Prinssi Philipin muistotilaisuus keräsi kuninkaalliset Lontooseen

Vuosi sitten Edinburghin herttua prinssi Philip (1921-2021) haudattiin Windsorissa keskellä koronapandemiaa vain 30 vieraan läsnä ollessa. Hautajaisissa näkyi vahvasti prinssin oma kädenjälki, ja tilaisuutta pidettiin erittäin onnistuneena – juuri Philipin näköisenä.

Nyt koronarajoitusten hellitettyä oli aika pitää prinssille muistotilaisuus, johon hautajaisista poisjääneillä sukulaisilla ja ystävillä, muilla läheisillä, ulkomaisilla kuninkaallisilla, virallisen Britannian edustajilla sekä Philipin lukuisilla yhteistyötahoilla oli mahdollisuus tulla kunnioittamaan prinssiä ja tämän vuosikymmenien pituista uraa julkisessa palveluksessa.

Prinssi Philipin muistotilaisuus oli ensimmäinen isompi kuninkaallinen kokoontuminen sitten kevään 2019, jolloin Luxemburgissa surtiin suurherttua Jeanin kuolemaa.

Kuninkaallinen perhe prinssi Philipin muistotilaisuudessa. Kuva: The Royal Family

Muistotilaisuus

Muistotilaisuus pidettiin Lontoossa Westminster Abbeyssa eilen tiistaina aamupäivällä. BBC:n lähetys alkoi klo 12:30 Suomen aikaa. Itse en tällä kertaa pystynyt seuraamaan sitä töistä, ja jäi vähän epäselväksi, että näytettiinkö lähetystä edes ulkomailta. Katsoiko joku teistä? Youtubesta löytyy kyllä runsaasti brittimedioiden klippejä ja koosteita esim. kuninkaallisen perheen saapumisesta.

Lyhyt koostevideo tilaisuudesta

Tilaisuus kunnioitti ja juhlisti hovin mukaan prinssi Philipin omistautuneisuutta perheelleen, maalleen ja Kansainyhteisölle sekä kuningattaren puolisona että kuninkaallisen perheen itsenäisenä jäsenenä. Muistotilaisuudessa nousi odotetusti esiin prinssin pitkäaikaisen työn perintö nuorten ihmisten, luonnonsuojelun ja puolustusvoimien parissa.

Noin 45 minuutin pituiseen muistotilaisuuteen osallistui noin 1800 vierasta; perhe, ystäviä, ulkomaisia kuninkaallisia, hovin henkilökuntaa, virallisia vieraita (mm. hallituksen, armeijan, Kansainyhteisön ja uskontokuntien edustajia) sekä noin 500 edustajaa prinssi Philipin lukuisista yhteistyötahoista. Prinssi oli elämänsä aikana yhteistyössä yli 700 hyväntekeväisyysjärjestön kanssa.

Tilaisuudessa näkyi myös prinssi Philipin perustaman Duke of Edinburgh Award -ohjelman jättämä perintö. Jo 1950-luvulla perustetun ohjelman ideana oli tukea nuoria koulun loppumisen ja asevelvollisuuden väliin jäävinä vuosina. Ohjelma osoittautui menestykseksi, ja sen ikähaarukkaa ja sisältöä on sittemmin laajennettu.

Embed from Getty Images

Duke of Edinburgh Awardin suorittanut Doyin Sonibare puhui muistotilaisuudessa ohjelman merkityksestä ja vaikutuksesta hänen elämässään. Puheen voi lukea Royal Centralin postauksesta.

Windsorin dekaani David Conner puhui muistotilaisuudessa prinssi Philipistä kauniisti ja onnistui tiivistämään prinssin luonteen ytimekkäästi ja osuvasti: “intohimoinen, omistautunut ja vähän karkea”. Royal Central referoi puheen mainiosti, kannattaa käydä lukemassa!

Seremonian aikana kuullusta musiikista vastasi kirkon kuoro, mutta ennen ja jälkeen seremonian kuultiin merijalkaväen soittokuntaa, kunnianosoituksena prinssi Philipin armeijataustalle. Kirkossa kuultiin klassikkosäveltäjiä, kuten Wagneria, Beethovenia ja Bachia, mutta myös uudempaa tuotantoa kuten Hans Zimmeria.

Muistotilaisuuden jälkeen kuningatar emännöi kuninkaallisille vieraille vastaanottoa ja lounasta.

