Herttuatar Catherinen kuninkaalliset korut

Paljon onnea Cambridgen herttuatar Catherinelle, joka täyttää tänään 9.1.2022 pyöreät 40 vuotta! Pieni annos kimallusta lienee paikallaan, joten juhlan kunniaksi päivän aiheena on herttuatar Catherinen kuninkaalliset korut!

Kensingtonin palatsi julkaisi herttuattaresta kolme uutta kuvaa, jotka löydät tästä postauksesta. Kuvat on ottanut italialainen muotikuvaaja Paolo Roversi Kew Gardenin kasvitieteellisessä puutarhassa. Otokset menevät osaksi National Portrait Galleryn, jonka suojelija herttuatar on, kokoelmaa. Kuvissa näkyvät puvut ovat Alexander McQueenilta.

Herttuatar Catherine on ollut kuninkaallisen perheen jäsen noin kymmenen vuotta. Ajan kuluessa hänen roolinsa perheessä on kasvanut ja vakiintunut, mikä on näkynyt myös hänen korukokoelmassaan. Herttuatar on saanut enenevässä määrin lainata jalokiviä kuningatar Elisabetin holvista.

Monet Katen lainakoruista ovat tuttuja kuningatar Elisabetin ja edesmenneen kuningataräiti Elisabetin käytöstä. Joukossa on historiallisesti ja tunnearvoltaan hyvin merkittäviä kappaleita, mutta myös tuntemattomampia koruja, jotka ovat jääneet perheen vanhemmilla sukupolvilla vähäiselle käytölle. Prinssi Williamin kautta herttuattarelle on päätynyt myös edesmenneelle anopilleen prinsessa Dianalle kuuluneita koruja, minkä lisäksi jotkut Katen lainakoruista ovat olleet aikoinaan lainassa Dianalla.

Tässä siis parhaita paloja herttuattaren korukokoelmasta! Fokuksena on erityisesti kuninkaallisen perheen holvista ja prinsessa Dianan kokoelmasta tulevat kappaleet. Syntymäpäivän kunniaksi voi lukaista myös Katen tyylistä kertovan postauksen, joka on osa blogin kuninkaalliset tyyli-ikonit -sarjaa.

Kihlasormus

Syksyllä 2010 prinssi William kihlasi rakkaansa erityisen tunnepitoisella korulla: äitinsä kihlasormuksella, jonka timanttien ympäröimä safiiri on tunnettu ympäri maailmaa. Prinsessa Diana tunnetusti valitsi sormuksen Garrardin valmiista kokoelmasta. Safiiri painaa 12 karaattia, ja sitä reunustaa 14 pienempää timanttia. Herttuatar Catherine käyttää sormusta yleensä aina julkisesti esiintyessään.

Kihlasormuksen kanssa Kate käyttää walesilaisesta kullasta valmistettua vihkisormustaan sekä prinssi Georgen syntymän jälkeen ilmestynyttä timanttista eternity-sormusta.

Embed from Getty Images

Galleria: maailman tunnetuin kihlasormus herttuatar Catherinella ja prinsessa Dianalla

Rintakorut

Rintakorut kuuluvat kuninkaallisilla sekä arkeen että juhlaan. Päivätilaisuuksiin ne tuovat lisäsäihkettä, minkä lisäksi niillä on toisinaan tärkeitä kytköksiä tiettyihin vierailukohteisiin tai edustustilaisuuksiin. Iltatilaisuuksissa rintakorut pitävät usein kunnianauhoja paikoillaan.

Herttuatar Catherine ei käytä rintakoruja yhtä ahkerasti kuin kuningatar Elisabet tai herttuatar Camilla, sillä nuoremmalle sukupolvelle ne eivät varmaan ole yhtä luonteva osa pukeutumista. Herttuattarella nähdään kuitenkin erityisesti niitä rintakoruja, joilla on työtehtäviin liittyviä kytköksiä; esimerkiksi Kanadaa symboloiva vaahteranlehti, Uuden-Seelannin saniainen, irlantilaiskaartin apila sekä kuninkaallisten ilmavoimien rintakoru. Näistä kaksi ensimmäistä ovat olleet lainassa kuningatar Elisabetilta. Kaksi jälkimmäistä ovat vahvistamattomien arvioiden mukaan Katen käytössä kyseisiin tahoihin liittyvissä tilaisuuksissa, mutta kuitenkin näiden puolustusvoimien “osastojen” omistuksessa.

