Prinsessa Sofian tiara tuli jäädäkseen

Ruotsin taannoisen valtiovierailun tiimoilta puheenaiheeksi nousi erityisesti yksi asia: miksi prinsessa Sofia käyttää kerta toisensa jälkeen yhtä ja samaa tiaraa? Tämä aihe tulee puheeksi valehtelematta joka kerta, kun Ruotsissa on tiaratilaisuus, joten asia täytyi nyt ottaa käsittelyyn postauksen merkeissä!

Siitähän on tosiaan jo viisi vuotta, kun prinsessa Sofia on viimeksi nähty jossain muussa kuin häätiarassaan. Miksi? Tähän kysymykseen etsimme nyt vastausta!

Ruotsin prinsessa Sofialla on nähty viime vuosina yksi ja sama tiara. Kuva: Linda Brorström/Kungl. Hovstaterna

Prinsessa Sofian tiara

Prinsessa Sofia sai kuningas Kaarle Kustaalta ja kuningatar Silvialta häälahjaksi ikioman tiaran avioituessaan prinssi Carl Philipin kanssa kesäkuussa 2015. Art deco -henkinen palmettikuvioinen tiara on kaunis ja keskikokoinen, mutta sen jäykkä muoto ja asettelu Sofian päässä jätti hiukan toivomisen varaa. Lisäksi smaragdit olivat epätavallinen valinta häätiaraan.

Kysymyksiä heräsi myös tiaran alkuperästä. Se ei ollut kuninkaallisesta kokoelmasta, eikä sitä myöskään tunnistettu kansainvälisiltä jalokivimarkkinoilta. Hovi kertoi ainoastaan tiaran olleen kuningasparin lahja miniälleen.

Prinsessa Sofian tiara nähtiin ensi kertaa prinssiparin hääpäivänä kesällä 2015.
Prinsessa Sofian tiara nähtiin ensi kertaa prinssiparin hääpäivänä 13.6.2015. Kuva: Mattias Edwall/Kungl. Hovstaterna

Myöhemmin selvisi, että tiara oli alun perin kaulakoru, jonka kuningatar Silvia oli saanut lahjaksi thaimaalaiselta prinssiltä. Kuningatar oli antanut kaulakorun purettavaksi, jotta Sofialle saataisiin oma tiara. Asia haluttiin pitää pois julkisuudesta ennen häitä, joten muutostyöt tehtiin Thaimassaa.

Ruotsin tiarakokoelma on suurimmaksi osaksi säätiöity

Ruotsin kuningasperheen jalokivikokoelmasta on tunnetusti laaja, ja iso osa siitä on säätiöity. Säätiön jalokivet eivät ole kenenkään kuninkaallisen yksityisomaisuutta, mikä näkyy meille siten, että perheen naiset ovat hyvin joustavia tiaravalinnoissaan. Samoja tiaroja on nähty usean eri perheenjäsenen käytössä, toisin kuin vaikka Tanskassa ja Britanniassa.

Nämä seikat huomioiden prinsessa Sofia ei välttämättä olisi tarvinnut omaa tiaraa. Toisaalta Ruotsin hovissa on kuitenkin paljon tiaratilaisuuksia, minkä lisäksi osa sukutiaroista on aika voimakkaasti profiloitunut tietyille perheenjäsenille, ja jäljelle jäävät eivät taas ole kokoelman parhaimmistoa.

Embed from Getty Images
Kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Madeleine ovat käyttäneet monia samoja tiaroja. Kuvissa Baden Fringe ja isompi nappitiara.

Kuningatar Silvialla, kruununprinsessa Victorialla ja prinsessa Madeleinella on kaikilla yhteisten sukutiarojen lisäksi myös omia vain heidän käytössään olevia kappaleita. Silvialla on asemansa puolesta yksinoikeus perheen jättitiaroihin, kun taas Victorialla ja Madeleinella on lahjaksi tai perinnöksi saatuja tiaroja.