Kuninkaalliset vieraat

Prinssi Philipin perhe

 • Kuningatar Elisabet
 • Walesin prinssi Charles ja herttuatar Camilla
 • Cambridgen herttua prinssi William ja herttuatar Catherine sekä prinssi George ja prinsessa Charlotte
 • Yorkin herttua prinssi Andrew
 • Prinsessa Beatrice ja Edoardo Mapelli Mozzi
 • Prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank
 • Wessexin jaarli prinssi Edward ja kreivitär Sophie sekä lady Louise Windsor ja Severnin varakreivi James
 • Prinsessa Anne ja vara-amiraali Sir Tim Laurence
 • Peter Phillips sekä tyttäret Savannah ja Isla Phillips
 • Zara ja Mike Tindall sekä parin vahin tytär Mia Tindall

Embed from Getty Images

Galleria : Prinssi Charles ja herttuatar Camilla, Cambridget sekä Yorkin prinsessat

Embed from Getty Images

Galleria: Wessexit, prinsessa Anne, Peter Phillips tyttärineen sekä Zara ja Mike Tindall vanhimman tyttärensä Mian kanssa

Embed from Getty Images

Galleria: prinssi George, prinsessa Charlotte, Isla ja Savannah Phillips sekä Mia Tindall

Britannian muu kuninkaallinen perhe

 • Gloucesterin herttuapari prinssi Richard ja herttuatar Birgitte
 • Kentin herttua prinssi Edward
 • Kentin prinssi ja prinsessa Michael
 • Snowdonin jaarli David Armstrong-Jones
 • Lady Sarah Chatto ja Daniel Chatto
 • Edellä mainittujen lapsia ja lastenlapsia puolisoineen; mm. lady Gabriella Kingston.

Embed from Getty Images

Galleria: Gloucesterit, Kentin herttua, Kentin prinssipari, Snowdonin jaarli sekä lady Sarah ja Daniel Chatto

Windsorit olivat paikalla lähes täydessä vahvuudessa; muistilaisuudesta puuttuivat Sussexin herttua prinssi Harry ja herttuatar Meghan, Kentin prinsessa Alexandra sekä Kentin herttuatar Katharine. Myös lapsista nuorimmat, kuten Cambridgen herttuaparin kuopus prinssi Louis, oli jätetty kotiin.

Ulkomaiset kuninkaalliset

 • Tanskan kuningatar Margareeta
 • Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia sekä prinsessa Christina
 • Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima sekä prinsessa Beatrix
 • Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde
 • Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresa
 • Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia
 • Monacon ruhtinas Albert
 • Kreikan kuningatar Anne-Marie, kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal sekä prinssi Philippos (Philipin kummipoika) ja Philippoksen tuore vaimo prinsessa Nina
 • Romanian kruunun hoitaja Margareta ja prinssi Radu
 • Serbian kruununprinssi Alexander ja kruununprinsessa Katharine
 • Bulgarian prinssi Kyril
 • Jordanian prinssi Hassan ja prinsessa Sarvath
 • Bahrainin kruununprinssi Salman bin Hamad Al Khalifa
 • Badenin perintöprinssi Bernhard ja perintöprinsessa Stephanie (Philipin siskon pojanpoika ja tämän vaimoa)
 • Hohenlohe-Langenburgin prinssi Philipp ja prinsessa Saskia (Philipin siskon pojanpoika ja tämän vaimo)
 • Hessenin maakreivi Donatus ja maakreivitär Floria (Philipin kaukainen serkku ja tämän vaimo)
 • Mountbattenin kreivitär Penelope “Penny” Knatchbull (ei ole kuninkaallinen, mutta Philipin puolen sukulainen ja prinssin läheinen ystävä)

Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja joutuivat perumaan osallistumisensa, sillä kuningas on edelleen sairaslomalla sairastuttuaan viime viikolla koronaan.

Embed from Getty Images

Galleria: Ruotsin, Tanskan, Alankomaiden, Belgian ja Espanjan hallitsijat

Embed from Getty Images

Galleria: suurherttuatar Maria Teresa Bulgarian prinssi Kyrilin kanssa, Monacon ruhtinas Albert, Kreikan kruununprinssipari, Kreikan prinssi Philippos ja prinsessa Nina sekä Mountbattenin kreivitär Penelope “Penny” Knatchbull

Embed from Getty Images

Kuva: Kreikan kuningatar Anne-Marie, suurherttuatar Maria Teresa sekä Kreikan kruununprinssipari

Huomasitko?

