Kuningas Konstantin haudattiin entisen kotipalatsinsa maille

Maanantaina 16. tammikuuta Euroopan kuninkaalliset piirit kokoontuivat Ateenaan hyvästelemään edellisviikolla kuolleen Kreikan entisen kuninkaan Konstantin II:n. Tämä koostepostaus tulee valitettavasti todella myöhässä, mutta ajattelin, että tällaisesta merkkitapahtumasta on kuitenkin kiva postata jotain, vaikka sitten jälkijunassa.

Hautajaiset olivat kuninkaallisella mittapuulla vähintään erikoiset: iso joukko kuninkaallisia joka puolelta Eurooppaa kokoontui tasavaltalaiseen Kreikkaan kunnioittamaan maan entistä valtionpäätä, joka haudattiin yksityishenkilönä, mutta monien kuninkaallisten perinteiden mukaisesti.

Embed from Getty Images

Ateenan seremonia

Kuningas Konstantinin hautajaisjärjestelyistä syntyi runsaasti keskustelua, sillä entisen kuninkaan asema nykyisessä tasavallassa on ollut kinkkinen kysymys jo pitkään. Kreikka ilmoitti, ettei se aio järjestää valtiollisia hautajaisia entiselle valtionpäälleen, mutta kritiikin yltyessä maan pääministeri tuli jonkin verran vastaan.

Tilanne oli siinä mielessä erikoinen, että lukuiset ulkomaiset kuninkaalliset sekä paikalle odotettu yleisöjoukko kuitenkin tarkoittivat sitä, että paikallisilta poliisivoimilta tarvittiin panostusta turvaamaan tapahtumaa.

Kompromissin myötä kuninkaan arkku oli hautajaispäivän aamun esillä lying-in-state -perinteen mukaisesti. Arkku oli esillä Ateenan katedraalin vieressä sijaitsevassa pienemmässä bysanttilaisessa kappelissa, joka oli (kuten alla olevan gallerian kolmannesta kuvasta näkee) pieni ja koruton, mutta satoja vuosia vanha.

Paikalle oli kokoontunut kansalaisia jonoksi asti, ja tuhannet ihmiset kävivät jättämässä viimeisen tervehdyksen. Käsittääkseni moni kreikkalainen suhtautuu monarkiaan ja kuningasperheeseen hyvin torjuvasti (korjatkaa, jos teillä on parempaa tietoa), mutta paikalla oli nyt ex-kuninkaan tukijoita, joilla oli mukanaan kukkia, kuningaskunnan lippuja ja kuningasparin kuvia. Moni oli varmasti paikalla myös uteliaisuuttaan: Kreikassa ei ole kovin usein tällaisia tilaisuuksia.

Embed from Getty Images
Pikkukappeli; paikalla oli runsaasti yleisöä aamupäivän aikana; arkku esillä pikkukappelissa; Konstantinin pojat seurasivat isänsä arkkua lyhyen matkan kappelista katedraaliin.

Arkku kuljetettiin pienessä kulkueessa pikkukappelista Ateenan katedraaliin, jossa kuningas Konstantin ja kuningatar Anne-Marie vihittiin vuonna 1964. Hautajaisvieraita oli noin 200. Kreikkaa edusti pääministerin sijainen Panagiotis Pikrammenos yhdessä kulttuuri- ja urheiluministeri Lina Mendonin kanssa, minkä lisäksi paikalla oli myös joitakin entisiä ja nykyisiä poliitikkoja sekä esimerkiksi Kreikan olympiakomitean puheenjohtaja.

Katedraalissa oli esillä kuningas Konstantinin kreikkalaiset ja tanskalaiset kunniamerkit, espanjalainen Kultaisen taljan kunniamerkki sekä kuninkaan olympiamitali. Arkku oli kääritty Kreikan lippuun ja sen päällä lepäsi kuningatar Anne-Marien kukkalaite.

Embed from Getty Images
Kuningas Konstantinin kunniamerkit ja mitalit

Seremoniaa ja suurta pappijoukkoa johti Ateenan ja koko Kreikan arkkipiispa Ieronymos II. Kreikan yleisradioyhtiö näytti hautajaiset livelähetyksenä. Kruununprinssi Pavlos piti kirkossa muistopuheen, jonka voi katsoa Youtubesta.