Häälahjatiara varmisti, että Sofiallakin olisi käytössään oma tiara, jota ei tarvitse jakaa kälyjen kanssa.

Sofia ja kuningasperheen tiarat

Sofian ja Carl Philipin häiden jälkeen prinsessa nähtiin ensin muutamia kertoja häätiarassaan, mutta ei mennyt kauaakaan, kun kokeiluun pääsi myös muita kappaleita kuningasperheen kokoelmasta.

Vuoden 2016 Nobeleissa prinsessa Sofialla nähtiin ensin pääpäivänä pienempi terästiara, ja seuraavana päivänä pienempi nappitiara kuninkaanlinnan illallisella.

Helmikuussa 2017 kokeiluun pääsi haastavaksi osoittautunut ametistitiara, ja muutama kuukausi myöhemmin Sofialla nähtiin myös isompi nappitiara.

Kuningasperheen tiarat, joita prinsessa Sofia on pitänyt julkisesti: pieni terästiara, pieni nappitiara, ametistitiara sekä isompi nappitiara. Kuvat: Getty Images & StellaPictures

Syksyllä 2017 häätiara palasi julkisuuteen, ja tiaran muodonmuutos oli upea. Runko oli korjattu Sofian päähän paremmin istuvaksi, ja nykyisin se nähdäänkin prinsessalla yksinomaan tässä muodossa. Tiara on myös osoittautunut hyvin monikäyttöiseksi: alkuperäisten smaragdien tilalla on nähty helmiä ja turkooseja, ja vaihtoehtoisesti ne saa myös pois, jolloin tiara on kokotimanttinen.

Häätiaralle osattiin povata suosikin asemaa, mutta ensimmäisten prinsessavuosien tiarakokeilujen myötä tietysti oletimme, että Sofia tulee jatkossakin vaihtelemaan tiaroja perheen muiden leidien tavoin.

Embed from Getty Images
Sofian häätiara smaragdeilla (alkuperäisessä muodossaan) sekä helmillä, turkooseilla ja pelkillä timanteilla muutostöiden jälkeen.

Toisin kuitenkin kävi. Prinsessa Sofian tiara teki näyttävän comebackin ja tuli jäädäkseen. Välissä on toki ollut muutama pandemiavuosi, mutta syksystä 2017 lähtien eli viimeisen viiden vuoden ajan Sofialla ei ole enää nähty muita tiaroja.

Siinäpä se suuri kysymys onkin: miksi? Tämä asia nousee esiin aina Ruotsin tiaratilaisuuksien yhteydessä. Todennäköisimmät vastaukset ovat, ettei hän joko saa tai halua lainata sukutiaroja. Seuraavaksi kerron oman kantani näihin teorioihin.

Eikö Sofia saa lainata sukutiaroja?

Kaikista kuninkaallisista perheistä juuri Ruotsin kohdalla minun on vaikea uskoa, että Sofia ei saisi käyttää perheen sukutiaroja. Kuningas Kaarle Kustaan oma perhe ja sisaret (sekä aiemmin myös prinsessa Lilian) mukaan lukien niitä jalokiviä jakaa muutenkin iso joukko, joten olisi aika erikoista, jos yksi prinsessa lisää olisi ongelma.

Sofia on Ruotsin prinsessa, jolla on edustusrooli ja joka osallistuu lähes aina perheen tiaratilaisuuksiin. Hän on kuninkaan ainoan pojan vaimo, ja hänen lapsensa jatkavat Bernadotten sukua mieslinjassa. Sofia tuntui muuten solahtavan niin hyvin kuninkaalliseen elämään, että sukutiarojen kieltäminen häneltä olisi aivan käsittämätöntä.