Vieraiden vaatetus: Muistotilaisuuden pukukoodi ei ole yhtä tiukka kuin hautajaisten, ja monilla vierailla oli yllään tummia vihreän ja sinisen sävyjä. sekä hillittyjä kuoseja. Kuningatar Elisabetin, herttuatar Camillan ja prinsessa Annen valitsema sävy tunnetaan Edinburghin vihreänä, ja samaa sävyä käytettiin Philipin henkilökunnan univormuissa. Myös kirkko-ohjelmassa oli käytetty tummanvihreää tehostevärinä.

Embed from Getty Images

Prinsessa Anne valitsi isänsä muistotilaisuuteen Edinburghin vihreää

Prinssi Andrew: Kuningatar Elisabet saapui kirkkoon prinssi Andrew’n käsipuolessa. En aio paneutua tähän nyt sen syvemmin, mutta kylläpä oli taas valinta… Andrew istui kirkossa eturivissä, minkä ymmärrän, kun kyse on lähiomaisesta. Mutta oliko kuningattaren pakko valita juuri hänet saattajakseen julkiseen tilaisuuteen? Ikävä kyllä juuri tällaiset signaalit luovat sitä kuvaa, että kuningatar ei joko ole perillä tai välitä siitä, miltä asia julkisuudessa näyttää.

Embed from Getty Images

Kuningatar saapui kirkkoon prinssi Andrew’n saattamana

Kuningatar Elisabetin kunto: Briteissä on arvuuteltu kuningatar Elisabetin kuntoa, ja hänen osallistumisensa oli mediatietojen mukaan vaakalaudalla (mikä lienee hyvin yleistä pian 96 vuotta täyttäville). Elisabet kuitenkin pääsi onneksi osallistumaan miehensä muistotilaisuuteen, mutta olemus kyllä näyttää minusta nykyisin kovin hauraalta ja väsyneeltä.

Embed from Getty Images

Terveyshuolet ovat vaivanneet kuningatar Elisabetia viime syksystä asti.

Pienet kunnianosoitukset: Kuningatar Elisabetin kultainen rubiinirintakoru oli lahja Philipiltä vuonna 1966. Herttuatar Camillalla puolestaan oli yllään sama asu kuin vuonna 2020 hänen vastaanottaessaan aiemmin prinssi Philipille kuuluneen kiväärirykmentin “kunniaeverstin” arvon. Camillalla oli myös kyseisen rykmentin rintaneula muistotilaisuudessa.

Lady Louise Windsorin muisti isoisäänsä heidän yhteiseen harrastukseensa kärryajeluun liittyvällä rintaneulalla.

Embed from Getty Images

Herttuatar Camillan ja lady Louisen rintakorut

Asukuvia

Laitan tähän loppuun vielä lisäksi joitain lähikuvia ja vieraita. Kuninkaallisen perheen koruista voi lukea The Court Jewellerin postauksista (brittikuninkaalliset täällä ja ulkomaiset täällä).

Embed from Getty Images

Galleria: herttuatar Catherine, prinsessa Beatrice, kreivitär Sophie, Zara Tindall ja prinsessa Michael (Marie-Christine)

Embed from Getty Images

Galleria: kuningattaret Maxima, Letizia, Silvia, Margareeta ja Mathilde

Embed from Getty Images

Galleria: lady Gabriella ja Thomas Kingston, lordi ja lady Frederick Windsor, Snowdonin jaarli David Armstrong-Jones ja tämän lapset Linleyn varakreivi Charles Armstrong-Jones ja lady Margarita Armstrong-Jones sekä lady Sarah Chatto

Kaunis muistotilaisuus, ja mukavaa, että prinssi Philip sai nyt myös vähän isomman kunnianosoituksen. Erityisen hauskaa nähdä kuninkaallisia yhdessä pitkästä aikaa! Kuka oli mielestäsi päivän parhaiten pukeutunut vieras?

16 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Philipin muistotilaisuus keräsi kuninkaalliset Lontooseen

 1. Tilaisuus tuli suorana Areenasta ilman selostusta. Mulla pyöri se televisiossa, mutta tein kuitenkin töitä samaan aikaan, niin hirveästi en pystynyt keskittymään lähetykseen. Ihmettelin myös kuningattaren saapumista prinssi Andrew’n kanssa, kuka tahansa muu olisi kyllä ollut parempi vaihtoehto..