Embed from Getty Images
Kuvia katedraalin sisältä

Kuningas Konstantin haudattiin entisen kotipalatsin maille

Kirkkoseremonian jälkeen pienempi noin 60 hengen vierasjoukko matkusti Tatoin palatsille noin 30 km päähän Ateenan keskustasta. Kuningas Konstantin haudattiin palatsin kuninkaalliselle hautausmaalle, jossa sijaitsee myös mm. hänen vanhempiensa viimeinen leposija. Aikanaan tänne haudataan varmasti myös kuningatar Anne-Marie, mutta ei ole varmaa, jatkuuko sukuperinne enää heidän lapsiinsa.

Tatoilla oli vuorossa pienempi yksityinen seremonia. Perhe julkaisi jonkin verran kuvia, mutta varsinainen hautaus tapahtui ilman kameroiden läsnäoloa.

Embed from Getty Images

Konstantinin pojat ja viisi miespuolista lastenlasta kantoivat Tatoin hautausmaalla arkun viimeiseen lepopaikkaansa. Kaunis ele, joka on tällaisissa hautajaisissa harvinainen. Yleensähän kuninkaalliset eivät itse kanna arkkua.

Kuningas Konstantin haudattiin Tatoin palatsin kuninkaalliselle hautausmaalle.
Kuninkaan pojat ja lapsenlapset kantoivat arkun haudalle. Kuva: Kuningas Konstantinin toimisto

Tatoin palatsi on Kreikan kuningasperheen entinen kesäresidenssi. Monarkian lakkauttamisen jälkeen palatsi jäi hylätyksi, ja jo entuudestaan rapakuntoon päässyt paikka kärsi entisestään vuoden 2021 metsäpaloissa. Palatsin puutarhaa siistittiin kiireessä jonkin verran ennen Konstantinin hautajaisia, ja nyt Kreikka on ilmoittanut jatkavansa kunnostustöitä, jotta palatsi voidaan avata yleisölle museona vuonna 2025.

Hautausmaa näyttää jokseenkin karulta (tässä esimerkki, en tosin tiedä, kenen haudasta on kyse), mutta tuntuu, että siinä on jotain poeettista kauneutta, että Konstantin pääsi viimeiseen lepoonsa kotimaahansa ja sukunsa viereen.

Hautajaisten jälkeen kuningatar Anne-Marie perheineen emännöi vastaanottoa ja illallista Ateenassa.

Vieraat

Kreikka

Embed from Getty Images
Kuningatar Anne-Marie ja kruununprinsessa Marie-Chantal; kuningasperhettä, keskellä prinssi Nikolaos ja prinsessa Tatiana, ylärivissä prinsessa Theodora ja Matthew Kumar; Konstantinin pojat prinssi Philippos, kruununprinssi Pavlos ja prinssi Nikolaos; prinsessa Alexia ja Carlos Morales Quintana; prinsessa Nina ja prinssi Philippos prinsessa Theodoran takana.

 • kuningatar Anne-Marie
 • kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal
  • prinsessa Olympia ja prinssit Constantine-Alexios, Achileas-Andreas, Odysseas-Kimon ja Aristidis-Stavros
 • prinsessa Alexia ja Carlos Morales Quintana
  • lapset Arrietta, Anna-Maria, Carlos ja Amelia Morales
 • prinssi Nikolaos ja prinsessa Tatiana
 • prinsessa Theodora ja tämän kihlattu Matthew Kumar
 • prinssi Philippos ja prinsessa Nina
 • prinsessa Irene (Konstantinin nuorempi sisko)
 • prinssi Michael ja Marina Karella (Konstantinin serkku ja tämän vaimo)
  • prinsessa Alexandra (Michaelin ja Marinan tytär)

Embed from Getty Images
Kuninkaan vanhin lapsenlapsi, prinsessa Olympia; kruununprinssiparin viisi lasta; viimeisen kuvan harmaatukkainen vilkuttava nainen on kuningas Konstantinin ja kuningatar Sofian sisko prinsessa Irene.