Prinsessa Sofia Espanjan kuningasparin valtiovierailulla syksyllä 2021. Kuva: Nyhetsbyrån

Tämä teoria ei tunnu järkevältä myöskään siksi, että prinsessalla nähtiin useita eri tiaroja sinä aikana, kun häätiara oli korusepillä muokattavana. Jos sukutiarojen lainaaminen olisi ollut vain välttämätön paha, niin eikö esimerkiksi yksi nappitiara olisi riittänyt tilapäiseksi vaihtoehdoksi? Sofialla nähtiin kuitenkin useita tiaroja hyvin lyhyen ajan sisällä.

Lisäksi prinsessa on kuitenkin lainannut muita kuninkaallisen perheen jalokiviä, kuten korvakoruja ja rintaneuloja. Niitä kaikista tunnetuimpia korusettejä ei ole hänellä nähty, mikä ei kuitenkaan ole ihme riviprinsessan asema huomioiden.

Eikö Sofia halua lainata sukutiaroja?

Pidän uskottavampana teoriaa, että prinsessa Sofia yksinkertaisesti pitää omasta tiarastaan ja tuntee olonsa kotoisimmaksi siinä. Sofia taitaa nykyisestä asemastaan huolimatta olla pohjimmiltaan ns. tavallinen tyttö.

En tiedä, miten tiarojen säilytys käytännössä toimii, että voiko oma tiara olla jollain tapaa käytännöllisin vaihtoehto. Vaikea silti uskoa, että kyse olisi siitä, sillä muu perhe kyllä vaihtelee tiaravalintojaan. Jotkut ovat myös arvuutelleet esimerkiksi päänympäryksen vaikutusta ja tiarojen sopivuutta. Tiaroja kuitenkin käyttää vuosisatojen aikana lukuiset eri henkilöt, joten jotain “säätövaraa” niissä täytyy olla. Kumpikaan näistä seikoista ei siksi kuulosta minusta ratkaisevalta tekijältä.

On kuitenkin totta, että kaikki kuninkaalliset eivät viihdy kaikissa tiaroissa. Aina toisinaan kuulemme tarinoita tiaroista, joiden kerrotaan olevan hankalia kantaa tai stailata kampaukseen. Kaikilla ei myöskään ole erityistä kiinnostusta jalokiviin, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. 😀

Onhan Walesin prinsessa Catherinekin nähty vain ja ainoastaan Lover’s Knot -tiarassa vuodesta 2015 lähtien, vaikka ainakin pari vaihtoehtoa on taatusti ollut tarjolla. Samoin Norjan kruununprinsessa Mette-Marit viihtyy parhaiten selvästi omassa häätiarassaan, vaikka toisinaan hän käyttää myös muita. Joskus kruununprinsessan on arvuuteltu suosivan pieniä tiaroja niskaongelmien takia.

Embed from Getty Images
Myös Walesin prinsessa Catherine on suosinut samaa tiaraa vuosi toisensa jälkeen, tosin Catherinella on paljon vähemmän tiaratilaisuuksia kuin Sofialla. Kruununprinsessa Mette-Marit valitsee useimmiten häätiaransa.

Monacon ruhtinatar Charlene, joka on sentään ollut hallitsijan puoliso 11 vuoden ajan, ei ole pitänyt kertaakaan kunnon tiaraa julkisesti.

Joten voisiko Sofian kohdalla yksinkertaisesti olla kyse henkilökohtaisesta valinnasta? Oma tiara vain tuntuu kotoisimmalta ja sopii omaan makuun parhaiten.

Mikään sääntö ei velvoita Sofiaa pitämään muitakin tiaroja, mutta olen kyllä pettynyt, jos häätiara nähdään prinsessalla kerta toisensa jälkeen “vain” henkilökohtaisten mieltymysten takia. Virallisesti omistussuhteista huolimatta tiarat ovat osa kansallista kulttuuriperintöä ja koko maan historiaa. Korujen näkeminen kuningasperheen käytössä on se tapa, jolla kansalaiset voivat näistä ainutlaatuisista taideteoksista nauttia.