Embed from Getty Images

Galleria: Timanttinen vaahteranlehti, timanttinen saniainen, kultainen apila sekä ilmavoimien rintakoru

Kaula- ja rannekorut

Herttuatar Catherinen korumaku vaikuttaa melko yksinkertaiselta, mutta kuninkaallisena joutuu tai saa toisinaan kantaa isojakin koruja. Luonteeltaan merkittävimmät lainat ovat timanttikaulakoru, jonka kuningatar Elisabet sai häälahjaksi Hyderabadin hallitsijalta vuonna 1947, sekä kuningatar Alexandran peruja oleva timanteista ja helmistä koostuva kaulakoru, jonka Alexandra sai häälahjaksi aviomieheltään, silloiselta Walesin prinssiltä ja tulevalta Edvard VII:lta.

Hyderabadin kaulakorua kuningatar on käyttänyt itsekin vielä vanhemmallakin iällä, ja kuningatar Alexandran häälahjakorulla taas on historiallista arvoa. Koru on 1860-luvulta, ja myöhemmin se oli esimerkiksi kuningataräiti Elisabetin suosikkeja.

Embed from Getty Images

Galleria: Hyderabadin kaulakoru (kuvat 1-3) sekä kuningatar Alexandran häälahjakoru (kuvat 4-5)

Kuningatar Elisabet on lainannut herttuatar Catherinelle kerran myös Greville-kokoelman mukana kuningasperheeseen tullutta suurta rubiinikaulakorua. Tällä kappaleella ei ole erityisen merkittävää historiaa kuninkaallisessa perheessä, mutta kuningatar käyttää tätäkin korua edelleen itse, joten laina on siinä mielessä harvinainen.

Herttuattarella on lainassa myös timanttisella lukolla varustettu nelirivinen helmi-choker. Kaulakoru on tehty kuningattaren Japanista saamista helmistä. Elisabet ei ole chokereiden ystävä, joten korua ei ole nähty hänellä montaa kertaa. Koru oli 80-luvulla lainassa prinsessa Dianalla, ja nyt se on nähty muutaman kerran Katen kaulassa, mm. prinssi Philipin hautajaisissa.

Embed from Getty Images

Galleria: Grevillen rubiinikaulakoru (kuvat 1-2) ja kuningatar Elisabetin nelirivinen helmichoker (kuva 3)

Herttuatar Catherine on saanut lainata myös useita rannekoruja. Tunnetuin näistä on kuningatar Elisabetin häälahjarannekoru, jonka prinssi Philip antoi tuoreelle vaimolleen vuonna 1947. Laivaston palkoilla ei timantteja osteltu, mutta Philipin äiti pelasti tilanteen antamalla yhden tiaroistaan pojalleen. Tiaran kivistä tehtiin kuningattaren kihlasormus ja tämä häälahjarannekoru. Suunnittelutyö onnistui todella hyvin, ja lontoolaisen Philip Antrobusin luoma rannekoru on Art Deco -henkisyydessään hyvin kaunis.

Lisäksi herttuatar Catherinella on nähty myös kuningatar Marylle kuulunut timanttinen choker, josta tehtiin myöhemmin rannekoru, sekä toinen leveä timanttirannekoru, johon on kuvioitu nelilehtiä.

Embed from Getty Images

Galleria: Kuningattaren häälahjarannekoru (kuvat 1-2), kuningatar Maryn choker-rannekoru (kuva 2-4, Katen oikeassa ranteessa kuvassa 2) sekä lähikuva nelilehtirannekorusta (kuva 5)

Katella on nähty myös prinsessa Dianalle kuulunut helmirannekoru. Koru suunniteltiin alun perin Dianan suojeleman äitejä ja lapsia tukeneen hyväntekeväisyysjärjestön varainkeruuna.