  • Ai tuli Yleltä? Kiva kuulla! Mä en ehtinyt seurata yhtään päivällä.

   Andrew’n läsnäolo yhtenä vieraana, jopa eturivissä, oli ihan ok, kun kyse oli lähiomaisesta. Mutta miksi ihmeessä kuningattaren piti valita hänet noinkin keskeiseen rooliin? Andrew’n skandaali on aivan liian tuore ja vakava.

 2. Hyvä että tämä muistotilaisuus saatiin nyt järjestettyä, ja ehkä ihan kivakin kun aikaa oli nyt kulunut vähän enemmän Philipin poismenosta, että tunnelma oli hieman kevyempi. Erityisesti oli mukava nähdä niin runsas joukko lapsenlapsenlapsia paikalla, heitä ei nyt korona-aikana ole paljoa julkisuudessa näkynyt niin ihan hätkähti miten paljon oli esim. George ja Mia Tindall kasvaneet! Ja Louisekin niin kaunis raikas nuori nainen. Mielestäni kaikilla oli oikein tyylikkäät asut (jos joku pitää erityisesti nimetä niin sanoisin Mathilde), Katen pilkkutyyli oli ehkä vähän liikaa omasta mielestä 😀 Tuli vähän semmoinen fiilis että tuo voisi olla oikeesti Dianan mekko kasarilta.

  • Lapsenlapsenlapset olivat kaikki niin isoja yhtäkkiä! Ja Islassa on minusta paljon tätinsä Zaran näköä. 😊

   Maxima ja Beatrix olivat kumpikin tosi tyylikkäitä mun mielestä. Mathilden helmichokeria en fanita, mutta muuten kyllä kaunis asu. Louisekin oli tyylikäs.

   Yllätti muuten vähän, että herttuatar Sarah ei saanut kutsua. Toki heillä oli Philipin kanssa ilmeisesti olemattomat välit 90-luvun jälkeen, mutta jotenkin ajattelisi, että viimeistään kuoleman jälkeen olisi sovinnon paikka. Toivon mukaan he sopivat jo eläessään. Mutta jotenkin ajattelin, että Sarah olisi mukana, kun vieraita oli kuitenkin 1800.

 3. Andrew-asia jäi mietityttämään. Itse ajattelin, että kuningatar hyvin tietoisesti on erityisesti valinnut tulla paikalle Andrewn kanssa. Mikä lie sitten hänen pyrkimyksensä? Haluaako pehmittää tämän mainetta tms? Herättääkö teissä muissa ajatuksia?

  • Tuli sellainen tunne, että sekä kuningatar että Andrew ovat aivan sokeita sille, miltä tämä näyttää julkisuudessa. Andrew’n olisi pitänyt itsekin tajuta, ettei moinen käy. Tai jonkun perheenjäsenen tai henkilökunnan edustajan olisi pitänyt puuttua asiaan. Andrew kuningattaren saattajana näyttää nimittäin monen silmissä siltä, että kuningatarta ei paljon kiinnosta, miten vakavasta asiasta Andrew oli syytettynä tai että skandaali ei todellakaan ratkennut voitokkaasti Andrew’n osalta.

 4. Minä ajattelin että tässä tilanteessa Elisabet oli lähinnä äiti ja puolisonsa menettänyt nainen.
  Ehkä hän halusi viestittää tämän myös muille.

  • Osa on tätä mieltä. Yksityisessä tai huomattavasti pienimuotoisemmassa tilanteessa olisi ehkä ollut ok, mutta tässä kontekstissa en itse pysty ymmärtämään, että kaikista perheenjäsenistä kuningatar valitsi saattajaksi juuri Andrew’n.

   Kuningatar on kuitenkin valtionpää, ja kyseessä oli 1800 vieraan televisioitu kansallinen muistotilaisuus, johon kuningatar saapui fanfaarien saattelemana – Andrew käsipuolessaan.

