Uutiskatsaus – pieniä paloja viime viikoilta

Kuninkaallisten kanssa on todella haastavaa pysyä kärryillä ihan kaikesta, seurattavia kun on useampi hovi, minkä lisäksi koko aikaansa ei voi viettää somea selaillen. Tästä johtuen kaikki tieto, joka netissä liikkuu, ei päädy blogiin asti postauksiksi. Timanttisalonki ei ole luonteeltaan uutisblogi, eli tarkoitus ei ole missään vaiheessa ollutkaan kirjoittaa tänne päivittäin kuninkaallisten jokaisesta hengenvedosta ja aktiviteetista, mutta halusin nyt koostaa tällaisen hieman sekalaisemman postauksen yksittäisistä jutuista, jotka ovat jääneet mieleen viime viikoilta. Koko kevät tulee menemään aika pitkälti varmasti näiden suurien tapahtumien kanssa, mutta välillä on kiva kiinnittää huomiota pienempiin yksityiskohtiin.
Aloitetaan tuoreimmasta ja surullisimmasta uutisesta eli Tanskan prinssi Henrikistä. Blogin facebook-sivuilla kirjoitinkin eilen, että hovi tiedotti 83-vuotiaan prinssin terveydentilan huonontuneen vakavasti. Henrik joutui sairaalahoitoon tammikuun lopulla Egyptissä, mistä hänet kuljetettiin Tanskaan hoidettavaksi. Prinssin keuhkoista löydettiin hyvälaatuinen kasvain, mutta hän jäi hoitoon keuhkoinfektion takia, ja on nyt ollut kaksi viikkoa sairaalassa. Perjantaina tuli sitten tieto, että tilanne on huononunut ja että kruununprinssi Frederik lentäisi välittömästi talviolympialaisista takaisin kotiin. Perjantain aikana kuningasperhe kävi prinssin luona eri kokoonpanoilla, ja lauantaina koko kuninkaallinen perhe kokoontui yhdessä sairaalaan: kuningatar Margareeta, kruununprinssipari ja  prinssi Joachim ja prinsessa Marie sekä lapset. Lehtitietojen mukaan myös Henrikin sisar on tullut/tulossa Kööpenhaminaan.
Uutinen tuntuu todella surulliselta, ja jaan monen muun kanssa sellaisen epäuskon tunteen, että tästäkö nyt alkaa väistämätön hautajaiskausi. Kuninkaallisia menehtyy eri syihin eri ikäisinä siinä missä muitakin ihmisiä, mutta nyt elämme sellaista aikakautta, että lähivuosina tullaan näkemään melko varmasti useammat hautajaiset. Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, prinssi Henrik ja kuningatar Margareeta, kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia, prinsessa Beatrix, kuningas Albert ja kuningatar Paola, kuningas Harald ja kuningatar Sonja ja suurherttua Henri ovat kaikki jo iäkkäitä. Kuninkaallisilla on korkea elintaso ja parhaat terveyspalvelut käytössä, joten monet elävätkin pitkään hyväkuntoisina, ja joskus tuntuu vaikealta ymmärtää, miten vanhoja he oikeasti jo alkavat olla. Itsellänikin on vähän vääristynyt kuva iästä, ja helposti ajattelee, että eihän 80-vuotias nyt niin vanha vielä ole. Kyllä se on, varsinkin kun katsoo ihan tavallisia ihmisiä, kuten omia sukulaisia. Oikeastihan on todella ihme, miten 80-vuotiaat kruunupäät jaksavat edelleen pitkiä illallisia, matkustamista, palavereja ja vieraiden vastaanottamista jatkuvalla syötöllä.  Joka tapauksessa, voimia Tanskan kuninkaalliselle perheelle. Palaan asiaan, kun hovilta tulee uutisia.
Embed from Getty Images
Prinssi Henrik ja kuningatar Margareeta viime huhtikuussa.
Loput uutisaiheet ovat vähän iloisempia. Tällä viikolla kruununprinsessa Victoria räväytti hauskalla mainosvideolla, joka on tehty kruununprinsessaparin Generation Pep -säätiölle. Generation Pep kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan enemmän, ja tämä kyseinen video liittyy säätiön Upp&hoppa, Sverige! -kampanjaan, joka kannustaa pitämään taukoja liiasta istumisesta. Videolla kruununprinsessa Victoria on työskentelemässä pöydän ääressä, kun hovin työntekijä käy muistuttamassa, että on tauon paikka. Bisnesvaatteisiin pukeutunut Victoria nousee ylös, ja lähtee hölkkäämään kuninkaanlinnan portaita ylös useamman kerroksen. En osaa päättää, onko vaikuttavinta se, miten pitkän pätkän hän näytti vaivatta hölkkäävän, vai se, että koko juoksu tapahtui korkokengissä. Pisteet kruununprinsessalle, arkiliikunta on tärkeää!
Seuraava uutinen liittyy myös Ruotsiin. Hovi tiedotti prinsessa Madeleinen synnyttävän kolmannen lapsensa kotimaassaan, joten prinsessa matkustaa Tukholmaan tämän kuun puolivälissä. Lapsen laskettu aika on maaliskuussa. Parin vanhemmista lapsista prinsessa Leonore syntyi New Yorkissa ja prinssi Nicolas Ruotsissa. Perhe ei ole kirjoilla Ruotsissa, joten he maksavat tarvitsemansa sairaalahoidon kustannukset itse omasta pussistaan. Lisätietona muuten, että Chris on antanut haastattelun ruotsalaiselle miesten muotilehti Kingille! Lehti tulee kauppoihin ensi viikolla, mutta somesta löytyy jo tietoja artikkelista. Chris puhuu mm. sopeutumisestaan kuninkaallisen perheen jäseneksi, Madeleinen saamasta kritiikistä ja perheen vapaa-ajasta. Chrisin mukaan Madeleine on The Crownin fani!
Embed from Getty Images
Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill joulukuussa Nobel-gaalassa.

