Kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja kruununprinssi Haakon Göteborgissa

Moni näkikin jo aiemmin Facebookissa, että allekirjoittaneella oli taannoin “kenttäpäivä” kuninkaallisbloggailun parissa! Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin sekä Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kolmipäiväisen bisneskiertueen päätöspäivä suuntautui nimittäin kotikaupunkiini Göteborgiin.

Houkuttelin ystävän mukaan ja tein meille iskusuunnitelman mahdollisimman hyvää livebongausta varten. Reissu olikin aivan napakymppi, sillä pääsimme heti ensimmäisellä yrittämällä kruununprinsessa Victorian juttusille!

Kruununprinsessa Victoria, kruununprinssi Haakon ja prinssi Daniel vierailivat Göteborgissa toukokuun alussa. Kuva: Timanttisalonki

Ruotsin ja Norjan kruununperijäparit kiertueella

Ruotsin kruununprinsessapari emännöi siis norjalaisten kollegoidensa visiittiä toukokuun alussa. Kyseessä oli virallinen vierailu, jonka aiheena oli maiden välinen yhteistyö, erityisesti ns. vihreiden elinkeinojen saralla. Mukana matkusti myös ministereistä ja elinkeinoelämän edustajista koostunut delegaatio.

Kuningasperheet ovat läheisiä ystäviä myös työn ulkopuolella, ja Haakon ja Mette-Marit yöpyivätkin suurlähetystön tai hotellin sijaan kotoisasti Victorian ja Danielin luona Hagan linnassa.

Seurue vietti ensimmäiset kaksi päivää Tukholmassa, mutta viimeisen päivä ohjelma sijoittui Ruotsin länsirannikolle Göteborgiin. Keuhkofibroosia sairastavan Mette-Maritin ohjelmaa oli Tukholmassa leikattu hieman muita kuninkaallisia väljemmäksi, ja harmikseni hän ei osallistunut Göteborgin ohjelmaan ollenkaan.

Kuninkaalliset saapuvat Göteborgiin

Kruununprinsessa Victorian, prinssi Danielin ja kruununprinssi Haakonin viimeinen päivä alkoi aikaisin, sillä seurue oli jo klo 6 aikaan aamulla Tukholman juna-asemalla. Kuninkaalliset poseerasivat lehdistölle rautatieaseman kuninkaallisessa odotussalissa, joka on peräisin 1900-luvun alusta.

Juna saapui Göteborgiin klo 9:35. En uskonut yleisötungokseen, koska en ollut nähnyt vierailun ohjelmasta tai aikataulusta juurikaan juttua mediassa. Sain tarkat tiedot itsekin Ruotsin hovilta vain muutama päivä aiemmin kysyttyäni asiasta.

Tukholman rautatieaseman kuninkaallinen odotussali. Voit selata kuvia sivuilla olevista nuolista.

Asemalle ei järjestetty suurta vastaanottoa, mutta laiturille rajattiin käytävä ja aseteltiin pieni punainen matto. Paikalla oli meidän saapuessa muutamia yksittäisiä paikalle varta vasten saapuneita aikuisia sekä päiväkotiryhmällinen lapsia.

Tavallisena arkiaamuna asemalla toki liikkui porukkaa muutenkin, ja ohikulkijoita jäi spontaanisti katsomaan kuninkaallisten saapumista. Lisäksi asemalla parveili poliiseja, mediaa ja muuta vierailun järjestämiseen liittyvää henkilöstöä.

Lahjani kruununprinsessa Victorialle. Taustalla punainen matto vielä tyhjällä asemalaiturilla. Kuva: Timanttisalonki

Me jäimme odottamaan laiturille pystytetyn L-kirjaimen muotoisen käytävän päähän niin, että meitä olisi mahdoton missata. Olin hankkinut kaksi pientä kukkakimppua Ruotsin ja Norjan lippujen väreissä. Lisäksi mukanani oli kruununprinsessa Victorialle tarkoitettu kirjekuori, joka sisälsi yliopistoaikoinani kirjoittamani kandidaatintutkielman, jonka aiheena kruununprinsessa oli.

Kruununprinssi Haakon viiletti ohi – Victoria pysähtyi juttelemaan

Kamerat alkoivat räpsyä joka puolella, kun kuninkaalliset astuivat junasta. Ohjelmassa ei varsinaisesti ollut yleisötervehdystä, joten kuninkaalliset tervehtivät pientä vastaanottokomiteaansa ja jatkoivat sitten eteenpäin.

