Kuningas Kaarle Kustaan juhlaviikonlopun ohjelma

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan valtakauden 50-vuotisjuhlat ovat alkaneet virallisesti tänään keskiviikkona, mutta meille yleisölle mielenkiintoisin osa sijoittuu torstaille, perjantaille ja lauantaille. Tässä postauksessa on kooste juhlaohjelmasta ja vieraslistasta sekä linkkejä SVT:n livelähetyksiin ja muutamiin kiinnostaviin artikkeleihin ja dokumentteihin.

Kuningas Kaarle XVI Kustaan virallinen juhlapotretti. Kuva: Thron Ullberg / Kungl. Hovstaterna

Kaarle Kustaan juhlaviikonlopun ohjelma

Tiistaina 12.9. kuningaspari, kruununprinsessapari sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia osallistuivat valtiopäivien vuosittaisiin avajaisiin, joissa kuningas piti tuttuun tapaan puheen.

Tänään keskiviikkona kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ovat isännöineet kuninkaanlinnassa ensin aamupäivällä eri järjestöjen edustajia ja myöhemmin iltapäivällä Ruotsin valtiopäiviä ja hallitusta.

Hovi julkaisi hiljattain kaksi uutta kuvaa kuningasperheestä. Ensimmäisessä kuvassa kuningaspari poseeraa lastensa ja näiden puolisoiden sekä lastenlastensa kanssa kuninkaanlinnan Vita Havet -salissa. Toisessa potretissa Kaarle Kustaa on kuvattu seuraajiensa kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Estellen kanssa.

Seisomarivi vasemmalta: prinssi Oscar, prinsessa Estelle, prinsessa Sofia, prinssi Carl Philip sylissään prinssi Julian, kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel, prinsessa Madeleine, Chris O’Neill ja prinssi Nicolas. Sohvalla prinssi Gabriel, prinssi Alexander, kuningatar Silvia, kuningas Kaarle Kustaa, prinsessa Leonore ja prinsessa Adrienne. Kuva: Clément Morin / Kungl. Hovstaterna
Kolme sukupolvea: kuningas, kruununprinsessa ja prinsessa Estelle. Kuva: Clément Morin / Kungl. Hovstaterna

Alkuviikosta hovi julkaisi uusia potretteja myös prinssi Danielista, joka täyttää 50 vuotta kuninkaan juhlapäivänä 15.9. Prinssiä juhlitaan hovin mukaan perheen kesken yksityisesti. On edelleen aivan uskomaton sattuma, että Daniel syntyi samana päivänä, kun tuleva appiukko nousi valtaan. 😀 Danielia kuvasi myös tuoreet perhekuvat ottanut Clément Morin.

Torstai 14.9.

 • Kuningaspari isännöi aamupäivällä kuninkaanlinnassa toista vastaanottoa eri järjestöjen edustajille.
 • Ruotsin kuninkaallinen ooppera järjestää illalla Drottningholmin linnan teatterissa juhlavuosiesityksen. Tilaisuuteen osallistuu kuningasperheen lisäksi ulkomaiset vieraat Pohjoismaista sekä muita virallisia vieraita.
 • Näytöksen jälkeen kuningaspari isännöi Drottningholmin linnassa yksityistä illallista kutsuvieraille.
 • Torstain ohjelma ei ole yleisölle avointa, eikä SVT livelähetä sitä. Ruotsin hovin tuntien illasta saadaan todennäköisesti jotain kuvia.

Perjantai 15.9.

