löytyy useampia samantyylisiä tiaroja.

Beatrice tiara
Kuningatar Maryn vuonna 1919 valmistettu hapsutiara. Kuva: The Royal Family

Kuningatar Mary antoi tiaran lahjaksi miniälleen kuningataräiti Elisabetille vuonna 1936. Elisabet puolestaan lainasi tiaran tyttärelleen, silloiselle prinsessa Elisabetille, tämän avioituessa Kreikan prinssi Philipin kanssa vuonna 1947. Tiara pääsi hääkäyttöön uudelleen vuonna 1973, kun kuningataräiti lainasi sitä tyttärentyttärelleen prinsessa Annelle.

Embed from Getty Images
Prinsessa Annen ja kapteeni Mark Phillipsin häät vuonna 1973

Kuningatar Elisabet peri hapsutiaran kuningataräidiltä vuonna 2002. Molemmilla Elisabeteilla oli/on kokoelmassaan yllin kyllin muitakin vaihtoehtoja, joten hapsutiaraa on jäänyt vähäiselle käytölle. Tunnearvoa sillä kuitenkin selvästi on, ja sen maine häätiarana vahvistui entisestään, kun prinsessa Beatrice asteli vihille se päässään vuonna 2020 (postauksen ensimmäinen kuva).

The Kent City of London -hapsutiara

Morsiamet: Kentin prinsessa Alexandra (1963), Kentin prinsessa Michael (1978) ja lady Gabriella Kingston (2019)

Kuningas Yrjö V:n ja kuningatar Maryn neljäs poika Kentin herttua prinssi George meni naimisiin Kreikan ja Tanskan prinsessa Marinan kanssa vuonna 1934. Herttuaparin häät olivat merkkitapaus ja ensimmäinen kerta, kun kuninkaalliset häät lähetettiin radiossa.

Embed from Getty Images
Kentin herttuapari hääpäivänään vuonna 1934. Prinsessa Marinalla on äitinsä hapsutiara.

Lontoon kaupunki muisti kuninkaallisen perheen tulokasta kauniilla ja klassisella hapsutiaralla. Prinsessa Marina ei kuitenkaan käyttänyt tätä lahjatiaraa hääpäivänään, vaan toista hyvin samannäköistä hapsutiaraa äitinsä kokoelmasta (yllä oleva kuva).

Lahjatiara pääsi morsiustiaraksi vasta Marinan jälkeläisten myötä. Ensin prinsessa lainasi tiaraa tyttärensä prinsessa Alexandran häihin vuonna 1963. Marinan kuoltua hapsutiaran peri hänen nuorin lapsensa prinssi Michael. Kun Michael meni naimisiin paronitar Marie-Christinen kanssa 1978, tuore prinsessa Michael käytti hapsutiaraa siviilivihkimistä seuranneessa iltajuhlassa.

Embed from Getty Images
Prinsessa Alexandra ja prinsessa Michael prinsessa Marinan häälahjaksi saamassa hapsutiarassa.

Vuonna 2019 häätiaran perinne jatkui, kun prinssiparin tytär lady Gabriella Windsor käytti tiaraa hääpäivänään. Lady Gabriellan häiden tunnelmiin voi palata tässä postauksessa.

Embed from Getty Images
Lady Gabriella käytti hääpäivänään samaa tiaraa kuin äitinsä ja tätinsä

The Kent Pearl Fringe -tiara

Morsiamet: Kentin herttuatar Katharine (1961) ja lady Helen Taylor (1992)

Kolmas pientä häätiaran perinnettä omaava tiara löytyy myöskin Kentien sukuhaarasta. Kuningatar Elisabetin serkku Kentin herttua prinssi Edward meni naimisiin Katharine Worsleyn kanssa vuonna 1961. Morsiamella nähtiin hääpäivänä pienehkö kokotimanttinen tiara, jonka alkuperäinen omistaja oli kuningatar Mary.

Kuningatar Mary oli jättänyt tiaran miniälleen prinsessa Marinalle, joka puolestaan lainasi tiaraa toisinaan tyttärelleen prinsessa Alexandralle. Prinssi Edwardin ja herttuatar Katharinen häiden myötä timanttitiara siirtyi kuitenkin herttuattaren käyttöön.

Embed from Getty Images
Herttuatar Katharine alkuperäisessä tiarassa hääpäivänään

Jossain kohtaa 70-luvun aikana Katharine teetti tiaraan muutostöitä, jolloin tiaran yläosa tehtiin uusiksi hapsutiaran malliin. Näistä muista nähdyistä hapsutiaroista poiketen tämä kyseinen yksilö on hiukan pienempi, ja sen yläreunaa koristaa rivillinen helmiä.

Vuonna 1992 Kentin herttuaparin tytär lady Helen lainasi tiaraa äidiltään häihinsä. Tiaraa on nähty julkisuudessa vain harvoin viime vuosikymmeninä, sillä herttuatar Katharine ei ole edustanut aktiivisesti vuosikymmeniin. Juuri nyt tiara on esillä Sotheby’sin suuressa tiaranäyttelyssä Lontoossa, mistä kävi ilmi myös tiaran olevan myynnissä.

Embed from Getty Images
Herttuatar Katharine ja lady Helen tiaran uudistetussa versiossa

Muut brittihovin häätiarat

Kuten huomaatte, häätiaraperinne ei ole erityisen vahva brittihovissa. Windsorin naisten häätiarojen taustalla onkin hyvin erilaisia tarinoita.