Espanja

 • kuningatar Sofia ja kuningas Juan Carlos (Sofia on Konstantinin vanhempi sisko)
 • kuningas Felipe ja kuningatar Letizia
 • infanta Elena
  • lapset Felipe ja Victoria de Marichalar y Borbón
 • infanta Cristina
  • lapset Juan, Pablo, Miguel ja Irene Urdangarin y Borbón

Embed from Getty Images
Kuningas Felipe tervehtimässä kruununprinssi Pavlosta; kuningatar Sofia ja kuningas Juan Carlos; kolmannessa kuvassa taustalla myös infantat Elena ja Cristina; kuningas Felipe ja kuningatar Letizia

Tanska

 • kuningatar Margareeta
 • kruununprinssi Frederik
 • prinssi Joachim
 • prinsessa Benedikte
 • Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Alexandra (Benedikten tytär)

Embed from Getty Images
Tanskan ja Ruotsin kuninkaalliset

Ruotsi

 • kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia
 • prinsessa Christina (oli muuten yksi morsiusneidoista Konstantinin ja Anne-Marien häissä)

Norja

 • kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit
 • prinsessa Märtha Louise

Embed from Getty Images
Norjan kuninkaalliset

Britannia

 • prinsessa Anne ja sir Timothy Laurence
 • lady Gabriella Kingston (Kentin prinssi Michaelin tytär, edusti Walesin prinssi Williamia)

Embed from Getty Images
Prinsessa Anne ja sir Tim; lady Gabriella

Alankomaat

 • kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima
 • prinsessa Beatrix

Belgia

 • kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde

Luxemburg

 • suurherttua Henri

Embed from Getty Images
Alankomaiden, Belgian, Luxemburgin ja Liechtensteinin kuninkaalliset (prinsessa Margaretha saapui veljensä suurherttua Henrin kanssa)

Liechtenstein

 • prinsessa Margaretha (edusti lankoaan Liechtensteinin ruhtinasta)

Monaco

 • ruhtinas Albert

Jordania

 • ex-kuningatar Noor
 • prinsessa Raiyah
 • prinsessa Sarvath

Embed from Getty Images
Monacon ruhtinas Albert; Jordanian ex-kuningatar Noor

Entiset hallitsijasuvut

 • Bulgarian tsaari Simeon
 • Iranin keisarinna Farah
 • Hannoverin perintöprinssi Ernst August ja prinsessa Ekaterina
 • Hannoverin prinssi Christian ja prinsessa Alessandra (Ernst Augustin ja Christianin isä, se Monacon Carolinen puoliso siis, on kuningas Konstantinin serkku)
 • Badenin rajakreivi Bernhard ja rajakreivitär Stephanie
 • Venäjän suuriruhtinatar Maria Vladimirovna
 • Romanian prinssi Radu
 • Yugoslavian kruununprinssi Alexander ja kruununprinsessa Katherine

Embed from Getty Images
Hannoverin prinssi Christian ja prinsessa Alessandra; Venäjän suuriruhtinatar Maria Vladimirovna

Lisäksi paikalla oli mm. Konstantinin lasten puolisoiden perhettä, kuten Marie-Chantalin sisko ja prinsessa Tatianan äiti.

Kuningas Konstantin oli mm. Walesin prinssi Williamin, lady Gabriella Kingstonin, Alankomaiden prinssi Constantijnin, Romanian kruunun suojelijan Margaretan sekä Venäjän suuriruhtinas George Mikhailovichin kummisetä.

Alla on vielä kuvia kukkalaitteista, joita monet kuninkaalliset olivat lähettäneet paikalle. Arkun päällä oli Anne-Marien kukkalaite, jonka nauhassa oli teksti “sinun rakas Anne-Mariesi”. Kukat olivat kieloja, joista myös kuningattaren hääkimppu aikoinaan tehtiin.

Katedraalissa arkun toisella puolella näkyi kuningasparin lasten seppeleet ja kuningatar Sofian kukkalaite, kun taas toisella puolella oli Tanskan sukulaisten kukat. Katedraalin ulkopuolella oli sisäänkäynnin ympärillä ja seinänvierustaa pitkin valtavasti kukkia. Esimerkiksi Ruotsista oli kaksi seppelettä, joista toinen näytti olevan kuningasparin lapsilta. Kukkalaitteet jatkuivat katedraalin seinustalla vielä kulman takana.