 • Varsinainen juhlapäivä perjantai on Ruotsissa yleinen liputuspäivä, minkä lisäksi Hagan kuninkaallinen hautausmaa on poikkeuksellisesti auki klo 11-15 paikallista aikaa, jotta halukkaat voivat käydä kuningas Kustaa VI Aadolfin haudalla.
 • Päivä alkaa Te Deum -kiitosjumalanpalveluksella kuninkaanlinnan kirkossa klo 11:30 Suomen aikaa. Kuningasperheen lisäksi tilaisuuteen osallistuu pohjoismaiset arvovieraat, muita virallisia vieraita, eri uskontokuntien edustajia sekä hovin henkilökuntaa.
 • Skeppsholmenilta ammutaan perinteiset kunnialaukaukset klo 13 Suomen aikaa, minkä jälkeen kuninkaanlinnan ulkopihalla alkaa vahdinvaihto, jota kuningasperhe ja pohjoismaiset kuninkaalliset seuraavat, oletettavasti linnan uudelta parvekkeelta.
 • Linnanpihan juhlaohjelma jatkuu klo 14:20 Kuninkaallisen musiikkiakatemian järjestämällä laulutervehdyksellä.
 • Illalla klo 20:30 Suomen aikaa kuningasperhe isännöi kuninkaanlinnan valtakunnansalissa juhlaillallista pohjoismaisille arvovieraille sekä kotimaisille vieraille.
 • Illan aikana SVT esittää kuninkaan juhlapuheen kansalaisille.
 • SVT lähettää suorana Te Deumin, linnanpihan juhlaohjelman sekä juhlaillallisella pidetyt puheet. Juhlalähetystä voi seurata SVT:n kautta myös Suomessa.
Kuninkaanlinnan uusi parveke valmistui keväällä. Kuva: Timanttisalonki

Lauantai 16.9.

 • Iltapäivällä kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ajavat suuressa kulkueessa läpi Tukholman keskustan. Kulkue lähtee kuninkaanlinnalta klo 15:30 Suomen aikaa. Kierrettyään keskustan kuningaspari nousee Skeppsholmenin saarella kuninkaallisen Vasaorden-soutuveneen kyytiin. Matka jatkuu vesiteitse takaisin kuninkaanlinnalle.
 • Tukholman kaupunki järjestää keskustassa juhlakonsertin, johon kuningasperhe osallistuu. Konsertti alkaa klo 17 Suomen aikaa, ja se on avoin yleisölle. Tapahtumapaikkana on kuninkaanlinnan pohjoispääty eli Lejonbacken, Norrbron silta ja puisto sekä sillan toisessa päässä sijaitseva Kustaa Aadolfin tori.
 • SVT esittää suorana sekä kuningasparin kulkueen että konsertin. Yleisöä kannustetaan tulemaan paikalle.

Oletko menossa Tukholmaan viikonloppuna?

Perjantain ohjelma linnanpihalla sekä lauantaina kulkue ja konsertti ovat viikonlopun yleisöystävälliset osat, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Tanskan ja Norjan hovien tiedotteiden perusteella kuulostaa siltä, että myös ulkomaiset kuninkaalliset vieraat osallistuvat linnanpihan ohjelmaan.

Valitettavasti perjantaina vieraiden saapumista linnankirkkoon tai juhlaillalliselle ei ole mahdollista seurata paikan päällä (kysyin tätä hovilta). Luulen vieraiden saapuvan kirkkoon ja illalliselle sisäkautta.

Kuninkaanlinna ja Drottningholmin linna ovat kiinni koko viikon juhlajärjestelyjen takia, eli esimerkiksi juhlavuosinäyttelyä ei pääse katsomaan.

Tukholman kuninkaanlinna on juhlallisuuksien päänäyttämö. Kuva: Timanttisalonki

Vieraslista

Ruotsin kuningasperhe

 • Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia
 • Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel
 • Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia
 • Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill
 • Prinsessa Christina ja oletettavasti tämän puoliso Tord Magnuson
 • Kuningasperheen lapset osallistuvat todennäköisesti ainakin osaan ohjelmasta.
 • Prinsessa Birgitta on vahvistanut ruotsalaislehdille, että hän, prinsessa Margaretha ja prinsessa Désirée eivät vanhuuden vaivojen vuoksi matkusta Tukholmaan. Sisarusviisikon kerrotaan kuitenkin kokoontuneen yhteen kuluneen kesän aikana Öölannissa.
 • Kutsulistalla saattaa olla myös kuninkaan sisarten perheitä ja Silvian sukulaisia.

