Nobel-juhlat 2023: kuninkaallinen pukuloisto

Joulukuussa on monen kuninkaallisharrastajan vuoden kohokohta – kaksi iltaa tiaroja ja iltapukuja Ruotsin kuningasperheen kanssa! Nobel-juhlat 2023 tarjosivat tuttuun tapaan kuninkaallista kimallusta.

Jos kaipaat muistinvirkistystä edellisvuoden puvuista, voit vilkaista vanhoja postauksia: Nobel-juhla ja kuninkaanlinnan illallinen. Viime vuonna kirjoitin myös Seuran puolelle kuninkaallisten naisten juhlapukeutumisesta yleisesti.

Nobel-juhlat 2023 Tukholmassa.

Nobel-palkitut eli laureaatit

Mitalin, diplomin ja 11 miljoonaa Ruotsin kruunua (noin 980 000 €) sisältävät Nobel-palkinnot jaettiin tänä vuonna seuraaville henkilöille:

  • Lääketieteen palkinnon saivat unkarilainen Katalin Karikó ja yhdysvaltalainen Drew Weissman työstään mRNA-rokotteiden parissa.
  • Fysiikassa palkittiin ultranopeita atomitason prosesseja tutkineet ranskalainen Pierre Agostini, unkarilainen Ferenc Krausz ja ranskalainen Anne L’Huillier.
  • Kemian palkinnon saivat ranskalainen Moungi G. Bawendi, yhdysvaltalainen Louis E. Brus ja venäläinen Alexei I. Ekimov kvanttipistetutkimuksestaan.
  • Kirjallisuuden Nobel meni norjalaiselle kirjailija ja näytelmäkirjailija Jon Fosselle. Perusteina mainittiin hänen innovatiiviset näytelmänsä ja proosansa.
  • Rauhanpalkinnon sai tänä vuonna iranilainen ihmisoikeusaktivisti Narges Mohammadi työstään naisten sortoa vastaan Iranissa ja pyrkimyksistään edistää ihmisoikeuksia ja vapautta.
  • Taloustieteessä palkittiin naisten asemaa työmarkkinoilla tutkinut yhdysvaltalainen Claudia Goldin.

Nobel-juhlat

”Tiedemaailman Oscareihin” liittyy monenlaista ohjelmaa, mutta Nobel-viikko huipentuu aina palkintoseremonioihin Tukholmassa ja Oslossa. Päivämäärä 10.12. on palkintojen isän Alfred Nobelin kuoleman vuosipäivä.

Rauhanpalkinto jaetaan iltapäivällä Oslossa, ja muut palkinnot jakaa alkuillasta kuningas Kaarle Kustaa Tukholman konserttitalon palkintoseremoniassa. Myös Norjassa kuninkaalliset osallistuvat seremoniaan, mutta kuninkaalla ei ole erityistä roolia, vaan palkinnon jakaa Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja.

Embed from Getty Images
Kuningas Kaarle Kustaa jakaa palkinnon kirjailija Jon Fosselle

Tukholmassa ilta jatkuu kaupungintalon sinisessä salissa noin 1200 vieraan illallisella eli Nobel-banketilla. Oslossa rauhanpalkinnon voittajaa juhlitaan illalla Grand Hotelissa järjestetyllä juhlaillallisella.

Lisää kuninkaallista juhlahumua on luvassa huomenna, kun Ruotsin kuningasperhe tarjoaa palkituille perinteiseen tapaan illallisen kuninkaanlinnassa.

Oslon juhlallisuudet

Rauhanpalkinto jaettiin Oslon kaupungintalolla tänä vuonna ilman voittajaa, sillä Narges Mohammadi on vankilassa Iranissa. Mohammadia edustivat hänen 17-vuotiaat kaksosensa Ali ja Kiana, jotka eivät ole nähneet äitiään yhdeksään vuoteen. Perhe on kertonut Mohammadin aloittavan vankilassa uuden nälkälakon sunnuntaina (tässä HS:n juttu aiheesta).

Embed from Getty Images

Norjan kuningas Harald, kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit seurasivat palkintoseremoniaa tuttuun tapaan aitiopaikoilta. Kuningatar Sonja oli pukeutunut tummanviolettiin samettiseen jakkupukuun ja mustaan hattuun. Korut olivat sekoitus timantteja, helmiä ja kultaa.

Embed from Getty Images

Mette-Marit edusti mustassa asussa, jonka hän oli asustanut hatun kauniilla hiuskoristeella sekä tummilla helmikorvakoruilla. Sekä kuningattarella että kruununprinsessalla oli tumma pikkulaukku.