Embed from Getty Images

Galleria: Prinsessa Dianan kolmirivinen helmirannekoru Katella ja Dianalla itsellään

Korvakorut

Korvakorupuolella herttuatar Catherinella onkin paljon valinnanvaraa. Henkilökohtaisesti pidän korvakoruista erityisesti siksi, että niitä on helpompi käyttää arjessa kuin isoja kaulakoruja, tiaroja tai rannekoruja.

Prinsessa Dianan perintöä ovat mm. ahkerasti käytössä olevat Collingwood-helmikorvakorut, jotka prinsessa sai häälahjaksi Collingwoodin jalokiviliikkeeltä. Nämä timantein koristellut helmet ovat olleet sekä Dianan että Katen kokoelman luottopelaajia monenlaisissa tilaisuuksissa.

Embed from Getty Images

Galleria: Collingwoodin helmikorvakorut

Dianan kokoelmasta tulevat myös herttuatar Catherinen hiukan erikoiset timantti-helmikorvakorut. Timanttiosassa on hevosenkenkä ja lehtikuvioita, ja kokonaisuuden kruunaa vielä helmiriipus. Diana käytti tätä korvakoruparia monesti, ja joskus ilman helmeä. Kate on muokannut koruja vaihtamalla Dianan pyöreämmät helmet soikeampiin.

Embed from Getty Images

Galleria: Dianan timantti-helmikorvakorut Katella ja Dianalla itsellään

Edesmenneen anopin peruja ovat myös herttuattaren kihlasormukseen sopivat safiirikorvakorut, jotka ilmeisesti prinssi William tai Kate itse on muokannut yksinkertaisimmiksi. Dianan käyttämissä alkuperäisissä korviksissa oli nimittäin kaksi allekkain olevaa safiirinappia. Nämä korvakorut ilmestyivät Katen käyttöön heti heidän avioliittonsa alussa, joten Williamin arvellaan antaneen ne vaimolleen jossain kohtaa heidän häävuottaan.

Embed from Getty Images

Galleria: Safiirikorvakorut nykymuodossaan herttuatar Catherinella ja alkuperäinen versio prinsessa Dianalla

Kuningatar Elisabet on lainannut herttuatar Catherinelle kahdet isommat timanttikorut. Upeat chandelier-korvakorut ovat olleet herttuattaren käytössä aivan kuninkaallisen uran alusta asti, ja niitä kuningatar ei ole itse käyttänyt koskaan julkisesti. Toiset suuret timanttikorut muistuttavat puolestaan hiukan Ruotsin Vasa-korvakoruja. Näitä kuningatarkin on käyttänyt viime vuosina.

Embed from Getty Images

Galleria: Chandelier-korvakorut (kuvat 1-2) sekä toiset timanttikorut Katella ja kuningatar Elisabetilla (kuvat 3-5)

Lisäksi herttuatar on saanut lainata esimerkiksi kuningattaren Bahrainista häälahjaksi saamista helmistä tehtyjä pienempiä timantti-helmikorvakoruja, toista hyvin yksinkertaista timantti-helmikorvakoruparia sekä isompia kokotimanttisia korvakoruja, jotka näyttävät kirjaimellisesti suurelta timanttiryppäältä.

Embed from Getty Images

Galleria: Bahrain-helmikorut (kuva 1), yksinkertaiset helmikorvakorut (kuva 2) ja suuret timanttikorvakorut (kuva 3)

Korvakoruista maininnan arvoisia ovat myös kauniit ja hauskat safiirikorvakorut, jotka kuuluivat kuningataräiti Elisabetin suosikkeihin. Korujen timanttihapsut ovat jotenkin leikkisät!

Embed from Getty Images

Galleria: kuningataräiti Elisabetin safiirikorvakorut herttuatar Catherinella

Tiarat

Kuningatar Elisabet tunnetusti lainaa sukulaisnaisilleen muutaman tiaran pitkäaikaisesti ja “yksinoikeudella”. Näin ollen emme yleensä näe perhhen naisten jakavan samoja tiaroja, kuten monissa muissa maissa on tapana. Herttuatar Catherinella on nähty tähän mennessä kolme tiaraa, joista tosin yksi näyttää jääneen hänen vakiovalinnakseen.

