Uutiskatsaus, lokakuu 2019

Jälleen kuukausittaisen uutiskatsauksen aika, tässä siis isompia ja pienempiä havaintoja lokakuun varrelta!
Ensimmäisenä ajankohtainen muistutus ja matkavinkki kuninkaallisseuraajille. Windsorin linnassa on tänään auennut uusi näyttely, A Royal Wedding: The Duke and Duchess of Sussex, jonka keskiössä on herttuatar Meghanin hääpuku, häätiara, kopio prinssi Harryn käyttämästä uniformusta sekä morsiuslasten asut. Lisäksi Lontoossa Kensingtonin palatsissa on esillä kuningatar Viktoriasta kertyvä Victoria Revealed -näyttely, joka esittelee kuningatarta ja hänen pitkää elämäänsä eri näkökulmista. Victoria revealed esittelee myös kolme kuningattareen ja hänen jälkeläisiinsä linkittyvää tiaraa! Molemmat näyttelyt ovat auki 6. tammikuuta asti, joten jos nyt loppuvuodesta on tilaisuus pienelle kaupunkilomalle, suosittelen lämpimästi harkitsemaan Lontoota. Erityisesti hääpukunäyttelyä on kovasti kehuttu, sillä saatavilla on ääniopastus, jossa herttuapari itse avaa hääsuunnittelun taustoja ja esimerkiksi häätiaran valikoitumista. Itse olen menossa ensi kuussa, blogiin tulee sitten kooste!
Embed from Getty Images
Aiemmin tällä viikolla oli vuoden odotetuimman valtiovierailun aika. Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima aloittivat tiistaina kaksipäiväisen vierailun Iso-Britanniaan, jossa heitä emännöi kuningatar Elisabet. Kuningatar Máxima vastasi yleisön ennakkotoiveisiin saapumalla tiistain juhlaillalliselle majesteetillisena lähes naurettavan suuressa, mutta silti niin upeassa Stuart-tiarassa. Máxima käytti tiaraa jo aiemmin tänä vuonna Luxemburgissa, mutta nyt tiara nähtiin täydessä muodossaan, eli sen huipulla oli painovoimaa uhkaava jättimäisen suuri Stuart-timantti, josta tiara on saanut nimensä. Timantin historia kytkeytyy Britanniaan, joten tiaraa osattiin siksi odottaa juuri tälle vierailulle. Prinsessa Beatrix ei valtakautensa aikana käyttänyt Stuart-tiaraa kertaakaan, joten se ehti olla holvissa noin 40 vuotta ennen kuin Máxima tuli sen kanssa julkisuuteen tänä vuonna. Huomatkaa myös Willem-Alexanderin uusi sininen kunnianauha – kuningatar Elisabet teki hänestä Sukkanauharitarikunnan jäsenen.
Embed from Getty Images
Juhlaillallisella oli paljon kuninkaallisia, joten tiaroja ja kimallusta riitti. Suurinta kiinnostusta herätti kuitenkin Cambridgen herttuatar Catherine, joka sai erityishuomiota oikeastaan kolmesta syystä. Ensinnäkin, herttuattaren vaaleansininen Alexander McQueenin iltapuku oli kulmakarvoja nostattava. Väri oli kaunis, mutta puvun materiaali näytti minusta muoviselta, vähän kuin kankaana olisi käytetty jätesäkkejä. Lisäksi mekko korosti herttuattaren hoikkaa vartta vähän liikaakin, sillä vartalonmyötäinen ja vasta lantion alapuolelta merenneitohelmaksi levenevä puku sai Katen näyttämään jopa riutuneelta ja mittasuhteiltaan kummalliselta. Harvinainen huti häneltä. Toiseksi, katseet kiinnittyivät herttuattaren koruihin. Päässä oli tuttu Lover’s Knot Tiara, jota Kate on suosinut lähes kaikissa tiaratilaisuuksissaan viime vuosina. Korvissa oli prinsessa Dianalle kuuluneet helmi- ja