Kuva: Nobel Prize live stream

Oslon iltajuhlassa ei tiaroja nähdä, sillä pukukoodina on black tie eli smokki. Tilaisuudesta myös saadaan huonosti kuvia, mutta kuningatar Sonjan kaksiosainen asu koostui viininpunaisesta samettisesta yläosasta sekä shokkipinkistä hameosasta. Korvissa näytti olevan rubiinikorvakorut, rintapieltä taas koristi kookas rintakoru. Olin myös erottavinani pilkahduksia timanttikoruista kaulassa, ranteessa ja hiuksissa, mutta kunnon kuvia ei ole saatavilla. Laukku ja kengät näyttivät hopeisilta.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Mette-Marit oli pukeutunut mustavalkoraidallinen midimittaiseen iltapukuun. Mette-Maritilla oli helmillä koristellut timanttikorut ja timanttirannekoru. Asusteet olivat Sonjan tapaan metallinhohtoiset.

Embed from Getty Images

Tukholman juhlallisuudet

Tänä vuonna Ruotsin kuningasperheestä Nobeleihin osallistuivat kuningaspari, kruununprinsessapari, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia sekä prinsessa Christina ja Tord Magnuson.

Embed from Getty Images

Kuningatar Silvia ja kruununprinsessa Victoria olivat vaihtaneet viime vuoden värejä keskenään! Silvialla oli tällä kertaa vaaleanliila/roosa Georg et Arendin iltapuku. Väri vaihtelee valaistuksesta riippuen. Kullanhohtoinen iltalaukku oli Jimmy Choon.

Kuningatar palasi tuttuun Nobel-kaavaansa valitsemalla hiuksilleen kuningatar Sofian yhdeksänsakaraisen timanttitiaran. Kokonaisuuden täydensivät Ruotsin topaasisetin korvakorut ja rintaneula sekä timanttiset kaula- ja -rannekorut.

Silvian puku on nähty aiemmin syyskuussa 2022 Tanskan kuningatar Margareetan valtakauden 50-vuotisjuhlissa. Silloin sen kanssa nähtiin ametistikoruja.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Victoria toisti Alankomaiden kuningasparin valtiovierailulla lokakuussa 2022 nähdyn asun: Camilla Thulinin (joka suunnitteli myös Victorian viimevuotisen puvun) syvänvioletti yksiolkaiminen iltapuku ja ametistikorut (tiara, korvikset, ranne- ja rintakoru sekä rintaneula vielä kampausta koristamassa). Violetit kengät ja iltalaukku sekä tumma kynsilakka sointuivat pukuun ja koruihin.

Koruvalinnat voivat olla ihan sattumaa, mutta mietin, valitsiko kahden ranskalaissyntyisen laureaatin välissä istunut Victoria tarkoituksella Napoleonin ajoilta periytyvät korut pöytäseurue mielessään? Kuningasperheen ranskalaisista juurista riittänee jutun juurta illan aikana. 🙂

Embed from Getty Images

Prinsessa Sofian musta iltapuku oli suomalaisen Andiatan käsialaa! Klassisuudessaan kauniissa puvussa oli pitkät, maltillisen puhvimaiset hihat ja vyötäröllä pientä ruusukoristelua. Puku on taftisilkkiä ja tylliä. Bottega Venetan iltalaukku on yksi kuninkaallisten suosikkeja.

Sofia oli palannut häätiaransa alkuperäiseen muotoon eli smaragdeihin ja mätsännyt niihin riippuvat smaragdikorvakorut. Rintapielessä kimalteli kuningasperheen kokoelmaan kuuluva timanttirintakoru.

Embed from Getty Images

Kaulakoruja arvioitiin Twitterissä pukukoruksi, ja ei mennyt kauaakaan, kunnes UFO No More tunnisti ne Swarovskin koruksi. Kaksi kaulakorua tuntui olevan vähän liikaa, ja ne eivät istuneet puvun kauluksen kanssa parhaalla tavalla, mutta Swarovskin rannekorut sen sijaan toimivat mielestäni kivasti, näyttivät melkein kuin kuuluvan puvun hihoihin!

Sofian tiaratilanteesta puhuimme vuosi sitten tässä postauksessa. Tuon kirjoittamisen jälkeen häätiara on nähty kaksissa uusissa kivissä (päivitin sinne kuvia), mutta edelleenkin Sofia jatkaa häätiaran kanssa. Tällä kertaa kampaus ainakin oli mielestäni kaunis. Kampauksessa oli muuten pukuun sopivia mustia ruusukkeita, nekin Andiatan.

Embed from Getty Images

Prinsessa Christinan mustaan iltapukuun kuului kevyt, kauniisti ruusukuvioitu takki. Hänellä nähdään harvoin uusia asuja, joten puku saattaa olla tuttu aiemmista tilaisuuksista, mutta en saa nyt päähäni missä ja milloin se olisi nähty.