Herttuattaren ensimmäinen tiara oli hääpäivänä nähty Halo-tiara, joka on Cartierin vuonna 1936 valmistama. Kevyt ja kokotimanttinen tiara koostuu timanttipannasta ja kierrekuvioista. Alun perin se kuului kuningataräidille, joka antoi sen vanhemmalle tyttärelleen eli nykyiselle kuningattarelle 18-vuotislahjaksi. Kuningatarta ei ole tiarassa koskaan nähty, mutta prinsessa Margaret ja prinsessa Anne käyttivät sitä nuoruudessaan.

Herttuatar Catherine ei ole palannut Halo-tiaraan hääpäivän jälkeen, joten on mahdollista, että kyseessä oli vain kertalaina. Tiara on kuitenkin hyvin kaunis, joten toivon Katen vielä joskus kaivavan tämän esiin!

Embed from Getty Images

Galleria: Halo-tiara Katella, näyttelyssä ja prinsessa Annella

Herttuattaren toinen tiara oli Lotus Flower Tiara eli lootuksenkukkatiara. Tämäkin on kuningataräidin peruja. Alun perin se oli Garrardin valmistama kaulakoru, jonka kuningataräiti sai mieheltään häälahjaksi. Kaulakoru ei kuitenkaan ilmeisesti ollut kuningataräidin makuun, sillä Garrard sai pian tehtäväkseen purkaa kaulakorun ja suunnitella kivistä uuden tiaran.

Tämäkin tiara kuuluu kuningatar Elisabetin omistamaan kokoelmaan, mutta se oli aiemmin yksi prinsessa Margaretin suosikkitiaroja. Margaret myös lainasi sen miniälleen Snowdonin kreivitär Serenalle häätiaraksi. Margaretin kuoleman jälkeen tiaraa ei nähty vuosikausiin, kunnes se ilmestyi herttuatar Catherinen kutreille.

Embed from Getty Images

Galleria: Lootustiara herttuatar Catherinella, prinsessa Margaretilla ja kreivitär Serenalla

Katen kolmas ja selkeä suosikkitiara on kuningatar Maryn Lover’s Knot -tiara. Se nähtiin herttuattarella ensimmäisen kerran joulukuussa 2015, ja sen jälkeen tiara on ollut Katen luottovalinta kaikkiin tiaratilaisuuksiin. Ymmärrän hyvin, sillä Lover’s Knot on hyvin kaunis ja klassinen!

Lover’s Knot on historiallinen laina siinä mielessä, että se on kuningatar Maryn ajoilta, ja sitä on käyttänyt nuorempana myös kuningatar Elisabet. 1980-luvulla kuningatar kuitenkin lainasi sen prinsessa Dianan käyttöön, jolloin siitä tuli julkisuudessa “Dianan tiara”. Walesin prinssiparin eron jälkeen tiaraa pysyi holvissa kunnes herttuatar Catherine otti sen käyttöönsä.

Embed from Getty Images

Galleria: Lover’s Knot herttuatar Catherinella, prinsessa Dianalla ja kuningatar Elisabetilla

Herttuatar Catherinella on jo nyt vaikuttava määrä erilaisia kuninkaallisia koruja käytössään, ja lainojen määrä tulee jatkossa vain lisääntymään. Historialliset, aiempiin sukupolviin kytkeytyvät lainat ovat symbolisesti merkittäviä ja luovat jatkumoa, mutta toisaalta odotan myös jotain ennennäkemätöntä, josta herttuatar saa tehdä omansa. Kuningatar Elisabetin kokoelma on niin valtavan suuri, että on mahdotonta sanoa, mitä kaikkea sieltä löytyy.

Vaikka herttuattaren maku tuntuu suosivan yksinkertaista, niin toivon hänen ottavan rohkeasti myös niitä isompia koruja käyttöönsä! Näissä uusissa syntymäpäiväkuvissakin on korujen suhteen aika minimalistinen meininki, mutta toisaalta se voi hyvin olla tietoinen valinta esimerkiksi Britannian hankalan sisäpoliittisen tilanteen takia.

Ensimmäisessä kuvassa punaisen mekon kanssa herttuattarella on toiset niistä kuningattarelta lainatuista isommista timattikorvakoruista. Tässä alla olevassa potretissa hänellä on prinsessa Dianan Collingwood-helmet ja kihlasormuksensa.