 5. Olen Helenan kanssa samaa mieltä, että Andrew saattajana oli siksi, että hänellä ei ole puolisoa, on Philipin ja kuningattaren poika ja miksi hänen tekemisillään ja kohullaan olisi ollut merkitystä nimenomaan muistotilaisuudessa, mikä oli kuitenkin perhekeskeinen ja läheisten tilaisuus vaikkakin kirkko oli täynnä väkeä perheen ulkopuolelta.
  Mitenkään en hyväksy tiettyjä tapahtumia, mutta tässä ei minun etiikkani vaadi yhden lapsista poisulkemista.
  Ai niin, pukeutuminen – Camillan takista pidin ja siitä, että melkein kaikki läheisimmät käyttivät juuri tuota vihreän sävyä.
  Se, mitä tilaisuudesta näin, oli sydämellistä ja hienosti jaksoi nuori polvi pysyä paikoillaan ja seurata tilaisuutta.

  • Camilla oli kyllä tyylikkäänä! Ja lapsilla sujui hyvin, ei onneksi ollut mikään monen tunnin tapahtuma. 😃

   Tuossa vastasinkin Helenalle, että yksityisessä tai huomattavasti pienemmässä tilaisuudessa Andrew’n valinta saattajaksi olisi menetellyt. Silti olen itse sitä mieltä, että kun kuningatar on aina myös valtionpää, niin extravarovaisuus ei olisi pahitteeksi. Nyt kyseessä oli 1800 vieraan muistotilaisuus, johon osallistui maan ylintä johtoa ja ulkomaisia arvovieraita jne.

 6. Minusta erityisen kaunis oli Beatrixin asu, kovasti pidin myös kaikista Edinburgin vihreistä. Eugenien ja Katherinen mekot näyttivät jotenkin kesäisiltä verrattuna useimpien takkeihin ja takkimekkoihin, vaikka olivat tyylikkäitä. Silvia taitaa olla viluinen, kun jakkupuvun lisäksi vielä kääriytyi huiviin, mutta kerrospukeutuminen toki käytännöllistä!
  —-
  Andrewn rooli kyllä ihmetytti minuakin – tämä tilaisuus ei ollut perheen sisäinen eikä kuningatar ollut siellä pelkästään läsnä leskenä, äitinä ja iso(iso)-äitinä, joten olisi luullut, että edes Andrew itse olisi tajunnut näkyvästä saattajan roolistaan kieltäytyä.

  • Mä tykkäsin Beatrixin asusta myös! Hänen tyylinsä ei oikein muuten ole usein mun makuun, mutta nyt oli kyllä elegantti.

   Juurikin tämä, että kyse ei ollut mistään perheen omasta muistotilaisuudesta, vaan arvovieraita oli Britannian ylimmästä johdosta sekä ulkomailta. Mun mielestä on turha syyttää lehdistöä siitä, että asiasta puhutaan ja että se vei osittain huomiota itse tilaisuudelta. Täytyihän heidän ymmärtää, että niin tulisi väistämättä käymään, kun Andrew laitetaan paraatipaikalle.

 7. Andrew saattoi edesmenneen isänsä muistotilaisuuteen oman äitinsä. Asiassa ei ole minun mielestäni mitään ihmeellistä.

  Marie Chantal ja Catherine olivat mielestäni tyylikkäästi pukeutuneita.

  • Marie Chantal oli kyllä tyylikäs, hänellä on usein onnistuneita asuja.

   Andrew on kyllä jakanut mielipiteitä. Mun mielestä on sääli, että hänen roolinsa vei paljon huomiota itse muistotilaisuudelta. Mutta siitä ei minusta voi syyttää lehdistöä, täytyihän hovin/kuningattaren ymmärtää, että sellainen valinta ja sen antama viesti tulee kyllä ihmetyttämään.

 8. Prinssi Philipin muistotilaisuus löytyy Yle Areenasta vielä vuoden.

  Upeimmat asut oli keski-euroopan kuninkaallisilla, esim. Maxima.

  Kuningattarella on ollut viimeinen sana siihen kuka on hänen tukenaan. Myös näitä “mokia” tehneitä lapsia täytyy tukea, ehkä taisi olla Andrew:n viimeinen julkinen esiintyminen.

  Miten sitten kun kuningatar kuolee?

  • Tämä onkin nyt kiinnostavaa, että jos Andrew voi kuningattaren mielestä toimia hänen saattajanan julkisissa tilaisuuksissa, niin nähdäänkö Andrew sitten myös Buckinghamin palatsin parvekkeella kesäkuun juhlaviikonlopun yhteydessä.

   Äitinsä hautajaisiin hän varmasti pääsee, mutta Charlesin kruunajaisista en sitten olisi niin varma.

Jätä kommentti