Christina edusti Victorialla viime vuonna nähdyssä kuusinappisessa tiarassa. Kaulassa ja korvissa oli helmikoruja, kaulassa myös kuninkaan vuonna 2021 myöntämä mitali, joka oli tunnustus prinsessan yhteiskunnallisesta työstä.

Embed from Getty Images

Kaikilla kuninkaallisilla oli Serafiimiritarikunnan kunniamerkit, daameilla lisäksi perhekunniamerkit. Kuninkaalla ja prinsseillä oli lisäksi Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkit kaulassa. Tord Magnusonilla oli kaulassaan Vasa-ritarikunnan kunniamerkki (vihreä nauha). Vaaleansinisessä nauhassa näyttäisi olevan kuninkaan mitali, mutta en ole täysin varma.

Nobel-banketti

Embed from Getty Images

Kunniavieraiden pöydässä istui 88 vierasta. Kuninkaalliset saivat pöytäseurakseen seuraavat henkilöt:

  • Kuningas Kaarle Kustaa: Nobel-säätiön hallituksen puheenjohtaja Astrid Söderbergh Widding ja fysiikan palkinnon saanut Anne L’Huillier.
  • Kuningatar Silvia: Nobel-säätiön toiminnanjohtaja Vidar Helgesen sekä fysiikan palkinnon saanut Pierre Agostini.
  • Kruununprinsessa Victoria: Agostini ja kemian palkinnon saanut Moungi G. Bawendi.
  • Prinssi Daniel: lääketieteen voittaja Katalin Karikón sekä taloustieteen voittaja Claudia Goldin.
  • Prinssi Carl Philip: Helgesenin Malin-puoliso sekä kemian palkinnon saaneen Alexei Ekimovin Raisa-puoliso.
  • Prinsessa Sofia: Aleksei Ekimov ja lääketieteen voittaja Drew Weissman.
  • Prinsessa Christina: Weissman ja kirjallisuuden palkinnon saanut Jon Fosse.
  • Tord Magnuson: Fossen Anna-vaimo ja kemian palkinnon saaneen Moungi G. Bawendin Rachel-puoliso.
  • Kunniavieraiden pöydässä istui kuninkaallisten, Nobel-säätiön johdon, palkittujen ja näiden puolisoiden lisäksi mm. Ruotsin politiikan johtohahmoja (pääministeri, puhemies ja ministereitä), hovin korkea-arvoisimpia hahmoja sekä aiempien vuosien laureaatteja.

Embed from Getty Images

Ruoka on luonnollisesti tärkeä osa iltaa! Alkupalaksi oli tänä vuonna merilevällä ja suolalla paistettua keltajuurta sekä Ruotsin länsirannikon merilevästä valmistettua kreemiä kirnupiimän ja tillinsiementen sekä Strömsnäsbrukin sammen kaviaarin kera tarjoiltuna.

Pääruuaksi tarjoiltiin kuningasravulla täytettyä turskaa kyssäkaalirullan ja turskalla ja kuningasravulla täytetyn perunamykyn kanssa. Annoksessa oli myös marinoitua sipulia sienillä, talvivihanneksia, marinoituja kesävihanneksiä sekä grillattua simpukkakastiketta.

Jälkiruokana oli tervasiirapilla maustettua paistettua suklaakermaa puolukkakompotilla. Annos tarjoiltiin suklaasablén, puolukkatoffeen, marengin, puolukkakerman ja crème fraiche -parfaitin kanssa.

Nobel-menu vuosimallia 2023. Kuva: Nobel Prize Outreach / Dan Lepp

Nobel-juhlat 2023: kuka oli illan paras pukeutuja?

Tässä siis oli Nobel-juhlat 2023 tiivistettynä! Taas on vaikea sanoa, kuka kuninkaallisista oli illan paras pukeutuja! Silvian kokonaisuus oli ehkä eniten mieleeni. Tuo puku on upea, ihastuin siihen jo ensimmäisella kierroksella. Samoin korukokonaisuus sopi minusta hyvin yhteen.

Victoriakin oli upea, ja sainkin heti kommenttia, että tämä oli ehkäpä Victorian paras kerta ametistitiaran asettelun kanssa. Selvästi tiara on kaikessa haastellisuudessaan perheelle mieluinen, kun niin usein he sen valitsevat. Vaikka kokonaisuus olikin yhtenäinen, niin pienen miinuksen annan siitä, että look on täysin sama, kuin lokakuussa 2022. Eri tiara olisi antanut puvulle uudenlaisen tunteen.

Sofian puvusta pidin kovasti, samoin tiarasta ja kampauksesta. Kaulakorut eivät olleet mielestäni paras yhdistelmä, mutta tämä oli silti Sofian iltapukulookien paremmasta päästä.