Tuntuu jotenkin tuhlaukselta, että sitten yhdellä lähes kaikkiin tiaratilaisuuksiin osallistuvalla on aina yksi ja sama tiara. Missä on muuten tyyliltään kokeilunhaluisen Sofian seikkailuhenki? Connaught-tiara sopisi hänelle varmasti upeasti, ja nappitiaroillekin antaisin uusia mahdollisuuksia. Victorian ja Madeleinen nuorempina käyttämä kaksirivinen timanttipantakin olisi tervetullutta vaihtelua, jos Sofia kaipaa jotain kevyempää.

Nobelit lähestyvät kovaa vauhtia, ja puhun varmasti kaikkien puolesta nyt: Sofia, valitse ihan mikä tahansa muu tiara kuin häätiara! 😀

8 kommenttia artikkeliin ”Prinsessa Sofian tiara tuli jäädäkseen

 1. Tiaroiden vaihtelemattomuus (mikä sanahirviö 😀 ) on kyllä näin harrastajan näkökulmasta tosi tylsää. Sofian omassa tiarassa ei ole mitään vikaa, mutta haluaisin nähdä hänellä esim. Connaughtin tai sen akvamariinikokoshnikin joskus. Onkohan muuten toivoakaan että Madde tulisi tänä vuonna Nobeleihin?

  Hyvä huomio, että mainitsit myös Katen, koska häneltäkin haluaisin nähdä myös muita tiaroita kuin vaan Lover’s Knottia. Samoin Camilla, nyt kuningattarena reippaasti se Delhi Durbar esiin ja mitä kaikkea muuta holveista löytyykään!

  • Me ollaan ehkä Ruotsin kohdalla totuttu liian hyvään tiaravaihtuvuuteen! 😀 Mutta monilla kuninkaallisilla nähdään kuitenkin edes kahta tai kolmea eri tiaraa. Sofia on nyt ihan jämähtänyt häätiaraan, ja se tuntuu tosi tuhlaukselta. Varsinkin kun nyt nuorena naisena Sofialla on ollut suorastaan parhaat vuodet tällä saralla!

   Toivottavasti Madeleine tulisi Nobeleihin, mutta en ole kuullut aiheesta vielä mitään vahvistusta.

   Ja olen samaa mieltä Katen ja Camillan tilanteesta. Onhan sekin tuhlausta, että tiaroja piisaa, mutta sitten niitä ei koskaan nähdä. Toivoisin Charlesilta erityisesti sitä, että niistä harvoista tiaratilaisuuksista saataisiin edes kunnollisia kuvia jatkossa. Ja miksei brittihovikin voisi julkaista ihan kunnon potretteja joskus??

   • Nyt marraskuun alussa taitaa Briteissä olla Charlesin ajan eka valtiovierailu ja state dinner, niin pidetään peukkuja että siellä olis tiaraloistoa ja saatais myös kuvia! Osa on ollut sitä mieltä että energiakriisin aikana jalokivillä pröystäily lähettäis väärän viestin, tavallaan ymmärrän tuonkin näkökulman… Mutta toisaalta kuninkaallisilla on joka tapauksessa älyttömät kulut, varmaan myös noissa valtiovierailuissa, niin ei kai pari tiaraa sitä tilannetta hetkauta suuntaan tai toiseen 😄

    • Pidetään peukut pystyssä hyville tiaravalinnoille ja kuville! Ihan totta, että eipä se kuninkaallisen elämän tuomat etuoikeudet ole niin salaista tietoa, että tiarat kokonaisuutta hetkauttaisivat. Nehän ovat vintagea, toisin kuin vaikka uudet iltapuvut! 😀

 2. Loistava postaus!😊
  Allekirjoitan samat mietteet, en usko hetkeäkään, että kyse olisi kiellosta käyttää muita tiaroita kuin omaa.