Pohjoismaiset arvovieraat

 • Tanskan kuningatar Margareeta
 • Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary
 • Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja
 • Norjan kruununprinssi Haakon (ainoastaan perjantain illallinen) ja kruununprinsessa Mette-Marit
 • Kreikan kuningatar Anne-Marie
 • Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio
 • Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson ja rouva Eliza Reid

Embed from Getty Images
Pohjoismaiset valtionpäät puolisoineen Helsingissä kesällä 2017 Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlassa. Sama joukko kokoontuu tällä viikolla Tukholmassa.

Virallisia vieraita

 • Ruotsin hallitus
 • Valtiopäivien edustajia
 • Puoluejohtajat
 • Ruotsin läänien maaherrat
 • Viranomaisten ja valtiollisten instituutioiden edustajia
 • Puolustusvoimien edustajia
 • Uskontokuntien edustajia
 • Elinkeinoelämän, kulttuuri- ja media-alan, kuninkaallisten akatemioiden ja säätiöiden edustajia
 • Hovin edustajia

Linkkejä

6 kommenttia artikkeliin ”Kuningas Kaarle Kustaan juhlaviikonlopun ohjelma

 1. Upeita asuja ollut, toivottavasti päästäisiin vielä näkemään tiaroitakin 😄 Onnea sekä kuninkaalle että synttärisankari Danielille!

  • Nyt jälkikäteen täytyy sanoa, että ihmeen kesäisen keväistä oli pukeutuminen. Joku vitsaili Twitterissä, että pukukoodina on nähtävästi ollut pääsiäisen pastellisävyt. 😀

 2. Tämä menee nyt aivan ohi aiheen. Luin sinun aikaisempia postauksia Belgian prinsessa Delphinestä, ja usassa postauksessa ja niiden kommenteissa mainittiin siitä, että kuningas Albert olisi ollut etäinen isä lapsilleen. Onko aiheesta muita kirjoituksia tai vaikka haastatteluja?

  Olen usein miettinyt näitä aikaisempia hallitsijaperheitä ja hallitsijoiden suhdetta lapsiinsa, kun aina välillä kuulee puhetta vanhempien huonoista suhteista lapsiinsa. Psykologiasta ja ihmisten käyttäytymisestä kiinnostuneena olisi mielenkiintoista lukea vaikkapa Albertista ja hänen suhteestaan lapsiinsa, ja minkälaiset suhteet esimerkiksi Philippellä on lapsiinsa.

  • Kuninkaallisten perheiden “tunnepuolessa” on varmaan tapahtunut paljon kehitystä parin viime vuosikymmenen aikana, kun lapsia ei enää jätetä täysin lastenhoitajien kasvatettavaksi. Voisin kuitenkin kuvitella, että vaihtelua on siinä missä tavallisissakin perheissä. Muuttujia on paljon.

   Belgian tapauksessa on yleisesti tiedossa, että kuningas Albertin ja kuningatar Paolan avioliitto ei ollut onnellinen heidän nuoruudessaan. Albertilla oli merkittävä rooli ulkomaankaupan parissa, mikä vei matkoille jatkuvasti, ja Delphinen äidin kanssahan hänellä oli pitkä salasuhde ja haaveita erota Paolasta. Kuningaspari on itse todennut joskus myöhemmin, että oli vaikeaa aikaa, josta he kuitenkin pääsivät ylitse. Philippe on myös muistaakseni sanonut, ettei hänen lapsuutensa ollut kovin mukava.

   Philippe ja Mathilde taas näyttävät ainakin ulkoisesti onnistuneen luomaan toisenlaisen ympäristön omille lapsilleen. Kasvatuskulttuuri on muuttunut ja vanhempien avioliitto näyttää onnelliselta.

 3. En ole jaksanut seurata juhlallisuuksia niin innokkaasti kuin olin toivonut (kiitos oman flunssan ja lapsen kuumeen), joten kiva jos tänne tulee vielä koostetta. Asuista olen katsonut kuvia, parhaiten mieleen on tähän mennessä jäänyt Tanskan Maryn mustavalkoinen asu torstailta(?), Mary oli siinä niin veistoksellisen uljas.

Jätä kommentti