14 kommenttia artikkeliin ”Nobel-juhlat 2023: kuninkaallinen pukuloisto

  1. Mielenkiinnolla odotan tämän vuoden pukuloistoa ja tiaroita! Linnan juhlissakin oli monia upeita pukuja minkä tyylisiä vois kuvitella Nobeleihin, esim. Sanna Marinin tai Krista Kososen puvut.

    • Siis Sanna Marinista tuli heti mieleen, että jotain sen tyylistä olisi upea nähdä Nobeleissa!

      Sofialle toivon mitä tahansa muuta tiaraa mutta kyllä tässä on luopunut toivosta jo 😅

      • Ainoa jännitysmomentti Sofian tiaran suhteen taitaa olla, että ilmestyykö siihen taas jotkut uudet kivet 😄 Rubiinit vois olla hauskat

  2. Silvia: yhdeksänsakarainen tiara, topaasikorvakorut ja timanttikaulakoru. Vaaleanpunainen puku on nähty aiemmin.
    Victoria: violetti iltapuku nähty aiemmin. Tiarana ametistit!
    Sofia: musta iltapuku, häätiara ja kunnon bling bling kaulassa! Vaatii lähempää tarkastelu.

  3. Okei, TV lähetyksen perustella Sofia upein! Ihanan yksinkertainen mutta kaunis musta iltapuku ja tuo kaulakoru tuo kivasti bling blingiä. Ja vaikka häätiara on upea ja käy tähän kokonaisuuteen tosi hyvä, toistan joka kertaisen toiveeni siitä että olisipa kiva jos Sofia käyttäisi edes välillä jotain muuta tiaraa.. vaikka selkeästi tykkää omastaan ja on varmasti kevyt kantaa niin luulisi itsellekin olevan mukavaa vaihtelua käyttää jotain toista.

    Silvia on mielestäni todella tyylikäs myös. Victorian puku olisi upeampi ilman tuota härpäkettä olkapäällä.

    • Sofian puku oli mun mielestä ihan selkeesti hänen iltapukukavalkadiensa parasta. Ilman noita kaulakoruja tai vaikka vain toisen niistä kanssa kokonaisuus olisi saattanut olla illan paras!

      Silvia vaan porskuttaa tyylikkäänä, tää iltapuku on upea!

  4. Ihastuin Silvian pukuun, kaunis väri ja malli, vähän semmosta 60-luvun henkeä! Victorialla oli nyt ehkä paras ametistitiaran asettelu hänellä nähdyistä. Onneksi ei oo muita koruja tuon puvun kanssa, on raikas kokonaisuus. Sofia kans ihan kiva mutta kaksi kaulakorua on vähän liikaa omaan makuun…

  5. Mä olen positiivisesti yllättynyt tämän vuoden pukuloistosta! Hienoa, että sekä Silvialla että Victorialla oli kierrätetty puku. Mun mielestä se antaa hyvän viestin ihan katsojillekin, että edes kuninkaallisten ei tarvitse hankkia joka vuosi uutta pukua vuoden tärkeimpään tilaisuuteen. Eli me ”kansalaiset” voimme myös rauhassa juhlia vanhoissa asuissa 🙂

    Tykkäsin Silvian kokonaisuudesta muutenkin, puvun väri ja malli on kaunis, kokonaisuus harmoninen ja arvokas. Christina oli myös perustyylikäs, ei mitään valittamisen aihetta 😀

    Victorian asu on myös kaunis, mutta mun makuun tuo kukkahärpäke olkapäällä on vähän liikaa. Nyt oli ehdottomasti Victorian paras kerta ametistitiaran kanssa! Asettelu pään takaosaan ja Victorian skaalalla ilmava kampaus toimi hyvin! Jos ihan pientä kritiikkiä voi antaa niin itse olisin valinnut Victorialle jotkut muut korut ihan vain siksi että mekon käyttökerrat olisi helpompi erottaa toisistaan.

    Mä tykkäsin Sofian asusta tosi paljon! Mekko on tyylikäs ja aikuisen elegantti, kampaus oli kerrankin kunnollinen, meikki hieno ja tiara sopi kokonaisuuten hyvin. Mä tykkäsin myös Sofia muista koruista. Kaulakorut oli siinä rajalla, että onko ne upeat blingit vai ihan liikaa, mutta mä kallistuin tällä kertaa upeuden puolella 😀

    Mun suosikki tällä kertaa taisi olla Sofia, mutta muut leidit eivät jääneet kauas!

    • Tämä oli kyllä ehdottomasti hyvä vuosi, taso oli korkea!

      Toivottavasti Sofian asu nähdään vielä uudestaan joskus. Musta kaulakorut on edelleen hitusen liikaa, mutta Sofia silti kantaa kokonaisuuden erinomaisesti. Se varmasti auttaa, että puvussa ei ole tällä kertaa ylimääräisiä härpäkkeitä. Koruille on ”tilaa”.

Jätä kommentti