Embed from Getty Images
Kuvagalleria kukista

Lopuksi: missä olivat brittikuninkaalliset?

Britannian kuninkaallisen perheen edustajat, tai enemmänkin niiden puuttuminen, aiheutti runsaasti keskustelua somessa. Brittikuninkaallisilla aina kerrotaan olevan niin läheiset välit kreikkalaisiin sukulaisiinsa (jotka asuivat Britanniassa vuosikymmeniä), niin jotenkin vaisua sitten, että hautajaisiin osallistuivat vain prinsessa Anne ja lady Gabriella.

Brittikuninkaalliset ovat jo vuosia olleet laiskoja osallistumaan mannermaisten kollegoidensa tilaisuuksiin, mikä tuntuu tosi tympeältä. Miettikää nyt, miten isosti prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin poismenot huomioitiin muissa hoveissa! Valitettavasti tämäkin on sellainen pieni asia, joka on vuosien saatossa luonut kuvaa, että brittikuninkaalliset ovat vähän ylimielisiä

Embed from Getty Images

Kuningatar Elisabet osallistui ulkomaisiin kuninkaallisiin perhetilaisuuksiin vain harvoin, mutta ei olisi minusta ollut mitenkään mahdotonta, että kuningas Charles tai edes prinssi William, joka oli sentään kuningas Konstantinin kummipoika, olisivat matkustaneet Kreikkaan. Charles ja William ovat itse myös kruununprinssi Pavloksen vanhimpien lasten kummeja.

Kentin sukuhaaran kohdalla ymmärrän, että ainakin prinssi Edwardin ja prinsessa Alexandran (ehkä myös prinssi Michaelin) kohdalla matkustelu ei ehkä iän puolesta enää ole ajankohtaista, mutta jotenkin outoa, että sitäkin osaa suvusta edusti ainoastaan lady Gabriella. Kentin sisarusten äitihän oli syntyjään Kreikan prinsessa Marina.

Niin tai näin, kuningas Konstantin haudattiin entisen kotipalatsinsa maille sukunsa luokse kunniallisesti ja koko Euroopan kuninkaallisten piirien tukemana. Kuninkaan kuoleman myötä yksi luku Kreikan historiassa sai päätepisteensä.

6 kommenttia artikkeliin ”Kuningas Konstantin haudattiin entisen kotipalatsinsa maille

 1. Kreikkalaistaustainen kirjeystäväni on syntynyt maan tasavallan aikaan, mutta kerran kysyessäni hänen mielipidettään maansa ex-kuninkaallisista, vastaus oli niin tulikivenkatkuinen, että en ole uskaltanut kysyä tarkennuksia asiaan. Kiinnostaisi kyllä tietää, miksi mielipide oli niin jyrkkä. Ehkä joskus rohkaistun kysymään asiaa. 😄
  Itselleni jäi päällimmäisenä pettymys brittien osallistumisesta, tässähän ei ole mitään uutta entiseen verrattuna. Kaikkien muiden kuninkaallisten osalta tuntui, että osallistujia oli lähetetty mahdollisuuksien mukaan jopa ”normaalia” enemmän tai ehkä minusta vain tuntuu sille. Esimerkiksi prinsessa Beatrix taitaa olla samaa ikäluokkaa Kentin sukuhaaran edustajien kanssa, mutta siellä hän näytti olevan mukana…

  • Mä oon joskus lukenut, että Konstantin ja Anne-Marie olisivat olleet hyvin suosittuja alkuun, minkä takia on vähän hämmentävää, miten nuiva suhtautuminen monella on heihin. Mutta olen lukenut myös, että erityisesti kuningatar Frederika sotkeentui paljon politiikkaan, mitä ei katsottu hyvällä ja mitä myöhemmin tuotiin esiin argumenteissa kuningasperhettä vastaan.