Kruununprinssi Haakon meni ohitse nopeasti, joten ei toivoakaan, että olisimme ehtineet pysäyttää hänet ja antaa kukat. 😀 Kruununprinsessa Victoria sen sijaan pysähtyi tervehtimään muutamia paikalle saapuneita lapsia, joilla oli meidän tavoin pienet kukkalahjat mukana.

Kuulin Victorian huikkaavan jollekin, että he ovat jo hieman myöhässä aikataulusta, joten hetken luulin jo mahdollisuutemme menneen. Jotenkin onnistuin kuitenkin vangitsemaan kruununprinsessan katseen, ja hän pysähtyi kuin pysähtyikin vielä meidän kohdallemme. Sain kukkani ja kirjeeni annettua, kuten alla olevasta kuvasta näkee!

Embed from Getty Images

Victoria jututti meitä hetken ja vaikutti uteliaalta kuullessaan kirjekuoren sisällöstä. Hän tervehti myös ystävääni, joka antoi myös Haakonille tarkoitetut kukat Victorialle. Kruununprinsessa kätteli meitä molempia, ja myös muutaman metrin päässä puolisoaan odottava prinssi Daniel otti meihin katsekontaktia, hymyili ja tervehti meitä kädenheilautukselle.

Olin tästä kohtaamisesta aivan tyrmistynyt. 😀 Polvet tuntuivat heikoilta, enkä muista kauhean tarkkaan sanomisiani!

Sen kyllä muistan, että menin sekaisin sanoissani ja puhuttelin Victoriaa ihan tavallisesti sinä-pronominilla kruununprinsessan tai teidän kuninkaallisen korkeutenne sijaan. Hän lienee onneksi tottunut siihen, että ihmiset vähän sekoavat hänen ympärillään.

Embed from Getty Images

Vaikutelmani kruununprinsessasta oli erittäin positiivinen. Olemus oli säteilevän ystävällinen, mutta ympärillä oli kuitenkin sellainen kuninkaallinen eleganttiuden tunne. Victoria selvästi arvostaa yleisöään, sillä tässäkin hän juuri mainitsi heidän olevan myöhässä, mutta pysähtyi sitten kuitenkin vielä meidän kohdalle. Oletan kukkakimppujen ja kirjekuoren vaikuttaneen asiaan – olisi ehkä tuntunut tylyltä mennä ohi, kun meillä selvästi oli hänelle tuomisia?

Päivän ohjelma

Asemalta kuninkaalliset lähtivät kohti Lindholmenin tiedepuistoa, jossa he osallistuivat bisnesseminaariin. Me näimme vielä asemalta lähtiessämme, miten autosaattue starttasi matkansa.

Kävimme ystäväni kanssa tämän jälkeen kaupungilla lounaalla. Minulla oli vielä myöhemmin iltapäivällä suunnitelmia, mutta en viitsinyt jäädä roikkumaan kaupungille useaksi tunniksi, joten kävin välissä kotona.

Kuninkaalliset olivat meidän lounaamme aikana siirtyneet Lindholmenista toiselle puolelle keskustaa Chalmersin yliopistolle, jossa seurue tutustui merenkulun testilaboratorioon. Tämän jälkeen vuorossa oli lounas Länsi-Götanmaan maaherran virka-asunnolla. Chalmers sijaitsee lähellä kotiani, ja kotimatkalla näin sattumalta autosaattueen ajamassa kohti maaherran residenssiä.

Liikenne pysäytettiin hetkeksi, jotta kuninkaallinen autoletka pääsi oikaisemaan raitiovaunukaistan poikki. Kuva: Timanttisalonki

Kuninkaallisten vierailujen ohjelmanumerot ovat tyypillisesti suhteellisen lyhyitä, ja ohjelma on rakennettu tiiviisti. Lounas oli päivän ainoa pidempi ohjelmanumero, joka oli samalla myös tauko yleisön edessä olemisesta. Lounaskin oli heille kuitenkin yksi työtehtävistä, ja sielläkin oli mediaa paikalla.

Päivän toinen livebongaus

Lounaan jälkeen kuninkaallisten ohjelmassa oli tutustumiskierros Göteborgin yliopiston Skagerak-tutkimusalukseen. Alus oli parkissa Stenpirenin laiturilla kivenheiton päässä lounaspaikasta.

