Kuninkaallinen kaupunkiloma Lontoossa

Timanttisalongin joulukalenteri on uudistunut! Luvassa on tällä kertaa neljän postauksen adventtikalenteri, jonka teemana on “kaupunkiloma kuninkaallisten jalanjäljissä”. Postausten keskiössä on kunkin kaupungin kuninkaallinen puoli, johon syvennytään historian ja kulttuurin sekä myös käytännöllisten ravintola- ja aktiviteettivinkkien kautta. Kolmantena vuorossa on kaikkien kuninkaallisten kaupunkien äiti eli Lontoo!

Todellisuudessa en odota kenenkään lähtevän reissuun pelkästään kuninkaallinen kulttuuri mielessään. 😄 Postaukset tarjoavat kuitenkin inspiraatiota ja tärppejä, jotka voi hyvin upottaa osaksi ihan tavallista kaupunkilomaa. Postaukset eivät sisällä kaupallisia yhteistöitä, eli kaikki vinkit on valittu puhtaasti teeman pohjalta.

Lontoo

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo on kaupunkilomakohteiden kestosuosikkeja. Globaali maailmankaupunki on täynnä elämää kellon ympäri, ja Lontoon kaduilla riittää tutkittavaa pidemmällekin reissulle.

Kuninkaallisena lomakohteena Lontoo on tietysti ylivertainen. Brittihovi on kansainvälisesti se kaikkein tunnetuin monarkia, jonka loisto ja historia näkyy Lontoon kaupunkikuvassa monin tavoin. Pääkaupunki toimii luonnollisesti myös monien kuninkaallisten merkkihetkien näyttämönä.

Embed from Getty Images

Lontoo kesäiltana

Vuonna 2022 Lontoo on erityisen ajankohtainen, sillä kuningatar Elisabetin valtakausi saavuttaa 70-vuotispäivänsä helmikuussa, ja platinajuhlien odotetaan (koronavarauksella) tuovan kaupunkiin säpinää ja säihkettä!

Lontoo on suosittu matkakohde ympäri vuoden, mutta kiireisin matkailusesonki kestää loppukeväästä alkusyksyyn. Suomesta on hyvät lentoyhteydet, ja vaikka Lontoo on muiden suurkaupunkien tapaan suhteellisen kallis, niin vaihtoehtoja löytyy monenlaisille budjeteille.

Lontoon kuninkaalliset nähtävyydet

Kuninkaallista historiaa on kerrostunut Lontooseen varsin runsaasti vuosisatojen aikana, ja eri vierailukohteissa on mahdollista tutustua maan tunnetuimpien hallitsijoiden aikakausiin aina Tudoreista Windsoreihin.

Lontoon tunnetuin kuninkaallinen maamerkki on tietysti Buckinghamin palatsi, eli hallitsijan virallinen residenssi. Palatsin valtiosalit ovat auki vierailijoille vain kesäisin kuningattaren kesäloman aikaan, mutta palatsin edustalla voi seurata perinteistä vahdinvaihtoa useampana päivänä viikossa ympäri vuoden.

Embed from Getty Images

Buckinghamin palatsi

Palatsin yhteydessä sijaitsevat myös kuninkaallista taidekokoelmaa esittelevä The Queen’s Gallery sekä kuninkaalliset tallit eli The Royal Mews, joissa voi tutustua kuninkaallisiin vaunuihin. Nämä kohteet ovat palatsia laajemmin auki ympäri vuoden.

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen koti Kensingtonin palatsi on nähnyt historiansa aikana monia kuninkaallisia asukkaita. Palatsi on osittain auki vierailijoille, ja näyttelyt liittyvät usein kuningatar Viktoriaan ja prinsessa Dianaan, joiden molempien kotina palatsi on aikoinaan toiminut.

Lontoon Tower puolestaan vie huomattavasti kauemmas ajassa taaksepäin. Linnalla on hyvin vaiherikas historia, ja nykyisin se tunnetaan myös Britannian kruununjalokivien kotina.