   Konstantin tuntuu eläneen maanpaossa kuitenkin siinä mielessä arvokkaasti, että tasavallan hyväksyminen tuki valtion kehitystä. Oman monarkistiliikkeen operoiminen olisi jakanut kansakuntaa ja rapauttanut uuden hallinnon mandaattia. Asiat olisivat voineet mennä paljon huonomminkin

 2. Muistan melko nuorena, kun lehdessä kerrottiin Konstantinin ja Anne-Marien romanssista, kuinka nuoria ja rakastuneita he olivat ja myöhemmin oli kuvaus heidän häistään. Se oli niin romanttista ja tyttöjen kanssa haaveiltiin omista prinsseistä.
  Kreikkalaiset palvoivat nuorta morsianta ja kuningatarta ja traagista oli se, kun joutuivat jättämään maansa vallankaappauksen vuoksi.
  Se, mitä olen heitä seurannut, on ollut mukavaa luettavaa ja katsottavaa, ei vihaa, ei syytöksiä, ei säälin kerjuuta, he elivät siellä, missä kodin saivat ja vaikuttivat aina sympaattisilta ja arvonsa tuntevilta. Sekin, että muut kuninkaalliset suhtautuivat heihin kunnioituksella eikä niin, etteivät kuuluisi porukkaan.
  Olen aina ihmetellyt brittikuninkaallisten nuivaa tai välinpitämätöntä suhtautumista muiden kuningashuoneiden tapahtumiin. Pitävätkö he itseään liian hienoina osallistumaan vai eivätkö he välitä muista? Prinssi Philip oli kuitenkin kreikkalaisprinssi, ei kauhean kaukaista sukua edes.

  • Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, multa on mennyt ihan ohi tämä kommentti!

   Kommentoin tuossa ylempänä juuri Hannalle, että Konstantin ja Anne-Marie tuntuvat eläneen maanpaossa kuitenkin arvokkaasti. Asiat olisivat voineet mennä paljon huonomminkin.

   Aina jotenkin ihmeellistä, miten nuivia brittikuninkaalliset tuntuvat tässä suhteessa olevan. Kuninkaallisuus on kuitenkin aika merkittävä yhteinen nimittäjä, joten luulisi että toisten samassa asemassa olevien kanssa kaveeraaminen olisi vain hyödyllistä ja antoisaa.

 3. YouTubesta olen katsonut hautajaisista monta klippiä ja pitempiäkin otteita. Taisin kerran jo mainita, että nuo hautajaiset olivat todella, todella lämminhenkinen tilaisuus. Puuttui tavallinen kuninkaallinen virallisuus. Sehän olikin perhejuhla, olkoonkin, että vieraslista oli täynnä siniverisiä.

  Oli jotenkin niin kaunista katsoa perheen poikien toimintaa kirkossa. Kaikki vieraat kävivät arkun ääressä tervehtimässä heitä. Kuninkaalliset ja muut, sanotaanko arvovieraat, otti Pavlos vastaan kirkon portailla. Monet ovat kysyneet, missä olivat brittikuninkaalliset. Ymmärsin, että Anne edusti kuningas Charlesia. Williamilla oli myös edustaja. Minunkin mielestäni olisivat voineet ihan itse tulla paikalle.

  Luin jostakin, että Anna Maria haluaa jäädä nimenomaan Kreikkaan asumaan. Sinänsä aika ihmeellistä; joutuivathan he aikanaan pakenemaan sieltä. Frederikan hautajaisissa v. 1982 saivat olla vain jokusen tunnin. Aika on ilmeisesti tehnyt tehtävänsä. Kannatusta kuninkaallisille, ihmisinä, vielä on. Kansa huusi yhteen ääneen entisen kuninkaansa nimeä, kun arkkua kannettiin ulos. Mitähän Anna Maria mietti silloin!

  Oli myös liikuttavaa nähdä lasten ja lastenlasten itse kantavan arkkua Tatoin palatsin luona.

  • Jotkut spekuloivat, että muuttaako Anne-Marie takaisin Tanskaan missä siskot ovat. Saa nähdä, houkuttaako lämmin ilmasto ja olemassa ollut elämä Kreikassa enemmän. Nikolaos ja Tatiana asuvat siellä, muut lapset tietääkseni muualla. Ja asuihan kuningaspari siellä 10 vuotta, joten varmasti heille muodostui omat kuvionsa.

   Konstantinin hautajaiset olivat kyllä koskettavat ja kauniit. Uniikki ja haastavakin tilanne, mutta perhe onnistui järjestelyissä hienosti. Lämminhenkisyyden lisäksi tietynlaista rosoisuutta ja ennen kaikkea aitoutta, mikä sopi heille hyvin.

Jätä kommentti