timanttikorvikset, mutta kaulaan oli ilmestynyt uusi laina kuningattaren holvista. Kaunis helminapeista, timanteista ja helmiriipuksista koostuva kaulakoru on vuodelta 1863, jolloin silloinen Tanskan prinsessa Alexandra sai sen häälahjaksi sulhaseltaan Walesin prinssi Albert Edwardilta. Myöhemmin hallitsijapariksi noussut pari tunetaan paremmin kuningas Edward VII:na ja kuningatar Alexandrana. Kaulakoru on viimeksi nähty käytössä kuningataräiti Elisabetilla, jolta kuningatar Elisabet peri sen tämän kuoltua vuonna 2002.
Kolmas ja kiinnostavin asia oli kuitenkin se, että herttuatar Catherine on viimein saanut perhekunniamerkin! Britanniassa Royal Family Order on kuningattaren myöntämä henkilökohtainen kunnianosoitus, eivätkä kuninkaalliseen perheeseen avioituvat saa sitä automaattisesti, kuten esimerkiksi Ruotsin prinsessa Sofia sai häidensä yhteydessä vuonna 2015. Kuningatar Elisabet jakaa muitakin kunnianosoituksia perheenjäsenilleen aika kitsaasti, ja hänen on tulkittu odottavan, että saaja todella ansaitsee kyseisen kunnianosoituksen. Palatsin mukaan Kate sai perhekunniamerkin viime joulukuussa eli noin kuuden ja puolen vuoden avioliiton jälkeen, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun se nähtiin julkisuudessa. Cambridget asuivat ensin monta vuotta maaseutukodissaan Anmer Hallissa, ja herttuatar on ollut enimmäkseen lasten kanssa kotona vuodesta 2013. Prinssi Williamkin on vasta ihan viime aikoina osoittanut ryhdistäytymistä tulevan kuninkaan roolissa. En ole itse vielä vakuuttunut Catherinen antamista näytöistä kuninkaallisessa työssä, mutta toivottavasti merkki olisi ainakin jonkinlainen kannuste. Katen merkki poikkeaa muiden perheen naisten merkeistä siten, että norsunluun sijaan se on tehty lasista. Cambridget ovat kampanjoineet norsunluun kieltämisen puolesta, joten hienoa, että merkkiä on voitu tällä tavoin uudistaa – toivottavasti ne tehdään lasista myös jatkossa.
Embed from Getty Images
Sitten vauvauutisia Monacosta! Prinsessa Carolinen tytär Charlotte Casiraghi sai tällä viikolla toisen lapsensa. Palatsi on vahvistanut Charlotten ja hänen miesystävänsä, ranskalainen elokuvatuottaja Dimitri Rassamin, saaneen tiistaina pojan. Kyseessä on parin ensimmäinen yhteinen lapsi, jonka lisäksi molemmilla on lapsia aiemmista suhteista. Charlottella on entuudestaan neljävuotias Raphaël-poika ja Dimitrillä Darya-tytär. Casiraghien klaani on kasvanut vauhdilla viime vuosina, ja Charlotten lisäksi hänen molemmat veljensä Andrea ja Pierre Casiraghi ovat saaneet aiemmin tänä vuonna vauvat. Charlotten vauva on prinsessa Carolinen seitsemäs lapsenlapsi. Onnittelut koko perheelle!
Embed from Getty Images
Charlotte Casiraghi
Ruotsin prinsessa Madeleine asuu nykyään perheineen Yhdysvalloissa Floridassa, mutta onneksi prinsessa jakaa melko usein instagramissaan kurkistuksia perheen puuhailuihin. Tässä Madden viime sunnuntaina julkaisema kuva prinsessa Leonoresta ja prinssi Nicolaksesta lähestyvän Halloweenin tunnelmissa!

View this post on Instagram

Sunday Funday 🎃

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden) on

Jätä kommentti