Keisarillinen kaupunkiloma Wienissä

Timanttisalongin joulukalenteri on uudistunut! Luvassa on tällä kertaa neljän postauksen adventtikalenteri, jonka teemana on “kaupunkiloma kuninkaallisten jalanjäljissä”. Postausten keskiössä on kunkin kaupungin kuninkaallinen puoli, johon syvennytään historian ja kulttuurin sekä myös käytännöllisten ravintola- ja aktiviteettivinkkien kautta. Neljäntenä vuorossa on keisarillista loistoa tarjoava Wien!

Todellisuudessa en odota kenenkään lähtevän reissuun pelkästään kuninkaallinen kulttuuri mielessään. 😄 Postaukset tarjoavat kuitenkin inspiraatiota ja tärppejä, jotka voi hyvin upottaa osaksi ihan tavallista kaupunkilomaa. Postaukset eivät sisällä kaupallisia yhteistöitä, eli kaikki vinkit on valittu puhtaasti teeman pohjalta.

Wien

Itävallan pääkaupungilla Wienillä on pitkä historia keisarillisen vallan keskuksena. Itävalta-Unkarin hajoamisen jälkeen Wienistä on viimeisen 100 vuoden aikana tullut moderni kaupunki, joka on tunnettu nykyisin mm. asukkaidensa korkeasta elämänlaadusta sekä monipuolisen kulttuurikaupungin maineesta.

Wienissä on helppo virittäytyä menneiden aikojen keisarilliseen tunnelmaan, sillä historia näkyy kaupungissa monin tavoin. Turisti ei esimerkiksi voi olla törmäämättä keisarinna Elisabetiin eli kuuluisaan “Sisiin”, jonka surumielinen elämäntarina kiehtoo yhä edelleen uusia sukupolvia.

Embed from Getty Images

Schönbrunnin palatsin portaikko

Wien on ympärivuotinen kaupunkilomakohde, johon pääsee Helsingistä suoralla lennolla. Ruuhkaisinta (ja kuuminta) on heinä-elokuussa. Wienin joulukausi on hyvin tunnelmallinen.

Wienin keisarilliset nähtävyydet

Kaupungin keskustassa sijaitseva Hofburgin palatsi oli vuosisatojen ajan Habsburgien vallan sydän. Nykyisin palatsi toimii Itävallan presidentin virka-asuntona ja työpaikkana, mutta palatsialue kätkee sisäänsä paljon nähtävää, kuten keisari Frans Joosefin ja keisarinna Elisabetin huoneistot, Elisabetille omistetun Sisi-museon, aarrekammion, luonnontieteen museon, taidehistorian museon sekä Wienin kuuluisan Espanjalaisen ratsastuskoulun.

Hieman keskustan ulkopuolelta löytyy Habsburgien kesäasuntona toiminut Schönbrunnin palatsi sekä Belvederen barokkipalatsi. Wienin eläintarha, joka on muuten maailman vanhin eläintarha, sijaitsee Schönbrunnin palatsin yhteydessä.

Embed from Getty Images

Belvederen palatsi

Habsburgien historiaan voi tutustua vähän erilaisesta näkökulmasta vierailemalla keisarillisessa kryptassa, johon on haudattu yhteensä noin 150 suvun jäsentä, mukaan lukien useita hallitsijapareja, kuten Frans Joosef ja Sisi sekä heidän traagisesti kuollut poikansa kruununprinssi Rudolf.

Jos Frans Joosefin ja Sisin elämä kiinnostaa enemmänkin, niin voi piipahtaa keisarillisessa Augustiinikirkossa, jossa keisaripari (sekä keisarinna Maria Teresa ennen heitä) vihittiin.

Muita nähtävyyksiä

Praterin huvipuisto ja sen 1800-luvun lopulla rakennettu maailmanpyörä on suorastaan pakollinen kohde Wienissä ollessa. Maailmanpyörästä on hyvät näkymät Wienin yli.

Embed from Getty Images

Riesenradin maailmanpyörä avattiin vuonna 1897

Wien on tunnettu kulttuurikaupunki, jossa on vaikuttanut lukuisia tunnettuja säveltäjiä, kuten Mozart, Beethoven ja Schubert. Klassisen musiikin konsertti olisi täten hyvin wieniläinen ohjelmanumero reissulle.