Nämä uudet muotokuvat ovat muuten aika kiinnostavia. Varsinkin tässä viimeisessä harmaassa kuvassa on selvästi rinnastusta sekä viktoriaanisen ajan kuviin (Twitterissä oli vertauksia mm. kuningatar Alexandran ja Itävallan Sissin potretteihin) että 1900-luvun puolivälin klassisiin Cecil Beaton -potretteihin, joita kuningataräidistä, kuningatar Elisabetista ja prinsessa Margaretista otettiin. Kasvokuvassa taas moni on nähnyt dianamaisuutta.

Toisten mielestä taas potretit olivat pieni pettymys kaikessa perinteisyydessään ja vanhanaikaisuudessaan. Osa kaipaisi herttuattarelta modernimpaa ja persoonallisempaa imagoa. Itse tykkäsin näistä kuvista, ja on hauskaa saada myös Katesta tällainen potretti, joka on “samaa sarjaa” edellisten sukupolvien kanssa. Uskon kuitenkin, että brittihovin nykytilanne heijastuu näissä kuvavalinnoissa. Herttuatar Catherinesta on tehty julkisuudessa viime vuosina synonyymi perinteisyydelle. Mun mielestä hovi saisi julkaista potrettikuvia säännöllisemmin Ruotsin tapaan, niin sitten näihin erikoistilanteisiin ei aina latautuisi niin paljon odotuksia.

Mitä pidätte uusista muotokuvista ja mikä on suosikkisi Katen kuninkaallisista lainakoruista? 😊

12 kommenttia artikkeliin ”Herttuatar Catherinen kuninkaalliset korut

 1. Suosikkini näistä muotokuvista on tuo missä Katella on punainen mekko. Muuten on kyllä vähän vanhahtavan näköisiä ja jotenkin ”väljähtäneitä” ja harmaan sävyisiä. Vertaus Cecil Beatonin kuviin ei ole kyllä kaukaa haettu, tosi paljon tulee mieleen prinsessa Margaretin syntymäpäivä kuvat. Olen samaa mieltä että saisivat julkaista muotokuvia useammin niin ei ehkä olisi niin kovaa painetta mutta kyllä kaipaisin tosi paljon modernimpaa otetta. Katesta tulee kuitenkin 2000-luvun kuningatar eikä 1800-luvun. Ja ihan varmasti viime vuosien kohut ja tietoinen perinteiden kunnioittaminen on näidenkin kuvien takana. Tässäkin asiassa (kuten monessa muussakin) kuninkaallinen perhe saisi ottaa Ruotsin kollegoista mallia.

  • Toivottavasti seuraavia kuvia ei tarvitse odottaa kymmentä vuotta! 😀 Ehkä pitää vain ajatella, että Katesta haluttiin nyt tällaiset kuvat ottaa vielä kun hänkin on nuori. Seuraavalla kerralla jotain muuta toivottavasti! Tuskin hän kovasti modernimpaan suuntaan muuttuu, mutta ehkä iän ja kokemuksen myötä sitten myöhemmin on varaa irrotella. Mua hymyilyttää aina ne kuningatar Elisabetin kuvat, joissa hän poseeraa iloisesti kädet taskussa! 😀

 2. Muotokuvat ovat tosi kauniita (joskin tuo viimeinen menee jo vähän huvittavan vintageksi), mutta Catherine ei kyllä näytä niissä yhtään itseltään. Varsinkaan tuosta ensimmäisestä en olisi häntä tunnistanut 😲

  Tykkään tavasta, jolla Catherine on muokannut Dianan korvakoruja. Nuo suipot helmet varsinkin näyttävät tosi upeilta.

  • Sitä on moni muuten ihmetellyt, että miksi kuvat on otettu kasvitieteellisessä puutarhassa, kun tausta on kuitenkin harmaa. 😀

   Mun mielestä on ehdottomasti hyvä asia teettää muutoksia koruihin, jos se mahdollistaa myös korujen arkisemman käytön! Esim. Mary teki hyvää työtä Tanskan rubiinien kanssa.