Embed from Getty Images

Kensingtonin palatsi

Towerista vastaavalla Historic Royal Palaces -säätiöllä on hoidettavanaan myös muutama muu vähemmän tunnettu kohde, jotka sijaitsevat vähän kauempana Lontoon keskustasta. 1600-luvulla rakennetun Kew’n palatsin kuninkaallinen aikakausi sijoittuu Yrjöjen aikaan, ja palatsin kuuluisimmat asukkaat olivat kuningas Yrjö II ja kuningatar Charlotte. Kuningaspari muistetaan mm. suuresta perheestään: he saivat peräti 15 lasta.

Jos Tudorien aikakausi kiinnostaa, niin suosittelen suuntaamaan niin ikään HRP:n hallinnoimaan Hampton Courtin palatsiin, joka oli 1500-luvulla kuudesta vaimostaan tunnetun Henrik VIII:n residenssi. Myös myöhemmät hallitsijat ovat lisänneet oman jälkensä palatsin nykyiseen muotoon.

Kuninkaallisiin nähtävyyksiin voi melkeinpä lukea myös Westminster Abbeyn kirkon, joka tunnetaan kruunajaisista sekä kuninkaallisista häistä ja hautajaisista. Kirkkoon mahtuu vuosituhannen verran maan historiaa, ja goottilaista tyyliä edustava rakennus on yksinkertaisesti sanottuna vaikuttava.

Embed from Getty Images

Cambridgen herttuapari vieraili Westminster Abbeyssä aiemmin tänä vuonna

Päiväretkikohteita

Kuninkaallisharrastajien ehdoton päiväretkikohde on tietysti Windsorin linna! Kuningatar Elisabetin ja kuninkaallisen perheen “henkinen päämaja” on ulkoasultaan palatseja rujompi, mutta silti majesteetillinen. Linna sijaitsee keskellä Windsorin kaupunkia, joka on hurmaavan pittoreski.

Windsor sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Lontoosta, ja sinne pääsee kätevästi junalla.

Livebongaus

Brittikuninkaallisten kalenterissa on useita vuosittain toistuvia tilaisuuksia ja tapahtumia, jotka sopivat hyvin kuninkaallisbongaukseen. Tällaiset tapahtumat tapaavat kuitenkin vetää lähes aina valtavasti väkeä paikalle. Esimerkiksi kuningattaren syntymäpäiväparaatia eli Trooping the Colouria katsomaan tullut saa melkeinpä telttailla Buckinghamin palatsin edessä, jos aikoo saada hyvän paikan.

Kesäkuinen Trooping the Colour on kuitenkin hyvin perinteinen tapahtuma, johon lähes kaikki kuninkaalliset osallistuvat, joten jos livebongaus kiinnostaa, niin paraati on varmasti vaivan arvoinen. Vuonna 2022 paraati on osa kuningattaren platinajuhlan massiivista juhlaviikonloppua.

Embed from Getty Images

Kuninkaallinen perhe Buckinghamin palatsin parvekkeella Trooping the Colourin aikaan

Muita mielenkiintoisia tilaisuuksia livebongaukseen ovat esimerkiksi Windsorissa järjestettävät Garter Day eli Sukkanauharitarikunnan päivä sekä Royal Ascotin laukkakisat, jonne kuninkaalliset matkustavat vaunuilla. Loppuvuodesta taas esimerkiksi parlamentin avajaiset sopisivat bongaukseen.

Kuninkaallisbongailun klassikko on Sandringhamin joulukirkko, mutta se ei oikein sovellu päiväretkikohteeksi, sillä kartano sijaitsee useamman tunnin ajomatkan päässä Lontoosta. Itse olen ajatellut, että jonain jouluna olisi kyllä kiva kokea tämä!

Hovin kalenteria kannattaa pitää silmällä, jos on menossa Lontooseen (linkki löytyy postauksen lopusta). Tavallisillakin vierailuilla on aina yleisöä odottamassa kuninkaallisen saapumista kohteeseen. Yleisöä on vähemmän, mutta toisaalta noissa suuremmissa juhlissa on etuna se, että näkee ison osa perheestä kerralla.