Yleisötungoksesta ei voinut täälläkään puhua, mutta moni ohikulkija jäi seuraamaan tapahtumia. Varsinaisia kuninkaallisbongareita tuntui olleen vain vähän, mutta eipä tätä vierailua tosiaan oltu mitenkään erityisemmin tietääkseni mainostettu missään.

Kruununprinsessa Victoria, kruununprinssi Haakon ja prinssi Daniel saapumassa Skagerak-alukselle. Kuva: Timanttisalonki

Stenpirenillä oli kuninkaallisten saapuessa ehkä noin 60 ihmistä. Vierailu tutkimusaluksella kesti noin 45 minuuttia, minkä lopuksi kruununprinsessapari ja kruununprinssi Haakon pysähtyivät laivan kannella antamaan kommentteja medialle ja ottamaan kuvia. Kuninkaalliset olivat laivavierailun aikana osittain näkyvissä kannella, ja oli selvää, että he kävelisivät myös pois paikalta, joten iso osa yleisöstä jäi odottamaan vierailun päättymistä.

Pistin merkille, että paikalle kerääntynyt yleisö oli hyvin eri-ikäistä. Oli eläkeläisiä ja keski-ikäisiä, mutta myös nuoria aikuisia, osa lasten kanssa ja osa ilman, sekä myös teini-ikäisiä tyttö- ja poikaporukoita.

Kruununprinsessan ruudullinen puku on By Malinalta. Laukku on Saint Laurentin. Kuva: Timanttisalonki

Stenpirenillä oli poliiseja ja kuninkaalliset turvamiehet, mutta mitään ei oltu sen kummemmin aidattu. Kuninkaallisten poistuessa poliisit pyysivät pakittamaan hiukan, siinä kaikki. Ja kun kuninkaalliset lähtivät kävelemään autoilleen päin kohti maaherran residenssiä, yleisö seurasi perässä vain metrien päässä.

Victoria kääntyi vielä ennen autoon nousemista ympäri ja katsahti takana seurannutta porukkaa. Yleisö oli tässä kohtaa jo hajaantunut, joten jäljellä ei ollut montaa delegaation ulkopuolista ihmistä. Victoria kuitenkin näki minut ja tervehti hymyillen, tuntui selvästi muistavan aamulta.

Kruununprinssi Haakon ja prinssi Daniel keskustelivat rennosti autoille kävellessään. Kuva: Timanttisalonki

Tässä kohtaa minä suunnistin kotiin tyytyväisenä päivän saldoon. Aamuinen kohtaaminen juna-asemalla oli mulle oikea jättipotti, joten iltapäivällä pystyin sitten keskittymään kuviin. Ammattilaisotoksia nämä eivät ole, mutta sainpahan vähän materiaalia tähän postaukseen.

Kuninkaallisten päivä jatkui vielä vastaanotolla Norjan konsulaatissa. Virallinen ohjelma loppui klo 17. Voisin kuvitella, että kruununprinssi Haakon suuntasi Göteborgista suoraan Osloon, kun taas kruununprinsessapari matkusti takaisin Tukholmaan.

Timanttisalongin aiempiin livebongauksiin lukeutuvat Pohjoismaiden valtionpäät Helsingissä, prinssi William Helsingissä ja kruununprinsessa Mary Turussa. Kertokaas omia kokemuksianne livebongauksesta!

4 kommenttia artikkeliin ”Kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja kruununprinssi Haakon Göteborgissa

 1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta kohtaamisestasi KP Victorian kanssa. Olit suunnitellut kaiken hyvin ja asemoinut itsesi ihan huippupaikalle.
  Kommentoinkin jo aiemmin facebookiin omasta kohtaamisestani ja kättelystäni Victorian kanssa Hanasaaressa marraskuussa 2014

 2. Kiitos tästä raportista. Sekä Victoria että Haakon vaikuttavat molemmat olevan hyvin välittömiä puolisoineen.
  Kiitos myös Seuran tiara-artikkelista. Toivoin että ehdit kirjoittaa jotakin valtiovierailun tiaroista, koska sekä Ilta-Sanomien että -lehden toimittajat kirjoittivat ihan höpöjä.

  • Kiitos, kiva kuulla että viime aikojen postaukset ovat kiinnostaneet! 😊

   Victoria oli kyllä vaikuttava. Se kuninkaallinen aura on tavallaan tosi vahva, kun se heijastuu kuninkaallisten käytöksessä ja koko tilanteessa kaikkeen. Mutta samalla hän oli niin sydämellisen oloinen ja juurikin välitön.

Jätä kommentti