 3. Minusta nämä ovat ihanan klassisia kuvia. Olen myös samaa mieltä että potrettikuvia saisi olla enemmän ja herttuatar valitsisi jotain tilaisuuksiin näyttävää tiaraa tai suuria koruja. Ehkä se aika tulee vielä🙂
  Kaikki esitetyt isot kaulakorut ovat minusta hienoja ja tiaroista Lotus on ehkä kaunein.

  • Mäkin tykkään näistä kuvina, ja on nimenomaan historiallisen jatkumon kannalta hauskaa, että Katestakin on tällaisia vanhanajan potretteja.

   Täytyy sanoa, että Elisabetin (ja esim. Silvian) kanssa on käynyt tuuri, että ovat päässeet pitämään niitä ykkösjalokiviä jo nuorina. Tietysti taustalla on ikäviä tapahtumia, mutta esim. Katen kohdalla voi vielä helposti mennä 15-20 vuotta ennen kuin hän on kuningatar. Mutta eiköhän sieltä jotain merkittäviä uusia lainoja liikene hänellekin jo ennen Williamin valtakautta!

 4. Onnea Katelle! Uudet kuvat on kauniita ja tykkään vintagehenkisyydestä. Tosin tuosta punaisen mekon kuvasta olen samaa mieltä, että Kate ei ihan näytä itseltään, oisko mennyt kuvankäsittely vähän yli. Ja olisihan se ollut kiva saada yksi potretti täydessä tällingissä tiaran kanssa 🙂

  Olen samaa mieltä kanssasi, että Kate saisi käyttää noita isoja kaulakoruja enemmän! Toki iltapukutilaisuudetkin on olleet viime aikoina vähissä. Ja tiaroiden suhteen haluaisin myös vaihtelua, lootuksenkukkatiaraa ei ole nähty aikoihin. Ihana tuo kuva nuoresta Annesta siinä tiarassa, tuommoinen kampaus olisi hauska Katellakin 😀

  • Olisiko siihen punamekkoiseen kuvaan haettu sellaista “maalauksellisuutta” kuvankäsittelyllä?

   Mä just tossa mietin, että platinajuhlallisuuksiin sopisi koko perheen illallinen tiaroineen päivineen (Betarice, Eugenie, Louise jne. mukaanlukien), mutta sellainen taitaa jäädä vain haaveeksi.

 5. Minusta phoshoppaus on mennyt yli. En meinannut tunnistaa kun näin kuvat Iltasanomien netissä.
  Suosikkejani ovat Collingwood helmikorvikset ja Lover’s Knot upea tiara. Ihailin Dianaa tuossa tiarassa aina 80-luvulla.
  Tiedät todella paljon näiden korujen nimiä ja historiaa.

  • Tää harmaa sävymaailma ei ole oikein ollut kaikkien mieleen. Ja punaisen mekon kuvassa on ehkä haettu sellaista “maalauksellisuutta” kuvankäsittelyllä.

   Mulla on kotona Hugh Robertsin The Queen’s Diamonds, jossa on paljon tietoa ja upeita kuvia kuningatar Elisabetin kokoelmasta. Netistä löytyy lisäksi useita blogeja, joista on korvaamaton apu, oletko käynyt lukemassa niitä? The Court Jeweller, Order of Splendour ja Her Majesty’s Jewel Vault ovat erinomaisia tietolähteitä. 😊

 6. Hyvä yhteenveto herttuattaren koruista, mitä jäin kaipaamaan on värillinen tiara, akvamariineja, rubiineja ym. Myös modernimpi kaulakoru, mutta se taitaa olla Williamin hankittava.
  Herttuattaren tyyli on kevyitä koruja suosiva.
  Nyt Elisabethin juhlavuonna olisi kiva että holvin tiarat tuulettaisiin kunnolla. Toivottavasti Catherine ei jämähdä “yhden tiaran prinsessaksi” missään vaiheessa.

  • Katella on myös aika paljon itse hankkimiaan koruja, joista löytyy myös värejä. Tosin tiaratilaisuuksiin ja punaiselle matolle hän taitaa useimmiten valita näitä kuninkaallisia isompia koruja.

   Elisabetin juhlavuoteen sopisi hyvin joku iso juhla, jossa myös Beatrice ja Eugenie, Louise yms. olisivat tiaroissa. Mutta taitaa jäädä valitettavasti haaveeksi.

Jätä kommentti