Lisäksi jo aiemmin mainitun Espanjalaisen ratsastuskoulun näytökset ovat hyvin suosittuja. Varsinaisten näytösten lisäksi harjoituksiin myydään edullisempia lippuja. Ratsastuskoulu on vuosisatoja vanha instituutio ja maailmankuulu. Keisarinna Sisi oli innokas ratsastaja, joten tämä olisi siinäkin mielessä mainio aktiviteetti keisarilliselle kaupunkilomalle!

Päiväretkikohteista on mainittava Slovakian pääkaupunki Bratislava. Wienistä Bratislavaan on vain 60 km, ja (normaaleina aikoina) EU-maiden välillä ei ole ongelmia rajanylityksessä. Bratislava on huomattavasti Wieniä pienempi, ja muistuttaa tunnelmaltaan Riikaa ja Tallinnaa.

Embed from Getty Images

Ratsastuskoulun harjoituksia

Vinkkejä

 • Hotel Imperial on viiden tähden luksushotelli, joka avattiin vuonna 1873 Wienin maailmannäyttelyä varten. Hotelliyö maksaa luonnollisesti maltaita, mutta luksustunnelmaa voi hakea pienemmällä budjetilla hotellin kahvilasta. Imperial nimittäin on tunnettu keisari Frans Joosefin kunniaksi luodusta Imperial Torte -leivoksestaan!
 • Wienin kulinaristisiin nautintoihin kuuluu myös tietysti wieninleike! Sitä ja sen lukuisia variantteja löytää ruokalistoilta kautta kaupungin, mutta yksi parhaista paikoista on vuonna 1905 avattu viihtyisä Figlmüller, joka tarjoilee perinteistä itävaltalaista ruokaa.
 • Arkkitehtuurin ystäville suosittelen kävelyretkeä vanhaa keskustaa ympäröivälle bulevardimaiselle kehätielle eli Ringstrasselle. Vanhan kaupunginmuurin paikalle 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennetun Ringstrassen varrella on lukuisia kaupunkipalatseja ja muita merkittäviä rakennuksia, kuten Oopperatalo, Itävallan parlamenttitalo sekä Wienin kaupungintalo.

Linkkejä

Aiemmissa luukuissa on käsitelty Kööpenhaminaa, Müncheniä ja Lontoota. Kalenterista oli tarkoitus alun perin tulla neliosainen, mutta saattaapa olla, että ensi viikolla on tulossa vielä bonusluukku… 😉 Hauskaa loppukiriä jouluvalmisteluihin!

4 kommenttia artikkeliin ”Keisarillinen kaupunkiloma Wienissä

 1. Kiitos kivasta joulukalenterista. Wien on näistä neljästä kaupungista käymättä.
  Lisäksi voin suositella Edinburghia. On linnoja, paljon nähtävää aina Maria Stuartin makuuhuoneesta lähtien ja satamassa on Britania, kuningattaren komea laiva. Se on
  museona, siellä voi kiertää aina laivan konehuoneesta ja merimiesten hyteistä kuningattaren ja prinssi Philipin hyttiin. Kuningattaren hytti on kaunis, naisellinen ja aika pieni. Prinssin hytti on merenkulkijan, mittareita, karttoja ja radiolaitteita. Laivan kahviossa voi nauttia vaikka sen kuuluisan kello viiden teen ihan kuninkaallisten teeleipien kanssa.

  • Edinburgh ja Skotlanti muutenkin olisi mielenkiintoinen kohde! En tiennytkään, että se laiva on siellä. Kello viiden tee on kyllä pakollinen kokemus seuraavan kerran kun käyn Britanniassa!

   Kiitos kun olet seurannut ja kommentoinut kalenteria! 😊

 2. Wien olisi kyllä upea lomakohde, toivottavasti sinne pääsisi jossain vaiheessa käymään! Varmasti juuri näin joulun alla olisi upean tunnelmallista, kun Keski-Euroopassa on joulutoriperinne vahva.

  • Mä oon käynyt Wienissä kerran 10 vuotta sitten ja tykkäsin kovasti! Reissu oli valitettavan lyhyt, joten osa tän postauksen vinkeistä odottaa seuraavaa Wienin-matkaa. Mä haluan myös mennä nimenomaan joulun alla seuraavan kerran!

Jätä kommentti