Seuraavaksi Monacoon. Ruhtinatar Charlene, joka muuten täytti hiljattain 40 vuotta, on innokas instagramin käyttäjä, ja viime aikoina ruhtinasparin kaksosista on julkaistu paljon kuvia, milloin markkinoilla, milloin sukset jalassa, milloin sirkuksessa. Alla olevat suloiset kuvat julkaistiin ruhtinattaren instagramissa eilen, ja kaksoset prinssi Jacques ja prinsessa Gabriella ovat päässeet käymään akvaariossa! Kuvia voi selata reunojen nuolista.

View this post on Instagram

💕

A post shared by HSH Princess Charlene (@hshprincesscharlene) on

Espanjan kuningas Felipe myönsi 50-vuotissyntymäpäivänsä yhteydessä Asturian ruhtinatar Leonorille Kultaisen taljan ritarikunnan korkeimman arvomerkin vajaat kaksi viikkoa sitten. 12-vuotias Leonor on kuningas Felipen ja kuningatar Letizian vanhempi tytär ja maan kruununperillinen. Paikalla olivat myös kuningatar Letizia ja Leonorin pikkusisko infanta Sofia, kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia, Letizian vanhemmat, Felipen sisar infanta Elena ja kuningas Juan Carlosin sisar infanta Margarita puolisonsa Carlos Zuritan kanssa.

Felipe ja Letizia ovat toivoneet lapsilleen rauhallista lapsuutta ja nuoruutta, ja tyttöjä ei kovin usein näy julkisuudessa. Siihen on kuitenkin totuttava, ja tytöt seuraavatkin silloin tällöin vanhempiaan edustustilaisuuksiin. Minusta Leonor ja Sofia ovat aina ihanan aurinkoisen oloisia näyttäytyessään. Itse asiassa kadehdin myös usein heidän lettikampauksiin ja sileitä hiuksiaan. 😀 Alla on kuvia seremoniasta, huomatkaa taas, että tässäkin on useampi kuva, kun painaa nuolista.

Embed from Getty Images

Myös syntymäpäiväsankareita on osunut tammi-helmikuulle runsaasti. Tunnetuimista kuninkaallisista mainittakoon seuraavat:

  • Belgian kuningatar Mathilde 45 vuotta (20.1.)
  • Norjan prinsessa Ingrid Alexandra 14 vuotta (21.1.)
  • Monacon ruhtinatar Charlene 40 vuotta (25.1.)
  • Espanjan kuningas Felipe 50 vuotta (30.1.)
  • Alankomaiden ex-kuningatar, prinsessa Beatrix 80 vuotta (31.1.)
  • Tanskan kruununprinsessa Mary 46 vuotta (5.2.)
  • Tanskan prinsessa Marie 42 vuotta (6.2.)
Kohta onkin jo maaliskuu, ja saa alkaa tosissaan paneutua tuleviin kuninkaallisiin vauvoihin ja prinssi Harryn ja Meghanin häihin. Koko keväänä ei siis pitäisi olla aiheista pulaa!

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Uutiskatsaus – pieniä paloja viime viikoilta

  1. Paluuviite: Uutiskatsaus, maaliskuu 2018 | Timanttisalonki

Jätä kommentti