Vinkkejä

Monet brittikuninkaalliset nauttivat mielellään Lontoon ravintolatarjonnasta, joten vinkkilistalta löytyy tällä kertaa kuninkaallisten suosikkipaikkoja!

 • Kensingtonin palatsin lähellä sijaitseva rustiikkinen ja viihtyisä Maggie Jones oli aikoinaan prinsessa Margaretin ja tämän ex-miehen Antony Armstrong-Jonesin suosikkipaikkoja. Prinsessa teki varauksensa aina Maggie Jonesin salanimellä, mistä tuli 70-luvun alussa myös ravintolan nimi.
 • Notting Hillissä niin ikään Kensingtonin palatsin lähellä sijaitseva Café Diana on omistettu edesmenneelle Walesin prinsessalle, joka vieraili kahvilassa itsekin säännöllisesti. Kahvila on hyvin kohtuuhintainen.
 • Prinsessa Dianan suosikkiravintoloihin kuului myös italialaista ruokaa tarjoileva San Lorenzo Knightsbridgen kaupunginosassa. Paikka on ollut Dianan lisäksi myös monien muiden A-luokan julkkisten suosiossa!

Embed from Getty Images

Café Dianassa juhlittiin prinssi Georgen syntymää vuonna 2013

 • Herttuatar Catherinen, hänen siskonsa Pippan ja äitinsä Carolen tiedetään suosivan Bluebird Chelseaa, josta löytyy sekä ravintola että kahvila. Myös kahvilapuolelta saa lämmintä ruokaa, ja tunnelma on modernin rento.
 • Luksustunnelmaa hakevan kannattaa suunnata The Goring -hotellin ravintolaan. Viiden tähden hotellilla on kuningatar Elisabetin myöntämä Royal Warrant – ainoana hotellina koko maassa. The Goring sijaitsee Buckinghamin palatsin lähellä, ja esimerkiksi Cambridgen herttuaparin häitä edeltävinä päivinä Kate perheineen piti hotellia tukikohtanaan. Edesmennyt kuningataräiti Elisabet lounasti usein The Goringin ravintolassa, ja nykyinen kuningatar on pitänyt hotellissa joululounaita henkilökunnalleen. Ravintola lienee suurimmalle osalle meistä liian hintava, mutta luksusta hakeva voisi kokeilla esimerkiksi The Goringin iltapäiväteetä!

Linkkejä

Joulukalenterin aiemmissa osissa tutustuttiin Kööpenhaminan ja Münchenin kuninkaallisiin puoliin.

4 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen kaupunkiloma Lontoossa

 1. Reilu 3v sitten kesällä, ihan sattumalta päästiin bongaamaan kuninkaalliset Parvekkeella vilkkuttamassa, taisi olla muistaakseni joku ilmavoimien juhla, ja oltiin just palatsin suunnalla sattumalta liikenteessä 😀

  • Oho, vitsi mikä sattuma! Käsittämätön tuuri 😀 Mä niin haluaisin vielä livebongata Elisabetin, mutta aika käy vähiin valitettavasti…

 2. Olipa kattava listaus! Buckinghamin palatsin sisälle olisi kiva päästä käymään, täytyypä pitää tänä mahdollisuus mielessä, jos kesäaikaan suunnataan Lontooseen. Aika lailla kaikki näistä kohteista olisi kiintoisia vierailukohteita. Ja Englannissa olisi ehdottomasti käytävä vähintään kerran iltapäiväteellä!

  • Mä oon käynyt Lontoossa kaksi kertaa elämäni aikana ja kummallakaan en ole kokeillut iltapäiväteetä, joten se on seuraavan reissun listalla! 😀 Buckinghamin palatsissa olisi kyllä kiva käydä myös. Tuo Hampton Court kiinnostaa myös, Henrik VIII:n aikakauteen mahtui kaikenlaista draamaa.

Jätä kommentti