Esimerkiksi prinsessa Margaret tunnetusti osti itselleen mieluisan tiaran, kun taas prinsessa Diana käytti oman sukunsa tiaraa. Yorkin herttuatar Sarah sai lahjaksi appivanhemmiltaan ikioman tiaran, mutta Wessexin kreivitär Sophielle teetettiin uusi tiara olemassa olleista materiaaleista.

Herttuatar Catherine, herttuatar Meghan, prinsessa Eugenie ja prinsessa Beatrice saivat tiarat lainaan kuningatar Elisabetilta.

Embed from Getty Images
Herttuatar Catherinen, herttuatar Meghanin, prinsessa Eugenien, Zara Tindallin ja Autumn Phillipsin häätiarat

Prinsessa Margaret lainasi omaa tiaraansa miniälleen, ja hänen tyttärensä Sarah käytti hääpäivänään äitinsä rintaneuloista valmistettua tiaraa. Myös prinsessa Anne on lainannut lapsilleen omia henkilökohtaisia tiarojaan.

Mielenkiintoista nähdä, saako kuningatar Maryn hapsutiara jatkoa häätiarana. Nähdäänkö se jonain päivänä vaikkapa lady Louise Windsorilla? Vai annetaanko se esimerkiksi prinsessa Charlotten käyttöön tämän aikuistuessa? Toisaalta olisi kiva nähdä tiaraa enemmän käytössä, sillä onhan se kaunis ja klassinen, mutta samalla olisi kuitenkin myös hauska nähdä sen jatkavan häätiarana.

8 kommenttia artikkeliin ”Brittihovin häätiarat

 1. Oikein hyvä aihe tähän juhlatohinaan. Kun nyt ei ollut mitään tiaratapahtumaa niin hyvä on muistella häitä. Minusta tuo hapsutiara on onnistunein Annella, runsas huntu ja kampaus tuo sen sopivasti esiin.
  Onnistuneita on myös nuo harvemmin nähdyt, pitempään poissa julkisuudesta olleet tiarat.
  Onkohan tuo Kentin tiara vielä myynnissä, jos ostaisi sen – mutta mistä rahat?

  • Noi hapsutiarat on niin klassisen kauniita, että niillä on vaikea mennä pieleen. Sopivat monenlaiseen mekkoon ja kampaukseen.
   Beatricen häälook oli nyt jälkeenpäin katsottuna aika luonnollinen. Tai siis niin luonnollinen kuin vain tiara päässään voi olla. 😀 Mutta hiukset auki eikä muita isoja koruja tiaran lisäksi.

 2. Hauska postaus! Olen itsekin jossain vaiheessa miettinyt tätä brittikuninkaallisten vahvan häätiaraperinteen puuttumista. Kuningatar Maryn hapsutiara pääsee jo lähelle, onhan se sentään ollut kuningattaren, hänen tyttärensä ja pojantyttärensä häätiarana. Ehkä seuraava morsian voisi olla prinsessa Charlotte, joka pääsee sitä kantamaan omissa häissään. Hapsutiara on kyllä niin klassisen kaunis ja helposti yhdistettävissä erilaisiin morsiustyyleihin, että sinäänsä sopii kyllä häätiaraksi.Toisaalta joku vähän erikoisempi tiara (Ruotsin kamee-tiaran tapaan) sopisi myös häätiaraksi, kun ei niitä kuninkaallisia häitä nyt niin hirvittävän usein ole. Hapsutiaraa voisi helposti käyttää muissakin tilaisuuksissa.

  Toisaalta vahvan häätiaraperinteen puuttuminen luo kivasti uusia mahdollisuuksia esitellä eri tiaroita! Esimerkiksi Eugenien häätiara on aivan ihana, ja oli mahtavaa että tuollainen aarre kaivettiin holveista esille.

  • Tuo hapsutiara voisi kyllä olla kiva valinta Charlotelle. Tai Louiselle! Olisi kiva nähdä sitä käytössä enemmän.

   Brittikokoelma on niin laaja että vaihtoehtoja todella löytyy. Gloucestereilla ja Kenteillä on paljon tiaroja, mutta seuraavalla sukupolvella ei tule olemaan tiaroille juuri mitään tarvetta.

   Vähän toivon, että tulisi sellainen aikakausi taas että tiarat olisivat brittihovissakin isompi juttu. 😄

   • Britit saisivat todellakin skarpata tiarojen käytössä! 😀 Tiarojen käyttö voi ehkä vaikuttaa elitistiseltä perinteeltä, mutta brittihovi ja koko monarkia systeeminä ON elitistinen joka tapauksessa, ei tiarojen hautaminen holviin muuta sitä faktaa. Minun mielestäni tiarat ovat tavallaan koko kansan yhteistä kulttuuriperintöä ja siten olisi hienoa että kansa pääsee niitä myös näkemään.

    • Tästä olen Fiian kanssa niin samaa mieltä: tiarat käyttöön, niin että niitä päästään ihastelemaan muutoinkin kuin historiallisten kuvien kautta tai näyttelyiden vitreeneissä.

     • Samaa mieltä! Tosin tykkään näyttelyistäkin, niissä näkee ihan eri tavalla yksityiskohdat ja käsityön. Mutta käytössähän niitä olisi upeinta nähdä!

    • Toi on ihan totta, että suurimista jalokivistä pidättäytyminen on lähinnä kosmeettinen toimenpide. 😃 Oon samaa mieltä, että vaikka monet jalokivet ovatkin periaatteessa yksityisomaisuutta, niin oikeasti ne ovat kyllä koko kansan kulttuuriperintöä. Tuntuu toisinaan älyttömältä, että Elisabetilla on hallussaan niin valtava määrä koruja, jos niitä kuitenkin sitten pidetään holvissa helposti vuosikymmeniä ilman käyttöä.

Jätä kommentti