  Jalokivi dokkarissa kuningatar Silviahan kertoi, että perheen naisväki keskustelee yhdessä asuista, koruista ja jokaisen toiveista ennen suuria juhlia ja siten yhdessä valitsevat kuka käyttää mitäkin. Tosin niin, että prinsessat ensin kysyvät mitä kuningatar haluaa käyttää.

  Samaisessa dokkarissa prinsessa Christina kertoi kuinka hagaprinsessat halusivat Silvian käyttävän ehdottomasti heidän äitinsä tiaraa häidensä aattona oopperassa, tämäkin mielestäni kertoo sen, että perheessä on hyvin avoin linja korujen suhteen.

  Jännä miettiä tietääkö Sofia tästä häneen liittyvästä tiara keskustelusta, joskus jopa olen miettinyt että hovin lehdistö osastolle pitäisi laittaa kysymystä tähän tiara mysteeriin liittyen…🙈

  Henkilökohtaisesti lupaan, että en sano yhtään poikkipuolista sanaa Sofian nobel tyyleistä mikäli hän vain valitsee jonkun muun kuin oman tiaran.. olkoon keskijakaus tai ruma puku tai ihan mitä tahansa kunhan vain olisi edes toisena iltana joku muu tiara! 😅

  • Siis mä mietin myös, että tietääköhän Sofia/hovi itse, miten yllättävän paljon tästä keskustellaan? 😀 Ei tämä toki maailman tärkein asia ole, mutta kyllähän kansainvälisesti näitä asioita seuraa kuitenkin iso joukko, ja aina tämä tiarajuttu tulee puheeksi.

   Tilanteesta riippuen sukutiaroilla saattaa olla montakin ottajaa, jos Silvian lisäksi Victoria, Madeleine, Sofia ja Christina ovat kaikki paikalla, kuten vaikka Nobeleissa. Oma tiara on siis ehdottomasti hyvä olla, niin ei tarvitse olla aina kompromisseilemässä muiden kanssa, että kuka saa minkäkin.

   Ihan kamalasta ryysiksestä ei kuitenkaan voi olla kyse, kun Silvia käyttää Nobeleissa ja muissa isoissa tilaisuuksissa yleensä isompia kuningatar-tiaroja, ja Victorialla ja Madeleinella on kummallakin myös omat tiarat, jotka he valitsevat usein. Madeleine ei nykyisin juurikaan osallistu valtiovierailuille tai kuninkaanlinnan edustusillallisille, Christina taas ei enää oikein harrasta tiarakokeiluja. Joten kaiken järjen mukaan Sofialle pitäisi löytyä kyllä jotain muutakin kuin häätiara. Voin yhtyä sun lupaukseen: en sano mitään poikkipuolista sanaa Sofian Nobel-lookista, jos tiara vaan on joku muu kuin häätiara! 😀

 3. Eihän se Ruotsin tiarakokoelma aivan valtava ole kun ottajia on monta. Kaksi tiaraa on varattu vain kuningattarelle (safiiritiara ja B raganza, nine brongtiaraa on käyttänyt myös prinsessa Birgitta).
  Tulevissa nobeleissa toivoisin näkeväni Silvialla tuon kauniin Connaughtiaran. Victorialle panisin päähän joko Edvard VII rubiinitiaran tai modernin lehtikorun. Prinsessa Madeleinelle joko timanttinauha tai kuusinappinen. Prinsessa Christina hapsutiara. Sofialla jää isompi terästiara tai nelinappinen.
  Victorian pukisin muuten siihen kauniiseen Elie Saabin häidenaaton pukuun, muut saavat valita pukunsa miten vain.
  Nyt jännittämään osuuko mikään minun arvaukseni oikeaan.

  • Se Elie Saab olisi kyllä kiva nähdä uudestaan käytössä!

   Mun ensisijainen toive on Sofialle vaan joku muu tiara, mutta kakkostoiveena on Victorialle ilmavampi kampaus tiarasta riippumatta. 😄

Jätä kommentti